A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
"Magyarország és Lengyelország erős katonai szövetségesek, ez nem változott és a jövőben is így marad - mondta a honvédelmi miniszter, miután tárgyalt Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszterrel a lengyelországi Kielcében.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: a két ország közötti történelmi szövetségre alapozva, a közös érdekek és értékek mentén Magyarország és Lengyelország kapcsolata a jövőben is képes arra, hogy szoros, erős és hatékony maradjon.

Kiemelte: a magyar-lengyel katonai együttműködés kiváló az EU és a NATO és a V4 keretben is, a két országban egyaránt jelentős mértékű haderőfejlesztési program pedig további kooperációra ad lehetőséget. Emlékeztetett: a NATO keleti szárnyának megerősítéséről a szövetséges államok a madridi NATO-csúcstalálkozón döntöttek, ebben pedig Magyarország jelentős szerepet vállal.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: továbbra sem szabad figyelmen kívül hagyni az ukrajnai háború hatását az illegális migrációra, amelyet mind az EU, mind a NATO szintjén napirenden kell tartani a regionális és globális biztonság fenntartása érdekében.

Magyarország és Lengyelország erős katonai szövetségesek, ez nem változott és a jövőben is így marad – mondta a honvédelmi miniszter, miután tárgyalt Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszterrel a lengyelországi Kielcében.

A miniszter Kielcében a lengyel-magyar katonai kétoldalú kapcsolatok erősítése érdekében végzett tevékenységéért "Szövetségért érdemjelet" adományozott Rajmund Andrejczak vezérezredesnek, a Lengyel Hadsereg vezérkari főnökének, valamint részt vett a Nemzetközi Védelmiipari Kiállítás megnyitóján is."


-----

Ma kezdődött az MSPO 2022 szakkiállítás Kielcében....

Vettünk valamit tőlük?

Már elértük a gdp 2%-át?

Hát, ahogy a forint romlik...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Az egyiptomiak a nehézdandárt nézegetik.

A Magyarországra érkezett egyiptomi delegáció a tatai dandárnál is látogatást tett.
Ibrahim Ahmed Ibrahim Elmorsy vezérőrnagy vezetésével az egyiptomi hadsereg részéről magas rangú vendégek érkeztek a Klapka György laktanyába 2022. szeptember 06-án, hogy betekintést nyerjenek a Magyar Honvédségnél zajló, szárazföldi képességek fejlesztésével kapcsolatos folyamatokba. Lőrincz Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka rendkívül tartalmas és részletes tájékoztatást adott a dandár helyzetéről, toborzási feladatairól, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhető eredményekről, az újonnan beszerzett és beszerzésre kerülő haditechnikai eszközökről, és azok rendszerbeállításához és üzemeltetéséhez szükséges kiképzési rendszer átalakításának kihívásairól. A program részeként statikus bemutató keretében közelről is megtekinthették a delegáció tagjai a lövész, a tüzér, a harckocsizó és a páncéltörő fegyvernem járműveit, fegyvereit.



A kérdés bennem első sorban az, hogy azért ezt nézték, mert nem sokkal több alakulatunk van, amit igazán mutogatni lehetne vagy azért ezt mutattuk, mert erre voltak kíváncsiak?

Második kérdésem, hogy vajon az Abu Zaabal gyár munkatársai vajon velük jöttek-e? Képeken nem láttam rá utalást. Itt felmerül a kérdésem, hogy a SENA200 beszerzésük hogy áll? Valaki tud róla valamit?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
305873591_5547309818646061_5169666393210451385_n.jpg


2023 - Leguan + Dikitális katona 2.0

2024 - Spike

2025 - Winsent 2HU

Leopard 2a7-hez meg nincs vonalka


Érdekes hogy a lynx nincs köztük
Dikitális? :)

Amúgy, akkor a Spike-on gyorsítottak, mert azt 2025-re mondták eddig...
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
A képen látható változatra mondták?
Pontosan nem tudni melyikre, de MG mondta egy riportban, hogy Spike-ból "2025-re érkezik nagyobb mennyiség".

volt még egy ilyen nyilatkozata az egyik illetékes generálistól:

2021-ben „megkezdődött közepes hatótávolságú hordozható irányított páncéltörő rakétakomplexum beszerzési folyamata”,

Ehhez képest, elég durva, hogy 2024-re lesz csak itt, pedig Rheinmetall-Diehl-Rafael gyártja Europában is (EuroSpike) + van a lengyeleknél és Izraelben is gyártó sor...

Picit off, de azért kapcsolódik a Spike-hoz:
Írtam egy szócikket a RAFAEL-ről cégtörténettel, termék palettájukat is bemutatva:

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 526
72 522
113
V4 védelempolitikai igazgatói találkozó Modrában...

