A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
849
2 230
93
A magyar haderő fejlesztésénél kéne maradni

Hát igen!
A határon sorba állítva ilyeneket valós képességnövekedést lehetne elérni a jelenlegi helyzetben :-(

A topik témájánál maradáshoz: ha mindenki annál maradna, gyakorlatilag már rég be kellett volna zárni, mert nincs miről beszélni.
Emlékszem az elején még milyen nagyívű hsz-ek voltak, mindenki felsorolta a kívánságait, ment a vita/beszélgetés.
Mára mindenki kimerült (kiégett?), lassan annak is örülnénk, ha új cipőfűzőt kapnának szegény katonáék.
Szóval rágtuk, rágtuk a témát és csak az epe maradt mára.
Úgyhogy én annak is örülök, ha valami normális hangvételű beszélgetést olvashatok itt.

Egyébként úgy sejtem, hogy jelenleg a vízfej az egyik legnagyobb visszahúzó erő. Talán még azt el tudom képzelni, hogy józanabb politikai körökben arra várnak, hogy kihaljon, elmenjen nyugdíjba a sok nagyérdemű. Tényleges fejlesztésre akkor át lehetne csoportosítani pénzeket.
Ez csak találgatás részemről, nem vagyok tisztában a számokkal, pénzekkel.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
Emlékszem az elején még milyen nagyívű hsz-ek voltak, mindenki felsorolta a kívánságait, ment a vita/beszélgetés.
En ugy emlekszem korabban meg se mertem nyitni ezt a topikot, mert menten elkapott a sirogorcs.
Tényleges fejlesztésre akkor át lehetne csoportosítani pénzeket.
Kabe 20% ot terveznek a 2%-bol fejlesztesre kolteni, ami osszevetve a mai szamokkal hatalmas fejlesztesi penznek tunik.

• Tetszik
Reactions: marton

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
A topik témájánál maradáshoz: ha mindenki annál maradna, gyakorlatilag már rég be kellett volna zárni, mert nincs miről beszélni.

Azért voltak itt tervek és ábrándozások, miből mit és mennyit kéne rendszeresíteni, meg ilyenek.
Maradjunk azoknál
:hadonaszos:

• Tetszik
Reactions: honved

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
Egyébként úgy sejtem, hogy jelenleg a vízfej az egyik legnagyobb visszahúzó erő. Talán még azt el tudom képzelni, hogy józanabb politikai körökben arra várnak, hogy kihaljon, elmenjen nyugdíjba a sok nagyérdemű. Tényleges fejlesztésre akkor át lehetne csoportosítani pénzeket.
Kb ez volt a módszerváltás után is az egyik legjellemzőbb taktika. Azért ment a politikai osztozkodás, hogy ennek, meg ennek a posztja megmaradon, hiszen pár éve van még a nyugdíjig ... 2000 körül dolgoztam egy HM háttérintézménynek, hát annyi Jaruzelski-szemüveges vén komcsi tisztet nem nagyon láttam egy rakáson az is biztos. Főleg amikor elkezdtek inni munkaidő után, a T-55 volt a legjobb hk a világon. 2000-ben (!).
De hát senki nem mert hozzájuk nyúlni és lett a haderő olyan amilyen. Félreformok, félbemaradva, idióta, ésszerűtlen megszüntetések, hanyag gazdálkodás.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 820
113
Kb ez volt a módszerváltás után is az egyik legjellemzőbb taktika. Azért ment a politikai osztozkodás, hogy ennek, meg ennek a posztja megmaradon, hiszen pár éve van még a nyugdíjig ... 2000 körül dolgoztam egy HM háttérintézménynek, hát annyi Jaruzelski-szemüveges vén komcsi tisztet nem nagyon láttam egy rakáson az is biztos. Főleg amikor elkezdtek inni munkaidő után, a T-55 volt a legjobb hk a világon. 2000-ben (!).
De hát senki nem mert hozzájuk nyúlni és lett a haderő olyan amilyen. Félreformok, félbemaradva, idióta, ésszerűtlen megszüntetések, hanyag gazdálkodás.

