A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
A belföldi állami futárszolgálatot a KR csinálja, de a külföldi úgy tudom a külügyé. Hogy aztán a gyakorlatban kik ülnek az autókban, azt nem tudom. Ezek szerint a szolgálatok delegálják a személyzetet. Viszont a MALÉV csődje e tekintetben is nagyon betett, mivel nem marad megbízható lehetőség a küldemények légi továbbítására. A szárazföldi út Európában még istenes, de elképzelni nem tudom, hogy egy afrikai vagy amerikai követséget hogy látnak el! Most valószínűleg az lesz, hogy kontinentális HUB-ok lesznek egy-egy fontos követségen és onnan fogják továbbítani gépkocsival a postát, oda pedig a nem sürgős küldemények felgyülemlése esetén delegációkkal együtt, vagy önálló postajárattal, a sürgőseket pedig igen pazarló módon, de egyedileg kiküldve vihetjük. Legalábbis logisztikailag így lenne ésszerű.


erről pár szó:
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_...UK&timeshift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT

illeegy 20112-es origo cikkből:
Kik azok a diplomáciai futárok?

Az elektronikus távközlési eszközök elterjedése előtt a diplomáciai futárszolgálat volt az egyetlen kommunikációs forma a nagykövetségek között. A témával foglalkozó egyetemi jegyzet szerint a diplomáciai futár a leglassabb, de egyben a legbiztonságosabb módja annak, hogy valamit eljuttassanak a követségre. A futár ugyanis diplomáciai védelem alatt áll, csomagját sehol nem bonthatják fel, csak abban az esetben, ha arra a küldő ország is rábólint. A csomagokat csak biztonsági okokból lehet átvilágítani - bár ennek jogszerűségéről is hosszú idő óta vitatkoznak a nemzetközi jogászok.

Az internet elterjedésével a diplomáciai futárok jelentősége csökkent, de még mindig van néhány terület, ahol szükség van a több százéves szolgáltatásra. A futárok manapság jellemzően olyan különleges védettséget élvező okiratokat vagy eszközöket szállítanak, amelyeket nem lehet rábízni még egy szövetséges ország postájára sem, és elektronikusan sem lehetséges továbbítani őket. Ilyen iratok például a biankó útlevelek vagy a vízumbélyegek, amelyeknek Magyarország Európai Uniós és schengeni tagsága miatt komoly értékük van a feketepiacon. De diplomáciai futárposta keretében szállítják a nagykövetségeken működő rejtjelező készülékeket vagy más nemzetbiztonsági szempontból érzékeny informatikai eszközöket is.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium szóvivője szerint manapság elég ritka, hogy a hagyományos levelet is a diplomáciai futárok szállítsák. Ilyen elsősorban protokolláris okokból fordul elő, például akkor, amikor a köztársasági elnök vagy egy másik közjogi méltóság nyomtatott formában is szeretne gratulálni valakinek.

A Malév megszűnésével azonban ez a praktikus és mindenkinek kényelmes lehetőség is odaveszett. Mivel más légitársaságok nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek, a magyar Külügyminisztérium kénytelen újra visszatérni a szárazföldre. A 24 órás személyi őrizetet igénylő küldeményeket Európában közúton juttatják el, míg a távolabbi helyekre - a korábbiakhoz hasonlóan - egy diplomata viszi magával a menetrend szerinti járatokon, amikor éppen az adott követség és Magyarország között ingázik.

szóval ugye nem akarod azt mondani hogy a futároknak kellett ez a két gép?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 541
45 064
113
Az A-319 et biztosan fel fogják ajánlani a NATO légi személyszállításba. Ebben a kategoriában is hiány van meg egyébkènt is valamit illik már felajánlani a szavakan kívül is Igy viszonylag mi is jól járnánk az üzemeltetési költségben. A falcon 7x ek lesznek majd az igazi kormánygépek. (a hülye is látja) legfeljebb egy gépet tessèk lássék módon felszerelnek a felderítő kütyükel. És igy le is van tudva.
Pontosan ennyit látok ebbe én is.

Amikor kell akkor az A-319 viszi az egyszerű katonákat misszióba jobbra balra nagy létszámban, a kormánytagok egyéb VIP küldöttségek meg majd mennek a Falconokkal. Valami kell nekik is erre a célra, és nyilván egy kisebb delegációt ezzel éri meg elvinni inkább. HA esetleg tényleg kap valami beépíthető vagy konténeres elektronikai eszközt, akkor az már katonai vonalon is előrelépés mindenképp.

Tudom én hogy most van olyan itt gazdagon, aki akármi jön az csak hurrog, de ezekre a gépekre IS szükség van, meg az A-319 ek is ki lesznek használva. Igazából olyan szinten le van tolva a gatya, hogy nem nagyon lehet olyan eszközt venni, ami ha működőképes, ne lennék vele előrébb...

HA lesz korrekt rámpás teherszállító is, akkor minden tisztelet az övék, mert megoldódni látszik legalább egy része a hiányosságoknak, mint személyszállítás váltásokra/kat sújtotta területekről, VIP szállítás, és teherszállítás. Várjuk ki a végét, az irány JÓ.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
HA esetleg tényleg kap valami beépíthető vagy konténeres elektronikai eszközt, akkor az már katonai vonalon is előrelépés mindenképp.

miafax???????
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 437
120 947
113
HA esetleg tényleg kap valami beépíthető vagy konténeres elektronikai eszközt, akkor az már katonai vonalon is előrelépés mindenképp.

miafax???????
Fax-Machine-Black.jpg


A fax egy olyan dokumentum, amelyet a telefonhálózat használatával továbbítunk. A 20. században megjelenő faxgépeknek számos formája volt, a modern faxgépek az 1970-es évek közepén jelentek meg, amikor a szükséges műszaki megoldások és azok költségei lehetővé tették az elterjedését. A digitális faxkészülékek először Japánban lettek népszerűek, ahol előnyeivel a konkurens megoldások, például a teleprinter felett tudtak győzedelmeskedni. Egyszerűbb volt gyorsan kézzel kanji-t írni, mint karaktereket. Idővel, a faxolás mindenki számára elérhetővé vált és az 1980-as évek közepére a faxkészülékek már az egész világon elterjedtek.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 437
120 947
113
Mi az a GM-5?? Előre is köszi a választ.
  • Gepárd M5 (2003) – 12,7 mm űrméretű, 14 kg harci tömegű (5 tölténnyel) 1370mm-es szállítási hosszú mesterlövész ismétlő puska. Célzott lőtáv: 2000 m, álló alakra 1200 m. Irányzék: 12x60 optikai+passzív éjjellátó. Páncélátütés 100 m-en 25 mm, 800 m-en 15 mm. (Fontos, hogy a Gepárd M1-es verzióhoz képest szétszerelhető, táskában szállítható.)
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 747
4 498
113
Fax-Machine-Black.jpg


A fax egy olyan dokumentum, amelyet a telefonhálózat használatával továbbítunk. A 20. században megjelenő faxgépeknek számos formája volt, a modern faxgépek az 1970-es évek közepén jelentek meg, amikor a szükséges műszaki megoldások és azok költségei lehetővé tették az elterjedését. A digitális faxkészülékek először Japánban lettek népszerűek, ahol előnyeivel a konkurens megoldások, például a teleprinter felett tudtak győzedelmeskedni. Egyszerűbb volt gyorsan kézzel kanji-t írni, mint karaktereket. Idővel, a faxolás mindenki számára elérhetővé vált és az 1980-as évek közepére a faxkészülékek már az egész világon elterjedtek.
No most megkaptad a választ Sharid. :D;)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 541
45 064
113
Elektronikai eszköz alatt nyilván valami REH konténert és/vagy felderítő eszközt értettem. A Faxról ettől konkrétabban meg nem tudnék tájékoztatást adni én sem, mint ahogy Krisss kolléga úr megtette :p.

Kétségem sincs amúgy a felől, hogy kormánygép/VIP gép lesz belőlük, hozzáteszem szerintem ezzel úgy nagyjából semmi baj sincs, szükség van ilyenekre is.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Pontosan ennyit látok ebbe én is.

Amikor kell akkor az A-319 viszi az egyszerű katonákat misszióba jobbra balra nagy létszámban, a kormánytagok egyéb VIP küldöttségek meg majd mennek a Falconokkal. Valami kell nekik is erre a célra, és nyilván egy kisebb delegációt ezzel éri meg elvinni inkább. HA esetleg tényleg kap valami beépíthető vagy konténeres elektronikai eszközt, akkor az már katonai vonalon is előrelépés mindenképp.

Tudom én hogy most van olyan itt gazdagon, aki akármi jön az csak hurrog, de ezekre a gépekre IS szükség van, meg az A-319 ek is ki lesznek használva. Igazából olyan szinten le van tolva a gatya, hogy nem nagyon lehet olyan eszközt venni, ami ha működőképes, ne lennék vele előrébb...

HA lesz korrekt rámpás teherszállító is, akkor minden tisztelet az övék, mert megoldódni látszik legalább egy része a hiányosságoknak, mint személyszállítás váltásokra/kat sújtotta területekről, VIP szállítás, és teherszállítás. Várjuk ki a végét, az irány JÓ.
Dicséretes fiatal barátunk hite.De azért ne nagyon lepődj meg,ha egyszercsak MészárosAIR felirat kerül a gépekre.Ami jelenleg folyik,az hadseregfejlesztésnek álcázott VIP beszerzés.Lehet mosdatni a szerecsent,de az attol még fekete marad
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 541
45 064
113
Dicséretes fiatal barátunk hite.De azért ne nagyon lepődj meg,ha egyszercsak MészárosAIR felirat kerül a gépekre.Ami jelenleg folyik,az hadseregfejlesztésnek álcázott VIP beszerzés.Lehet mosdatni a szerecsent,de az attol még fekete marad
Én csak annyit írtam, hogy abban az esetben is érthető beszerzés, HA tényleg nem lesz semmiféle elektronikai harc/felderítő átépítés, még egy nyűves fotót sem fog tudni készíteni, hanem teljesen egyértelműen kormánygép lesz belőlük. Szükség van arra is! Ezt kéne már belátni a sok huhogónak! Persze mehetne egy ültetett Ladával is egy diplomáciai útra a mindenkori kormányunk, akár tengeren túlra is, vagy 2. osztályon Wizz-el, csak ez nem így szokás. Ezek a gépek arra valóak, amiért pont TI sírtátok tele a fórumot, hogy az A-319 erre lesz használva, és mennyire nem lesz majd gazdaságos.

Most tessék, ezek a gépek erre vannak tervezve. Szükség is volt rájuk. A kommunikációban ÉRTHETŐ okokból nem ez van kidomborítva, választások előtt 1 hónappal kb. Ettől még egy érthető és szükséges beszerzés. Hozzáteszem, még azt sem tudni biztosan, hogy nem lesz e valami a Honvédség számára hasznos átépítés után valós REH/felderítő képesség, de már meg a fikázás megint.
Egyszerűen ezt nem értem hogy miért kell csinálni...