Nem szoktam műszaki szempontból (meg-)érteni, hogy minek nyomja "mindenki(a gyártókat értem miért), hogy 125/155/... ágyúkkal akarnak lőni 50+ km-nél (meg minél) messzebb.
...ja: precíziósan.
Az "ezeréves" BM-21 30-40 éves modernizált verziója megy akár 50 km-re, 2-3 Mach körül csapódik be, akkor, "üresen" (kiégett rakéta-töltettel) is kb 25 kg. Ha nem robban fel is, mozgási energiával átüt felűlről
mindent.
Sokkal egyszerűbb(és olcsóbb is) műszakilag a kb. 20-40 g-vel induló rakétához precíziós vezérlést készíteni, mint a sokszáz/1-2 ezer (!!!) g-vel startoló precíziós ágyú-lövedékhez. Baszottul unom már, hogy minden "szarnál" a vásárlás a fontos, nem pedig az esetleges használatra való minőségi és mennyiségi ( !!! ) követelmények figyelembe vétele!
Egy konfliktust végkifejletét gyakorlatilag előre eldönti az, hogy melyik fél tudja a győzelemig finanszírozni !!!
A Líbia-i/Mali konfliktus megmutatta, hogy a gyártói/politikai nyomásra beszerzett technikák "pár-órás' konfliktusok megoldását sem tudják kezelni.
Ezért nekem egy gyártói-Hype az egész, mert minden valós, használható, ilyen eszközt beszerző felelős politikus( hú de furán hangzó kifejezés
) katonai szakértő szolidan hányna ettől az aranyárban mért, cserébe vastagon kenőpénzes gyártói kedvenctől!
Bár az árakat nem ismerem pontosan(hogy hány
tízezer $ egy ilyen precíziós lőszer), de kb 3-4 árából egy fél töltet Grad(utód) féláron tudja ugyanazt kb.
Ezek a jóindulat-vásárló technikák 1-2 nap alatt elfogynak, és nem gurul le napaok alatt pár tucat eszköz a gyártósorról!!!
Ilyen árú eszközökből
soha nem fogunk tudni valós erő-érvényesítéshez elegendőt vásárolni, úgy látom a német politikai/brüsszeli "árazásból" !!!
Sok eszköznél látom kiderülni a gyakorlatban, hogy a hatékonyság(ár/érték) szempontjából a legjobban a nagy tömegű SzU/orosz technika korszerűbb nyugati eszközökkel való modernizálása adja a mennyiség és minőség eredményes alkalmazását.