Nagyon hülyén hangzik, de azt mondom, háború kellene ahhoz hogy a vízfej eltűnjön. Akkor meglepő sebességgel lépnének le, ha megtehetnék, a Honvédségtől ezek.

• Tetszik
Reactions: Panzerfaust

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
Nagyon hülyén hangzik, de azt mondom, háború kellene ahhoz hogy a vízfej eltűnjön. Akkor meglepő sebességgel lépnének le, ha megtehetnék, a Honvédségtől ezek.
Hát igen. De az a baj, hogy a szellemiségből, tempóból is hátrahagynak és sokan hajlamosak átvenni. Ugyanezt figyeltem meg anno a rendőröknél, bár ők már tapasztalataim szerint előrébb tartanak a változásban. Az általam ismert kapitányságokon, persze.

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 035
702
113
Még lehet,, ilyen előrelátó vezérkarral,,
most még csak nevettek,, de lesz itt még bejelentés, hogy mindenkit lezúzunk sztárvárszképességgel..

• Tetszik
Reactions: szuvorov

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 217
3 566
113
Hogy ne csak szétoffoljuk a topikot, de irigykedjünk is egy kicsit. Nézzük mivel indul a BAE Systems a cseh bmp-k leváltására kiírt tenderen.
1434596893360.jpg

http://defence-blog.com/army/bae-systems-unveils-cv90-cz-family-of-vehicles-at-idet-2017.html

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 877
32 493
113
Nem akarom a tartalékos vitát újjáéleszteni, csak, hogy lássuk, hogy máshol milyen jellegű vita zajlik és ezt akár a magyar tartalékos/nem-tartalékos kérdéssel összevetni:

• Tetszik
Reactions: Zed895

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 605
12 719
113
Nyugodtság van.
Most olvassák/tanulmányozzák az általam belinkelt Stanislaw Lem novellát.
Ebből rájönnek, hogy teljesen felesleges nagy méretű és iszonyat drága, de legalább könnyen ártalmatlanítható "klasszikus" haditechnikai eszközöket vásárolni.

- Jelentem, megvárjuk/kihúzzuk a madár, bogár méretű mesterséges intelligencia/ösztön (lásd a novellát) drónok eljövetelét.
Azok már meglesznek olcsón.
- Az azokat vezérlő mesterséges intelligenciával/ösztönnel hogy fogunk elbírni?
- Hogyan is...hogyan is...megvan!
Minden robotra/drónra jut majd egy ellenőrző/szemlélő tábornok!
S akkor nem kell magyarázkodnunk a katonák felszerelése miatt sem!
- Következő napirendi kérdés?

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 470
1 874
113
A cikkben szereplő képről jut eszembe, hogy a héten először már nem csak a kocsijukat, hanem magukat, a KR-eseket is láttam, úgyhogy tisztes távolságból, de első alkalommal láttam a 2015M egyenruházatot. Elég sok kép került már ki erről a netre, úgyhogy igazából az embernek kialakulhatott már egy véleménye az új terepmintáról, és ez nem változott meg nálam.
- Fényévekkel jobb, mint a boci.
- Nyilván ezek újak még, de a MC klónoknál, meg az MTP-nél is jobb (legalábbis míg nem fakulnak ki)
- Keveslem róluk a zöldet, a (tervezett illetve gyártás alatt lévő) kutyabarna kiegészítőkkel meg tovább rontanak az arányon. Mindenképpen valamilyen zöldet rendszeresítettem volna hozzájuk. Értem én, hogy majmolni kell az amerikaiakat meg van olyan is, hogy divat, de a honvédek nem terroristák, meg világcsendőrök, hogy ezer km-re harcoljanak otthonról, és ehhez rendszeresítsenek általános gyakorlót. A barna a 2015M színeivel nem a legjobb választás ide, meg eleve, ki akar a sárban, meg a pusztában, kupár hegyvidékeken rejtőzködni, ahol amúgy sem lehet. A zöldben van értelme csak.
(A kép illusztráció. Jobb oldalt van egyébként a 2015M barna cuccokkal, bal oldalt meg valami MC)
kep.php