A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 467

Guest
Szerintem fontos infókat is elárult:
1. Nincs csúszás a beszerzésekben!
2. 11000 tartalékossal rendelkezünk.
Nos. Egyrészt az 1. konkrétan nem igaz, mert van. Az igaz, hogy amit bejelentettek, az jön is. Meg aztán ezt tudjuk, már néhány állandó doomsayert leszámítva. És 2. mondjuk, hogy fontos, szerintem szinte irreleváns, amíg ilyen a keretrendszere.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 043
10 097
113
Tudom. Mindenki tudja. Fordítva meg a mérnök az első nap végén, mikor gyakorlatban kell csinálnia, határidőre, akkor szembesül vele, hogy nem ugyanúgy megy a valóságban vagy egy CAD-ben a falépítés. Meg a födém sem egérgombbal kerül oda, hanem súlyos zsalukkal, betonvas kötözéssel, etc... Mindegyik a maga területén király, de emiatt nem feltétlenül gondolom továbbra sem, hogy egy dolgozó kőmüves, akár egy jó segédmunkás nem érdemel a laza megélhetéshez elég tiszta keresetet, mert nincs diplomája. Cseréld be bármelyik szereplőt amire akarod, nem csak ezekről van szó, mindenkiről.
Mondom egyszerűbben: nőgyógyászból lett vasbetonszerelőt már láttam, a fordítottját még nem. Építőművészből lett tetőácsot láttam, a fordítottját még nem.
Ha a felsőoktatásban megtanul strukturáltan gondolkodni és az élet másfelé tekeredik, a diplomás meg tud tanulni dolgokat, hiszen megtanult tanulni. Remélhetőleg.
Az a diplomás meg, aki lenézi a szakmunkást az meg is érdemli hogy a pincér beleköpjön levesébe.
Senki nem mondta hogy ne kapjon pénzt a szakmunkást (nem is nagyon panaszkodik most aki jó), de tény, hogy könnyebb lecserélni őket mint egy 20+ éves tapasztalattal rendelkező hegesztés technológust.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Mondom egyszerűbben: nőgyógyászból lett vasbetonszerelőt már láttam, a fordítottját még nem. Építőművészből lett tetőácsot láttam, a fordítottját még nem.
Ha a felsőoktatásban megtanul strukturáltan gondolkodni és az élet másfelé tekeredik, a diplomás meg tud tanulni dolgokat, hiszen megtanult tanulni. Remélhetőleg.
Az a diplomás meg, aki lenézi a szakmunkást az meg is érdemli hogy a pincér beleköpjön levesébe.
Senki nem mondta hogy ne kapjon pénzt a szakmunkást (nem is nagyon panaszkodik most aki jó), de tény, hogy könnyebb lecserélni őket mint egy 20+ éves tapasztalattal rendelkező hegesztés technológust.
Nem látom máshogy ezt. Csak a lényegi kiindulópont már elveszett annyira eltérültünk a diplomás, nem diplomás szintre. A honvédelmi állomány kereseti lehetőségeiről volt szó, de közben kanyarodtunk oda, hogy miért csak nekik emeljenek, ami jogos kérdés, miért ne kereshetne mindenki, aki csinál bármit is munkát(vagy adózik, ki miben méri) eleget ahhoz, hogy az élet ne pengeélen táncolást jelentsen. Tökmindegy mivel foglalkozik az ember, az élete idejét tölti vele, mert a társadalomban amúgy a fokozott nyaralást csak a gazdag embereknek nézzük el, pedig mind megtehetnénk adott szinten, csak ugye ez sok feszültséggel járna az el