A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 025
66 477
113

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 072
10 688
113
  • Tetszik
Reactions: Terminator
K

kamm

Guest
nagy a sár soxor. Negevben ritkább.

Mondjuk ott kb minden ritkabb, ami az elethez kell, igazi kosivatag, nem voltam anno elesve tőle. Egyszer belefutottunk vmi nehez loveszetbe, latni nem lattunk semmit, de hallottuk, ahogy a legnagyobb nyugalommal durrogtattak az ut felett - persze magasan - keresztbe - aztan kiderult, hogy ez anno (94?) ott bevett szokas volt... :eek:
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 683
13 344
113
Átjöttem ide, inkább ide tartozik, mint a főleg technikai témájú "Leopard 2"-be


Igazából nem változott semmi csak te hiszed. Ukrajna még stabilabb is lett mint az elemzésekben.
:eek: :
  1. A világ vezető hatalma nem kicsit változott!
  2. Az Eu nem kicsit változott!
  3. Ukrajna stabilabb is lett??? "Kis" csalódást okoztál! Ezt inkább hagyjuk...
Szerintem ennyi változást --ami 2014 és 2021 között bekövetkezett-- le kell követni egy Z2026-nak!!!
Erre való a benne lévő tartalék!!!



Továbbra is úgy vagyok vele hogy elvagy a saját fantáziabuborékodban a témában.

?




A rendelkezésedre álló információk meg a századrészét sem közelítik meg annak akik a valós elemzéseket végzik és a döntéselőkészítésben részt vesznek.


A döntések minősége bőven nem a felhasznál adat puszta mennyiségétől függ!

Én folyamatokat, összefüggéseket, történelmi "reflexeket" nézek.
Nincs olyan "szomszédos"/Eu-s karizmatikus vezető, aki ezeket az számunkra kedvezőtlen politikai/társadalmi mintákat, folyamatokat, reflexeket meg tudja változtatni.

Furcsa módon pont Oroszországban és nálunk van.



Egyébként pedig:
A kiindulási alap is hibás!
Egy Trianon után is meglévő, alig burkolt követelésekkel, valós, folyamatos (nemzetiségi)sérelmekkel, nyomás-gyakorlással körülvéve (nem)"kicsit" elhibázottnak tartok egy tartalék eszközök és tartalék állomány nélkülinek tervezett honvédelmet ( ??? ), ami kicsi ( :eek: ) és profi ( :oops: ? ) !!!

...főleg úgy, hogy fele pénzből is jobban meg lehetne csinálni, ha nincs benne a "képletben" az Eu-s/német irányú megfelelési kényszer!!!
...amiről egyre gyakrabban derül ki, hogy mennyit ér valójában a "nem gombokért" vett jóindulat!!! :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Azt a --nem véletlenül-- közmondásos, sokszor bevált "több-lábon-állás"-os taktikát továbbra is be kellene tartani!!!
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Érdekes látni, hogy a "nyugati" tüzér szakemberek azon gondolkoznak, hogy visszavezetik a képzésükbe azokat a szakmai alapokat, amire mi alapoztuk a képzésünket - mint írja is, azért mert nem is volt hova továbblépni-. Elég sokáig tart náluk is egy-egy folyamat. Ugyanis, mikor én jártam a katonai suliba ('90-es évek vége) látogatást tettek nálunk a német tüzérszakmát képviselő tisztek, főtisztek és megnézték a kiképzési rendszerünket, tematikáját stb. (Plusz hoztak egy halom használt skarlátvörös barettet, melyet akkor kezdtünk el átvenni tőlük - úgy örültünk, mint majom a farkának. Még ma is megvan.). Már akkor megjegyezték, hogy mennyivel jobb ilyen formában, az alapokra építeni a szakma megismertetését, mert ha ezek megvannak, arra sokkal könnyebb építkezni, az új rendszerek és eljárások működését beépíteni, mint fordítva. Ehhez képest még ma is csak gondolkodnak rajta???
Egyébként szerintem is nagyon fontos egy tüzértiszt számára, hogy az alapokkal tisztában legyen és tudjon a régi rendszerekkel tüzet vezetni, mert így sokkal jobban fogja érteni a modern eszközök által megváltozott, továbbfejlesztett eljárásokat, Hiszen minden arra épül (matematika, ballisztika...) és ha kiesik egy darab a rendszerből nem fog értetlenül pislogni a lőelőjegyzés felett.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 960
113
  1. A világ vezető hatalma nem kicsit változott!
  2. Az Eu nem kicsit változott!
  3. Ukrajna stabilabb is lett??? "Kis" csalódást okoztál! Ezt inkább hagyjuk...
1. A Trump egy ciklust volt elnök nem 20 évet.... Demokrata vezetés alatt lett kidolgozva a zrínyi tervezete és bőven bele volt számolva, hogy Hillary nyer...
2. A migrációs nyomás 2010 óta folyamatos a déli polgármesterek azóta jelezték dolgokat és az Eu-s hozzáállás akkor sem volt más. A magyar kormányzatnak lett nagyobb a szája a korábbi időszakhoz képest és hangosabbak a reakciók.
3. A teljesen összeomló Ukrajna bőven benne volt a szcenárióban...

