Nem is azt írtam, hogy Magyarországnak ilyen szintű vegyes alakulatokat kellene létrehoznia. Azt írtam, hogy egy német-holland viszonylatban hogyan műkődik. Le is írtam, hogy a németekkel együt lehet működni, de főldrajzi okokból nem lehet közös alakulatot létrehozni.Ha annyira jóban vagy akkor igen. Velünk pont senki sincs annyira jóban, hogy ennyi közös, többnyire csak névleges, alkalmazhatatlan közös alegységet hazudjunk. Persze Brüsszelben jól néz ki egy ppt-n kivetítve, de sokkal több a nyűg ezekkel, sokkal több erőforrást elvisznek, mint ami hasznot hoznak.
Nincs közös logisztika (velünk különösen, hisz nemigen van NATO szabvány eszközünk, a ruha, alkatrész mindig külön logisztikát igényel), így minél kisebbek ezek a közös valamik, annál gazdaságtalanabb, vezethetetlenebb és pazarló a bohóckodás velük. Az, meg, hogy mindig olyan közös szervezeteket akarunk, ahol sok magas beosztású hely van a léhűtőknek, az mindent elmond a morális válságról. Annak engednék hadosztály parancsnokságot létrehozni, aki a végrehajtó erők nagy részét bele is adja, akkortól amikortól az a képesség valóban elérhető is lesz a NATO számára. Nem előre, ígérgetve, halogatva. A képességeket alulról kell építeni, nem fentről, a végrehajtó meg mindenhonnan elmarad, amikor kell, pont nincs.
Én igazság szerint ezt a hadosztály parancsnokságot sem igazán értettem, hogy mi szükség volt erre.
Hacsak arra nem jó, hogy plusz forrásokhoz jussunk.
A helikopteres harcászati képzés beindítása is nagyjából erről szól. Nekünk így is úgy is szükségünk van rá, hát akkor fizesse egy részét az EU.
Mert ugyebár létrehozták a közös védelmi alapokat, de ahhoz kreatívnak is kell lenni, ha ki akarjuk fosztani a "bankot".