A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 668
35 815
113
Azt honnan tudjuk hogy a PZH-kba ELBIT kommunikációs rendszer került beépítésre?
volt valamelyik hírben - ne kérdezd, hogy pontosan hol, de ide volt belinkelve a fórumra ősszel.
Egyébként ez a friss JANE'S hír is tartalmazza ill. megerősíti! ;)

"He had not responded to a request for comment on the number of units being procured at the time of publication, although he did note that the radios will be integrated into the majority of the country's military vehicles, including Leopard 2 main battle tanks (MBTs), PzH 2000 self-propelled howitzers (SPHs), and HDF 4×4 vehicles, as well as other legacy platforms, Col Pölöskei said."

Tehát ez lesz az alapértelmezett kommunikációs rendszer szinte minden járműben.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 356
113
volt valamelyik hírben - ne kérdezd, hogy pontosan hol, de ide volt belinkelve a fórumra ősszel.
A Pzh2000 wiki szócikkedben sem látom. A 2021 decemberi Sticz László interjúban ennyit találtam: "Emellett folyamatban van a Harris rádiók, az ELBIT harcászati rádiók, illetve mind a légi eszközeinkbe, mind a szárazföldi eszközeinkbe a speciális GPS-ek beszerzése is. A korszerű integrált felderítő platformnak a gyártó már elkészítette a prototípusát, amit át is vettünk tesztelésre. Ide tartozik még a 3D-s radarok beszerzése és rendszerbe állítása, ezeknek a technikai megoldásai véglegesnek tekinthetők, a program így ütemezés szerint halad. "

Egyébként ez a friss JANE'S hír is tartalmazza ill. megerősíti! ;)
"He had not responded to a request for comment on the number of units being procured at the time of publication, although he did note that the radios will be integrated into the majority of the country's military vehicles, including Leopard 2 main battle tanks (MBTs), PzH 2000 self-propelled howitzers (SPHs), and HDF 4×4 vehicles, as well as other legacy platforms, Col Pölöskei said."

Tehát ez lesz az alapértelmezett kommunikációs rendszer szinte minden járműben.
Igen, tudom. Én linkeltem két oldallal ezelőtt. Az volt a kérdés, hogy korábban hol írták :)
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 356
113
Az Ultrahang legfrissebb adásában Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvéd Vezérkar főnöke volt a vendégünk, akivel az ukrajnai háború magyarországi vonatkozásairól, a honvédség helyzetéről, a haderőfejlesztésről, a magyarországi vaskupolarendszerről, a katonaság előtt álló kihívásokról, a NATO-ról és a hazánkra leselkedő veszélyekről beszélgettünk.

Ruszin-Szendi Romulusz: itt vagyunk, készülünk és felkészültek vagyunk...
 
K

kamm

Guest
A Janes-ben jelent meg 3 nappal ezelőtt, nem tudom továm?
Új jármű rádiókat vett a Honvédség az Elbit-től, minden járműbe egységes rendszer lesz.
@krisss nem te mondtal valamit, hogy ezt majd fejlesztik tovabb otthon? Nem az integralasra, cryptora stb gondolok, hanem valodi fejlesztesre, uj funkciokra stb feltetelezem, ez is SDR, mint minden ma mar.)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 356
113
Future Soldier Technology 2023 Conference
6th March to 8th March 2023
United Kingdom

Colonel János Pölöskei, Branch Leader, Command and Control Systems Development Branch, Force Planning Directorate, Hungarian Defence Forces Command Force Planning Directorate
Mr Jozsef Berenyi, Head of Division, HM EI Zrt.

