Örülök neki, hogy meg tudod mondani én mit értek és mit nem.
Akkor válaszolnom se kell ugyebár, mert azt is tudod, hogy mit akarnék leírni...
Azért teszek egy gyors próbát, aztán a részemről befejeztem...
- Megértettem, mit írtál le.
- Ismerem a Jantárt.
- Ettől még az adott hajók az orosz haditengerészet kötelékébe tartoznak és katonai jellegű feladatokra is használják őket.
- Tudomásom szerint az előző útja alatt is végig volt az Admiral Vlagyimirszkij fedélzetén például egy orosz tengerészgyalogos kontingens. Igen, a közel-kelet veszélyes, de civil hajókon az ilyesmi mégse jellemző.
- Attól, hogy hivatalosan UNESCO küldetésen vesz részt, a személyzet nyugodtan teljesíthet kémtevékenységet, lásd említett kémeszközök telepítéséhez hasonlók.
- Bármilyen (normális) haditengerészet ilyenkor így cselekszik, kísérik őket a távolból, néha elrepül a közelében egy tengerészeti helikopter vagy repülőgép és kész. Az esetek döntő többségében ezt senki sem teszi szóvá, maximum ha a kíséret vagy az "üdvözlő áthúzás" balesetveszélyes...
- Én nem a média reakcióit kommentáltam eddig sem. Beszélhetnénk arról, miért ekkora téma ez a brit médiában, de nem teszem és okkal.
Röviden reágálnék és részemről is befejezve.
2. Akkor tudod, hogy bele paszol a definícióba amit írtál. Ez az egyetlen hadrendben lévő (orosz építésü)oceanográfiai kutató-mentő hajó,amelyet az oroszok kizárólag katonai célokra használnak és rendelkezik mélyvízi berendezéssel és amely hajó korábban több hónapja vizsgálta a kábeleket az Atlanti-óćeánban (több napig tartózkodott ott)
3. Leírtam miért tartoznak az orosz hadiflotta kötelékébe. Tudtommal nincs rajtuk mélyvizi berendezés mint a Jantáron.(kábeleket nem tudnák elvágni) Egyébként a civil oceanográfiai tudományos kutató hajók által végzett kutatások eredményeit is fel lehet használni katonai célokra.
4. Ahogy írtad veszélyes a közel-kelet, főleg a tengeri kalózok. Egyébként is az orosz Andrejev zászló biztonságot ad a hajónak. Mostanában az orosz tankerhajókra orosz magánhadsereg zsoldosait rakják a kalózok elleni védelemre.
5.Semmilyen kémtevékenységről nem lehet beszélni ebben a konkrét szituációban. Baltijszkból indultak és a hajóút a Balti-tengert elhagyva az Ěszaki-tengeren folytatódik a brit partk mentén nemzetközi vizeken.
6. Írtam,hogy nem gond, ha hajókat küldenek, de csinálják csendben .
7. Miért ez a hisztéria az orosz hajók körül? Idézek.
"Az ügyben most először Jens Stoltenberg főtitkár is megszólalt. A FAS-nak, a Financial Times című brit üzleti lapnak és a Washington Post című amerikai lapnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a NATO a hidegháború után csökkentette tengeri képességeit, különösen a tengeralattjárók elleni küzdelem területén, Oroszország viszont 2014 óta 13 tengeralattjáróval bővítette flottáját."
Megjegyzés: Stoltenberg sincs képben a dolgokkal ,mert 13 orosz tengeralattjáró semmikép sem volt átadva. 3 Borej, 1 Jaszeny és 6 DE projekt 636.3. Kilo