1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar hadiipar napjainkban

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - altx által indítva @ 2014. március 25..

 1. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Egy új, modernebb, komplexebb acélmű csak páncélnak való acélt tud gyártani?
   
  megazez and kamm like this.
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Igen, gyanitom, hogy a fenti gondolatkísérleteim ellenére igazad van.
   
 3. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Az engem féltőknek üzenem, hogy minden rendben. A fekete autó a szomszéd fiáé volt. Igaz, kicsit fáj az állam és hideg van már ilyenkor itt, Szibériában, de még egyszer mondom, minden rendben... Majd írok úgy 20 év múlva :)
   
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  Tekintve a speciális gyártástechnológiát még esetleg néhány olyan mütyürt, amivel semmivel sem vagyunk beljebb! Ezeket a lemezeket speciális körülmények között edzik és igazából a hadiiparon kívül nagyon kevés olyan felhasználási terület van, ahol a technológia szükséges lenne. Persze aztán gyárthatjuk ugyanazt amit most gyárt az acélmű, csak csillió Eurós beruházás után is, csak azért minek beruházni!

  Egyszerűbb attól a kevés gyártól vásárolni, ami gyárt ilyesmit!
   
 5. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ugyan mar, dehogyis. Kiscsillio mas dolgot gyarthat es meg nagynak sem kell lennie.

  https://www.bisalloy.com.au/product/

  Kellemes kis videki kornyezetben mukodik, lathatoan nem is tul nagy teruleten, de ennek ellenere megfelelnek a Boxer ill a Lynx pancelzatat legyartani, amint az kiderult.
   
 6. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Azért nem olyan egyszerű nem hiszem,hogy elfogják nekünk adni a hiperszuper csodapáncél licencét vagy ha igen akkor csillagászati áron kaphatjuk meg és még fel kell építeni mögé az infrastruktúrát a magyar Lynxek gyártásához felesleges egy ekkora beruházás.
   
  tong djagbu likes this.
 7. kamm

  kamm Well-Known Member

  Azt nem tudom, mit adnanak at es mit nem - a gorogok maguktol tanultak ki a KMW-nek ontogetest avagy az is egy KMW ceg?
  Nem ugy tunik... sot, Patriot trailerekhez is beszallitok. Mondjuk a gorogok jo hosszu ideje hajokat meg mast is gyartanak, korrekt mernokeik vannak, de gondolom azert az is mast kivan, mint egy hk....

  En csak annyit allitok, hogy egyaltalan nem annyira specialis es de igen, a hadiiparon kivul meg millio teruleten hasznalhato egy ilyen uzem outputja. Hogy aztan van-e ilyen jelolt otthon, azt nem tudom.
   
 8. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ez a görög cég nem készít semmilyen acélt a Leokhoz ő a beérkező acélt használja fel a Leók gyártásához:)
   
 9. kamm

  kamm Well-Known Member

  Nem, az ontest az ausztralra ertettem, jogos. A testte "mangorlast" vmelyik hazai nem tudna csinalni?
   
 10. Ruby de Puteaux

  Ruby de Puteaux Well-Known Member

  Utoljára '45-ben tudtunk páncéllemezt gyártani, akkor sem jó minőségben. Jelenleg nincs erre alkalmas megmunkáló gép itthon.
  Ha akarunk ilyet ahhoz komoly beruházás kell, és biztosítani kell hozzá hosszú távon a megrendelést.
   
  Kurfürst likes this.
 11. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Azt a qrvq kompozit páncélt kellene megoldani, 50 éve ismert a technológia(már az újaké is), még mindig használják, a T-55/72 "megtáltosodott" tőle.
  Izraelnek sem volt "büdös", amikor a T-55 átépítéseket megcsinálták Nehéz IFV-re !!! A fejkendősök nem is tudták kilőni !!! (...ha valaki azzal jón, hogy kilőttek 1-t a 4-500-ból akkor "ki-ignorálom":p ! )

  Minden technikához kell és lehet használni harctéri javításokhoz pl!
  Igazán azt sem értem, hogy mi bánatot gondolkoznak rajta???
  Ha meg nem gondolkoznak rajta azt meg főleg nem ! ! !
   
  Pogány likes this.
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Mi csinaltunk tobb valtozatot is. Keramia nelkul /mert a keramia betetre nem kivantink kolteni egyebkent ha belekerult volna gyujtogyertyak keremia burkolatat ado. Keramia kerult vona bele nemi laminallassal megspekelve /majdnem mint a golyoallo uvegek./
  A kompozit pancelunk ami a legjobb lett sem volt nagy extra eloallitani igazabol barmikor megoldhato a gyartasa az orszag barmely megyejebe...