Szóval még mindig csak azt hiszed, hogy tudod miről beszélsz valójában pedig hát kevésbé (hogy diplomatikusan fogalmazzak) van így.
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 277
7 737
113

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
A kínai kommunista párt egyik szócsövének számító Global Times az alábbi cikket hozta le: "Közös hadgyakorlatok is lehetnek európai partnereinkkel" – ezt hangsúlyozza a pekingi Vej Fengho hadügyminiszter budapesti látogatása kapcsán. Peking pragmatikus katonai együttműködésre törekszik – említette a hadügyminisztérium szóvivője, amikor a hadügyminiszter európai körútjának céljáról beszélt.
 
T

Törölt tag 008

Guest
A kínai kommunista párt egyik szócsövének számító Global Times az alábbi cikket hozta le: "Közös hadgyakorlatok is lehetnek európai partnereinkkel" – ezt hangsúlyozza a pekingi Vej Fengho hadügyminiszter budapesti látogatása kapcsán. Peking pragmatikus katonai együttműködésre törekszik – említette a hadügyminisztérium szóvivője, amikor a hadügyminiszter európai körútjának céljáról beszélt.
Na végre!!!! Küldjük a Balcsiról a rephordozó kötelékünket a dél-kínai tengerre gyakorlatozni!

Egyébként nagyon okosan csinálják. Görög, Macedon, Szerb, Magyar. Szép folyosó európa szívébe. Remélem a hadgyakorlatról lesznek frankó fotók :)
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
Na végre!!!! Küldjük a Balcsiról a rephordozó kötelékünket a dél-kínai tengerre gyakorlatozni!

Egyébként nagyon okosan csinálják. Görög, Macedon, Szerb, Magyar. Szép folyosó európa szívébe. Remélem a hadgyakorlatról lesznek frankó fotók :)

China and Romania Joint Military Exercise 2009


Illetve:

 
  • Vicces
Reactions: vasszekely

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
Én 2 érdekes dolgot találtam:
  • 6. oldal: A tavalyi védelmi kiadásokat 853 milliárd forintra becsülik nálunk, ami azt jelenti, hogy kb. még 250 milliárdot tudtunk becsatornázni a HM költségvetésen felül (covidos évben)!!!
  • 12. oldal: Románia az egyetlen (!) ország, ahol meg sem becsülték a hadsereg 2020-as létszámát (ez hátha jót jelent :rolleyes:)
a román olcsóbb mint a magyarhoz tennék egy érdekességet. Valóban az arad-temesvár környéke iparilag fejlett , ezért egy német cég odavitte 10 éve a komplett kelet-europai szerszámélezési központját. csak valami ok miatt egy magyar cég se rendelt. se szlovák, se cseh. sőt szerb se..mult évben csuktak be és jöttek át fehérvárra. azóta pörögnek.
 

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
Az, hogy valamit csak azért tartsunk rendszerben, modernizáljunk, mert sok van belőle az nem érv. Van amit érdemes modernizálni, mert még jó ideig használható eszköz lesz, van olyan is, amin a modernizáció már nem segít, akkor sem, ha 50 éve egy igen jól sikerült eszköz volt, meg van olyan is, ami már akkor is egy raklap szar volt, mikor tervezték és emiatt a világ összes pénzét is ráköltheted, akkor sem lesz belőle használható cucc.
csak emlékeztetnék mindenkit, hogy ha jol emlékszem egy muzeumi t-34-es 2006-ban a szivbajt hozta a fél belügyre.ha az öreg akarta volna, széttapossa a komplett rendőrséget.100.000 embert sakkban lehetett tartani vele.
 
T

Törölt tag 2577

Guest
csak emlékeztetnék mindenkit, hogy ha jol emlékszem egy muzeumi t-34-es 2006-ban a szivbajt hozta a fél belügyre.ha az öreg akarta volna, széttapossa a komplett rendőrséget.100.000 embert sakkban lehetett tartani vele
Hát egy huszita harci szekér pont akkora meglepetést okozott volna, mégse akarják azt se rendszeresíteni. (Pedig Hunyadinak is bejött, olyan rossz nem lehet.);)