A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 231
67 168
113
De, hogy ne csak károgjak, leírom, hogy mikkel értettem egyet a Z tervben. Igaz a beszerzési időkkel, mennyiségekkel itt is vannak gondjaim:
1. Spike LR (kb. ezzel kellet volna kezdeni)
2. CZ fegyverek
3. Mistral M3
4. CG M4
5. KC-390
6. H145M
7. HERO drón
8. Iris-T
Jól látszik, hogy ezek alapvetően a kisebb tételek. Összesen kb. 1 milliárd euróról beszélünk. Egy épelméjű haderő fejlesztést, amely fokozatosan kap forrásokat, ezekkel kellet volna kezdeni (de nem a felsorolás sorrendjében)

Ami nagyon nagy kalap szar és pénzkibaszás:
Leopárd 2A7+PZH2000, a teljes RM csomag (lynxestül, pánterestül, szarshildestül), Albatroszok megvétele+gyár megvétele, NASAMS.
Ezek meg úgy 5 milliárd eurónyi elbaszások....
Amiben eltér a véleményünk, az a német járműcsomag. A Leopard 2A7 igényölne APS-t, de a Lynx ezzel lett rendelve. Ez azért olyan pozitívum amit nem sokan mutathatnak fel. A baj a több év csúszás vele, ezt is körbejártam Marderestől minden fronton. De szerintem nem az a rossz, hogy ezek a beszerzések jól-rosszul megvalósulnak, hanem az, hogy mellette a kisebb költségből nagyobb tömegű használt eszközzel nem egészítettük ki minden szükséges fegyvernemben.

Mert egy jól kiépített haderőben egy ilyen még magasabb színvonalú elit tud olyan morális és egyben valódi ütőerőt képviselő tényező lenni, ami érdemes a beszerzésre. Csak a mantráimat(esetleg másokét is) is csinálni kellett vón mellé.
Az tud kimaradni, akinek van elegendő ereje eldönteni részt kíván-e venni egy konfliktusban, vagy sem.
A gyengéket előre zavarják ágyútölteléknek, vagy megszállják, ha nincs érdekérvényesítő erő.
A két szép szemünkért nem fognak élni hagyni minket.
Ezt fogja jelenteni, hogy erő nélkül politizálunk háború idején. És mi célpont vagyunk.
Ez egy titkosszolgálati félretájékoztatás eredménye volt. (Nem mondom, hogy szándékos, inkább tévedésből adódó.) A sajtóban legalább is ezt lehetett olvasni. Még a háború előestéjén is az volt a hírszerzés véleménye, hogy nem lesz háború, és a koszovói konfliktus kiszélesedésére készültünk, nem az ukránra. Arra meg elég lett volna a Z2026, ha végrehajtják.
Érdekes mert az is egyértelmű volt, hogy az ukri-orosz balhé után a Közel-Kelet lesz a következő. A Balkán majd kicsit később. Nem tudom elfogadni, hogy nem került értelmes elemzés a döntéshozók elé, ami általános tarsadalmi folyamatoktól a gazdasági-politikai és katonai és retorikai változásokig menően átfogóan nem adott egy képet arról, ha már a nagy bölcs vezetésünk magától nem volt képes látni, ami reálisan felvetette volna a várható szükséges lépéseket.
Nem látod a lényeget, azért lassítanak, hogy ne legyen mit be küldeni. A németek ugyan így játszanak, szerinted miért jönnek az ilyen kiszivárgások, hogy 2 napra se elég a lőszer, és nem is nagyon igyekeznek javítani a helyzeten. Na ezt csináljuk mi is.
Ez sajnos elfogadhatatlan. Mintha kimennél a no-go zónába és azért nem viszel fegyvert, hogy a várható harcban ne kelljen használnod. Azzal a különbséggel, hogy a fegyveres haverod simán kényszerít, hogy te üsd meg az arabot először ha részegen ahhoz van kedve. Szóval ez propagandafogásnak is rossz, de valóságnak elmebaj.
A felsorolásodból a CZ Bren 2 fegyverek beszerzésével nem értek egyet! A teljes RM (KMW) csomaggal viszont igen! Kis európai országként európai fegyver rendszereket kell elsősorban venni ami itt megtörtént! A leo2a7 tankok jó választás volt ahogyan a pzh2000-k is! Viszont a Lynxek vétele túl elhamarkodott volt! Előbb a 8x8-ok kellettek volna! A NASAMS is jó vétel viszont kevés ahoz hogy lefedje egy ország teljes légierejét! Mellé kellene még a SAMP-T Aster-30!
A Lynx egy igen jó választás lenne, ha kellő sebességgel jönne. A láncossága és a platformsága kiaknázható előny lenne, ha végre lenne.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 562
46 609
113
De, hogy ne csak károgjak, leírom, hogy mikkel értettem egyet a Z tervben. Igaz a beszerzési időkkel, mennyiségekkel itt is vannak gondjaim:
1. Spike LR (kb. ezzel kellet volna kezdeni)
2. CZ fegyverek
3. Mistral M3
4. CG M4
5. KC-390
6. H145M
7. HERO drón
8. Iris-T
Jól látszik, hogy ezek alapvetően a kisebb tételek. Összesen kb. 1 milliárd euróról beszélünk. Egy épelméjű haderő fejlesztést, amely fokozatosan kap forrásokat, ezekkel kellet volna kezdeni (de nem a felsorolás sorrendjében)

