1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar hadiipar napjainkban

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - altx által indítva @ 2014. március 25..

 1. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Van egy tűzoltó barátom. Ők pár éve kaptak a huszonéves mercijük helyett egy új rábát.
  Amikor lementem hozzájuk elmentünk megnézni az örsöt meg mivel sofőr így a járművet.
  Szerintem vagy negyed órán át sorolta a hibáit. (de asszem erről több helyen cikkeztek is)
  Gyenge motor,ebből adódóan szar menetteljesítmény. Normál úton is, de azt mondta terepen katasztrófa.
  Kicsi fülke. Hátul alig férnek el.
  Menet közben nem lehetett vele oltani, ami egy tarlótűznél fontos lenne.
  Ha jól emlékszem ez renault/Rába.
  Amikor erről döntöttek több járművet is kipróbáltak. A Tátra ha már szóba jött itt szarrá verte a többit. Legrosszabbul a Rába teljesített. De mi(Magyarország) támogattuk hazai ipart. Ezzel leszopatva a tűzoltókat nap mint nap. Gratula a döntéshozóknak. o_O
  Szóval ha egy Rába nem nagyon tud hazai piacra megfelelő járművet gyártani, sem a seregnek, sem a tűzoltóknak, akkor nekem nagy illúzióim nincsenek. Hisz a gamma zrt-nek nem ez a profilja, hogy járművet gyártson.
  Hogy hogy jutott eszükbe? Ezt csak ők tudják. De a 10 év alatt eladott 4? jármű (1 paks, 3 tűzoltó) számomra nem azt jelzi, hogy ez a gép annyira jó.
   
  Kishuszár, fishbed and tonyo like this.
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A tuzolto autok kapcsan magyon rossz volt a koncepcio./renault/ az egesz a felepitmehny se raba...
  A megoldas az lett voln . Hogy piackutatatas soran a szobajoheto license jarmuvek mindegyikebol kikernek az eredeti gyartotol 5-5 peldanyt. /momdjuk a legjobb 5 ajanlattevo ceg termeket./ kikuldik valodi csapatprobara... Nem egy helyre es nem az iroasztal mogott ucsorgo tiszturaknak... Egyet egy falusi tuzolto orsre eggyet egy kisvarosira eggyet egy nagyvarosira eggyet egy bp re es eggyet egy jo szar terepviszonyokkal remdelkezo termeszetvedelmi terulet vedelmeert felelosre./ mimdeggyikbol. Majd ertekelnek. Es dontenek. Es ami nyer az mehetett volna "licensebe"... De nem igy tortent a csapatprobak nallunk altalaba iroasztal mogott tortenik. A masik nagy problema hogy a pk k nem mernek panaszkodni meg ha az is lenne a feladatuk akkor sem akkor is csak mindennelmmeg vannak elegedve felfele lefele persze nem ezt komunikaljak... Ez hatalmas hiba... Az ak modernizcional is ez volt pl. Fent kerdeztek na mi a velememy /lent tudtak hogy egy szar./ kozepre mar az jutott hogy vegulis nem olyan rossz /azt hogy szar megsem momdhattak./mikozbe az oszinzeseg volt elvarva./ majd kozepen megint nem mertek kimondani hogy azt az infot kaptak hogy mem is olyan rossz ezert ok mar ugy adtak feljebb hogy egesz jo megvannak elegedve.../ szerencsere valakinek idobem feltunt a dolog fent... Es lett a cz. /de ez nem a z oszinteseg miatt lett csupan veletlen./szerencde./

  Amikor a vezerkar kilatogat egy hadgyakorlatra ki van adva parancsba hogy tilos panaszkodni. Fent meg meg vannak elegedve hogy minden jol megy es minden super mert megmondtak nekik... Mikozbe ha a vezerkarnal es magasabb szintrkkel oszinten lenne komunikalva a hiammyossag es a problema megoldanak megoldatnak... De ha nem tudjak hogy mi a problema megoldani sem tudjak.... Plane ha ugy tudjak hogy nincs is problema... Mert ugy tudjak temyleg/tudtak. Mert azt mondtak nekik ok meg mit tehettek !ast elhittek. Eszukbe sem jutott hogy ilyen hulyek gyulekezete legyen lent hogy meg a problemajat hianyossagaikat sem merik elmondani azoknak akik segithetnenek rajtuk akiknek az a dolguk hogy segitsen rajtuk.…./az orvosnak is ha nem momdja el az ember mi a panasza vagy hogy egyaltalan panasza van hanem aztmondja hogy doktorur minden a legnagyobb remdben./egeszsegesnek fogja gondolni /mikozbe lehet tok beteg az illeto.../
   
