A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
Jut eszembe: nekünk vannak honvédelmi motorcsónakjaink? Csütörtökön a Maros 3. kanyarjánál jött szembe egy zöldre mázolt mocsó, amit a szokásos kopasz kövér horgászemberek helyett terepszínű urak vezettek. Sajnos épp fordultunk vissza és fotógép se volt nálam (meg sodró íven forduláskor oldalhullámoknál tengeri párosban sem a fotógépet hanem a lapátot kell fogdosni), így nem tudtam megörökíteni. Feljebb pecázó kollégát már igazoltatták, szóval az egyik rendőr lehetett, de a vízi sünjárművön van bóbita és elegáns rendőrurak lakják. Mondjuk ahogyan apad a Maros, úgy nem fognak túl sűrűn előfordulni errefelé, mert a mostani útvonalokon én is fenn szoktam akadni ezzel a kormányos tupperwareval. Normális folyókkal ellentétben a Maros sodorvonalán is van sok mindenféle, ami beengedi a vizet a hajóba (a téli jeges ár óta egész meglepő helyeken).
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Jó, hát ha a "magyar" az, hogy a ruhat/felszerelést előre lezsírozott közbeszerzésen megnyeri pártközeli (mindegyik párthoz közeli) Pista cége, majd az állománynak egy elsődleges funkciójára nem igazán praktikus dologban kell szenvednie, akkor érthető a kirohanás. Ha a "magyar" nem azt jelenti, hogy kilopják az adófizetők és a talpasok szemét azért, hogy néhány "vállalkozó" (maffiózó) megszedje magát, akkor változhat ez a hozzáállás. De a ruha beszerzések sajnos nem erre utalnak akármelyik hazai egyenruhás testületet nézzük (ilyen ocsmány göncöket még én is tudnék tervezni meg varrni, pedig egyikhez sem értek). Vagy a technika "felújításai".
Ilyenkor inkább annak a kérdésnek kellene kelmerülnie, hogy ha a dolog nszer drágább mint a piacon kapható, akkor nem lehetne akár jó is? Értem én, hogy vissza kell osztani a Pártnak, szakértőknek stb belőle, de akár véletlenül még dolgozni is lehetne.
Nem attól lesz valami magyar hogy a ruhát/felszerelést előre lezsírozott közbeszerzésen megnyeri pártközeli (mindegyik párthoz közeli) Pista cége szb-stb. Fölösleges az aktuálpolitikát idekeverni.

A VSZ idején tudomásom szerint nem voltunk annyira lemaradva a NATO-tól, mint most vagyunk. Egy példa pusztán haditechnika terén. Csak nem most is azokat a sz*rokat használjuk javarészt, amit pl a rendszerváltáskor is, kidobva a szemétbe a valamit is érő eszközöket? (Grad, GvozGYika, BMP, stb...)
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Nem attól lesz valami magyar hogy a ruhát/felszerelést előre lezsírozott közbeszerzésen megnyeri pártközeli (mindegyik párthoz közeli) Pista cége szb-stb. Fölösleges az aktuálpolitikát idekeverni.

A VSZ idején tudomásom szerint nem voltunk annyira lemaradva a NATO-tól, mint most vagyunk. Egy példa pusztán haditechnika terén. Csak nem most is azokat a sz*rokat használjuk javarészt, amit pl a rendszerváltáskor is, kidobva a szemétbe a valamit is érő eszközöket? (Grad, GvozGYika, BMP, stb...)
Az első részhez hozzá akartam tenni példának a Gurkha Huncam-ját. Hiába a neve, meg a cég, sosem lenne abból sem "magyar" egyenruha, maximum amerikai csatlós.
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Jók lesznek még ide a gurkhák, meg az mfh-k. Úgyis a kamu multicamjaik ugyanazok, mint a 2015M. Legalábbis nŕmelyik katona szerint.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
"A Magyar Honvédség látja el a Budapesten rendezendő úszó-, vízilabda-, műugró, műúszó és nyílt vízi világbajnokság megvalósításához szükséges létesítmények őrzését és védelmét – az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg. [...] A honvédség ez utóbbi feladatát 2017. július 13-tól 2017. július 31-ig látja el."
forrás:
http://inforadio.hu/sport/fina_vize...e=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
közlöny:
http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK17112.pdf


{Nem lenne célszerűbb átnevezni az oldalt simán: 'Magyar Honvédség'-re? Fejlesztés úgy sem túl sok van.}
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 385
7 894
113
Zrinyi 2024 éljen! Ez a haderőreform kb olyan lesz mint amikor felújítunk egy gépsort pl okáért kicseréljük a vezérlést csili vili re és várjuk a csodát,ami természetesen nem fog eljönni mert a gépre nem költöttünk az ég világon semmit. Tehát a "felújított" gépsorunk nem fog termelni semmit. Persze a felújítást elő fogjuk adni hogy az milyen jó termelésnövekedéssel fog járni. Persze a dolgozóknak bemeséljük hogy a belünket is kitettük értük. innentől kezdve semmilyen észrevételt, problémát, javaslatot nem fogunk megtűrni. Bármilyen termeléskiesést "szabotásnak" fogjuk felfogni :) Tisztára mint a magyar kormányunk :D Magyarán hiába újítunk fel,vásárolunk eszközöket-ruhát :) (persze haveri alapon túlárázva) stb attól még a 0, az 0 marad vagy legfeljebb 1 es lesz. Tehát az egész honvédségre (folyamatra) kell költeni. Az alaptól a tetőig.
Gép haditechnika: A honvédségnél a rendelkezésre álló fegyverzet, gépek, helicopterek, vadászgépek stb. Eszköz: laktanya,repülőterek,járműjavító bázisok, raktárak stb. Emberek: létszám mint fizikai: (honvédek!) tisztesek,tisztek mint kiszolgálok, mint szellemiek. Persze megfelelő 2/3 1/3 ad arányban elosztva. Ha ezek közül csak egy nem fog megfelelően működni, rendelkezésre állni a folyamatból nem lesz semmi. Legjobb esetben is csak döcögve fog haladni. Hajrá 2024!
Zrinyi 2024- A szomszédok ismét egy jót fognak rajtunk röhögni. Persze itthon a kormány sikersztoriként fogja előadni a szokásos mellbeveregetős formában. Mi az elképzelés a zrinyiben? Az egyik hogy a létszám 20-25 ezre fő legyen. Miből akarják megvalósítani? Amikor az ország szép lassan kivérzik. Mennyien is hagyták itt az országot? 600-700 ezren? 1 millióan? És mennyien akarnak még lelépni? Fiatalok főként. Állmodozanak csak szépen.Tudjuk a valóságban: jó ha lesz 3-5 ezer fő tartalékosokkal,szerződésesekkel,hivatásosokkal. A maradék 8-10 ezer meg kiemelkedő szellemi tevékenységet fog folytatni.
Modern haditechnika! Hát a modernizációként bemesélt felújítást annak képzeljük meséljük be, akkor igen modern technikán lesz:) Csak a felújítás meg a modernizáció között ég és föld a külömbség. Dehogy lesz itt nekünk új technika.
Nem beszélve a gyomokról.Gyomok: a honvédségre rákapaszkodott haveri cégek. Amiknek a hozzáadott értéke abban fog kimerülni hogy a leendő + pénzeket miképpen kell kiszívni ilyen olyan túlárazásokkal a rendszerből. Hiába fogjuk elérni a gdp ben az előírt 2% 800-1000 mrd ft. A gyomok bármekkora pénzeket képesek lesznek kiszívni a rendszerből. Olyanok mint a fekete lyukak. Telhetetlen az étvágyuk. Tehát új gépek eszközök csak mutatóban lesznek. Amolyan pr fogásként. Hogy nekünk ilyen is van. Meg amolyan is. Mint az iskolában a gyerekeknél. Amikor egymással hencegnek. Ugyanis nagyobb mennyiségre nem lesz elegendő rendelkezésre álló tőke a gyomok miatt + a létszám nem fogja engedni. Modernizációval! Ezzel a hangzatosan hangzó szóval mindent le fognak tudni. Milyen büszkén fogják verni a mellüket hogy ők bizony a lelküket is kitették a rendszerét. A rendszerét ami alapvetően ki kell mondani semmi nem fog változni! Csak más köntösben lesz tálalva.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 036
54 128
113
Zrinyi 2024 éljen! Ez a haderőreform kb olyan lesz mint amikor felújítunk egy gépsort pl okáért kicseréljük a vezérlést csili vili re és várjuk a csodát,ami természetesen nem fog eljönni mert a gépre nem költöttünk az ég világon semmit. Tehát a "felújított" gépsorunk nem fog termelni semmit. Persze a felújítást elő fogjuk adni hogy az milyen jó termelésnövekedéssel fog járni. Persze a dolgozóknak bemeséljük hogy a belünket is kitettük értük. innentől kezdve semmilyen észrevételt, problémát, javaslatot nem fogunk megtűrni. Bármilyen termeléskiesést "szabotásnak" fogjuk felfogni :) Tisztára mint a magyar kormányunk :D Magyarán hiába újítunk fel,vásárolunk eszközöket-ruhát :) (persze haveri alapon túlárázva) stb attól még a 0, az 0 marad vagy legfeljebb 1 es lesz. Tehát az egész honvédségre (folyamatra) kell költeni. Az alaptól a tetőig.
Gép haditechnika: A honvédségnél a rendelkezésre álló fegyverzet, gépek, helicopterek, vadászgépek stb. Eszköz: laktanya,repülőterek,járműjavító bázisok, raktárak stb. Emberek: létszám mint fizikai: (honvédek!) tisztesek,tisztek mint kiszolgálok, mint szellemiek. Persze megfelelő 2/3 1/3 ad arányban elosztva. Ha ezek közül csak egy nem fog megfelelően működni, rendelkezésre állni a folyamatból nem lesz semmi. Legjobb esetben is csak döcögve fog haladni. Hajrá 2024!
Zrinyi 2024- A szomszédok ismét egy jót fognak rajtunk röhögni. Persze itthon a kormány sikersztoriként fogja előadni a szokásos mellbeveregetős formában. Mi az elképzelés a zrinyiben? Az egyik hogy a létszám 20-25 ezre fő legyen. Miből akarják megvalósítani? Amikor az ország szép lassan kivérzik. Mennyien is hagyták itt az országot? 600-700 ezren? 1 millióan? És mennyien akarnak még lelépni? Fiatalok főként. Állmodozanak csak szépen.Tudjuk a valóságban: jó ha lesz 3-5 ezer fő tartalékosokkal,szerződésesekkel,hivatásosokkal. A maradék 8-10 ezer meg kiemelkedő szellemi tevékenységet fog folytatni.
Modern haditechnika! Hát a modernizációként bemesélt felújítást annak képzeljük meséljük be, akkor igen modern technikán lesz:) Csak a felújítás meg a modernizáció között ég és föld a külömbség. Dehogy lesz itt nekünk új technika.
Nem beszélve a gyomokról.Gyomok: a honvédségre rákapaszkodott haveri cégek. Amiknek a hozzáadott értéke abban fog kimerülni hogy a leendő + pénzeket miképpen kell kiszívni ilyen olyan túlárazásokkal a rendszerből. Hiába fogjuk elérni a gdp ben az előírt 2% 800-1000 mrd ft. A gyomok bármekkora pénzeket képesek lesznek kiszívni a rendszerből. Olyanok mint a fekete lyukak. Telhetetlen az étvágyuk. Tehát új gépek eszközök csak mutatóban lesznek. Amolyan pr fogásként. Hogy nekünk ilyen is van. Meg amolyan is. Mint az iskolában a gyerekeknél. Amikor egymással hencegnek. Ugyanis nagyobb mennyiségre nem lesz elegendő rendelkezésre álló tőke a gyomok miatt + a létszám nem fogja engedni. Modernizációval! Ezzel a hangzatosan hangzó szóval mindent le fognak tudni. Milyen büszkén fogják verni a mellüket hogy ők bizony a lelküket is kitették a rendszerét. A rendszerét ami alapvetően ki kell mondani semmi nem fog változni! Csak más köntösben lesz tálalva.


Éljen a demokrácia! ;)
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 960
18 488
113
Ez megint nem szól semmiről.

Na igen. Amikor valamit vég nélkül ismételget valaki, de nem szól semmiről, akkor egy idő után kontra produktívvá válik. Elhiszem a miniszter úrnak hogy lesz vmi fejlesztés is, de mi és mikor ? Mert kb., 2 éve halljuk a "Zrínyi 2026" terv létezését. Amiről senki nem tudhat semmit. Logikus hogy a honvédelemben érdekelt és az iránt érdeklődő állampolgárok egy idő után megunják és azt hiszik, lehet joggal, hogy az egész egy humbuk. Ugye külföldi katonák is nyilatkoztak így, hogy ez egy nagy semmi. Tényleg jó lenne most mát konkrétumokról beszélni, a sok mellébeszélés, és unalomig ismételt, semmiről nem szóló, nagy terv helyett.
 

ic400bk

New Member
2017. július 11.
10
12
3
Na igen. Amikor valamit vég nélkül ismételget valaki, de nem szól semmiről, akkor egy idő után kontra produktívvá válik. Elhiszem a miniszter úrnak hogy lesz vmi fejlesztés is, de mi és mikor ? Mert kb., 2 éve halljuk a "Zrínyi 2026" terv létezését. Amiről senki nem tudhat semmit. Logikus hogy a honvédelemben érdekelt és az iránt érdeklődő állampolgárok egy idő után megunják és azt hiszik, lehet joggal, hogy az egész egy humbuk. Ugye külföldi katonák is nyilatkoztak így, hogy ez egy nagy semmi. Tényleg jó lenne most mát konkrétumokról beszélni, a sok mellébeszélés, és unalomig ismételt, semmiről nem szóló, nagy terv helyett.

Választások előtt nem sok minden. A nagy mennyiségű honvédelmi eszközök beszerzése nem olyan amit feltétlenül szükségesnek érezhet az átlag kispolgár az ismert eü ellátás és oktatáspolitika mellett. Ezért ezt egy afféle politikai fogásként értékelném, mondhatni felvezetés aminek a keretében éjjel-nappal azt szajkózzák, hogy Zrinyí 2024, hogy később ne háborogjon senki, az elköltött pénzek láttán, hisz ők már 2 éve mondogatják. Vagy éppenséggel megint csak segget csinálnak a szájukból...
 
  • Tetszik
Reactions: krisss