Ami nagyon nagy kalap szar és pénzkibaszás:
Leopárd 2A7+PZH2000, a teljes RM csomag (lynxestül, pánterestül, szarshildestül), Albatroszok megvétele+gyár megvétele, NASAMS.
Ezek meg úgy 5 milliárd eurónyi elbaszások....
Nem akarlak elkeseríteni, de amiket felsoroltál, azok összértéke valahol 2Mrd körül/felett kell legyen.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 290
74 089
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 290
74 089
113
NATO parancsnoki elismerés Norfolkban

A legmagasabb elismerést vehette át a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO ACT) parancsnokától, Phillipe Lavigne tábornoktól, dr. Németh Gergely, a szövetség jövőkutatásért felelős stratégiai előrelátási csoportjának vezetője.

Az elismerés átadása során Phillip Lavigne vezérezredes úgy fogalmazott: a magyar szakember sikeresen vezette a Transzformációs Parancsnokság jövőkutatási rendszerének megújítását és a legjobb csapatteljesítményt tudta kihozni a NATO ACT Stratégiai Előrelátási Részleg elemzőiből. Dr. Németh Gergely első magyarként részesült a legmagasabb szintű NATO parancsnoki elismerésben.

A Honvédelmi Minisztérium korábbi védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a hivatalos indoklás szerint, az elmúlt két évben jelentős szerepet játszott a szövetséges stratégiai előrelátási funkció újjáélesztésében. Emellett – a NATO Stratégiai Előrejelzési Elemzés (NATO Strategic Foresight Analysis 2023) és a NATO Jövőbeni Műveleti Környezete (NATO Future Operating Environment) tanulmányokkal – kialakította a szövetséges jövőkutatás új alapvetéseit és kiépítette a hosszú távú stratégiai előrejelzés rendszerét. Ezen felül kiterjedt kutatói hálózatot hozott létre a szövetséges nemzetek, egyetemek és kutatóintézetek részvételével.

Dr. Németh Gergely mindezeken túl fontos szerepet játszott az éghajlatváltozás biztonsági és katonai következményeinek szélesebb körben történő megismertetésében is. A virginiai Norfolkban települő NATO Transzformációs Parancsnokság fő feladata a NATO katonai képességeinek hosszú távú (10-20 éves) fejlesztése. A NATO ACT-t 2003-ban alakították és Magyarország a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt helyezett a szövetségi transzformációs folyamatok támogatására.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 290
74 089
113
A Szolgálati érdemjel babérkoszorúval ékesített arany fokozatát vehette át Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezérigazgatója...

65f2ed5063faa654134158.jpg
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 022
36 416
113
Azért remélem, hogy nem abban fog kimerülni az évek óta hangoztatott nagy szerb-magyar hadiipari együttműködés, hogy a levedlett cuccainkat zsebpénzért elpasszoljuk nekik... o_O
Veszünk tőlük 12,7mm-es lőszert is, amíg a Beretta fel nem pörgeti annak a gyártását MFS-nél.
Mivel semmire nem akarnak gyártást adni, így nagy dolgokra nem érdemes számítani tőlük.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby