A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 293
2 479
113
Ilyen mértékű gazdagodást, amit Lölő "elért", még a szintén FIDESZ stróman Simicska sem tudott anno felmutatni! A Gyurcsány bagázs a nyomukba sem érhetett, pedig ők tényleg üzletemberek, milliárdosak voltak már korábban!
Magántőkealap Fidesz innováció jelen formájában.
2010 előtt így nem létezett és a sokat szidott offshore konstrukció kiváltását szolgálja azzal az előnnyel, h hazai szabályozási környezetben működik.
A célja ugyanaz.
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
356
2 097
93
Az éremnek két oldala van ...
A baloldal egyik oligarchája Bige László kb. egy milliárdért ünnepelte nemrég a születésnapját:
https://magyarnemzet.hu/belfold/202...ymilliardert-unnepelte-a-szuletesnapjat-video

Nemrég úgy ünnepelte meg születésnapját Márky-Zay kedvenc milliárdosa, akár egy dúsgazdag amerikai olajmágnás. Bige László nem sajnálta a százmilliókat, ki mással, mint Rod Stewarttal köszöntötte fel saját magát. Az exkluzív születésnapot Budapesten a Nagykörúton, a Corinthia szállóban tartották.

Számomra sokkal inkább elfogadható, ha többségben vannak a hazájukat támogató (pl. Mészáros Lőrinc) gazdag jobboldali emberek, mint a hazájuk biztonságát aláásó, idegen és ellenséges politikai erőkkel szövetkező (pl. Bige László) baloldali milliárdosok.
Egyébként pedig a M.L.-ről szóló negatív információkból az ellenzéki sajtó próbál "habot verni" elég eredménytelenül, mondhatni kontraproduktívan, ahogy azt az elmúlt választások 2/3-os jobboldali győzelmei is bizonyítják.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 201
20 218
113
A Lölő ügyön sokat lehet rágódni, pro és kontra is. Aki ezt politikai lózungokkal és hazugságokkal teszi, az beárazza magát!

Lölő vagyona 2000 körül érte el az 1 milliárdos szintet, 2014-ben 7,7 milliárd forintra becsülték a vagyonát.
Ezek olyan adatok amik korabeli cikkekből származnak, a leggazdagabb 100 magyar és hasonló listákból.
Nos, akkor rögtön korrekcióval kezdem.
Lölőnek nem a vagyona volt 1 milliárd körül az évezredfordulón, hanem az árbevétele, vagyis vállalkozóként ekkora forgalmat bonyolított.
Aztán volt ez jobb is, 2004-2005 körül felment 3,5 milliárdra, utána meg jött a lejtő, 2007-ben majdnem csődbe ment. 2008-2009-ben megint felívelt.
2011-től pedig jött a mindent visz korszak.

2005 előttről alig van érdemi adat. Ez érthető, nem volt még nagyfiú, nem vele foglalkoztak. 2013-2014-től már van infó, de úgy tűnik a 10-15 évvel azelőtti múltját nem nagyon derítették fel vagy nem tudták, csak morzsák vannak, mint pl. a Celsius Kft..

A nagy menetelés első lépéseit így mutatták pl. 2014-ben:
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 078
4 051
113
Hát igen, a kormány kincstári optimizmusa eddig is megvolt. Kár hogy az állampolgárok bizalma, ezzel együtt a fogyasztás mást mutat!


Kedves optimista fórumtársak, kezdjetek el fogyasztani!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 895
91 492
113
Én személy szerint egy mértékadó közgazdászra sem emlékszem e téren, de bizonyosan volt olyan aki csődöt vízionált, de azon azért nem kellene elkezdeni vitatkoznunk hogy egy kormányzati ember ilyen kijelentése a választások megnyerése után felhívás keringőre a pénzpiacoknál.
Kósa nem volt kormányzati ember.
Rengetegen voltak, sokan hirdették Magyarország az új Görögország mantrát. Ez 2008-ban igaz is volt, de akkor elkummantották. Ha nem jön IMF pénz, nem lett volna nyugdíj.
10 után már a kilábalás ment, de valóban nagyon mélyről indultunk.
Ez viszont taxative nem igaz.
1) Az új (Fidesz) kormány sem akarta első körben megszüntetni a rendszert, azt akarta az EU-val elfogadtatni hogy a magánnyugdíjpénztárba átengedett járulékok ne képezzék részét az államadósságnak. Aztán mivel ezzel visszapattantak, akkor szántották be az egészet. (Ha annyira ördögtől való lett volna nem próbálkoznak az első verzióval)
2) Ezt az észak-amerikai nyugdípénztárakat nem tudom honnan veszed, a Budapest Bankor kívéve, akinek a tulajdonosa a General Electric volt akkor tudtommal nem tartózkodott Mo-n jelentős Észak-Amerikai pénzintézet. Esélyesen amúgy az OTP volt a piac legnagyobb szereplője (de ez csak tipp, nem néztem utána)
Érdemes lenne megnézni, de sajnos most nincs erre időm. Mindenesetre rengeteg külföldi pénztár volt, és ahogy az OTP is élősködtek az államon. Ők éltek a lehetőséggel, a kérdés miért kellett ilyen Nyugaton nem létező rendszert anno bevezetni. Ráadásul az IMF javaslatára.

Az hogy nem egyből a legdrasztikusabb eszközt lengette be a kormány, de jól érzékkel mutatja a javaslata a generált problémát, annak oka, hogy nem voltunk gazdaságilag szabadok. Az IMF itt ült a nyakunkon. Próbáltwk alkudozni, hogy hosszabitsák a pórázt, de nem engedték, ezért szakitották. Kaptunk rengeteg támadást, nyomást. Politikait is, meg a forintra is.

Mellékág hogy a felosztó-kirovó rendszernek azért vannak hátrányai (nyugdíjkassza hiánya), nem biztos hogy annyira örülni fogunk nyugdíjas korunkban hogy nem maradt meg az a lába a nyugdíjunknak, de ez egy másik téma, itt simán lehet hogy igazad van és ami most van, az az elérhető legjobb.
Ebben egyetértünk. Csökkenő népességnél, növekvő nyugdijaslétszámnál, hosszabodó életkornál, kódolva van a probléma.
Én nem a hátteret meg a motivációkat bogozgattam, hanem azt, hogy egy általános gazdasági hatás ami mindenkit érintett hogyan befolyásolt minket és hogyan másokat. Mert ha mi jobban jövünk ki ebből akkor mi csinálunk jobban valamit, ha meg másra hat kevésbé a dolog, akkor ők. És szerintem itt nem annyira kedvező az összehasonlítás számunkra (De az a szép hogy ezt tudjuk máshogy látni :))
Nem, ebben egyetértünk. Az ország nagyobbat szopott. Viszont a lakossági hatás jelentősen tompitva lett még a magas infla okozta negatív hatásssal együtt is. De az összkép így is nagyon negatív a lakosságra is. Itt a kérdés. Nem a ugrik-e vissza az infla, újabb realbécsökkenést, gazdasági visszaesést generálva. Ez még nyitott. Év végén jobban látjuk.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 822
113
Figyelembe kell venni, hogy a kormányzat mindent alárendelt a bizonytalan gazdasági környezetben, a reptér vásárláshoz szükséges pénz biztosításához.
igen és nagyon rosszúl csinálják. mert állami érdekre hivatkozva a honvédség kezére lehetne játszani x % ot az országos mentőszolgálat igényire hivatkozva államosítani lehetne y% ot és állami és protokoláris nemzetbiztonsági érdekekre tekintettel színtén államosítani lehetne Z % ot. ée csak ezek a % ok beszedése után szabadna államosításba átfolyni... felvásárlásba... kapásból X+Y+Z % al csökkenve a felvásárolandó eszközállományt.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 868
36 120
113
igen és nagyon rosszúl csinálják. mert állami érdekre hivatkozva a honvédség kezére lehetne játszani x % ot az országos mentőszolgálat igényire hivatkozva államosítani lehetne y% ot és állami és protokoláris nemzetbiztonsági érdekekre tekintettel színtén államosítani lehetne Z % ot. ée csak ezek a % ok beszedése után szabadna államosításba átfolyni... felvásárlásba... kapásból X+Y+Z % al csökkenve a felvásárolandó eszközállományt....
...és ezt a komcsi stílusú "einstandot" látva a büdös életbe nem fektetne be ide senki többet! K. nagy ötlet! :D
Állítólag (egyes pletykák szerint) kínai kérésre csinálják a reptérvisszavásárlást, mert a kínaiaknak kell a jó logisztika az aksi meg autógyáraikhoz. Amint látják hogy törvényi eszközökkel lenyúl milliárd dolláros vagyon elemeket az állam, már el is húznak innen!
Ezt még komcsi Kínában sem csinálják így!
 