  A kulso burkolat a legjobbnak
  Szenszal volt retegelve es mugyantaaba agyazva /eges lassito adalekkal./ennek front oldali felere 12 reteg aramidszovet kerult utolagos ragasztassal a ragasztoanyag igen nagy szilardsagu./ majd 60 reteg aramid szovet /kulonbozo varrastechnikaval egymashoz rogzitve vizuveggel kezelve es ket panel koze ragasztva. Majd egy szinten mugyantaba agyazott szenszal panel jott ami a kulso panellel egy legmentesen zart dobozt alkotott szilikon tomitessel ami nemileg energia elnyelo szerepet is betoltott. Majd egy tuzallo poliuretan habreteg kovetkezett tovabbi energiaelnyelo roncsolodo retegkent es a sort egy szinten szenszalas panel zarta /az egesz panel ossze volt fogva a ragasztason kivul "specialis" ami annyira nem is specialis acelpalcakkal amik bizomyos esetegben pluszz rogziteskent is szolgalhattak es az elemek stabil osszetartasa mellett az energiaelnyelo/roncsolodo retegek kiegesziteseul is szolgalt mint fizikalis ellenallas./ a kulso reteg szerepe a lovedek roncsolasa a masodik reteg szerepe a roncsolt lovedek elakasztasa a harmadik reteg zaro es felfekvo reteg ami a poliuretanhab roncsolodasanak minel nagyobb feluleten torteno eloszlatasat szolgalta majd a legutolso reteg a szilank fogo reteg es ellentarto...

  Igazabol eleg hazekony volt egyszerusege ellenere...
  Dynemaval valoszinuleg meg hatekonyabba valt volna vagy keramiaval...

  Ha mi meg tudtuk csinalni szerintem adott esetben masnak sem okozna problemat es valoszinuleg nem is fog. Ha mas nem mi atadjuk a honvedsegnek ha ugy alakul de szerintem ennel jobbat is kepesek tervezni...
   
 13. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/belfold/gyorben-keszulhet-a-legmodernebb-pancelos-2-8625207/
  Részletek a cikkből:
  "A győri Rába is részt vehet a német–magyar együttműködésben készülő modern gyalogsági harcjárművek legyártásában. A csúcstechnológiájú fegyverrendszer előállításába cseh cégek is bekapcsolódnak, tovább mélyítve a két ország közötti hadiipari együttműködést.

  Oliver H. Mittelsdorf annyit azonban megjegyzett, hogy a beszerzés kapcsán összehasonlítható a cseh és a magyar hadsereg. Tudni kell, hogy az RM az egyik ajánlattevő a 210 páncélozott lánctalpas gyalogsági harcjármű szállítására kiírt cseh tenderen. Csehország 52 milliárd korona értékben akar beszerezni IFV-ket, az üzlet nagyságrendileg megegyezik az RM által hazánkkal kötött szerződés 700 milliárd forintos volumenével.

  Mittelsdorf szerint az ideális az lenne, ha régiónk más – szintén EU- és NATO-tag – országait is bevonhatnák a harcjárműgyártási együttműködésbe."
   
 14. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Irsai Olivér and Pogány like this.
 15. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  2 db teszem azt t 72 kitudna fesziteni egy tobb ezer m es drotkotelet duplan es egy csigas szerkezettel lehetne azt felvonokent hasznalni??? Vagy feszites utan valami kiegeszito talpalas covekeles talajhoztrogzitest igenyelne? Civil mobil felvonokent /ideiglenes telepitessel./ lenne ertelme?
   
 16. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  A Lynx gyártása során kibontakozott vitához néhány dolog (ide jobban illik a téma):

  Egy kis-sorozatú gyártásnál használt szerszámok és fejlesztési háttér a legfőbb érték, amit bizony nem kapunk meg.

  Dolgoztam prototípus készítés/gyártás közelében: a mester-példányok) 20-100 db-os után-gyártást tesznek lehetővé. Az ultra precíz sablonok a következő lépcső. de ezek a legmodernebb technológiáknál már nem kellenek, mert digitalizálva van minden.
  Ezeket az "elég titkos" adatokat sem/nem hiszem, hogy megkapjuk !
  ( A lengyelek valójában -tudtommal- ilyen német bizalmi/technológiai "akadályok" miatt vannak " lemondóban" a Leopard-ról. )

  Ilyen kategóriájú üzemeink valójában - a jóval nagyobb termelési kapacitású- autógyárak, pár tucat speciális területű mérnök a döntő eltérés.
  A termelési kultúránk tehát megvan hozzá.


  Ezek miatt kulcskérdés szerintem néhány területen a saját gyártás.
  A hazai kompozit (ERA/NERA/BDD/...) páncél gyártás megteremtését tartom az egyik ilyennek, ami minden szárazföldi technikánk alapvető összetevője.
  Az alapjai 50-60 évesek, közismertek, és nem túl drága és hosszú fejlesztés után egy ma is legjobbnak számító kategória legjobbját lehetett létrehozni 95-ben ( nehéz -IFV/APC: Achzarit ).