Digitising the Hungarian Soldier System to Enhance Situational Awareness

  • Background and update on the HDF’s Digitised Soldier System
  • Requirements for the procurement of new dismounted C4I, weapons and sensor technologies
  • Utilising Command and Control functionalities to improve situational awareness for the dismounted soldier

Brigadier General Imre Porkoláb, Ministerial Commissioner for Defence Innovation, Hungarian Ministry of Defence

Digitisation of Dismounted Soldiers in the Joint All-Domain Operational Environment

  • Leveraging digital technology for quicker situational awareness on the battlefield to identify and neutralise threats
  • Creating information networks to determine the overall battlespace picture
  • Teaming with next generation armoured platforms for greater survivability
  • Using AI for data processing and management

Porkoláb Imre fb:

2023. március 6-8. között Londonban került megrendezésre a Future Soldier Technology 2023 konferencia. Ez a fórum kiváló platformot kínál vezető tisztek és programmenedzserek számára, hogy kapcsolatba lépjenek a védelmi ipar vezető szakértőivel, megvitassák a haderőmodernizációs programokat, és azt, hogy ezek a projektek hogyan javítják a katona túlélőképességét és harcképességét ebben a kihívásokkal teli gyorsan változó, komplex világban.

A konferencián tartott előadásomban bemutattam a honvédelmi tárca innovációs stratégiáját, a digitális katona képességfejlesztési fókuszterület kapcsán pedig felhívtam a figyelmet a katona és a technológia kapcsolatának erősítésére, illetve a gyors alkalmazásba vételi lehetőségek kihasználására. A konferencián részt vett a Magyar Honvédség és a HM EI Zrt. is, akik a magyar haderő fejlesztési irányairól tartottak előadást.

331441734_218471320717131_7910497385734848451_n.jpg
331429977_765659054758960_1347214137779459233_n.jpg
331423757_196714436381204_6258487747378703531_n.jpg
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 398
113
Miélt élzem úgy, hogy a mostanában publikált beszédek időhúzás- szagúak???

Mert továbbra sem történik semmi fejlesztés, csak a 2018-ban beindított vásárlások realizálódnak, nagyon lassan. Pontosabban a NATO felé felajánlott nehézdandár felszerelése zajlik, ez rendben. Más viszont, alig valami. NASAMS, radarok, amire már vásárlás volt. Gidrán, eddig gyanúsan csak a nehézdandár harctámogató járművei, amelyek realizálódtak lényegében. Olyan kis mennyiségben érkezett és elképesztő csiga tempóban az is. Minden más, piackutatás, kiállítás látogatás, szép szavakba csomagolva. Na és a napi facebook a miniszter részéről, miszerint egy nagyon erős haderőt építünk. Nyilván a Honvédség hagyományaihoz méltóan, teljesen titkosan, mert nem látszik belőle túl sok minden.
Ezek mellett a marginális, de fontos dolgok persze, a személyi felszereléscseréje, de itt is ott a kérdés, na de mennyi, az annyi ? Mindenkinek az rendben, de lesz tartalék ? Tartalékosoknak épp a minap láttuk, nem egészen 1000 mellényt vesznek. ami ugye vicc, ha azt nézzük, hogy kommunikációs szinten, már 11.000+ tartalékos van. Nem beszélve egy valós háborús helyzetről, amikor mozgósítást rendelnek el. Na ők mit kapnak ? Mofém sisakot, műbőr tártáskával, AK fapadossal ?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 356
113
Transzformáció: hatékony választ adni a kihívásokra

Interjú dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnokával...

„A jelenlegi terveinkben megfogalmazott haderőkép elérését az évtized végére tervezzük. Ez nem jelenti azt, hogy minden teljeskörűen rendelkezésre áll majd, de a Magyar Honvédség birtokában lesznek azok a képességek, amelyek a meghatározott feladatok teljesítését lehetővé teszik” – jelenti ki.

A parancsnokság rövid-, közép- és hosszútávon egyaránt rendelkezik célkitűzésekkel. A közeljövő feladatának tekintik a honvédség doktrínarendszerének és -hierarchiájának felülvizsgálatát és aktualizálását. Szintén feladat a képességhiányok pótlását célzó fejlesztések stratégiai irányainak meghatározása.

Rövidtávon kiemelt figyelmet kapnak a különféle kutatás-fejlesztési programok, ahogy az új innovációs területek feltérképezése és nem utolsó sorban a hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján alternatív országvédelmi stratégiák és koncepciók kidolgozása.

Középtávon – többek között – a parancsnokság szakemberei keresik a nemzeti űrprogramban való részvétel lehetőségeit, új kutatás-fejlesztési programok indítását irányozzák elő, illetve bővítik a különböző együttműködési lehetőségek tárházát.

Hosszútávon támogatni kell a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program különböző projektjeinek megvalósulását, illetve a DOTMLPFI (doctrine, organization, training, material, leadership and education, personnel, and facilities, tehát doktrína, szervezeti felépítés, kiképzés, anyagok és felszerelés, vezetői felkészítés, személyi állomány, insfrastruktúra és interoperabilitás) képességösszetevők szinkronizációjának teljes körű megvalósítását.

„Ki kell alakítanunk a Magyar Honvédség hosszútávú képességfejlesztési rendszerét és azt követően irányítani, működtetni a stratégiai irányvonalakkal szinkronban. A modernizációs törekvések egyik nagy kihívása a mesterséges intelligencia védelmi alkalmazásának lehetőségeinek vizsgálata. Az új stratégiák, alternatív országvédelmi koncepciók kidolgozása és validálása is egyik fő területe a parancsnokság tevékenységének” – vázolja a további hosszútávú feladatokat dr. Sticz vezérőrnagy.


A február első felében elindított toborzókampány már az új haditechnikai eszközökkel felszerelt, high-tech Magyar Honvédséghez várja a fiatalokat. A ma szolgálók nyelvképzésével és felkészítésével elindult az a folyamat is, aminek célja, hogy amikorra kell, nyelvileg is felkészített katonák álljanak rendelkezésre. A logisztikai készletek feltöltése úgyszintén megkezdődött, infrastrukturális fejlesztések zajlanak, amelyeket részben a XXI. századi technikai eszközök követelnek meg, részben pedig a személyi állomány élet- és munkakörülményeit biztosító épületek megújítása, létrehozása tesz szükségessé. A továbbiakban átalakított, kisebb létszámú parancsnokságok látják el az alárendeltek vezetését, csökkentve így az irányítók, vezetők létszámát és növelve a konkrét végrehajtók körét és valós erejét, lehetőségeit.
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 029
2 478
113
Transzformáció: hatékony választ adni a kihívásokra

Interjú dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnokával...

„A jelenlegi terveinkben megfogalmazott haderőkép elérését az évtized végére tervezzük. Ez nem jelenti azt, hogy minden teljeskörűen rendelkezésre áll majd, de a Magyar Honvédség birtokában lesznek azok a képességek, amelyek a meghatározott feladatok teljesítését lehetővé teszik” – jelenti ki.
Ó, hát ez csodálatos! Nem elég, hogy 2026 helyett 2030-ra lesz hadra fogható erőnk, de még akkor sem lesz teljes. 7 év múlva... sem. Miközben egy szomszéd államot 1 év alatt szinte teljesen készre vágott a háború és folyamatosan az eszkaláció fenyeget.
A szólamok helyett ideje lenne végre VALÓBAN felgyorsítani a modernizációt. A Csigaoffenzíva már régen megbukott. Csak emlékeztetőül: mindenütt azt mondják, hogy 2016-től nyílt lehetőség a modernizáció elkezdésére. De 2030-ban már 14 évre leszünk 2016-tól! Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok kormányellenes. Gyere vissza Zrínyi!
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
  • "MH Ludovika Zászlóalj egy, a dékántól független, önálló katonai szervezet, és csupán a két vezető, azaz a zászlóaljparancsnok és a dékán személyének a viszonyán múlik a kapcsolat „milyensége”. Itt is egy világos és egyértelmű hierarchikus rendben kell történnie mindennek."
  • "Jelen pillanatban megfelelő a [tisztjelölt] létszám, de az kétségtelen, hogy emelésre lesz szükség."
  • "Minden bevonult tisztjelölt az első szemesztert teljesen a katonai felkészítés keretei között töltse el. Kiemelt feladat, hogy ezen etap végére a hallgatók képessé váljanak egy gyalogos szakasz harchelyzetben történő irányítására függetlenül attól, hogy később milyen fegyvernemhez és milyen beosztásba fognak kerülni. Közösségi kohézió [is]. "
  • Hungária körúti campus fejlesztése.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 398
113
  • "MH Ludovika Zászlóalj egy, a dékántól független, önálló katonai szervezet, és csupán a két vezető, azaz a zászlóaljparancsnok és a dékán személyének a viszonyán múlik a kapcsolat „milyensége”. Itt is egy világos és egyértelmű hierarchikus rendben kell történnie mindennek."
  • "Jelen pillanatban megfelelő a [tisztjelölt] létszám, de az kétségtelen, hogy emelésre lesz szükség."
  • "Minden bevonult tisztjelölt az első szemesztert teljesen a katonai felkészítés keretei között töltse el. Kiemelt feladat, hogy ezen etap végére a hallgatók képessé váljanak egy gyalogos szakasz harchelyzetben történő irányítására függetlenül attól, hogy később milyen fegyvernemhez és milyen beosztásba fognak kerülni. Közösségi kohézió [is]. "
  • Hungária körúti campus fejlesztése.

Még kiemelném, hogy egyetlen haderő sem dobja ki a régi fegyverzetét, felszerelését. Szerintem ez is egy fontos gondolat a cikkben, a tábornok úrtól.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 649
113
Érdekesség képen, K. Robi vélekedése a fegyverkezés lehetséges súlypontjáról.
"2022 - AMIKOR A LÖVEDÉK LEGYŐZTE A JÁRMŰVET
A modern idők háborúi a járművek háborúi voltak. A Top Gun, a Négy páncélos és a kutya és a Vadászat a Vörös Októberre, kivétel nélkül egy-egy járművet emeltek a piedesztálra.
Az ukrán háborúban azonban a lövedék (missile) végérvényesen két vállra fektette a járművet (platform).
A földön, a vizen és a levegőben.
Elég ha a Kijev alatti páncélos-dugóra, a Moszkva cirkálóra és az eltávon lévő ukrán és orosz repülőkre gondolunk.
Ezek tagadhatatlan tények.
Ennek ellenére miről zeng diccshimnuszokat a média és miről folyik az alkudozás a Nyugat és Ukrajna között?
Járművekről.
F-16-osokról, Leopárdokról stb.
Nincs itt egy ordító ellentmondás?"

Valszeg ezért is nem az új leo2 zlj lesz itthon sem a súlypont.
Csak jelentenék már be, hogy hová is építik azt a rakéta üzemet, ami gyártja majd a zsidó licensz alapján a rakétákat.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 271
76 842
113
Érdekesség képen, K. Robi vélekedése a fegyverkezés lehetséges súlypontjáról.
"2022 - AMIKOR A LÖVEDÉK LEGYŐZTE A JÁRMŰVET
A modern idők háborúi a járművek háborúi voltak. A Top Gun, a Négy páncélos és a kutya és a Vadászat a Vörös Októberre, kivétel nélkül egy-egy járművet emeltek a piedesztálra.
Az ukrán háborúban azonban a lövedék (missile) végérvényesen két vállra fektette a járművet (platform).
A földön, a vizen és a levegőben.
Elég ha a Kijev alatti páncélos-dugóra, a Moszkva cirkálóra és az eltávon lévő ukrán és orosz repülőkre gondolunk.
Ezek tagadhatatlan tények.
Ennek ellenére miről zeng diccshimnuszokat a média és miről folyik az alkudozás a Nyugat és Ukrajna között?
Járművekről.
F-16-osokról, Leopárdokról stb.
Nincs itt egy ordító ellentmondás?"

Valszeg ezért is nem az új leo2 zlj lesz itthon sem a súlypont.
Csak jelentenék már be, hogy hová is építik azt a rakéta üzemet, ami gyártja majd a zsidó licensz alapján a rakétákat.
Össze vissza beszél.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 398
113
300 feletti darabszámokról volt szó eredetileg, évekkel ezelőtt, "tutira" és gyorsan!
Ehhez képest "ma"/2023-ban összesen nincs 3 tucatnál több! ...hadrendbe állítva! ...de "gyorsan"! :(

Mi a f@x-nak annak hatalom, aki nem tud élni vele???

.

Épp ma láttam, hogy haderőfejlesztést nem reklámozó szerbek, 5-ször annyi összegű fegyvert vettek az elmúlt évben, mint mi. Mintha egyre lemaradnánk, a többiekhez képest.