A trianoni békeszerződés biztonságpolitikai hatásai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
M

molnibalage

Guest
doca said
molni:

Tényleg nagy szám, lehet félreolvastam és ez egy esetleges Schengeni-csatlakozás utánra vonatkozik. Azért az nem semmi, hogy elveszítené a lakosság harmadát-felét. Mondjuk előttem van egy 90-es évekbeli kartográf amin 23 milliós Románia van, ehelyett 2011 -ben már csak 19 milliós és a folyamat haladt azóta is. Ez egy hajlandósági statisztika alapján készült. Tájegységenként változó, talán súlyozás is volt benne pl. egy székely kevésbé megy majd Spanyolországba stb.
Itthon korosztálytól függően 0-50% között mozog az, hogy mennének vagy sem. Ez az elmélet. Ennél jóval kevesebb ment ki eddig és anyagi okokból többen el sem tudnak indulni...
 

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
a hallgatói szerződést lehet védeni, de védhetetlen, főleg amíg kivételezik, hisz maga Hoffmann mondta, hogy idézem:

 

"Azok a nők, akik három gyermeket szülnek, mentesülnek a költségek visszatérítése alól. A fogyatékkal élők, a hátrányos helyzetűek, illetve a külhoni hallgatók további könnyítésre jogosultak"

 

továbbá:

"A határon túli magyar hallgatók származási országukban is teljesíthetik szerződésben foglalt kötelességeiket."

A kérdéseim, mivel más, ha "a zadóból" kiképzett Kis Pista Romániában vagy Szlovákiában vagy Szerbiában adózik csak mert külhoni, mintha Gipsz Jakab, született Bivalybasznádi, ugyan ezt belhoniként Londonban teszi? Egyébként remek érzés a saját hazámban mindig másod, harmad vagy sokad rangú állampolgárnak lenni. Szumma-szummárum, felejtsük már el, hogy a hallgatói szerződés jó vagy azt, hogy kell, vagy, hogy bármit is megold, egy populista bullshit, amit "hál istennek" k*rva sokan bevettek.
 
M

molnibalage

Guest
MEhetsz csak fizesd ki a tandíjad vagy 20 évből 10 itt 10 ott. Olvasatok már el gazdasági cikkeket és ne Blikkből táplálkozatok.
Amikor adózok és fizetem %-an a világ legmagasabbjai között levő adókat és járulékokat, akkor szerinted mia a lófaszt csinálok, ha nem fizetek? He? Még suli alatt is dolgoztam, akkor szerinted mit csináltam...? Ne fárasszatok már öregem az ilyen dumákkal.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/trianon/page-7/" rel="nofollow">molnibalage</a> Ki beszél rólad ? ? ? TE már itt dolgozzol és itt fizeted a adót. A friss diplomásoknak van a röghöz kötés. Kicsit ma túl pörögtél. 
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Ezt a jó vastag off-topikot lennétek szívesek abbahagyni?
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
eSeM:

Nincs különbség aközött, hogy határontúli magyar kis-Antantban adóz, mint magyarországi magyar Londonban. Miért érzed magad másod-,harmadrangúnak egy határontúli magyarhoz viszonyítva ? Netán annyi segélyt kapnának, esetleg orvosi ellátást ? Vagy csak szimplán zavar, hogy egyszer majd szavazhatnak is ?

molni:

Romániában nem így tették fel a kérdést, hanem szinte biztosra, nem véletlen blokkolják/blokkolták a Schengen-i csatlakozásukat(múlt héten pontosan).

 

Cigányság hivatalosan 800.000 fő, igaz 90-es évek óta ezt karattyolják, mint egy konstanst. Valós szám ennél jóval magasabb 2-3 millió közt van valahol, ahogy Balog Zoltán(egyébként ő is roma származású) és a cigány szervezetek is mondják. Jártál már vidéken ?
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 308
4 571
113
Érdekes a moderálási elv errefelé, csak jelzem...
sf-laugh.gif


Molni, eSeM: hívőkkel vitatkoztok, a tények leperegnek róluk.
sf-wink.gif
 

ruckoj

Member
2013. február 11.
74
0
6


,,Úristen azt kell hogy mondjam.  Te naivozod le azt aki a röghöz kötéssel szeretné itt tartani az embert? ! ? 
"A másik nem lenne egyszerűbb olyan országot teremteni ahol a fiatalok maradni akarnak?" 
Hogyan , magyarázd már ?? Elveszed Harry Pottertől a varázs pálcát és csiribu csiri bááááá 50.000 jól fizető munkahely vagy mi ? ? 
Mesélj mi jár a fejedben ? 
Nem gátolja a szabad munkaerőt. MEhetsz csak fizesd ki a tandíjad vagy 20 évből 10 itt 10 ott. Olvasatok már el gazdasági cikkeket és ne Blikkből táplálkozatok."
Akkor visszakérdezek, a szakmunkásoknak akkor miért is nem kell visszafizetni  a képzésük költségeit? Ha már a diplomásoktól követeljük, akkor követeljük tőlük is. Továbbá, talán ugy lehetne élhetőbb országot létrehozni, hogy nem a nyugdíjasok és a segélyesek seggét kéne nyalni. Illetőleg a feleslegesen hatalmasra hízlalt közszférát le kéne csökkenteni kb a felére. Kezdetnek ennyi és akkor beszélhetünk arról, hogy merre tovább, addig amig ezt nem lépik meg és nem fogják, addig felesleges bármit is tervezni.

Azt, hogy ütközik-e a munkaerő szabad áramlásának alap elvébe a hallgatói szerződés azt nem te és nem is én fogom eldönteni, hanem az EU bíróság, szóval erre majd akkor visszatérünk.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
cinikus:

ez személyeskedés kategória.

 

Szívesebben fizetnék még magasabb nyugdíjt is egy munkában megöregedett diósgyőri acélipari munkás nyugdíjasnak, mint Rómeónak a 8.ban aki életében egy órát nem dolgozott, még csak a gondolata se fogalmazódott meg a fejében soha.
 
M

molnibalage

Guest
Valós szám ennél jóval magasabb 2-3 millió közt van valahol,
Erősen kétlem. Akkor átlagosan minden 5. vagy 3. embernek cigánynak kellene lenni. Az ország több részént is járam már, és gyak. csak elvétve látni cigányt. A főváros és környéként saját minta alapján olyan 4-5%. Tehát, ha lenne 2-3 millió, akkor az ország azon része, ahol nem jártam, akkor 100% cigány. Aha, persze...
 

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
"Nincs különbség aközött, hogy határontúli magyar kis-Antantban adóz, mint magyarországi magyar Londonban. Miért érzed magad másod-,harmadrangúnak egy határontúli magyarhoz viszonyítva ?


Pont azért, mert míg én ha kimegyek külföldre akkor hazaáruló vagyok és fizetem vissza a képzést, addig ha ő megy vissza a kis-antantba (azaz külföldre) akkor ez nem úgy számít, hanem olyan mintha idehaza adózna, sőt az ott ledolgozott évek duplán számítanak, ez ilyen egyszerű, nem is értem a kérdést, pont ez írtam le előtte. Szóval ezért, mi ez ha nem megkülönböztetés, és milyen alapon? Miért jobb Szerbia mint Luxemburg?, ezért nonszensz az egész szerződés.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Igencsak elkanyarodott a téma és talán ti is észreveszitek, hogy nemhogy egyetértés nincs, de közös nevező sem nagyon.

Ha bárki végigolvassa a hozzászólásokat, akkor annyit lát, hogy Trianon elveszett. Nem jogi vagy politikai értelemben, hanem az egyénekben. Eleve azért is következhetett be, mert – azon kívül, hogy vesztesek voltunk a VH-ban – egy rendkívül megosztott nemzet voltunk már akkor is és azóta is. Ez pedig elsősorban nem külső erő, hanem belső gyengeség kérdése. Biztos vagyok benne, hogy a külföldön élő magyar nemzetiségűek sokkal magyarabbnak érzik magukat, mint mi, akik itthon élünk. Furcsa lehet nekik „hazajönni” az anyaországba, ahol sokszor ugyanúgy félig-meddig idegenként kezelik őket, mint ahonnan eljöttek Mindenkinek az a szülőföldje és hazája, ahol született. Ez elsősorban nem társadalmi és politikai, hanem konkrétan földrajzi kérdés. És nem mellesleg emocionális is. Mivel ez a téma minden oldalon erős érzelmi töltést (akár + akár -) generál így nehéz dolga van a hozzászólóknak is. Mivel a topic címében van egy bizonyos biztonságpolitika szó, így én igyekeznék valamennyire hű maradni ehhez, de lenne néhány észrevételem, ami mellett nem mennék el szó nélkül. Senki se aggódjon, szigorúan a topic témájáról van csak szó.

