A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 970
16 535
113
... Orbán Viktor a honvédelmi kiadások lehetséges emeléséről elmondta, megvisel minket az is, hogy GDP-arányosan 2 százalék fölé kell vinni a honvédelemre szánt összegeket. Azt szeretnék, ha olyan nemzetközi állapotok lennének, amelyek lehetővé tennék, hogy ezt lejjebb vigyék, de a világ másfelé megy. A 2 százalékot kipréseltük magunkból, ha ezt fel kell emelni, „az tüdőn lövi a magyar gazdaságot”. Ha lesz ilyen nyomás, akkor ütemezett emelést tud elképzelni, mert akkor valahonnan el kell venni.....
Sajnos olyan világ már nem lesz, mint 2020 (vagy 2022) előtt, sem gazdasági, sem biztonságpolitkai szempontból. Nem igazán tudnak és akarnak ezzel szembenézni odafent, csak erre nagyon csúnyán ráfaraghatunk.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 841
8 837
113
... Orbán Viktor a honvédelmi kiadások lehetséges emeléséről elmondta, megvisel minket az is, hogy GDP-arányosan 2 százalék fölé kell vinni a honvédelemre szánt összegeket. Azt szeretnék, ha olyan nemzetközi állapotok lennének, amelyek lehetővé tennék, hogy ezt lejjebb vigyék, de a világ másfelé megy. A 2 százalékot kipréseltük magunkból, ha ezt fel kell emelni, „az tüdőn lövi a magyar gazdaságot”. Ha lesz ilyen nyomás, akkor ütemezett emelést tud elképzelni, mert akkor valahonnan el kell venni.....
Tüdőn az lövi a magyar gazdaságot, hogy a gátlástalan tolvajok vastagon túlárazott irodaházra, kínai vasútra, stadionra, repülőtérre költik az adófizetők pénzét, Viktor! Vége lesz, kicsi!

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 485
8 044
113
Tüdőn az lövi a magyar gazdaságot, hogy a gátlástalan tolvajok vastagon túlárazott irodaházra, kínai vasútra, stadionra, repülőtérre költik az adófizetők pénzét, Viktor! Vége lesz, kicsi!
Csak nehogy a nagy szerelemben kivételezzenek velünk és csak nekünk ne kelljen teljesíteni ebben a nagy bêkében.

• Tetszik
Reactions: vasszekely

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 264
43 449
113
Nem tartom realisnak hogy akarnank egy 2. Nehez dandart ( mondjuk akkor mi a picsaert szalltunk be a kf51 be ha nem lesz tobb harckocsi zlj…)
A közepes dandárban is lehet harckocsi: van ahol van, van ahol nincs.
Még egy hk. zászlóaljra én számítok azért ha felállítunk (felszerelünk) egy második dandárt - ha kerekes lesz, ha láncos.

Második Lynx-dandárra én sem számítok max. 1-2 zászlóaljnyit veszünk még. Bobo valami Lynxes huszár-zászlóaljat emlegetett után rendeléssel.

szerintem az ukran haboru tapasztalatait leszurve realisabbnak latom higy konolyabb legvedelmi kepesseget kernek es 1 vagy nagyon maximum 2 dandar kozepes erot apc 8x8/6x6 ra alapozva ami egy dandar eseten azert olcson megusszuk de ha 2 kell ott mar partiban lesz a nehez dandar osszegevel. Foleg ha azt mondjak ezt 2030ra tudni fel kell allitani mert akkor kurva gyorsan le kell utni par szerzodest itt talan a btr modernizacioval lehet kicsit enyhiteni a tortenetet de azzalse nyerunk sokat.
Meg ha bejon a tipp a kozepes dandarnak kell vajon onjaro tuzerseg? Csapatlegvedelem? Mert akkor a skyrager keves lesz ide meg a pzh a akkor is ha minimum mennyiseget nezem azert 1 kozepes dandarra az is draga mulatsag. Es akkor nem beszeltunk az infrastrukturarol meg az ember anyagrol.
Stb szb orakig lehetne ezt fejtegetni de ugy nezki ezt a seregre mar nem kell kolteni nem usszuk meg.

A közepes vagyis kerekes dandár lényegesen olcsóbb mint a láncos.

