1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar hadiipar napjainkban

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - altx által indítva @ 2014. március 25..

 1. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Nincs exportra MaxxS futómű, évi 12 darabért meg nem fejlesztenek semmit. Volt egy GBP szerződés, a HM nem teljesítette amit vállalt. Ha megrendelnek a fennmaradó mennyiséget, biztos lehetne követelményeket támasztani. 0 rendelésre már nem. A garanciát valaki elkurta....
   
 2. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ahol a korrupcio vagy a politikai/vallasi lojalitas az elso ott a minoseg garantaltan romlani fog. Ez az osszes kontinensre sot a holdra is igaz. ( A tobbi egitesten meg nem jartunk)
   
  fishbed, Nemerson, Kishuszár and 4 others like this.
 3. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  A háromtengelyes kezdetektől fogva modulárisnak épült és a proto is vagy 6 éve készen van, ebből sajnos ki lehet találni mennyire érdeklődik iránta a HM. :(

  Ha kicsit csúnya akarnék lenni, akkor azt is mondhatnám, ez a 3 példány is csak azért épült meg mert az EU adott rá pénzt. Mert gondolom részben, vagy teljes egészében ők finanszírozták ezt is, mint a katasztrófavédelmis PTSZ felújítást. Javítsatok ki, ha tévedek...

  Frissített komondor pdf:
  http://www.gammatech.hu/downloads/cat/Gamma_KOMONDOR armoured vehicle family.pdf
   
  anonim999 and Terminator like this.
 4. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Kb fél éve nem te írtad, hogy küldtek valami javító szettet és az megoldotta a problémát? Vagy rosszul emlékszem? Nem hiszem hogy vissza tudom keresni melyik topikban kivel beszéltem erről. Bocsi ha nem veled beszéltük, csak ez most megütötte a szemem. Remélem nem csak behalóztam..pedig nem tolok semmit eskü. Lehet a korona...
   
 5. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Amikor valamilyen oknal fogva egy iparagat vagy termelesi agat ujjaakarunk eleszteni es mar evtizedek ota nincs meg annak a kulturaja akkor az egyetlen jarhato ut ( kiveve ha zsenivel van dolgunk)) ha egy bevalt liszenszet veszunk majd azt KOVETKEZETESEN legyartjuk / metanuljuk a szakmat. Erre epitve lehet majd fejleszteni es ujat alkotni. MAJD !!!!
  A lepcsoket atugorni nem lehet. Senki nem tud 6 gen gepet fejleszteni aki nem kepes 5 gen pl. Ha nem is gyartod le a tudast meg kel szerezni.

  Jelenleg az egyetlen eselyes valami monsei gyartasra a komolyabb cegek kozul az a Halasi fegyvergyar ha betartjak a technologiai utasitasokat.

  Tenyleg van mar tapasztalat hazai gyartasu fegyverekrol?
   
  mindenen kívül and Bleroka like this.
 6. mcs

  mcs Well-Known Member

  Jogos. Végül is így épült ki a hazai személygépkocsi gyártás is. 1990- előtt nagyon kevés autóipari mérnök lehetett az országban, ma pedig ez a húzóág.
   
  Luthero and mindenen kívül like this.
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  Új tömítő szetteket küldtek, a helyzet javult de nem szűnt meg a probléma.
   
  Shadow likes this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Melyik 3 tengelyes, mert a 3200mm-es, a 3900mm-es, vagy a 4300mm-es tengelytávú?
  Mert a kisebbeknél én nem látok moduláris opciót.
  Ha jól értem a számozásnak ez a logikája:
  RDO 4332
  43 - 4300mm tengelytáv a két első kerék között
  3 - hogy hány tengelyes
  2 - hogy hanyadik típusú felépítmény,
  illetve az 1-re végződők mind fixen zárt kocsiszerényesek, a 2-esek pedig fixen platósok, a 6-os viszont már moduláris.

  Szóval nekem úgy tűnik, hogy ez egy új moduláris koncepció. Csupán egyetlen olyan tipus van, ami 6-ra végződik...
   
  mindenen kívül likes this.
 9. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Es igy epult ki a hazai ipar a XIX szazad vegen. Vagy liszenszet vettunk vagy aliszensztulajdonos koltozott ide pl Ganz Dreher . Csak hogy ket fontosat mondjak :)
   
 10. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  Úgy valahogy.
  Nekem a pdf-ből úgy jön le, hogy az összes platós (2) moduláris. Még a kisebb 3200-as is. Persze a jó isten se tudja, csak akkor leszünk okosabbak, ha épülne abból is egy proto. :D Csak a kialakítás más a tűzoltónál, hogy a nagyobb méretű, szélesebb modul felmehessen. A 6-os inkább maga a tűzoltó saját jelzése lehet. Ha megnézed a táblázatot, ott a 4332, ami ua, csak a bázisjármű. Inkább az a kérdés, milyen speckó feladatú változatot rejt a 3, 4, 5-ös szám...

  A 3932 (háromtengelyes proto) 100%, hogy moduláris. Vagy üres platóval, vagy műszaki mentőként látható a képeken. Más modul meg valószínűleg nem készült hozzá a pdf-ben felsoroltak közül.
   
 11. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Nem teljesen értem ha egy magáncég, önerőből fejleszt valamit, amire az MHnak nincs szüksége, vagy nem ilyen formában, akkor miért baj ha nem rendelnek belőle.