  A páncél(acél-lemez) része sem megvalósíthatatlan itthon sem, mert a technológiai gond a méret.
  Ez az ami a pót-páncélok gyártásánál jóval kisebb: vagyis ne jöjjön senki azzal, hogy mekkora acélipari technológia kell hozzá, mert hülyeség (méteres nagyságrendű darabokhoz kell /technológia/kohó, lehet utána nézni == >>> valaki írta is, hogy egy kis osztrák cég i beszállító ebben a műfajban ).
  Hosszútávon van rá szükség, szinte minden földön-járó hadi-eszköznek ! ! !
  Az ex-SzU országokból szerintem bármit meglehet most venni gombokért ebben a kategóriában, -ennél NATO-kompatibilis probléma nélkül(csinálni lehet persze ezt is, de azt lesz@rnám :rolleyes: )- !!!

  A "Lynx-gyár" bizony egy kis-sorozatú. magas szintű összeszerelő üzem.

  "Lynx-gyár" nagyon jó, hogy van, de a saját hadi-ipar felé vezető úton egy
  - fontos,
  - de kicsi,
  - és kezdeti lépés ! ! !


  Szerintem ez hozzávetőleg jól határozza meg a helyét ennek a beruházásnak.
  Nagyon jól lett leírva (Kösssz !) az intő példa a sorvadó román helikopter-gyár esetében ( és mielőttünk a sorvadó Aero Vodochody esete a "leépítős amcsikkal").
  Ha nincs folytatása, ha nincs politikai akarat és erő a másik fél számonkérésére, szerződés betartatására (igen a mindenkit, németeket is kell, a papír mindent elbír !!!), akkor nem teljesíti ez a nagyon jó lehetőség azt ami hosszú távon benne van!

  A jó hír túlértékelése mellet remélem nem feledkeznek meg:
  - saját,
  - hazai hadi-ipar
  - aminek a kulcsa a FEJLESZTÉSI HÁTTÉR !!!
  - az emberek és a tudásuk !!!

  Az amcsik "tenger-pénze" nélkül is lehet hasonló minőségű terméket csinálni.

  Megmutatták a franciák (Dassault), svédek (SAAB, a "+tankjuk"), és meglepő módon az "átkosban" is fel tudtunk mutatni jó dolgokat ! ! !
  Kíváncsian várom az újabb (szintén jó ;) ) meglepetéseket. [​IMG]

  Gyerünk "Fiúk" ! :hadonaszos:
   
 17. Vasgyar

  Vasgyar Member

  Hát most én is bele kottyantok;)
  Egy mini acélmű ami mondjuk évi 300 ezer tonnás kapacitással működik aprópénz.
  Maga a technológiát szerintem megint meg tudnánk honosítani csak akarat kell. Van itt ebben az irszágban elég koponya hogy akár saját technológiát fejlesszünk. Itt miskolcon anno egy vegyes vállalat szír/magyar akart egy ilyen mini művet, akkor valami 150 milliárdból ha jól emlékszem.
  A Dunai vasmű szóba se jöhet e téren mert az ugye Bátyuskáé, az Ózdi? Hát talán de azt is alaptól kénne. Ahogy elnézem a mostani beruházásokat fordult a kocka, eddig keleten voltak általában ilyen űzemek most nyugaton. Bár az olcsó érc az keleten van:p
  Szóval ha kellene bármikor neki tudnánk ugorni és persze egy acélmű nem egyfajta vas gyártására van ráállva gyerekek. Kapitalizmus van és ugye hasznot is kell termelnie
   
  tong djagbu, LMzek 2.0 and Pogány like this.
 18. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Azert a porrobanas az nem gyerekjatek, ott lehetnek halottak is. A multkori mazli volt ott hogy nem volt nagy es serult se volt.
  https://dunaujvaros.com/hirek/202008/jelentos_karral_jaro_porrobbanas_tortent_a_vasmuben_galeriaval
   
  Pogány likes this.
 19. L.O.B

  L.O.B Well-Known Member

  Ha nem tetszik ne harapjátok le a fejemet..biztossan vannak jó érvek ellene, de had kérdezzem meg.
  Most hogy lesz Airbus helikopter gyár,van magyar tulajdonú Aero és a mesterséges inteligencia terén sem vagyunk laikusak(szegedi kutatás pl), nagyon romantikus ötlet lenne a Mi24-ink alapján helikoptert gyártani? nyugati technikával kicserélni az oroszt, új testeket gyártani/tattni, hátrányokat kijavítani..etc?
  Lehetne egy V4-es project is mert a Lengyelek próbálkoztak már modernizálással.
   
  LMzek 2.0 and Pogány like this.
 20. Blitz97

  Blitz97 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása