Én, távolabbi rokonoknak, ismerősöknek, ha néha megkérdezték régebben a következőt szoktam mondani, ausztriai munkával kapcsolatban. Először is hagyják a fenébe, nem ér annyit. De ha mégis, akkor próbáljanak meg itthon megmaradni, a nyugati határszélen élni, életvitelszerűen. Aztán járjanak át Burgenlandba, napi szinten. Ne menjenek messzebb, mert az ottani megélhetés elég húzós, a lakbérrel együtt, ha ott kell lakni. Ráadásul magyarként, ugyanazért a munkáért, nem biztos, de lehet hogy kicsivel kevesebbet fognak kapni, mint egy osztrák. Keressenek albérletet itthon, de ne megyeszékhelyen, hanem valamelyik határmenti kisvárosban. Úgy a leg költséghatékonyabb, az egész kaland. Nem tudom, de 1300 eurot ha ott egy adott munkáért kap egy hazánk fia nettoban, átlagban, ma talán Bár ennek nem néztem utána soha, csak amit szoktam hallani. Ennyit Győrben ,Szombathelyen is megkap, szintén nettoban, valamelyik komolyabb cégnél. Nyílván más volt a helyzet, 15-20 évvel ezelőtt. Mára sokat javultak a jövedelmi viszonyok itthon ,alapvetően a versenyszféra bizonyos területein. Érdemes komolyan kalkulálni mindennel, ha valaki ma külföldi munkára készül. Önmagában a fizetés összege, nagyon nem minden. Azt is mérlegelni szerencsés, hogy mennyi megy el havonta megélhetésre, minden egyébre.