AMX-10 RC (Franciaország)

• Téma indítója Téma indítója rejsz felügyelő
  • Indítva Indítva
Mivel Mandiner, így nem tudjuk tényleg azt mondta-e Demkó, mindenesetre senki nem olyan buta, hogy azt gondolja, hogy majd a franciák odaadják a 10-est, hogy itt van harckocsi, és erre az ukránok megörülnek és egyből nekirongyolnak vele az orosz harckocsiknak. Most már pusztán a tapasztalataik alaján is tudják előre, hogy kb hol, milyen célra használható.
Szerintem az ukránok is el tudják olvasni, hogy felderítő jármű.
Az a baj, hogy a sajtó azon a szinten van agyilag hogy ágyú van rajta meg gurul ====> tank..

én is erre gondoltam meg arra milyen feladatkörben lehet ma hasznosítani az amit 40 éve teljesen más doktrinákra alapozva építettek meg . mindenhol lővészárkok ,dronok.. városban talán védekezni(bahmut?) de ott meg a páncéltőrő fegyverek szétkapják (a ruszkiknál szerintem raj szinten van már páncéltőrő fegyver ) talán dombos hegyvidéki területen lehet még életképes vagy ha integrálnak rá modern páncéltőrő rakétákat ..de szerintem ez a gép egy halálcsapda ágyúval

én is erre gondoltam meg arra milyen feladatkörben lehet ma hasznosítani az amit 40 éve teljesen más doktrinákra alapozva építettek meg . mindenhol lővészárkok ,dronok.. városban talán védekezni(bahmut?) de ott meg a páncéltőrő fegyverek szétkapják (a ruszkiknál szerintem raj szinten van már páncéltőrő fegyver ) talán dombos hegyvidéki területen lehet még életképes vagy ha integrálnak rá modern páncéltőrő rakétákat ..de szerintem ez a gép egy halálcsapda ágyúval
Hát ha esetleg indul egy orosz offenzíva ott még halogató harcban mozgékony tűztámogatóként tudnak tevékenykedni, mobil védelemben is akár.

Nem világos számomra, hogy felderítőnek minek 100-as puska.
A harcfelderítő járművek általában nagyobb tűzerejű gépek mivel, alapvető harceljárásuk, hogy "nagyobbnak" tűnjenek a tőlük érkező tűz mértékéből adódóan mint amekkorák valójában, így idő előtt szétbontakozásra kényszerítsék az ellenséget így felfedve az ellenséges csoportosítás méretét és pozícióját a saját erők számára.

Mert nem úgy felderítő. A harcfelderítés nem felderítő, hanem lövész feladat, csak a neve téveszt meg sokmindenkit.
Inkább úgy kéne megfogalmazni, hogy mindkét csoport képes ellátni ezt a feladatot, de a teljesen harcfelderítésre specializált alegység már nemigen van.
Az Ajax CRV, Jaguar és a boxer CRV is egy tonna egyéb szenzorral és radarral rendelkezik de a nagyobb tűzerős alapelvet még úgy tűnik nemigen engedik el a britek és a franciák.

• Tetszik
Reactions: Ocses and Pogány
Inkább úgy kéne megfogalmazni, hogy mindkét csoport képes ellátni ezt a feladatot, de a teljesen harcfelderítésre specializált alegység már nemigen van.
Az Ajax CRV, Jaguar és a boxer CRV is egy tonna egyéb szenzorral és radarral rendelkezik de a nagyobb tűzerős alapelvet még úgy tűnik nemigen engedik el a britek és a franciák.
Igen ők ragaszkodnak hozzá, de a legtöbb haderőben a harcfelderítés a lövészek dolga, mert nekik van hozzá tűzerejük és némi páncéljuk is.

• Tetszik
Reactions: Ocses
Igen ők ragaszkodnak hozzá, de a legtöbb haderőben a harcfelderítés a lövészek dolga, mert nekik van hozzá tűzerejük és némi páncéljuk is.
Hát csak a fentebb említett járművek általában tűzerőben jobbak mint a lövész verizók védettségben meg megegyeznek. Ahogy a TOW-ot is először a cav scoutok bradley-ei kapták meg pont ezért, mégha az ő feldadatkörük csak részben harcfelderítés.
Szóval inkább úgy fogalmaznám meg, hogy az angolok és a franciák meghagyták a harcfelderítés képességét is a felderítő alegységeik eszköztárában de, nem ezen alapul a felderítő harceljárásuk.

Hát csak a fentebb említett járművek általában tűzerőben jobbak mint a lövész verizók védettségben meg megegyeznek. Ahogy a TOW-ot is először a cav scoutok bradley-ei kapták meg pont ezért, mégha az ő feldadatkörük csak részben harcfelderítés.
Egy IFV már a 80-as években is védetteb volt mint ez, a tűzereje viszont valóban nagyobb.

Ebben tulajdonképpen nincs változás.Maga korában ugyan ez volt az RC is.Egy mozgékony felderitő jármű az átlagnál jobb műszerezettséggel,és egy nagy pufkával
Igen, csak a Jaguárban a műszerezettség komoly szintet lépett akár kor arányosan is összeshasonlítva az elődjével.
Van ott minden árbócos hőkamera, aktív-passzív radar és járműre integrált felderítő drón.
Itt már a marha tűzerő és a páncéltörő rakétaképesség csak hab a tortára.
De cserébe legalább a Jaguár is papír, viszont a szenzoros képességei miatt nagyobb távolságból is tud biztonságosan felderíteni.