Az ülés keretében a szlovák fél bemutatta elnökségi programját, amelynek fő célja a V4 országok között folyó sikeres védelmi együttműködés további erősítése. Kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a V4 EU harccsoport 2023 első félévi készenléti szolgálatának sikeres ellátására, a közös gyakorlatok folytatására, a V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Parancsnokság felállítására, valamint a közös beszerzési és a védelmi ipari együttműködési lehetőségek feltérképezésére. A szlovák elnökségi programot támogatva a V4 védelempolitikai igazgatók egyetértettek abban, hogy a szomszédunkban zajló háború miatt a védelem kérdése a figyelem középpontjába került, amely lehetőséget kínál a V4 védelmi együttműködés továbbfejlesztésére is.

A szlovák elnökségi program áttekintése mellett a védelempolitikai igazgatók kitértek a madridi NATO csúcson született döntések végrehajtásának helyzetére, kiemelt figyelemmel a Szövetség új elrettentési és védelmi berendezkedésére, valamint az EU közös biztonság- és védelempolitika (CSDP) olyan aktuális kérdéseire is, mint az ukrán fegyveres erők kiképzéséhez nyújtható támogatás lehetőségei vagy a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA művelet jövője.

A találkozó során a V4 védelempolitikai igazgatók aláírták a V4 előző, magyar elnökségének vezetésével kidolgozott V4 Védelmi Együttműködési Mechanizmust is.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
https://www.google.com/maps/@46.5347484,18.9602824,256m/data=!3m1!1e3?hl=hu 4 garázssor a telephelyen az eggyik szerelő munkateres irodás raktáros teakomnyhás fürdős kiegészítéssel. és egy új központi épület a sélén 3szög alakú. parkolók kerítés üzemanyag telepet töltőűállomást kellene létrehozni valahol valamelyik laktanya területén. éd rendberakni hátúl a javítós garázsok közül :) meg egyet tárolónak használni arra a fokra renoválni. migránslakásokat felújíítani (nem vóltak olyan sokat ott.) nőtlen és családos szállónak.
a portákat üzemeltetni és az átjátszóállomás melletti irdoaépületet kialakítani hiradóközponttal ellti laktanya felügyeletessel és beosztottakkal telephelyiek mellé rendelve. akáre a parancsnokság is elférne a repteret meg a légteret lehetne használni dronokkal uav kal hisz a reptér üzemel. üzemanyagellátó rendszere viszonylag ép. vannak ép részei modernizálva eggyes szekciók.) örzése megoldott de szükség esetén megerősíthető. híd őrség is elférne akár mélységi migráns ellenőrzésre... a telephely meg javíthatna tárolhatna. sok s földműves a nehééz gépekhez traktorokhoz értő a belföldi TGK sofőr. takarmány és zöldségfélék szállítása fűszerek. szekszárdra meg jöhetne a párja legalábbis hasonló konténerekből.... ellenőrízve a víziátkelő helyek. éd még gépek üzemeltetésére karbantartására bizonyos fokú szervízelésére is alkalmasan.
paks szintén védve.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
üzemannyag kiszolgálást akár üzleti célra a honvédség is csinálhatna az inkubátor háziaknak vagy akivel olyan szerződésbe van. (akár lehetnek tartalékos gépjavítók is nagy számban.)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
kellene egy törzs (akár tartalékos megerősítéssel.)
kellene egy gépjavító állomás aktív katonákkal és szükség esetén tartalékos megerősítéssel.
kellene egy informatika hiradó felderítő alegység elektronikus harc képességel.
kellene egy hídőr szaksza szükség esetén tartalékos megerősítéssel. átkelőkk védelme ellenőrzése (akár migráns keresés mélységbe)
ezekre kell egy logisztikai és törzstámogató szakasz. (vagy mindkettő vagy gagy.) tartalékos megerősítési lehetőséggel.)

a duna mindkét oldalára bp éshatár köztti terület megerősítésére.
ez már egy szépszámú aktív állományt jelentene és melettük a helyi tertalékosok létszámai is könnyen növelhető lenne.
oktatási képzési szerepet is eltudnának látni más tartalékos állományú katonák számára a bajai TGK sofőr képzéssel egybekötve. műszakiképzés és vezetésteknikai ismeretek és gyakorlat.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Medinára meg tegyék már be azt a kicseszett őr alegységet meg légvédelmit.
annyi jelentkező lenne oda civilből hogy ihaj.... medinára sokan mennének még civílből is nem csak a seregen bellűl van oda túljelentkezés.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
https://www.google.com/maps/@46.3463502,18.709477,129m/data=!3m1!1e3?hl=hu szekszárdon a legalkalmasabb hely egy konténerbázis számára.
https://www.google.com/maps/@46.3408407,18.7150414,515m/data=!3m1!1e3?hl=hu a legalkalmasabb helyek nős és nőtlenszákllónak (a rendőrségnek átadott épület) és telephelynek ipari kapcsolattal. közuti és vasuti szállítmányoszási lehetőségel akár hajós szállítással. beárolandő nagymennyiségű anyag fogadására.
Biztos a legjobb ötlet -még elvben is- egy bármilyen (fix, vagy konténer) bázis kialakítására a város kvázi közepe?
Meg ha Szekszárd, akkor miért nem Pécs? Lehet, hogy Szekszárdon nehezebben menne a feltöltés is. Pécsen ráadásul ott van a laktanya (helye), ami most visszakerül önkormányzati tulajdonba.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 745
26 199
113
M.G facebook:
Tevékeny napunk volt ma Szöulban:

✅ Megbeszélést folytattam Eom Donghwan úrral, a dél- koreai a Védelmi Beszerzési Program Adminisztráció vezetőjével. A jövőbeni kutatásfejlesztési és vegyesvállalati együttműködési lehetőségekről, elsősorban az űr-és kiber iparág területén egyeztettem.

✅ A kíberműveleti Parancsnokságon is látogatást tettem KIM Han-sung dandártábornokkal, akivel egy billaterális együttműködés kialakításáról beszélgettem.

✅ A fegyverzetellenőrzési Központban (KAVA) MIN Byongzhou ezredes úrral találkoztam. Áttekintettük a fegyverzetkorlátozás és a fegyverzetellenőrzés kapcsán a meglévő magyar, cseh és német tapasztalatokat. Továbbá meghívtam őket a Brave Warrior-2022 magyar hadgyakorlat ellenőrzésére.

✅ Végül egy kétoldalú találkozóra került sor SHIN Beomchul védelmi miniszter-helyettes úrral. Ő biztosított maximális nyitottságukról a magyar-koreai védelmi kapcsolatok erősítéséről.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 794
113
M.G facebook:
Tevékeny napunk volt ma Szöulban:

✅ Megbeszélést folytattam Eom Donghwan úrral, a dél- koreai a Védelmi Beszerzési Program Adminisztráció vezetőjével. A jövőbeni kutatásfejlesztési és vegyesvállalati együttműködési lehetőségekről, elsősorban az űr-és kiber iparág területén egyeztettem.

✅ A kíberműveleti Parancsnokságon is látogatást tettem KIM Han-sung dandártábornokkal, akivel egy billaterális együttműködés kialakításáról beszélgettem.

✅ A fegyverzetellenőrzési Központban (KAVA) MIN Byongzhou ezredes úrral találkoztam. Áttekintettük a fegyverzetkorlátozás és a fegyverzetellenőrzés kapcsán a meglévő magyar, cseh és német tapasztalatokat. Továbbá meghívtam őket a Brave Warrior-2022 magyar hadgyakorlat ellenőrzésére.

✅ Végül egy kétoldalú találkozóra került sor SHIN Beomchul védelmi miniszter-helyettes úrral. Ő biztosított maximális nyitottságukról a magyar-koreai védelmi kapcsolatok erősítéséről.
Feltűnt, hogy eltűnt. :D
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 469
18 526
113
M.G facebook:
Tevékeny napunk volt ma Szöulban:

✅ Megbeszélést folytattam Eom Donghwan úrral, a dél- koreai a Védelmi Beszerzési Program Adminisztráció vezetőjével. A jövőbeni kutatásfejlesztési és vegyesvállalati együttműködési lehetőségekről, elsősorban az űr-és kiber iparág területén egyeztettem.

✅ A kíberműveleti Parancsnokságon is látogatást tettem KIM Han-sung dandártábornokkal, akivel egy billaterális együttműködés kialakításáról beszélgettem.

✅ A fegyverzetellenőrzési Központban (KAVA) MIN Byongzhou ezredes úrral találkoztam. Áttekintettük a fegyverzetkorlátozás és a fegyverzetellenőrzés kapcsán a meglévő magyar, cseh és német tapasztalatokat. Továbbá meghívtam őket a Brave Warrior-2022 magyar hadgyakorlat ellenőrzésére.

✅ Végül egy kétoldalú találkozóra került sor SHIN Beomchul védelmi miniszter-helyettes úrral. Ő biztosított maximális nyitottságukról a magyar-koreai védelmi kapcsolatok erősítéséről.
Kíber!! Minden kíber meg űrutazás! Semmi konkrét beszerzés, használható cucc! Sajnálatos'
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 082
113
M.G facebook:
Tevékeny napunk volt ma Szöulban:

✅ Megbeszélést folytattam Eom Donghwan úrral, a dél- koreai a Védelmi Beszerzési Program Adminisztráció vezetőjével. A jövőbeni kutatásfejlesztési és vegyesvállalati együttműködési lehetőségekről, elsősorban az űr-és kiber iparág területén egyeztettem.

✅ A kíberműveleti Parancsnokságon is látogatást tettem KIM Han-sung dandártábornokkal, akivel egy billaterális együttműködés kialakításáról beszélgettem.

✅ A fegyverzetellenőrzési Központban (KAVA) MIN Byongzhou ezredes úrral találkoztam. Áttekintettük a fegyverzetkorlátozás és a fegyverzetellenőrzés kapcsán a meglévő magyar, cseh és német tapasztalatokat. Továbbá meghívtam őket a Brave Warrior-2022 magyar hadgyakorlat ellenőrzésére.

✅ Végül egy kétoldalú találkozóra került sor SHIN Beomchul védelmi miniszter-helyettes úrral. Ő biztosított maximális nyitottságukról a magyar-koreai védelmi kapcsolatok erősítéséről.
Űr, kiber?
Akkor ez nem pl. MLRS....