  • Tetszik
Reactions: Rferi66 and alali77

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 997
93
igen és nagyon rosszúl csinálják. mert állami érdekre hivatkozva a honvédség kezére lehetne játszani x % ot az országos mentőszolgálat igényire hivatkozva államosítani lehetne y% ot és állami és protokoláris nemzetbiztonsági érdekekre tekintettel színtén államosítani lehetne Z % ot. ée csak ezek a % ok beszedése után szabadna államosításba átfolyni... felvásárlásba... kapásból X+Y+Z % al csökkenve a felvásárolandó eszközállományt.
Figyelemmel kell lenni arra, hogy a további befektetők számára ne legyen elijesztő a folyamat. Ezért van szakmai befektető is az ügyben. Igen elriasztó üzenete lenne egy darabolós államosításnak, sokkal több kárt okozna hosszú távon.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 895
91 492
113
Figyelembe kell venni, hogy a kormányzat mindent alárendelt a bizonytalan gazdasági környezetben, a reptér vásárláshoz szükséges pénz biztosításához.
A reptér felvásárlása nem számít bele a hiányba, ma ezt külön megválaszolta Varga. Gondolom mint állami vagyon.

Persze a pénzt elő kell rá teremteni, de ehhez már eladtak a Yettel és az Erste bank állami tulajdonrészét.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 997
93
A reptér felvásárlása nem számít bele a hiányba, ma ezt külön megválaszolta Varga. Gondolom mint állami vagyon.

Persze a pénzt elő kell rá teremteni, de ehhez már eladtak a Yettel és az Erste bank állami tulajdonrészét.
Amiknek a megvásárlásához is vontak anno, jelentős pénzeket.
Én személy szerint egyetértek a vásárlással, de a megjegyzésemet nem a hiány magyarázatának szántam, hanem a kiadás visszafogás okának vélem.
A hiányt, meg csak az év végén szabad figyelni.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 047
113
A reptér felvásárlása nem számít bele a hiányba, ma ezt külön megválaszolta Varga. Gondolom mint állami vagyon.

Persze a pénzt elő kell rá teremteni, de ehhez már eladtak a Yettel és az Erste bank állami tulajdonrészét.

Ami Yettel+Erste összegekkel befoltozhatnák inkább az 1.000(+) milliárdos választási költést és annak azóta is görgetett gazdasági hatását.

Mire ez a reptér-vásárlás behozná a vételár felét, addigra összeomlik az Únió!
Lesz ez a reptér-(eladási)ár a fele-sem! :oops:

Az kezd nálam körvonalazódni, hogy a Zrínyi beszerzési milliárdjai vissza vannak tartva mintegy vésztartalékként, és közel sem katonai célokra. :(

.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and krisss

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 895
91 492
113
Amiknek a megvásárlásához is vontak anno, jelentős pénzeket.
Én személy szerint egyetértek a vásárlással, de a megjegyzésemet nem a hiány magyarázatának szántam, hanem a kiadás visszafogás okának vélem.
A hiányt, meg csak az év végén szabad figyelni.
Én is pontatlan voltam.

A pénzforgalmi egyenleg magasabban alakul idén, részben a reptérvásárlás fedezetének előteremtése miatt, de ez nem befolyásolja az eredményszemléletű egyenleget - magyarázta Varga Mihály és felhívta a figyelmet, hogy a reptér vásárlása stratégiai döntése a kormánynak.
 
  • Vicces
Reactions: LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 047
113
.

Kb. egy hete voltak hírek valami kormányzati emberünk villám-utazásáról Kinába, és mintha Panda-(állam)kötvények is szóba kerültek volna. Ennek nem olvasom a folytatását. Vagy el-/agyonhallgatás történik, vagy mi?

Egy gyors összefoglalása a dolognak? Miről maradtam le, lett-e Panda, ?-milliárd, ... ?

.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 212
67 116
113
ez pont hogy nem komcsi rendszer hanem nyugati stílus. számos nyugati példával északi skandináv országok mind meglépték már.
Tudod, először kell egy külföldi megmondó nekik, akit meghivatkozhatnak a hazai szakértő megmondók, hogy mennyire fejlettek, főleg hozzánk képest, mi meg úgyis csak magyarok vagyunk, ahhoz, hogy a saját önértékelésük kielégüljön és merjenek valamit tenni, vagy gondolni.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 152
27 548
113

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 413
5 017
113
Valaki értelmezné nekem ezeket a mondatokat?

"Egri Gábor végül kifejtette, hogy szerinte semmiképpen nem lenne szabad belenyúlni az árakba, csak egy oldalon: az adóoldalról.

„Az adókat lehet csökkenteni, a különadókat lehet csökkenteni, és ezek révén lehet az üzemanyagárat számon kérhetően, piaci mechanizmusok révén csökkenteni, és így a fogyasztókat tehermentesíteni” – magyarázta, hozzátéve, hogy nem arról van szó, hogy az adók csökkentésével nem a költségvetésből esik ki az áfa, meg az adóbevétel, hiszen azt a pénzt most a lakosság pénztárcájából veszik ki, és abba nincs beleszólásunk, hogy azt a bevételt mire költik."

Index, szóval egy fajta értelmetlenség eleve van benne.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby