Tegnap NATO, ma EUs konferncián beszéltem. Előtte tegnap megmutattuk az EUs kollégáknak a várpalotai lőszergyárat és a Magyar Honvédség fegyverzetét. A gyár, a Leo A7, a PzH 2000, a Spike LR, a Hirtenberger aknavető, a H225M és H145M, a NASAMS, a Carl Gustaf nem terv, elképzelés, hanem valóság.
Láttuk a termelésre kész 30 mm-es lőszert gyártó gépsort, a hatalmas bunkereket amikben a kész lőszert tárolják majd. 4+ km2-n egy városnyi gyár épül fel Várpalota mellett, tényleg amerikaiak a méretek. Ott sajnos fotót nem lehetett csinálni, csak egy külső kép van, ami nem árulja el, milyen hatalmas ez a terület.
Várpalota 2 év múlva az akkori EUs össztermelés 10%-át, kb 100 000 155mm-es lőszert fog gyártani, több tízmillió 30mm es lőszert - az előbbi darabja sok ezer, az utóbbi sok száz euro, így számoljuk az értékret. A 30mm termelése ez évben, a 155 jövő nyáron indul, de jön a 120mm és még sok minden más is, majd az RDX.
Eközben a legtöbb EU tagállam 2.5 év alatt semmit sem tett a termelés felfuttatására. Ahogy egy EUs kolléga mondta, elvitatkoznak a bizottságban 1.5 órát egy should-on vagy could-n, készülnek a stratégiák, csak gyárak nem épülnek.
Pontosabban papírgyár az kell a sok papírhoz, amit legyártanak.
Némileg persze finomítanék, Várpalota bővítésében ( így érhető el a 100 000/év)lesz EUs pénz, a beruházás egy töredéke. A nullánál több amit tesznek a 10 ezer euros fizetéseikkel a Bizottságban, az EDA-ban stb, de a szavak messze a tettek előtt járnak.
Ezt szépen meg is mondtam az egész plénum előtt az EUs közönségnek, a legtöbb aligha örült, de az ír képviselő odajött a végén gratulálni.
Nem minden hibátlan amit Mo a hadiipar és a haderő fejlesztése terén tett. De messze több, mint amit a legtöbb tagállam letett az asztalra.
ps. megkérdeztem a katonákat a fegyverekről. Nem tiszteket, hanem a katonát, aki használja. A legtöbb eszközt nagyon magasra értékelték, úgy hogy nem volt ott senki, aki előtt ezt kellene mondani. Nem volt a szokásos magyar panaszkultúra., ami engem már iszonyúan fáraszt. Tudják, hogy a világ legjobb eszközei közül kaptak.
Minden OK akkor? Persze, hogy nem. A Lynx még fejlesztendő, sok fegyverből még kevés van, lőnének többet, ha lehetne, hol itt hiányzik valami, hol ott. De ezek a fiatal katonák azt látják, hogy átültek egy BTR-80-ról egy Lynx-re, a helo pilóta röhögve mondta, hogy végre fiatalabb a gépe, mint ő stb.
A Gidrán és a Spike esetében meg 100%-san csak jót hallottam tőlük, fura is volt, hogy semmi kritika nincs.
Nem mindig és mindenben a hibát kell keresni és kihangsúlyzni, ez a pohár nincsen tele, de nem is félig üres.