A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Kész szerencse,hogy amelyik pilon elbir egy ASM-et,az abban a súlykategóriában bármilyen szárazföldi/légi cél elleni eszközt is.
Ami fontosabb,felderitő/REH konténert is.És van kész kidolgozott technológia a légi utántőltő gépként valő másodlagos hasznositására is.Szóval az obsitos nagyapó katonai vénája még mindig benne van az unokában is elrejtve.
Mint a mi felderitonk bizomyitja 7x eseteben melyebben mint a francia szulohonba.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 773
30 543
113
Pedig be is van jelentve. /ne keresd az antennakat nincs ra szuksegunk./
Egy elektronikus felderitő mindig tele van antennával,áteresztő burkolatokkal.Optikai felderitő meg a kamerák ablakaival.amig ezek nem jelennek meg,az a gép max vizuális felderitő,kikukucskálva az ablakon.Vagyis-lópikulát felderitő
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Egy elektronikus felderitő mindig tele van antennával,áteresztő burkolatokkal.Optikai felderitő meg a kamerák ablakaival.amig ezek nem jelennek meg,az a gép max vizuális felderitő,kikukucskálva az ablakon.Vagyis-lópikulát felderitő
Vannak akik ezt allitjak :) es vannak akik az eszuket hasznaljak :) /nem rad ertem ne sertodj meg/
 
K

kamm

Guest
Kevésbé közismert,de a Falcon eredetileg katonai futárgépnek készült.Korai változatok még tábori repterekről is üzemelhettek.Elég sok katonai változata volt,és van most is rá lehetőség.
https://modernwartech.blog.hu/2020/06/26/exocet_inditas_deluxe

A Falcon 7X az amugy tenyleg a legmodernebbek egyike, szenzacios tavval (11 ezer km!), talan ha tiz eve repulhet a tipus, az uj 8X is csak egy kicsit tuningolt verzio, a 7X szirszar reptereken is le tud szallni stb, szoval azzal igen komolyat vettek - masoknal is elitgepnek szamit ill specialis funkciokra hasznaljak:

https://www.asdnews.com/news/defens...ult-falcon-7x-special-purpose-aircraft-arrive

https://defpost.com/belgian-air-force-welcomes-new-dassault-falcon-7x-aircraft-into-its-fleet/

A 8X kb ugyanaz, csak hosszabb meg nemileg messzebb megy, a franciak uj sigint platformja lesz: https://www.flightglobal.com/fixed-...e-france-with-sigint-falcon-8x/136142.article
 
K

kamm

Guest
Ez már lassan körvonalazódik. A brazil gépet megvesszük, az A400M-et meg a többnemzetiségű, német-magyar, légiszállítási együttműködés keretében fogjuk használni.

Annak ellenére is érdekes cikk, hogy szerintem csak felcserélte a típusokat az eredeti író.

Az eredeti cikk ezt mondja:

"A légierő sem marad fejlesztés nélkül, a Magyar Honvédség összesen nyolc szállító repülőgépet vesz:
‒ 2 db A319 típusú könnyű csapatszállító repülőgépet;
‒ 3 db közepes szállító repülőgépet;
‒ 3 db kimondottan nehéz haditechnikai eszközök szállítására, légideszant végrehajtására alkalmas repülőgépet."

Ha az "A319 típusú" részt átteszük a második sorba, akkor ezt kapjuk:

"A légierő sem marad fejlesztés nélkül, a Magyar Honvédség összesen nyolc szállító repülőgépet vesz:
‒ 2 db könnyű csapatszállító repülőgépet; (--Falcon--)
‒ 3 db A319 típusú közepes szállító repülőgépet;
‒ 3 db kimondottan nehéz haditechnikai eszközök szállítására, légideszant végrehajtására alkalmas repülőgépet."

Ami már egyezik azzal amit mar tudunk. Talán csak elírás.

Jogalappal, mit gondolsz?

Azért az sokat elmond a beszerzésekkel kapcsolatban kialakult helyzetről, hogy egy egyetemii oktató ezredes és alezredes internetes híroldalak alapján ír a haderőfejlesztésről a Felderítő szemlében...

Valószínűleg csak Maróth Gáspár tudja, épp mi az aktuális terv. Úgy tűnik hogy a katonák meg nincsenek megfelelően informálva, nehogy kiszivárogjon valami. Aki meg ír egy olyan cikket ami egy vagy több hónappal később jelenik meg, az valószínűleg nem tartalmaz naprakész információkat, mert az elképzelések és a lehetőségek folyamatosan változtak/nak.

Ha emlékeztek, volt már a jelszó...
2+2+3
3+2+3
és lehet hogy végül 2+3+3 lett belőle.

Kezdetben (2018) volt a 2 A319, 2 Falcon, 3 rámpás szállítógép.

2019 elején sokat emlegették hogy lesz még egy A319 méretű gép, De már jó ideje nem emlegetik.
Könnyen lehet, hogy vettek egy civil lajstromú bizniszdzsetet helyette. Kezdetben is ez volt a terv, hogy a titkosszolgálatoknak és egyéb célokra legyen egy civil gép, csak akkor lebukott a fehér Falcon. (Gyanús ahogy valahogy titokban hazahozták a dél-amerikai nagykövetet.)

A 3 rámpás gépet meg évek óta emlegetik és látszólag nem történik semmi.

Persze az is lehet hogy 3+3+3 lesz a vége. Vagy ki tudja, milyen következtetésekre jutottak a koronavírussal kapcsolatos tapasztalatok alapján.

De az is, hogy csak elírás...

En meg mindig ketlem a brazil beszerzest, kulonosen a jelenlegi viszonyok kozott:

1. szanaszet hullott az Embraer globalis alma
2. eleve nem lenne logikus ket kulon gyartotol venni
3. a C-390 mindenben picit elmarad az Atlastol, viszont semmikeppen sem a "kozepes" szallitgep kategoria

Fentiek alapjan vagy KC-390 vagy Atlas lesz nehezteKKnikanak, de akkor meg kozepes szallitonak mellejuk C295 avagy C-27J johetne - ugy viszont ertelmetlen lenne 2-3 gyartoval kuzdeni, akkor viszont Airbus lesz es kesz (A400M+C-295), ezt lefogadom, ugy osszeolelkeztunk az Airbusszal mostanra.
 
K

kamm

Guest
https://hvg.hu/360/202032__amerikai_csapatkivonas__lecke_nemetorszagnak__trump_kavar__kivonasi_tunet

"„Miközben megvédjük Németországot, az nem fizeti ki a számlát, ezért csökkentjük a csapatok létszámát. Ez ilyen egyszerű” – jelentette ki Trump. Berlin valójában pontosan teljesíti a NATO katonai és polgári szervezetének tavaly 1,67 milliárd eurós költségvetéséhez való hozzájárulását – ami a teljes összeg 14,76 százaléka, a második az USA 22 százaléka után –, ám az amerikai elnök többször is potyautasnak a németeket, mert nem költik a GDP-jük 2 százalékát katonai kiadásokra. Richard Grenell, az USA volt németországi nagykövete – aki nem hagyott szép emlékeket maga után az idén júniusi hivatalos hazatértekor – az állomáshelyén felpanaszolta, hogy a berlini kormány a jóléti államát finanszírozza és többletet ér el a költségvetésében, ahelyett, hogy a hadseregére költene.
Németország tavaly a hazai összterméke 1,38 százalékát fordította katonai célokra, de szintén lemaradásban lévő tagtársaival együtt vállalta, hogy 2024-re eléri a 2 százalékot, és az összeg ötödét eszközbeszerzésre fordítja. Az USA a Stockholmi Békekutató Intézet adatai szerint tavaly a világon messze a legtöbbet, 732 milliárd dollárt költött a hadseregére, ez a GDP-jének a 3,4 százaléka. A NATO európai tagállamainak és Kanadának az átlaga 1,55 százalék, a sereghajtó Spanyolország és Luxemburg 0,92, illetve 0,56 százalékkal,
Magyarország tavaly 1,21 százaléknál tartott, de folyamatosan növeli a katonai kiadásait.
A 2 százalékos küszöböt az Egyesült Államokon kívül nyolc ország éri el: Bulgária (3,25), Görögország (2,28), Nagy-Britannia (2,14), Észtország (2,14), Románia (2,04), Litvánia (2,03), Lettország (2,01), valamint Lengyelország (2)."
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 412
113
En meg mindig ketlem a brazil beszerzest, kulonosen a jelenlegi viszonyok kozott:

1. szanaszet hullott az Embraer globalis alma
2. eleve nem lenne logikus ket kulon gyartotol venni
3. a C-390 mindenben picit elmarad az Atlastol, viszont semmikeppen sem a "kozepes" szallitgep kategoria

Fentiek alapjan vagy KC-390 vagy Atlas lesz nehezteKKnikanak, de akkor meg kozepes szallitonak mellejuk C295 avagy C-27J johetne - ugy viszont ertelmetlen lenne 2-3 gyartoval kuzdeni, akkor viszont Airbus lesz es kesz (A400M+C-295), ezt lefogadom, ugy osszeolelkeztunk az Airbusszal mostanra.
Nem lesz 2 típus. A jogalappal írása is szkeptikus az ügyben, de ahogy itt már korábban is írták, az ott hivatkozott cikkben összekutyultak mindent. Az A319-re mint könnyű gépre hívatkoznak. A Falconok meg teljesen kimaradtak a felsorolásból.
Szóval tovabbra is maradjunk a 2 Falcon, 3 A319/320, 3 rámpás szállító koncepciónál!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 412
113
https://hvg.hu/360/202032__amerikai_csapatkivonas__lecke_nemetorszagnak__trump_kavar__kivonasi_tunet

