A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

arpikav

Well-Known Member
2018. január 2.
362
787
93
A jelenleg Nyírteleken tárolt "tartalék" harckocsik hadihasználhatatlanná lettek nyilvánítva, ez a jobbik esetben azt jelenti, hogy donor gépek lesznek. A maradék, csapatoknál lévő mennyiség nem ad ki egy 2005-ös hk. z. állománytáblában meghatározott mennyiséget sem. Ez azt jelenti, hogy a tervezett 2-3 hk. z. részére szükség lesz harckocsi beszerzésre...
Érdekes a Zrínyi 2026-ban a "háromdandáros fejlesztés" rész, idézem "Az eszközeiket a Zrínyi 2026 program keretében új, modern fegyverzet beszerzésével biztosítjuk". A kérdés az, hogy ez vonatkozik-e a harckocsikra?
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Azt kell is, mert a románok nem szereznek be Patriat tudtommal.





Nem volt abban semmi gáz. Az amcsik kínáltak elavult cuccot jó (sok) pénzért és szar feltételekkel, mi meg azt mondtuk, hogy kösz, de kösz nem. Az eladó próbálta hülyének nézni a vásárlót és nem jött be (szerencsére). Ilyen a piac. A vevőnek is észnél kell lennie. Következménye lett? Nem.



Vannak konkrét szankciók, EU-sak, amikhez illik tartanunk magunkat, amíg tagok vagyunk. Ami ezeken kívül esik (gáz, stb.) azt meg ki nem szarja le? Hőbörög pár cég (akiknek ezzel rontjuk az üzletét), meg pár idealista ködöselméjű és ennyi. Ha az amcsik azt akarják, hogy tőlük vegyünk energiahordozót, nyersanyagot, akkor adják az oroszokéval versenyképes áron. Nem ez a kapitalizmus? Csak ehhez kell egy nem csicska kormány is. A mostani, a számos hibája mellett, ebben egész jónak tűnik amúgy.



Nekem nagy kedvencem, de a kis mennyiség miatt (meg mert japó) szerintem b.szott drága...



Merkavával és származékaival nekem az az egyetlen problémám, hogy még soha nem láttam gumibetétes lánctalpat rajtuk. Van/lehet hozzájuk ilyen? Mert, ha jól tudom, a gumibetétesnek nem csak az az értelme, hogy az utat ne k.rja szét, hanem a lánctalp élettartamát is jelentősen megnövelni, amennyiben gyakran közlekedik a jármű sima és kemény felszínen. És azért, akár egy tank, akár más jármű elsősorban az utakon fog haladni, még ha szitu lesz is, terepen jóval kevesebbet.
Ezert az a legeslegutoso szempont, hogy meddig birja a lanctalp az aszfaltot. Nem mennek tankhadosztalyok autopalyan, vagy treleren megy vagy labon a folduton.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
De ez utóbbit meg le kell szarni. Van bőven választék, még így is. Lehet versenyez(tet)ni. Svédek, finnek, németek, amcsik, spanyolok, stb. mint NATO, vagy NATO-szövetségesek, ezen kívül játszhat még Dél-Korea, Japán, Brazília, Dél-Afrika... És senkinek egy szava nem lehet.
De ettol fuggetlenul lesz, ne legyunk naivak. Kisebb dolgot azt veszel amit akarsz, a nagyobb dolgot viszont csak attol a nagyhatalomtol veheted akinek az erdekszferajaban vagy. A Fidesz is megtanulta ezt 2002-ben (legalabbis remelem, hogy megtanultak). A fegyvervasarlas "szent" dolog, egyszeruen tabu es kesz. Barki csinalhat barmit, de fegyvert NEM vehet kis orszag a nagyhatalmak akarata elleneben. Szerintem Mo ezert sem vett meg semmi komolyat, csak aprosagokat, mert nem akar/tud meg elkotelezodni. Amint bejelentik, hogy USA/Kinai, akarmi tankot veszunk abban a pilllanatban mindenki tudni fogja hol fog allni Mo a kovetkezo nagy osszecsapasban. Lo es Ro mar Washingtont valasztotta, ugy tunik Mo meg gondolkozik. (Persze az is lehet, hogy a torokoktol veszunk es akkor latjuk majd, hogy a fidesznel nagyobb hulye nincs a foldon...)
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Minek modernizáljunk a múzeum számára? A T72 nem alkalmas semmilyen modernizációra. Múzeumi tárgy.
Pedig a PT-91-re modernizalt T-72M1 igen nagyot fog pusztitani keleten nemsokara ;)
A PT-91 az megtartja a T-72 agyut, mert az az urmeret meg mindig eleg, de kap extra pancelt, uj motort, uj elektornikat, stb...
De ettol fuggetlenul Lo inkabb a Leo2 upgrade-et erolteti, de azert en nagyon orulnek, ha Mo PT-91-re upgradelne 53 darab T-72M1-t.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 951
123 547
113
Pedig a PT-91-re modernizalt T-72M1 igen nagyot fog pusztitani keleten nemsokara ;)
A PT-91 az megtartja a T-72 agyut, mert az az urmeret meg mindig eleg, de kap extra pancelt, uj motort, uj elektornikat, stb...
De ettol fuggetlenul Lo inkabb a Leo2 upgrade-et erolteti, de azert en nagyon orulnek, ha Mo PT-91-re upgradelne 53 darab T-72M1-t.
Az a baj, hogy M1 az alap, így a teknő alap páncélzata sosem fogja elérni a t-72 B alapú jármű szintjét. A PT -16 már inkább potensebb jármű.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 364
11 323
113
Nos a helyzet az hogy az úszni tudó IFV is előkészítést igényelne elvileg, ha nekiugrik a Dunának. Igazából gyakorlatokon látunk olyat, hogy harcban, az ellenséget üldözve, erőszakos folyami átkelés van. Mint a Duna 85 gyakorlaton a szombathelyi lövészek ezt végre is hajtották BMP-1 harcjárművekkel. Igen, így igaz. Csupán előtte, napokig készültek, a harcjárművek átvizsgálásával, szinte valamennyi harcjármű esetén cserélni kellett a nyílások, ajtók, tömítéseit. Mert bizony 10 ember volt a harcjárművekben. Amennyiben valamelyik a Duna közepén süllyedni kezdett volna, akkor azonnal könyvelhető 10 halott.
Valamint magam is láttam, 87-ben az BMP vezetők vizi vezetésén, hogy micsoda felkészülés előzi meg, az ilyesmit. Győrben volt ez a kiképzési fogalakozás, napokig tartott. A Duna egyik hol ágán volt kialakítva ez a vezetési pálya, ahol az átkelést gyakorolták. Ht, fel kel rá készülni, az biztos. deszanttér ajtók, búvónyílások, motor szerelőnyílások tömítéseinek rendben kell ám lenni. Illetve ha nincs, akkor mindent cserélni. A tömítések sajátossága, hogy elöregednek, kiszakadnak elkopnak. Hát ez a helyzet az úszóképes eszközökkel. Illetve ez is. Nem tudom ma a BTR harcjárművekkel mi van, mikor is volt vizi átkelés velük, illetve a vezetők egyáltalán ki vannak-e képezve erre. Lehet nem.

Mondd, milyen időközönként kell ezeket a szigeteléseket ellenőrizni?
nem lehet, hogy ha nem csak rohadnának a gépek a parajosban, akkor nagyobb lenne a biztonság? :)

Hasonló eredményt tartok elérhetőnek én is, mint amit becsülsz.
De ez sem semmi:
- kb. féláron lehet kihozni a "Kedves Szomszéd" szintjét("járulékos előny": ebbe belebukik egy kormányuk :- )
- hosszútávú hazai -jó eseben kettős: civil/hadi- kapacitás jön létre Eu-s pénzből
- az a pár tízezer potenciálisan átépíthető eszköz -amiből daját célra le tudunk csípni magunknak!- borítékolja a hosszútávú megrendelést.

Ehhez "csak" az kell, hogy kb 2 ciklusban ne változtasson a vezetés a koncepción!
Ezt tartom a leg nehezebb feladatnak! :(

"Emberi tényező" !!!

És így(hogy ésszerű, hatékony/"gazdaságos" kompromisszumok születnek) kb. 2-3 másik területet is fel lehet ébreszteni(mert marad rá pénz!) "Csipkerózsika álmából", pl: BM-21-k (szerintem is kell!), stb...

Milyen EU-s pénzt szeretnél te erre kapni?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 575
79 760
113
Pedig a PT-91-re modernizalt T-72M1 igen nagyot fog pusztitani keleten nemsokara ;)
A PT-91 az megtartja a T-72 agyut, mert az az urmeret meg mindig eleg, de kap extra pancelt, uj motort, uj elektornikat, stb...
De ettol fuggetlenul Lo inkabb a Leo2 upgrade-et erolteti, de azert en nagyon orulnek, ha Mo PT-91-re upgradelne 53 darab T-72M1-t.

Az egyik amit krisss leírt a másik meg az,hogy az ágyú tűzereje sem elégséges.A modern orosz hetvenkettesekben már sokkal modernebb ágyú van(még a sima B-ben is nemhogy a B3-ban vagy B3M-ben).
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
A szmajlit lehagytad a mondat vegerol! :hadonaszos:

jó hogy felvetetted, de "krími oroszként" nem tudom, hogyan jött az ukrán ötlet. Korábban kibeszéltük, ukrajnából a bicskát se vegyük meg. Persze én voltam már pár helyen Ukrajnában és láttam a dolgozói mélyszegénység mellett a felső tízezrük életének egy részét... Akik szó szerint sörben, borban és pálinkában fürödtek... (Na jó, most túloztam, mert csak aromák voltak a jacuzzik vizében, de azért az aranyozott klasszikus -görög-római- szobrok gipsz másolatai is megvoltak, mint az é édes ukrajnai elit élet kellékei...
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Pal

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Bárki is távolította el az elóbbi hozzászólásomat: az nagyon hülye volt. Egy, itt azért a politika direktben nagyon meg, mikor más hozzászólásait nem törlitek. Néhány hónapja pont ezen rágtam be és töröltettem magam Tcat-tal. De lehet, hogy érdemtelen ide írni, mert csak az agyvíz forr fel Én csak a demokrácia értelmezését árnyaltam...
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Ha mondjuk a végső megoldás az OPLOT lenne, akkor szerintetek el lehetne fogadni, vagy inkább hagyjuk az "ukrán minőséget"?
http://1.bp.blogspot.com/-5147eBy1RHA/Ui4jLMAavaI/AAAAAAAABkk/1BfjSyXWQsM/s1600/UIl74.jpg

Olyan, hogy ukrán minőség nem létezik. Ukrajnából semmit és akkor még csak a minőség teljes hiánya és az átverés maximalizált volta került szóba, az ukrán magyarelleneségről szót sem ejtettünk!

Szerb, román, ukrán hadiipari termék nem jöhet szóba beszerzés esetén. Ezek közül az ukrán az, a sohánál is kevésbé.
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Bárki is távolította el az elóbbi hozzászólásomat: az nagyon hülye volt. Egy, itt azért a politika direktben nagyon meg, mikor más hozzászólásait nem törlitek. Néhány hónapja pont ezen rágtam be és töröltettem magam Tcat-tal. De lehet, hogy érdemtelen ide írni, mert csak az agyvíz forr fel Én csak a demokrácia értelmezését árnyaltam...


Egyébként itt a direkt belpolitika volt eddig csak tiltva. Az általános politikai eszmecsere az nem!! Ezért a játékszabályok be nem tartása, és önkényes tartalom eltávolítás annak a bűne aki ezt elkövette. Sajnos vagy elég képzetlen, vagy vonalas volt ez a fickó....
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Egyébként itt a direkt belpolitika volt eddig csak tiltva. Az általános politikai eszmecsere az nem!! Ezért a játékszabályok be nem tartása, és önkényes tartalom eltávolítás annak a bűne aki ezt elkövette. Sajnos vagy elég képzetlen, vagy vonalas volt ez a fickó....


Meg úgy látom, "Pal"-nak is eltávolítottátok azt a posztját, amire válaszoltam. Bár nem értettem vele egyet, de azt sem értem miért, hiszen nem volt direkt belpolitika, hanem csak politikai téma. Ugye érzed a politika és a belpolitika közötti különbséget? (Mármint a sötétben bujkáló ismeretlen cenzorra gondoltam itt konkrétan)
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 425
63 718
113
http://infostart.hu/belfold/2018/01/09/benko_tibor_orszagvedelmi_feladatban_gondolkodunk/


„..Mi mindenképp országvédelmi feladatban gondolkodunk

– fogalmazott. Így tehát nincs szükség a támadó jellegű képességek fejlesztésére..."


Megint kezdődik előlről az egész esezment ámokfutás.
25 évvel ezelőtt ezzel a szöveggel indult a Magyar Honvédség teljes lezüllesztése. Ugyanis minden olyan érdemi képességtől megszabadultak, amire rásütőtték a "támadó jelleg" bélyeget. Ezáltal veszett el a hazai fegyveres erők lényege, integritása.
De akkor a "korszerűtlen, szovjet eredetű" volt szembe állítva a "korszerű, kisebb, modernebb, gyorsabb reagálású" és "NATO interoperábilis" álommal, most pedig a nem tudom, hogy mi.
Ahogy az SzDsz alapvetően a "szürkeálományra építve akarta anno egypilléresre degradálni a magyar gazdaságot és lett belőle egy nagy futószalag szerelde, minimális hozzáadott értékkel (mivel szürkeállománya az mindenki másnak is van, csak ők minimum többen vannak, lásd India, vagy Kína), úgy degradálta egypilléresre az MSzP a Magyar Honvédséget a hülye víztisztító alakulatokkal, gyorsreagálású himihumi harccsoprotokkal, a "Közel-Külfölre" irányuló "szerepvállalásokhoz". Sok hülye bullshit egymás hegyén-hátán.
Juhász Ferenc még nagy hangon idejétmúltnak kiáltotta ki a területvédelmi képességet, most pedig a már negyed százada nem létező alapvető szárazföldi és légierős haderőnemi kompetenciák, úgy mint tüzérség, páncélelhárító képesség, csapásmérő képesség, rakétás légvédelem, csapatlégvédelem lett kikiáltva kerülendőnek.
Mondom, úgy, hogy már nem is létezik.

Kiberhadviselés... egy nagy duma.

"...Az informatika az alapja mindennek: a közlekedésnek, a hírközlésnek, az egészségügyi ellátásnak” – emelte ki. Egy informatikai támadás képes fontos rendszereket lebénítani, téves információkat továbbítani..."

Fontos, de nem a Magyar Honvédség fő feladata. Szíriában, Ukrajnában látjuk, hogy ahol már nincsenek meg ezek a zavarás érzékeny polgári szektorok, ott ugyanúgy a jó öreg tüzérség, harckocsik, rakéták, légierő az, ami szerepet játszik.