  Ocses likes this.
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát a pk-kat ők nevelték ki anno amikor még az alakulatoknál voltak (na meg ők is ugyanezt csinálták) mit csodálkoznak?
  (meg a volt beosztott altisztekből öreg katonákbók a legtöbb tbk-nak van egy hírhálója amin tud nem hivatalosan információt begyűjteni, tessék használni szépen)
   
 4. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Valószínű, hogy arra a szintre nem mindíg jut el a valós információ ahol a döntések születnek.
  Viszont ebben szerintem nagy szerepe van a vízfejnek Másrészt ott a korrupció.
  Meg a hozzánemértés.
  Tatán volt, hogy ezredes aki tábornoknak készült egy bemutatón azt kérdezte meg tőlünk, hol a biztonsági öv a BTR-ből. Miért szereltük ki!

  Ha jól emlékszem 2007ben kiátogatott hozzánk a Vadai meg a Benkő Boszniába.
  Tartották egy állománygyűlés. Miutám Vadai távozott mondták ha van problémánk mondjuk.
  Több probléma felsorolása után egy szakasztiszthelyettes felállt és jelentette, hogy a Tisza bakancs nem jó.
  Benkő mondta bár erről ő még nem hallott de utána néznek. :rolleyes:
  Mivel mind a hanghordozása mind az arckifelyezése nem erről tanuskodott, fölállt egy főhadnagy.
  Az kb azt mondta, hogy a Tisza egy darab szar. Minden szinten.
  Benkő ekkor már kicsit idegesen azt reagált, hogy a szentesieknél volt csapatpróbán. Ők ezt nem jelezték. És ő azóta sem hallott arról, hogy baj lenne a bakancsal.
  Erre felállt az ellátó tiszthelyettes és jelentette, hogy kfor-ból ő küldött haza jelentést, ebben felsorolva a bakancs bájait kb 1.5 éve.

  Szóval vagy a Benkő nem tartotta ezt fontosnak. Vagy valamelyik beosztottja súvasztotta el a jelentést. Vagy a korrupció nem engedte a bakancs betiltását.

  Ami biztos támogattuk a magyar ipart.
  Konkrétan nekem(és a legtöbb katonatársamnak) annyira fájt benne kb 30perc után a térdem, hogy felmentem(meg még pár társam) a honvéd kórházba és irattattam felmentést arra a bakancsra.

  Azt meg, hogy egy döntéshelyzetben lévő katona, már csak ránézésre is miért gondolta, hogy a modernizált Ak a jövő??
  Vagy full hozzánemértők gyülekezete, vagy full korruptak. Vagy ha rájukszól politika, az előmenetelüket féltve csak bólogatnak.

  És ha jól tudom, a cz csövek még mindíg a csehek szállítják.
  Szóval a legfontosabb része nem magyar.
  Azaz még mindíg nem gyártunk egy gépkarabély sem.
  Addig mit akarunk mrap/ifv/apc szinten.

  Ja és ez nem kishitűség az ország iparával szemben.
  Sajnos látjuk a nagy múltú Rába nekünk miket gyárt, milyen minőségben.
  Még az is lehet ezért nem vesz most a sereg tőlük.
   
  Kishuszár likes this.
 5. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A valos szintet a legtobb esetben nem is erdekli a hasznalok velemenye. Az oruljon hogy kap valamit. Ha mar eleri az "elegseges" szinvonalat ( sokszor meg ez is nehez) akkor kuss mert a nagyok jobban tudjak. ( mar azt hogy honnan jon a sap)
   
  krisss likes this.
 6. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  NEM ARROL VAN SZO HOGY NEM TUDJAK HOGY MI A JO HANEM HOGY NEM ERDEKLI OKET MERT MAS AZ "ERTEKRENDJUK" Ez igy volt az elmult 30 evben folyamatosan csak a pofatlansag merteke valtozott nagymertekben es nem pozitiv iranyban.
   
