Te abból indulsz csak ki, hogy mi kell a seregnek, mert ez a te szakmád és erről tudsz szakvéleményt mondani, mi oldja meg a gondokat és mi nem nyúl hozzájuk.
A 400 ember azt jelenti, hogy az ország egyik legnagyobb egyetemén tanárképzési szakon 50 fő a max létszám. Te majdnem 10 évfolyamnyit szabadítanál rá egy másik szakma eddig is számos gonddal küszködő területére, hogy megold a saját kompetenciád. Bölcsész karon van egy halom képzés, ami 10 alatti létszámot vesz fel évente. Ha nem az előbbi nagy létszámú képzést veszem alapul, akkor 40 évfolyamnyi kölyökről beszélünk.
Nem mondta senki, hogy mind a 400 egy szakra akar rászabadulni. De te sem zártad ki, ahogy a rendszer sem kontrollálja le. Nem tudod, mert nem a te szakmád, de tanárnak jellemzően nem a stéber csupa 5-ös szokott jelentkezni. Az elmegy biológusnak, geológusnak, stb.
Ha egy nyelvvizsgával egyenértékű bónuszt adsz az önkénteseknek, ez pedagógia szakon azt jelenti, hogy valaki rosszabb jegyet kapott énekből, de katona. A másiknak meg szebb a hangja. Jó lesz mind a kettő akár biosz vagy föci tanárnak. Ezekből amúgy is jó volt suliban, ezek voltak a kedvenc tantárgyai.
Ha te megengeded, hogy csupa 2-es tanuló legyen tanár, csak mert katona, és kiszorítod a bejutási ponthatár több, mint 10%-át meghaladó bónusszal a 4-es tanulókat, akkor szerintem érted, hogy mi a probléma. Pedig lövész katonának az is megfelel, a te elvárásaidat kielégíti, csak más helyen -a jövő generáció oktatásánál- okoz olyan gondokat, amiért 3-5 éven belül eltörlik a rendszert és kitör teljesen függetlenül egy féllábú válság, ti megkapjátok a mozgáskorlátozottakat, mert az 50ezres létszámban majd nem fognak feltűnni.
(Tényleg kérnék mindenkit, hogy ezt a hsz-emet az előzővel és a korábbiakkal együtt nézze! Már amikor a fórumon ötletként felmerült azt mondtam, hogy egy nyelvvizsga pontszáma nem borítja meg a rendszert.
Én nagyon szeretném, ha a szülők haragja nem kivágná a kukába a kezdeményezést 3 év múlva, hanem lecsökkenne magától a szerezhető bónusz, de addigra átmegy a köztudatba és aránytalan előny nélkül is keresett opció lesz az, amit most szeretnétek kialakítani.)