nem nézés miatt. De ha már csináljuk, hogy ne legyen a feszkó és arra basszuk el a napi sok órát mindennap nyáron a tópart helyett, hogy árfolyamokat nézzünk másoknak, hallgassuk a megrendelő esetenként intelligenciaidegen elképzeléseit, fűrészeljünk, seggekben turkáljunk daganatot keresve, tetőcserepet kötegeljünk, vagy forrasszunk megbetegedve a gőztől gyógyászati eszközöket, akkor legyen a társadalom alapvető szisztémája, hogy cserébe elég az ellenérték. Ennyiről volna szó.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
765
2 276
93
Mert melyik szakmában nincsenek hülyék/tapasztalatlanok/alkalmatlanok?
De ez nem jelenti azt hogy nem kell mérnök, elvileg kölcsönösen megbecsülik egymást a szakmunkással. De az hogy valaki tud fürdőszobát rajzolni még nem teszi a mérnökivé a tudását. És egy frissen végzett mérnök nem feltétlenül ért mindenhez, majd megtanulja a munkahelyén. Csak a szaki ritkán fog statikát számolgatni, csuklóból rakja rossz oldalra a betonvasat (vagy ássa el a kengyelt mert macerás berakni a zsaluzatba és nem tudja hogy az is vehet fel erőt, nem csak távtartónak van), hoz a termosztát helyet drágábbat mert csak jobb mint az olcsóbb (ennél pedig tud bonyolultabb lenni) amikhez bizony nem árt a mérnök. Én is röhöghetnék a szakikon akik nem értenek ahhoz amit csinálnak, de minek?! És mondom megint, van hülye, alkalmatlan mérnök dögivel. Nekem is volt utolsó féléves csőportársnőm aki nem tudott m3/órát átváltani liter/percre pedig vizes építőmérnöknek tanult. Ő hülye, na és?!
A műszaki egyetemen kurva sok tudomány mellett kevés gyakorlatot tanítanak, a többin más kicsit az arány. (én nem a BME-n végeztem, sajnálom is hogy csak főiskolai diplomám van meg egy 80%-os szakmérnökim, még a szakdolgozat hibádzik, megették a határidők) ) És mikor az ott végzettek kikerülnek egy építkezésre tudnak végeselmes módszerrel lehajlást számítani, de nem tudja melyik a süllyesztett fejű csavar. Szuper, megmutatod neki és tudni fogja. De a szakinak hiába mutatja meg a lehajlás számítást akkor sem fog menni neki. Sőt, sok a hülye mérnök aki vakolni sem tud, és követ faragni sem. De neki nem is kell tudnia.
Hozzám is kerülnek gyakornokok akik nem tudnak egy nyamavadt átereszt megrajzolni, pedig vízépítő szakon TDK-kat nyernek. Két nap alatt megtanul átereszt rajzolni, de én nem tanulom meg két nap alatt hogy a Duna vízjárás a kavicspadon átszivárogva mit okoz a mélyalapozásban, mert nincsen meg a tudományos hátterem hozzá. Pedig kell ha a Dunához közel alapozol, ahol az áramló víz kimossa a cementet a friss betonból...
Nem tudom milyen az alibi diplomás, minden diplomás ismerősöm dolgozik rendesen.
De ha ilyen könnyű akkor tessék elmenni és megcsinálni az t a hülye papírt. (igen tudom, utoljára a komcsi időszakban segítettek a munkásoknak a cégek ha rátermett volt valaki, hogy elmenjen diplomázni, a MÁV-nak is volt még a rendszerváltás után olyan vezérigazgatója aki legalulról küzdötte fel magát, neki nehéz volt szakmailag ellentmondani)