 7. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  RABA "pisilo" futomu szerviz "beleszarok" mentalitas. Az egyik ladikunknal felujjitasra kerult par kompresszor. Kettonel kiderult hogy a surito ( csavarkompresszor) 100 uzemora utan rossz illesztes miatt visit. Jeleztuk a problemat a gyarto helyi kepviselojenek aki a kikotoben szekel. 45 percen belul ott volt. Tovabbi 2 oran belul a szerviztechnikusa is ott volt. Tovabbi 30 perc elteltevel nem hogy a hibamegallapitas volt meg ( rossz illesztes miatt keves olaj ment at a suriton es kenes hutes nelkul megszorult a vacsi uj ) hanem a megoldassal is hogy mikorra es hogy lesz keszen. Az egyiket masnapra valaltak a masikra 48 orat mondtak mert a tulpartrol jott a surito.
  A kepviselo felajanlotta hogy ha kell tud hozatni a sajat koltsegen kompresszort amit a molorol uzemeltet de nem volt ra szuksegunk.
  2 napon belulmindketto elkeszult es biztos ami biztos berendelt egy tarcsi suritot valamint a tecnikusa ott maradt 24 orara tesztelni a masinat.

  Es most jon a legfontosabb. A kepviselo egy masodpercig nem erezte ereztette hogy o valami extrat csinal es huuuuu de nagyon halasnak kene lennunk sot inkabb megkoszonte hogy hagytuk ot megoldani a problemat es nem eszkalatuk a problemat.
   
  fishbed likes this.
 8. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  USA ban / nyugaton van korrupcio ? Termeszetesen
  USA ban/ nyugaton van trehany nemtorodom beszallito van termeszetesen

  De az ilyenek ha kiderul a dolog belebuknak illetve tonkremennek.
   
  fishbed and HAndrás like this.
 9. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ahoz hogy magyarorszag valoban elortehaladjon tarsadalmi szinten az az nem kis erdekcsportoknak jo a tobbi meg jo esetben vegetal rosszabb esetben meg sziv ahoz a fejekben kell valtozni, es nem a nagyemberek fejeben mert oket a kisemberek ultetik oda es hagyjak ott garazdalkodni. A kisembernek kell azt mondani hogy eleg volt huzz a 3.14csaba.
   
  Robur likes this.
 10. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Nah....:)
   
  aquarell likes this.
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Tudom higy durván hangzik, de az utóbbi 5 - 8 évben Kelet-Európa sokat lépett előre. Ki, mikor hogy és mennyit az változó, de igy volt. Nincs miért szégyenkeznünk.

  Az emberek mindig váltanak, ha elxaródik a buli.
   
 12. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Hát van abban igazság amit mondasz DE ne haragudj nálatok most egy félbolond az elnök. :D

  Amúgy ha megnézed egy magyar parlamenti közvetítést vagy sírva fakadsz, vagy röhögő görcsöt kapsz.
  Az aki politikusnak áll, egy különleges állatfaj. Ezen a kisember nem tud változtatni.
  Becsületes normális ember hosszútávon nem áll politikusnak.
   
  fishbed likes this.
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Lehet,hogy felbond de állítólag azok akik rá szavaztak azok jobban élnek,szóval van benne pozitív is.
   
  fedett_mókus likes this.
 14. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Most Trumpról beszélünk mindketten? Mert ha jól emlékszem DINAMO amcsibol ír
   
 15. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  En drukkolok.
   
 16. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Csak felbolond??? Az egy szintiszta pszihiatriai eset. De ha a kisember itt ugy dont hogy meneszti akkor menni is fog.
   
  Robur likes this.
 17. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát az USA-ban akkora a korrupció hogy inkább legalizálták ahelyett, foglalkoztak volna vele.
   
  Kishuszár, vata, tong djagbu and 7 others like this.
 18. Árpicsek

  Árpicsek Active Member

  Üdv!
  De azért valahogy mégis működik a dolog, mint ahogy a fenti példa is mutatja. Nem úgy mint a Rába futóműtömítéses esetnél. Persze, ott is vannak cifra sztorik.
   
 19. krisss

  krisss Well-Known Member

  Az összes szárazföldi beszerzési program az elmúlt 20 évben amiben dollármilliárdok szálltak a semmibe?
   
 20. Árpicsek

  Árpicsek Active Member

  Meg haditengerészeti beszerzések, meg a NASA hordozórakétás móka stb. Ezek a cifra sztorik. De azért valahogy eldöcög a haderő. Meg üzemeltetnek egy bazi flottát. Képzeld el, hogy működne itthoni mentalitással. (lefestett szendvics stb-stb).
   
  borisz likes this.

Ezen oldal megosztása