Nem tartom realisnak hogy akarnank egy 2. Nehez dandart ( mondjuk akkor mi a picsaert szalltunk be a kf51 be ha nem lesz tobb harckocsi zlj…)
A közepes dandárban is lehet harckocsi: van ahol van, van ahol nincs.
Még egy hk. zászlóaljra én számítok azért ha felállítunk (felszerelünk) egy második dandárt - ha kerekes lesz, ha láncos.
Második Lynx-dandárra én sem számítok max. 1-2 zászlóaljnyit veszünk még. Bobo valami Lynxes huszár-zászlóaljat emlegetett után rendeléssel.
szerintem az ukran haboru tapasztalatait leszurve realisabbnak latom higy konolyabb legvedelmi kepesseget kernek es 1 vagy nagyon maximum 2 dandar kozepes erot apc 8x8/6x6 ra alapozva ami egy dandar eseten azert olcson megusszuk de ha 2 kell ott mar partiban lesz a nehez dandar osszegevel. Foleg ha azt mondjak ezt 2030ra tudni fel kell allitani mert akkor kurva gyorsan le kell utni par szerzodest itt talan a btr modernizacioval lehet kicsit enyhiteni a tortenetet de azzalse nyerunk sokat.
Meg ha bejon a tipp a kozepes dandarnak kell vajon onjaro tuzerseg? Csapatlegvedelem? Mert akkor a skyrager keves lesz ide meg a pzh a akkor is ha minimum mennyiseget nezem azert 1 kozepes dandarra az is draga mulatsag. Es akkor nem beszeltunk az infrastrukturarol meg az ember anyagrol.
Stb szb orakig lehetne ezt fejtegetni de ugy nezki ezt a seregre mar nem kell kolteni nem usszuk meg.
A közepes vagyis kerekes dandár lényegesen olcsóbb mint a láncos.
Török kerekesekkel számolva gépágyús-ATGM-es toronnyal egy jármű kijöhet 10 millió dollárból. Sok feladatra szintén 6x6 lényegesen olcsóbb: kb. 5 millió dodo.
A dandárhoz szükséges kb. 250 jármű 2 milliárdból kijöhet.
24 kerekes önjáró löveg (pl. ATMOS): 0,2 milliárd
44 harckocsi (20 millió/db): 0,9 milliárd
Összesen: 3,1 mrd dollár
Nyilván ehhez kell még némi infrafejlesztés meg kiegészítő eszközök: tippre 0,4-0,5 mrd.
Szóval szerintem 3-3,5 milliárdból lehetne egy jól felszerelt közepes dandárunk.