"„Miközben megvédjük Németországot, az nem fizeti ki a számlát, ezért csökkentjük a csapatok létszámát. Ez ilyen egyszerű” – jelentette ki Trump. Berlin valójában pontosan teljesíti a NATO katonai és polgári szervezetének tavaly 1,67 milliárd eurós költségvetéséhez való hozzájárulását – ami a teljes összeg 14,76 százaléka, a második az USA 22 százaléka után –, ám az amerikai elnök többször is potyautasnak a németeket, mert nem költik a GDP-jük 2 százalékát katonai kiadásokra. Richard Grenell, az USA volt németországi nagykövete – aki nem hagyott szép emlékeket maga után az idén júniusi hivatalos hazatértekor – az állomáshelyén felpanaszolta, hogy a berlini kormány a jóléti államát finanszírozza és többletet ér el a költségvetésében, ahelyett, hogy a hadseregére költene.
Németország tavaly a hazai összterméke 1,38 százalékát fordította katonai célokra, de szintén lemaradásban lévő tagtársaival együtt vállalta, hogy 2024-re eléri a 2 százalékot, és az összeg ötödét eszközbeszerzésre fordítja. Az USA a Stockholmi Békekutató Intézet adatai szerint tavaly a világon messze a legtöbbet, 732 milliárd dollárt költött a hadseregére, ez a GDP-jének a 3,4 százaléka. A NATO európai tagállamainak és Kanadának az átlaga 1,55 százalék, a sereghajtó Spanyolország és Luxemburg 0,92, illetve 0,56 százalékkal,
Magyarország tavaly 1,21 százaléknál tartott, de folyamatosan növeli a katonai kiadásait.
A 2 százalékos küszöböt az Egyesült Államokon kívül nyolc ország éri el: Bulgária (3,25), Görögország (2,28), Nagy-Britannia (2,14), Észtország (2,14), Románia (2,04), Litvánia (2,03), Lettország (2,01), valamint Lengyelország (2)."
Ezek a GDP arányos számok nem tudom honnan vannak, de a magyar adat nagyobb kellett legyen tavaly. Mivel év közben - a beszerzések miatt - meg kellett emelni. Sajnos én sosem szoktam megtalálni a zárszámadásokat, de szerintem tavaly is bőven 1,4% felett volt a HM tényleges költése. Az idei meg - a szintén év közben megnövelt összeg miatt -, meg már szerintem 1,6 körül (felett) lesz. Pláne ha a bezuhant GDP arányában nézzük.
 
K

kamm

Guest
Ezek a GDP arányos számok nem tudom honnan vannak, de a magyar adat nagyobb kellett legyen tavaly. Mivel év közben - a beszerzések miatt - meg kellett emelni. Sajnos én sosem szoktam megtalálni a zárszámadásokat, de szerintem tavaly is bőven 1,4% felett volt a HM tényleges költése. Az idei meg - a szintén év közben megnövelt összeg miatt -, meg már szerintem 1,6 körül (felett) lesz. Pláne ha a bezuhant GDP arányában nézzük.

En azon lepodtem meg, hogy a romanok a lecsovesedesuk ellenere is maradtak 2 felett - ez amugy buzlik is - ill. hogy a bolgarok majdnem annyit koltenek, mint az amerikaiak... o_O
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
En azon lepodtem meg, hogy a romanok a lecsovesedesuk ellenere is maradtak 2 felett - ez amugy buzlik is - ill. hogy a bolgarok majdnem annyit koltenek, mint az amerikaiak... o_O
Bolgárok nominálisan csak kb. 15% tobbet koltottek, mind a magyarok, viszont a GDP-juk csak kb. 40% a magyarnak. Így ugranak ki ilyen számok. Románok pedik kb. 250 miliardos GDP mellet 5 miliardot adtak a hadseregre ..
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson and Loken
K

kamm

Guest
Bolgárok nominálisan csak kb. 15% tobbet koltottek, mind a magyarok, viszont a GDP-juk csak kb. 40% a magyarnak. Így ugranak ki ilyen számok.

Hat ez az, GDP ratiorol beszelunk, alacsonyabb GDP mellett meg impresszivebb az ilyesmi koltes egy 7M orszagtol, gondoljatok bele. :)

Románok pedik kb. 250 miliardos GDP mellet 5 miliardot adtak a hadseregre ..

Abbol viszont a harmadat Patriotokra... csak igy tovabb, okosan am! :D
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 970
113
Valószínűleg nem értek hozzá, sőt biztos, de miért van két öv a katonákon az első képen?
Élesben rajtuk lesz a díszegyenruha zubbonya, amire kívülre kell tenni a kardövet a csatlékkal. jelenleg ingben tolják a gyakorlást, hogy ne főljenek meg, de a kardövnek felljebb kell lennie mint a rendesnek, hogy ne érje el a kard a földet, így nem a nadrágtartó övre teszik.