  De ha annyira jó lenne valószínű(kellő korrupcióval megtámogatva) rendszeresítették volna.

  Nem vagyok oda a török vasakért de megnézve azokról egy videót, vagy a komondorról a totalcarosat (ahol a szakadt traktor 1 másodperc alatt rántja ki az elakad magyar csodát) ezerszer a török.

  Elég sok szart rendszeresített a mh csak mert magyar. És a katonák szopnak/tak vele.
  Pl p9rc/gepard/szép puska/kgp9/Tisza bakancs/currus által modernizált, átalakított járművek stb.

  Egy ilyen jármű kifejlesztése, főleg a nulláról iszonyat összeg. Tevezés, tesztelés,gyártósor kiépítése. Ha meg úgy vásárolgatjak össze az alkatrészeket, ez lessz a végeredmény.

  Mi volt vele a baj?
   
 12. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Feltelezem az elso ket kerdes nekem szol.

  Szoval azert volt baj hogy az MH nem rendszeresitette a cuccot mert az MH nem tartott lepes a fejlodessel, mert az MH nem sporolt egy csomo penzt idot azzal hogy nem elesben eles eszkozokkel kellett kikepzenie az allomanyt es mert igy nem is tamogatta a magyar hadiipart. De ahogy mondtam szepen megelt az exportbol a ceg. Ez volt a temaban a szocik bune.

  Aztan jott a FIDESZ es valszeg volt aki meglatta az eredmenyeket es vele a lehetoseget es gyakorlatilag beleakart ulni a keszbe. Nem kerte nem ajanlotta ( uzleti alapon) hanem kozolte hogy azt akarja. Einstand csak csomagolva. "add ide gombokert" Ezzel a ceget a tehetseget a fejlesztest a munkaerot a profitot az adot eluldozte kulfoldre.
  Ez pedig a FIDESZ bune.
   
 13. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Rohej es szegyen rank nezve hogy aszocik anno jobb nagyobb ( nem jo csak jobb ) hadiipart hoztak letre a nagytestver arnyekaban mint mi a fene nagy szabadsagban.

  Fogom a fejem !
   
  mindenen kívül likes this.
 14. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Én azt gondoltam magamba, hogy valaki nagyon szimpatizàl a Boxer modularitàsàval. :rolleyes:
  Hogy ez mit jelent.... nem tudom, de nagyon jó kedvem lett töle... :):):)
  Hátha fent is valakinek bekattant valami, ami nekem. :rolleyes:
   
  mindenen kívül likes this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Tegyük hozzá, abból az elakadásból sokat ne vonj le! A végén Winkler is elmondta, hogy ő maga is komolyan hibázott, mert nem volt zárva a diffi. Mikor meg már zárta, akkorra már "felhasalt" a gép.
  Ettől még lehet problémás, de ne felejtsük, hogy szerintem azóta 3x áttervezték. Ez már csak a katalógusban lévő geometriai adatokon is látszik.
   
  mindenen kívül likes this.
 16. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Világnézet kérdése.
  Én azon vagyok ki, hogy a HH alatt, offenzív katonapilitika mellett hová züllött a magyar hadiipar... Zrínyi rohamlöveg, Botond, Messerschmidt bf 109 G és társai. De 40-ben a Turan, vagy a Héjja is világszínvinalú volt... erre csodázunk egy PSZH-n....
  Züllött ez folyamatosan, és a privatizáció sem segített az ügynek... :oops:
   
  vata and mindenen kívül like this.
 17. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Általában elég országúti kinézetű gumik vannak a nyomorulton...:)
   
  pöcshuszár likes this.
 18. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Szerintem a Turan meg a Hejja mar 40 ben sem volt vilagszinvonalu csak megfelelo. Hurricane Spit ME109E 41 ben meg egyenes elavult.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem vagyok tuzolto ezert laikuskent kerdeznem hogy ha ezekre nagy ritkan szukseg lesz, es be akarjak inditani, akkor akksit bele, meg odajarni a kivalasztott felepitmenyhez, felhuzni ra, stb az vajon belefer az idovesztesegbe?
   
 20. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  az egészet a rába tervezte, azért gyártották mindenfelé mert így többet tudtak csinálni... ami még ígyis kurvára kevésre sikeredett! :(
  megfogtad a lényeget!
  ha neked eladom mondjuk a sokadrangú, rossz minőségű vagy félig rohadt de legalább drága gyümölcsömet, és te nem panaszkodsz hanem szó nélkül átveszed a szart, akkor ki a kretén? te vagy én?
  a világháború végén volt egy csomó minden ami alapján el lehetett volna indulni, volt öntöltő puska terv, fejlesztett király géppisztoly, páncéltörő fegyverek... aztán helyette elkezdtük gyártani a fostos mosin nagant puskát meg pps géppisztolyt. azért mert az életképtelen komcsi vezetés inkább a szovjetúnió valagában volt(meg valószínűleg ott is előírták hogy mit gyárthatunk egyáltalán).

  még az a szerencse hogy mérnökök tervezték a pszh-t meg rába teherautókat, nem pedig cipészinasok meg culágerek, mint úgy általában az MNK-t
   
  Hegylakó and mindenen kívül like this.

Ezen oldal megosztása