Senki nem mondta hogy könnyű.Egyenlőre te csinálsz úgy mintha mi szakmunkások csak másodrendüek lennénk.De hagyjuk is,van ami sosem változik.
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 320
8 079
113
Nos. Egyrészt az 1. konkrétan nem igaz, mert van. Az igaz, hogy amit bejelentettek, az jön is. Meg aztán ezt tudjuk, már néhány állandó doomsayert leszámítva. És 2. mondjuk, hogy fontos, szerintem szinte irreleváns, amíg ilyen a keretrendszere.
Mi csúszik?
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 043
10 097
113
Nem látom máshogy ezt. Csak a lényegi kiindulópont már elveszett annyira eltérültünk a diplomás, nem diplomás szintre. A honvédelmi állomány kereseti lehetőségeiről volt szó, de közben kanyarodtunk oda, hogy miért csak nekik emeljenek, ami jogos kérdés, miért ne kereshetne mindenki, aki csinál bármit is munkát(vagy adózik, ki miben méri) eleget ahhoz, hogy az élet ne pengeélen táncolást jelentsen. Tökmindegy mivel foglalkozik az ember, az élete idejét tölti vele, mert a társadalomban amúgy a fokozott nyaralást csak a gazdag embereknek nézzük el, pedig mind megtehetnénk adott szinten, csak ugye ez sok feszültséggel járna az el nem nézés miatt. De ha már csináljuk, hogy ne legyen a feszkó és arra basszuk el a napi sok órát mindennap nyáron a tópart helyett, hogy árfolyamokat nézzünk másoknak, hallgassuk a megrendelő esetenként intelligenciaidegen elképzeléseit, fűrészeljünk, seggekben turkáljunk daganatot keresve, tetőcserepet kötegeljünk, vagy forrasszunk megbetegedve a gőztől gyógyászati eszközöket, akkor legyen a társadalom alapvető szisztémája, hogy cserébe elég az ellenérték. Ennyiről volna szó.
Tiszta szocializmus amit mondasz, nem? ;)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Tiszta szocializmus amit mondasz, nem? ;)
Minden hajaz egyes tételeire ami azt rendezni akarja. Nem a szocialisták találták fel, csak ez a legközelebbi amit az emberek példának tudják felhozni. Én mindig igyekszek visszautalni (hogy némi gondolatát elcseppentsem) az eredeti alkotmányunkra, amit vérszerződés néven ismerünk. Abban volt nemzet, szocializmus, racionalitás, együttműködés. Szisztematikus különbségek jellemezték az emberi önszerveződést a nyugati kultúra meghatározó 'értékeivel' szemben. Mivel egyszer(nem egyszer :) ) meg tudtuk csinálni, adott a lehetőség a valóságban rá, a technikai eltérés ellenére is, tekintve, hogy ugyanazon homo sapiens faj tagjai vagyunk akik már megcsinálták.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 690
6 461
113
Nos. Egyrészt az 1. konkrétan nem igaz, mert van. Az igaz, hogy amit bejelentettek, az jön is. Meg aztán ezt tudjuk, már néhány állandó doomsayert leszámítva. És 2. mondjuk, hogy fontos, szerintem szinte irreleváns, amíg ilyen a keretrendszere.
és miért lövöd le így rögtön ... legalább igyekeztt pozitívan mutatni a dolgokat , mégha nincsenek is úgy, egyébként én is ennél a "Nincsenek csúszások" résznél majdnem hangosan felnyihogtam
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Nos. Egyrészt az 1. konkrétan nem igaz, mert van. Az igaz, hogy amit bejelentettek, az jön is. Meg aztán ezt tudjuk, már néhány állandó doomsayert leszámítva. És 2. mondjuk, hogy fontos, szerintem szinte irreleváns, amíg ilyen a keretrendszere.
Melyik csúszik?
Miért és mennyivel?
 
T

Törölt tag 467

Guest
Melyik csúszik?
Miért és mennyivel?
Nyilván itt csak nyilvános dolgokról beszélünk, én meg amúgy sem tudnék másról, ugye. Szóval itt van pl. ez a cikk:
Namost, nyilvánvalóan nem csak a SAMOC esetében fordul elő ilyesmi.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm
K

kamm

Guest
Az aláírt, nyilvánosan bejelentett szerződéseknél általában szerepelt szállítási dátum.
Engem az érdekel.
Ahol nincs dátum, ott még van az oka. Fejlesztés, kooperáció, koncepció kialakítás.
Gondolom.
Ja ertem.
En arra gondoltam, hogy peldaul a Lynx alairasa is megcsuszott vagy fel evet, ami utana melokte a 8x8-as terveket is telre, detto a NASAMS csuszott, bar az nem a jarvany, hanem a norvegok koruli politikai cirkusz miatt stb. A dronokrol mar decemberben azt mondta Gasparunk, hogy mindjart meglesz a deal, ehhez kepest junius van es teljes csend, azaz ott is, gondolom, kemeny targyalasok mehetnek...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Nyilván itt csak nyilvános dolgokról beszélünk, én meg amúgy sem tudnék másról, ugye. Szóval itt van pl. ez a cikk:
Namost, nyilvánvalóan nem csak a SAMOC esetében fordul elő ilyesmi.
Ez csak Covid miatti késés, ez nem probléma, szerintem.
A financiális gondok lehetnek igazi problémák.
A jó hír, az, ha fizetjük azt, amit berendeltünk.
Fejlesszük a szükséges infrastruktúrát.
Amíg ezekkel nincs gond, addig sínen vagyunk.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 422
46 288
113
Nyilván itt csak nyilvános dolgokról beszélünk, én meg amúgy sem tudnék másról, ugye. Szóval itt van pl. ez a cikk:
Namost, nyilvánvalóan nem csak a SAMOC esetében fordul elő ilyesmi.
A SAMOC miatti hardverelemek késését szerintem inkább hónapokban mérhetjük. A SAMOCnak nem is volt nyilvános határideje, ha jól tudom. Annyit tudtunk, hogy idén szerepelt utoljára a költségvetésben.
Szerintem itt a "nincs késés" azt jelenti, mondjuk a Covid miatti csökkenteték a felhasználható lóvét, és emiatt átütemezik a beszerzést. Az, hogy most hónapos késés van, az gyakorlatilag egy világjárvány mentes időszakban is benne van a pakliban.
Mondjuk azt nem is értem, hogy a NASAMS szakmai és nyelvi képzéseinek miért kell késnie. Gondolom nem azok az emberek fognak Norvégiába/USA-ba menni, akik a SAMOC-kal fognak foglalkozni.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Az APEH, NAV, VPOP minden tagja - az elmúlt 20 évben - az iskolai végzettségéhez képest jóval többet keresett, mint rendőr vagy katona társa.
Kezdjük ott, hogy sokszor 16-22 havi bért kaptak egy évben.
Az EU projektek hivatalnokait kormanyinfon bevallott módon milliós összegekkel motiválták.

Jé! Teljesítmény alapú bérezés a közszférában!

Szóval ahol akarják, ott megy.
Azért ez nem igaz amit mondasz, amiről te beszélsz 22 havi bér az kb. a 90-es évek elején volt. Ma egy kezdő járőr (egyenruhás) őrmester 150 netto körül keres.
Az elmúlt öt évben 2 "életpálya modell" is bevezetésre került, és mindig a rendőrség illetményemelését követően.

Persze a Nav-nál sem mindegy, hogy hol, milyen beoban, melyik szervnél dolgozol, de ez mindehol így van.

És pl. a közszolgálati tisztviselők illetményalapja 2008 óta változatlan, 38 650 forint, ami az MH-nál 44500 Ft.

És úgy emeltek, hogy több pótlék eltűnt, vagy csökkent, lecivilesítettek kb 2000 embert, és 8 évente lesz soron bérbesorolásba előrelépés, ami akár 20 ezer Ft is lehet. És meg apróságokat lehetne sorolni.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 070
73 563
113
A SAMOC miatti hardverelemek késését szerintem inkább hónapokban mérhetjük. A SAMOCnak nem is volt nyilvános határideje, ha jól tudom. Annyit tudtunk, hogy idén szerepelt utoljára a költségvetésben.
Szerintem itt a "nincs késés" azt jelenti, mondjuk a Covid miatti csökkenteték a felhasználható lóvét, és emiatt átütemezik a beszerzést. Az, hogy most hónapos késés van, az gyakorlatilag egy világjárvány mentes időszakban is benne van a pakliban.
Mondjuk azt nem is értem, hogy a NASAMS szakmai és nyelvi képzéseinek miért kell késnie. Gondolom nem azok az emberek fognak Norvégiába/USA-ba menni, akik a SAMOC-kal fognak foglalkozni.
Ha jól emlékszem, Benkő Tibor egyik 2019 tavaszi perezentációjában 2021 vége szerepelt a SAMOC-ra.