Török kerekesekkel számolva gépágyús-ATGM-es toronnyal egy jármű kijöhet 10 millió dollárból. Sok feladatra szintén 6x6 lényegesen olcsóbb: kb. 5 millió dodo.
A dandárhoz szükséges kb. 250 jármű 2 milliárdból kijöhet.
24 kerekes önjáró löveg (pl. ATMOS): 0,2 milliárd
44 harckocsi (20 millió/db): 0,9 milliárd
Összesen: 3,1 mrd dollár

Nyilván ehhez kell még némi infrafejlesztés meg kiegészítő eszközök: tippre 0,4-0,5 mrd.

Szóval szerintem 3-3,5 milliárdból lehetne egy jól felszerelt közepes dandárunk.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 861
85 391
113
Még egy hk. zászlóaljra én számítok azért ha felállítunk (felszerelünk) egy második dandárt - ha kerekes lesz, ha láncos.

Második Lynx-dandárra én sem számítok max. 1-2 zászlóaljnyit veszünk még. Bobo valami Lynxes huszár-zászlóaljat emlegetett után rendeléssel.

Török kerekesekkel számolva gépágyús-ATGM-es toronnyal egy jármű kijöhet 10 millió dollárból. Sok feladatra szintén 6x6 lényegesen olcsóbb: kb. 5 millió dodo.

Nyilván ehhez kell még némi infrafejlesztés meg kiegészítő eszközök: tippre 0,4-0,5 mrd.

Szóval szerintem 3-3,5 milliárdból lehetne egy jól felszerelt közepes dandárunk.
Ha 10 millát számolsz egy török 8x8-as csodára, akkor hülyeség törököt venni. El kell menni a lengyelekhez és alig drágábban venni kell Rosomakot, ami biztosan jó.

• Tetszik
Reactions: vasszekely

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 264
43 449
113
Ha 10 millát számolsz egy török 8x8-as csodára, akkor hülyeség törököt venni. El kell menni a lengyelekhez és alig drágábban venni kell Rosomakot, ami biztosan jó.
Egy jobb toronnyal 10 millió nem rossz ár.

Nekünk kellene tudja kezelni a SPIKE-ot meg a RM ABM lőszerét. Utóbbi hoz az RM árul egy bármilyen gépágyúra rátehető programozót, szóval megoldható. Viszont SPIKE integráció kellene . ehet hogy ehhez izraeli vagy német torony fog kelleni...

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 142
14 029
113

Ha 2db kozepes dandart kernek? Akkor ez hatvanyozottan kibaszott draga mulatsag lesz es jo magyar szokas szerint minimum mennyiseg es alapveto dolgok fognak belole hianyozni gyanitom az injaro tuzerseget kinis hagynank belole. Mondvan a 24db pzh mindenre IS eleg.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 264
43 449
113
Ha 2db kozepes dandart kernek? Akkor ez hatvanyozottan kibaszott draga mulatsag lesz es jo magyar szokas szerint minimum mennyiseg es alapveto dolgok fognak belole hianyozni gyanitom az injaro tuzerseget kinis hagynank belole. Mondvan a 24db pzh mindenre IS eleg.
Ezért ezeket nem máról holnapra kell. 5-6 évente tudunk sztem kiállítani (felszerelni) egyet jó esetben.

Van ez a 2031-es céldátum: kerekesből szerintem kitudunk izzadni egyet addig. Pláne ha olcsó török járgány van benne.
Harckocsik helyet átmenetileg löveges 8x8 is eladható - "tűztámogató zászlóalj".

• Tetszik
Reactions: J.G. and Kávé

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 841
8 837
113
Ezért ezeket nem máról holnapra kell. 5-6 évente tudunk sztem kiállítani (felszerelni) egyet jó esetben.

Van ez a 2031-es céldátum: kerekesből szerintem kitudunk izzadni egyet addig. Pláne ha olcsó török járgány van benne.
Harckocsik helyet átmenetileg löveges 8x8 is eladható - "tűztámogató zászlóalj".
Simán lehetne 6x6 vagy 8x8-at venni török, finn, német gyárakból.

Teljesen értelmetlen lenne a BTR-re költeni egy forintot is.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 142
14 029
113

Akkor meg faszert penzeljuk a kf51 abbol a penzbol egy durvan 16-24 vetos kozepes raketa csomagos puls kijonne…