Bczozo és Therob: Köszönet. Az EU nem miattunk van bajban, de ettől függetlenül közkedvelt a meglátás. Ha belegondolok, akkor már voltunk tagjai egy olyan katonai-gazdasági rendszernek, aki a borulás előtt pont Közép-Ázsiában, konkrétan Afganisztánban hadakozott. Ma is hasonló folyamatokat látunk, nem pont olyanokat, de sok részletben vagy mechanizmusban nagyon hasonlókat. Az tény, hogy mióta „hozzánk csatolták az EU-t és a NATO-t” sűrűsödtek a problémák nyugatabbra is.

Molni: Szó sincs itt semmiféle skizofréniáról illetve egyetlen európai hatalomról. Trianon vegytiszta brit-francia rendezésben készült és bár az USA hivatalos politikai körei látványosan kivonultak ez távolról sem mondható el az I. VH-t finanszírozó mecénásokról. Franciaország például az 1980-as évek végére fizette vissza az I. VH-s kölcsönöket. Nem jóvátételt, hanem hitelt a kamataival és nem a II., hanem az I. VH nevű produkcióból. Bennem fel sem merül az, hogy idióták azok, akiknek az győztes oldal kamatos kölcsönöket, a vesztes pedig jóvátételt fizet még 60 évvel az I. VH után is. A vesztesek jóvátétele finanszírozta a győztesek kölcsöneit. Mivel a franciák és britek konkrétan anyagi támogatást (hitelt) nyújtottak a kis-antant néven is ismert szlovák-román-szerb oldalnak így értelemszerű volt, hogy ezen államok javára fognak dönteni a nagyok, hiszen Magyarország ugyan miből fizetett volna jóvátételt. Helyette területtel fizetett, amelyeket pedig azok kaptak, akik utána kamatosan fizettek tovább. Totál egyértelmű, hogy a finanszírozók azokat segítik meg a vesztesek kárára, akiktől ők is további bevételt remélnek még. Ez sima üzleti ügy. Az pedig, hogy miért pont így alakult ki a két tábor történelmi és stratégiai kérdés.

Boki: Ez rövidesen már nem poén lesz, hanem reális alternatíva, de ezt most hagyjuk, az oroszországi munkavállalás vagy vállalkozás külön téma.

Trianon és 2013:

Trianon egy részével egyetértek. A Monarchiához illetve korábban a történelmi Magyar Királysághoz tartozó, zömében vagy teljes egészében kisebbségi nemzetiséghez tartozó régiók kiválására azt mondom, sok szerencsét. A gyakorlatilag magyarlakta és a magyar történelemhez szervesen kapcsolódó régiók esetében a Molninak leírt okok miatt nem volt mit tenni, akár igazságos volt, akár nem. Ha nem így látnám, akkor milyen alapon tartanám jogosnak bizonyos területeken a népszavazást és akár a határ revíziót is. Ha ezt a jogot megadom magunknak, akkor a többieknek is meg kell adni.

Az egyetlen setét ló a történetben Erdély, mégpedig azért, mert – még ha rövid ideig is – de önálló Fejedelemségként is létezett. A magyarok és a románok közötti viszályban csak a székelyeket nem kérdezte meg még senki, hogy ők Budapest vagy Bukarest alatt akarnának inkább létezni. (Őszintén, lassan nem tök mindegy?) Nagy lenne a pofára esés, ha kiderülne, hogy egyik alatt sem, inkább önállóan. Minek erőlködnének két ilyen hülye bandával?

De nézzük tovább a kérdést és tegyük fel, a világ megbánja minden bűnét és nagybetűs igazságot téve visszakapnánk jogos területeinket és a provinciáinkat is. Ezzel csak egyetlen gond van: sírunk a kínaiak, cigányok, zsidók és arabok/törökök miatt. Akkor mit szólnánk majd több millió románhoz, szerbhez, ukránhoz és szlovákhoz, akik kapásból magyar állampolgárokká is válnának ennek minden előnyével és hátrányával együtt? Egyáltalán képes lenne a mai magyar társadalom ezt lekezelni? Erősen kétlem, tehát a megoldás megint inkább a két véglet között félúton lenne, de erről már korábban is regényeket írtam, hogy miért lenne szinte lehetetlen vállalkozás. A lényeg a szinte szón van.

Ráadásul – tetszik, nem tetszik – a világ 100 év alatt nagyot fordult. Kis európai államok sérelmei mostanra belső családi problémának számítanak a világ nagy színpadán. A helyzet az, hogy ha Európa szétesik, akkor rövid időn belül a fejlődő világhoz fog tartozni, ami garantáltan minden lesz csak jó nem. Bár cserébe visszacsinálhatjuk kicsit a történelmet. Hosszabb távon nem kérdés, hogy mi lenne mindenki közös érdeke Európában. A gond a Nagy Sakktábla és a többi játékos. (Bocs, ez most nem reklám volt, hanem tény.) És amíg a tömegek ezt nem látják és értik (sosem fogják), addig a nagyok azt csinálnak ezekkel a népekkel, amit csak akarnak. Nem a szlovák, nem a román és nem a szerb az ellenség. Ahogy nekik sem a magyar.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Budapest 1.6 milliós ma már, de lehet még kevesebb az ott lakó, Érd és a közeli településre költöztek sokan. Budapesten Kádár alatt lettek tömbbe telepítve vidékről főleg a 8.kerületbe, azóta már persze a költözések miatt már mindenhol laknak, de az "őshaza" ott a 8. volt. Vidéken is attól függ merre jársz, mert bizony van már több mint 200 szín cigánytelepülés és komoly összefüggő régiók, ahol többségben vannak. Erről nincs hivatalos számunkra hozzáférhető adat, mert népszámláláskor magyart húznak be sokan, tehát nem releváns ebből a szempontból. Wikipédián minden magyar települést és általában az etnográfiai összetételét megtekintheted , de az se pontos, sőt nagyon torzított, mert ebből a népszámlálásból táplálkozik, mint forrás.

Csak egy példa: Tiszabő

Wiki szerint 31% roma, a valós szám 95%, de gyakorlatilag szín roma településnek tekinthető, mert az az 5% mind nyugdíjas már.

Rendőrség se vezethet hivatalosan(szerintem a valóságban se vezet) etnikai alapú nyilvántartást, mert a kommunisták az internacionalizmusra hivatkozva anno ezt megtiltották, holott az USA-ban részletes nyilvántartás van minden egyes amerikai állampolgárról és bűnelkövető származásáról. A valós arányuk börtöneinkben 90% feletti, csak sok köztük a romungro ami már nem annyira fekete, mint pl. egy oláh.
 

ruckoj

Member
2013. február 11.
74
0
6


Rendőrség se vezethet hivatalosan(szerintem a valóságban se vezet) etnikai alapú nyilvántartást, mert a kommunisták az internacionalizmusra hivatkozva anno ezt megtiltották, holott az USA-ban részletes nyilvántartás van minden egyes amerikai állampolgárról és bűnelkövető származásáról. A valós arányuk börtöneinkben 90% feletti, csak sok köztük a romungro ami már nem annyira fekete, mint pl. egy oláh.
A szocializmusban (49-89) a magyar rendőrség is nyilvántartotta a bűnelkövetők származását, minden kapitányságon volt úgynevezett cigány vonal tartó, szóval csak a rendszerváltozás óta nem vezetik ezt nálunk.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Monte......

Írásod talán jobban megfogalmazta azt, amit próbáltam a topic elején én is kifejteni. Ment a pipa.

Volna egy ötletem..... Biztosan böngészi ezt az oldalt olyan ember is, aki nem tartozik nemzetünkhöz, de érti nyelvünket. Ezúton hívom fel, hogy fejtse ki véleményét itt, ebben a topicban. 
 
Status
Not open for further replies.