Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Azért nem árt ha van a háznál egy humorista ...Azt hiszem ennél a bejegyzésnél hagyom abba a htka olvasgatását.
Csak reménykedem, hogy viccelsz.
Magyarország gazdag ország. Minden olyan állítás, hogy a világ felső negyedébe tartozunk fejlettség szintjén, az ország GDP-je 124 042 millió Euró, ami mai árfolyamon 39 197 272 millió Forint. A GDP két százaléka 783 milliárd Forint, azaz 2 milliárd 480 millió Euró!
Bármit megengedhetünk magunknak, egy F-35 beszerzés pusztán a költségei alapján természetes kell legyen a magyar költségvetésnek, mert ez a mi szintünk! A dán beszerzés 20 milliárd koronás költsége (27 gép) alapján egy magyar F-35 vásárlás tizennégy gépre az akkorra tervezett GDP 2%-át, már a mai GDP alapján számítva kitevő éves honvédelmi költségvetésnek is csak a felét tenné ki.
Meglátjuk. Lehet, hogy lesz meglepetés.
Merjünk nagyokat álmodni, a fenébe már a kisebbségi érzéseinkkel....
Benkő nyilatkozta a költségvetés 1/3da fizetés, 1/3da ht fejlesztés, 1/3da egyéb kiadások. Miből vonnál el? A fizetésből, vagy a létesítmények fűtéséből, karbantartásából,gyakorlatokról, üzemanyagból, lőszerből, esetleg a többi beszerzésből stb?
Ezt már egyszer eljátszották a grippennel.
Nem egy összegben kell kifizetni ne félj. Nyugaton se tudom elképzelni hogy vesznek mondjuk 35-40 gépet és csak úgy előkapják a milliárdokat a sublótból.
Nyilván részletekben fizeted ki, mind ahogyan az átvételük is valamilyen (8-10 éves időtartamon értelmezhető) évi pár darabos teljesítés mellett történne meg.Mármint hogy a honvédség költségvetés fele elmegy 14 f35re az nagyot állmodás. Szerintem szimpla idiotizmus már a gondolat is.
2026 után egy F-35 program, mondjuk öt részlettel a fejlesztési költségek negyedébe kerülne! Magyarán a fejlesztésre szánt pénzek háromnegyede abban az öt évben is más programokra menne a dán analógia alapján a mai GDP-vel számolva, tehát ebben nincs ebben az se, hogy addig növekedne az!
Mi a bajod a matematikával? Ha kiszámoljuk túl nagyok vagyunk a képzeteidhez képest? Ez egyszerű osztás, szorzás, kivonás konkrét számokból, még deriválni se kell, szóval nagy baj lehet!
Igen, az F-35 olyasvalami, amit lazán megengedhetünk magunknak. Ennyit számít, hogy megadják a GDP 2%-át! Ha nem adják meg, akkor semmire nincs pénz, de ha megadják, akkor szó szerint mindenre van, mert rengeteg pénze van a gazdag Magyarországnak!
Esetleg valamilyen Amerikán kívüli gyártási programhoz betársulni (ha ez lehetséges és lesz ilyen)
Mi az a 6. generáció? Mit tud? Meg van ez határozva valahol?Olvastam valahol hogy Európa az ötödik generációról lekésett úgyhogy 6. fejlesztésébe kezd
Gondolom amerikaiak abban (is) előrébb tartanak, nem tudom lenne-e értelme a német-francia projektbe bekapcsolódni.
Az én olvasatomban az, amelyik a csapás után haza is tud térni.
Elég sok ország tart több típust hadrendben. A térségben is pl Románia, Lengyelország, Németország, Izrael, stb.
Nyilván a feladatköre változhat, bár az sem biztos, hogy kell. Szerintem jelenleg az F-35 egyetlen alkalmazója sem kizárólagosan használja a típust.
Ezenkívül az F-35 lehet egy nemzeti légierő közvetlen hatáskörén túli (pl V4) egység részese is.
Valamikor több géptípust üzemeltettünk mi is. Most a több feladatkört ellátni képes gépek ezeket áthidalták egy időre, de a gépek közötti generációs különbségek szerintem ezt az elvet ismét elavult gondolattá tették. Legalább is addig, amíg a magasabb generációs gép (jelen esetünkben az 5-ös) ki nem szorít minden 4. generációsat.
Mondjuk, mivel már 6. generáció is képben van, így persze ez a folyamat nem ér véget.
Szerinted hány helikoptert kellett volna venni? Száz darabot esetleg kétszázat? Nézd meg hogy a környező országoknak miből mennyi van. Ha azt veszem hogy katonia mellet vettek civileket is norvégoktól + a szimulátor akkor nincs miért szégyenkezni egyáltalán.
2026 után sem áll meg az élet, lehet szép lasan építkezni - már ahogy a Varga engedi
Azokról a norvég gépekről a magyar repülős életben még nemigen hallottam jót. Azt viszont igen, hogy nem az állam járt jól a bolttal. Ja, meg PW turbinásak.
ezt mondd az olaszoknak akik gyártják az F35-ötOlvastam valahol hogy Európa az ötödik generációról lekésett úgyhogy 6. fejlesztésébe kezd
Gondolom amerikaiak abban (is) előrébb tartanak, nem tudom lenne-e értelme a német-francia projektbe bekapcsolódni.
Márpedig a Tomahawk robotrepülő, és csak oda útra szól a jegye.
Románia egy-két éven belül kivonja az amúgy szinte csak dísznek lévő MiG-jeit.
Lengyelország keresi a két szovjet típus egyetlen váltótípusát, ami jó eséllyel F-16 vagy F-35 lesz. Németország lassan kivonja a Tornadokat és sanszos, hogy Eurokacsa lesz belőle. Izrael meg elég olcsón kapja, ha nem ingyen.
Mindenki a kevesebb típus felé mozdul.
Nekem a Gripen is megfelelne folyamatos modernizációval.
Azokról a norvég gépekről a magyar repülős életben még nemigen hallottam jót. Azt viszont igen, hogy nem az állam járt jól a bolttal. Ja, meg PW turbinásak.
dehogy van , csak péniszméregetés mert Trump kezdetben drágán adta/adja az F35-öt európának , lásd a németek inkább EF-el váltják majd a Tornádókat , lengyel beszerzés megint csak kérdéses , franciák eszik a baguettet és nem érdekli őket a dolog , románoknak 2-3 éven belül arra se lesz elég pénze hogy elsétáljanak a bolt előtt nemhogy kifizessék az eddig megrendelt technikákat meg új drága dolgokat rendeljenek,Svájc megint mással szemezget HA szemezget ,sógoréknak megint ott van a EF, a többi ország meg vagy annyira jómódú hogy megengedheti magának az F35-öt(lásd UK ,Norvégia, Dánia , Belgium stb) vagy pont az ellenkezője , a nagy kérdés hogy mi hova tartozunk , tény hogy nem vagyunk egy jómódú nyugati állam de ha pár éven belül lemenne az ár olyam 80-100 millió USD közé / gép akkor simán benne van nekünk is , Grif szerintem csak akkor maradjon ha jó áron tudunk szerezni az új generációs darabokból , amúgy kb ugyanannyi vagy talán picit drágább lenne az F35 de elhanyagolható ahhoz képest amit tud nyújtaniMi az a 6. generáció? Mit tud? Meg van ez határozva valahol?
Azert, hogy a Gripen túlarazott/draga a kormányzat is felelős lehet. Miert nem targyalják ujra azt a szerződést?Amennyiben a háborút politikai eszközként definiálod, akkor igaz. Miből gondolod, h az F35 sokkal drágább? Talán molni foglalkozott ezzel és ebben igazat adok neki, h a jas39 iszonyatosan drága/túlárazott rendszer. Karbantartás kapcsán meg csak annyit, h ne rekedjünk meg egy totalcaros cikkíró agyi szintjén, aki szerint drága alkatrész=drága üzemeltetés, mert bizony diagnosztikai idő, rezsióra, szerszámigény jócskán túl tehet az előbbin, az alkatrész élettartamról nem beszélve.
Egyáltalan nem szegyenkezek a heli vásarlasok kapcsán. De ezek a helik meg a tankok nem F35-ök. Nem egy kategória. Tehat csak mert van pénzünk Passatra meg nem nem jelenti azt hogy futja Bentley-re. Illetve tudjuk mar, hogy a vasarlasaink ellenerteket hogyan fizetjük? Részletre, hitelre?Szerinted hány helikoptert kellett volna venni? Száz darabot esetleg kétszázat? Nézd meg hogy a környező országoknak miből mennyi van. Ha azt veszem hogy katonia mellet vettek civileket is norvégoktól + a szimulátor akkor nincs miért szégyenkezni egyáltalán.
Tank - szerintem még lesznek beszerezve szép lassan ahogy a pénztárca engedi
Szerintem nem véletlen nyilatkoznak mostanában egyre többet szemléletváltásról - magyarul hogy kattanjon át valami a fejekben.
Ha két századot akarnak akkor nyilván számolnak vele hogy nem lesz ingyen. Többször is említették hogy az a 2% lehet akár 3 is úgyhogy úgy tűnik politikai akarat az van.
2026 után sem áll meg az élet, lehet szép lasan építkezni - már ahogy a Varga engedi
Nem, persze. Valószínűleg a linkre kattintás se megy neki, hiszen ott van a dán minisztérium anyagában, hogy hány év alatt fizetik a projektet és hány darab gép érkezik évente!