Atomfegyverek Magyarorszagon / "Magyar atombomba" / Atombunkrek

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

TribunusAlex

Well-Known Member
2021. június 21.
301
1 344
93
9 Scud indító meg 1-2 tucat rakéta volt....
Nem beszélve arról, hogy (amennyire én tudom) még hagyományos töltetű robbanófejet sem kaptunk csak betonnal kiöntött súlymakett fejeket a rakétákhoz. Hadműveleti helyzet esetén került volna átadásra a szovjetektől működő robbanófej.
Ismertem egy fickót, aki volt kint a rendszerbeállító lövészeten a Szu-ban 74-ben. Azt mondta, hogy több mint 3 km-el vétették el a kijelölt célt, de sok-sok dicséret és jutalom után hadra-foghatónak minősítették a dandárt.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 812
5 896
113
...
Nem beszélve arról, hogy (amennyire én tudom) még hagyományos töltetű robbanófejet sem kaptunk csak betonnal kiöntött súlymakett fejeket a rakétákhoz. Hadműveleti helyzet esetén került volna átadásra a szovjetektől működő robbanófej.
Ismertem egy fickót, aki volt kint a rendszerbeállító lövészeten a Szu-ban 74-ben. Azt mondta, hogy több mint 3 km-el vétették el a kijelölt célt, de sok-sok dicséret és jutalom után hadra-foghatónak minősítették a dandárt.
Valószínüleg atomtöltetet kaptunk volna. Ekkora mennyiségnek csak így volt értelme.

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
684
3 037
93
"Az alakulat postafiókszáma 16205 volt. A katonák egyenruhájukon páncélos állományjelzőt viseltek — ez jellemző volt az atomraktárak fedésére. Háborús helyzetben innen kapta volna a tapolcai 5. Önálló Hadműveleti Rakétadandár is az atomfejeket."

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 900
72 869
113
"Az alakulat postafiókszáma 16205 volt. A katonák egyenruhájukon páncélos állományjelzőt viseltek — ez jellemző volt az atomraktárak fedésére. Háborús helyzetben innen kapta volna a tapolcai 5. Önálló Hadműveleti Rakétadandár is az atomfejeket."

Mindent felszámoltunk. Nem kellett se Tapolca,se semmi a Dunantulrol. Pedig nagyon komoly raktárak,laktanyák,épületek voltak.

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
992
2 514
93
Ez hol van vajon?

Ez szerintem biztos hogy polgári védelmi vezetési pont (az egyik fali táblán szerepel is), azaz nem katonai objektum volt (abban az értelemben persze igen hogy hogy a polgári védelem 1962-1990 között a BM helyett HM alá tartozott, de ezek a bunkerek nem katonai alegységhez tartoztak, nem katonák üzemeltették).
Minden megyének volt egy egyenterv alapján készült 240m2-es vezetési pontja (ez a megyeszékhelyek kb 20 km-es körében volt valami eldugottabb kis helyen), és minden megyeszékhelynek is volt egy vezetési pontja (ez általában a városháza vagy valamilyen fontosabb intézmény pincéjéből lett kialakítva.) Budapesten pedig minden kerületnek, illetve sok más városnak is volt pv vez pontja, pl Cegléd de erről nem érhető el semmilyen lista hogy pontosan mi alapján döntötték el hogy melyik kisebb városnak legyen a megyeszékhelyeken kívül.
A megyei vezetési pontok nagy részét lehet tudni hogy hol van, van 3 amiből múzeumot alakítottak ki és előre bejelentkezve látogatható is (pl Ágasegyháza Bács megye). Van amit a kat védelem használ gyakorlatokra, a többi az leginkább az enyészeté, mint a videón látható is, csak ezt valami csoda folytán nem kapták szét (valószínűleg annyi őrzése azért van hogy ne tudjál gépkocsival odaállni és kirámolni).
A megyeszékhelyek pv vez.pontjai állagmegőrzés alatt vannak a kat.védelem kezelésében, én Kecskeméten jártam a városháza alattiban 10 éve egy katvédelmi gyorstalpaló keretében. Az is rendesen meg van csinálva atom/gáz ellen.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 900
72 869
113
egész jó állapotba van jópár lehet az országba amiről megfeledkeztek
Tessék, ez egy kicsit jobb állapotú.

Egészen pontosan itt van, 47.239903,16.896442
Ha nincs lombozat az útról meg látszik is.

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 490
3 931
113
Ez szerintem biztos hogy polgári védelmi vezetési pont (az egyik fali táblán szerepel is), azaz nem katonai objektum volt (abban az értelemben persze igen hogy hogy a polgári védelem 1962-1990 között a BM helyett HM alá tartozott, de ezek a bunkerek nem katonai alegységhez tartoztak, nem katonák üzemeltették).
Minden megyének volt egy egyenterv alapján készült 240m2-es vezetési pontja (ez a megyeszékhelyek kb 20 km-es körében volt valami eldugottabb kis helyen), és minden megyeszékhelynek is volt egy vezetési pontja (ez általában a városháza vagy valamilyen fontosabb intézmény pincéjéből lett kialakítva.) Budapesten pedig minden kerületnek, illetve sok más városnak is volt pv vez pontja, pl Cegléd de erről nem érhető el semmilyen lista hogy pontosan mi alapján döntötték el hogy melyik kisebb városnak legyen a megyeszékhelyeken kívül.
A megyei vezetési pontok nagy részét lehet tudni hogy hol van, van 3 amiből múzeumot alakítottak ki és előre bejelentkezve látogatható is (pl Ágasegyháza Bács megye). Van amit a kat védelem használ gyakorlatokra, a többi az leginkább az enyészeté, mint a videón látható is, csak ezt valami csoda folytán nem kapták szét (valószínűleg annyi őrzése azért van hogy ne tudjál gépkocsival odaállni és kirámolni).
A megyeszékhelyek pv vez.pontjai állagmegőrzés alatt vannak a kat.védelem kezelésében, én Kecskeméten jártam a városháza alattiban 10 éve egy katvédelmi gyorstalpaló keretében. Az is rendesen meg van csinálva atom/gáz ellen.

Köszönöm a részletes választ!

• Tetszik
Reactions: Pista a hegyről

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
332
1 658
93
Pár kiegészítés;

A megyei közigazgatás védett vezetési pontjai voltak az említett objektumok. Nagyságrendileg 50 fő befogadását biztosították, a védelmüket - a felszínen - "M"-ben századszintű alegység látta volna el. Békeidőben FBÖ felügyelte.
Autonómiájuk (külső energia és levegőfüggetlenségük) 48 óra volt.
Levegő beszívással és diesel aggregátorral tovább volt biztosítható a tartózkodás. (szűrt légellátás és hűtés)
A terv nem teljesen "egyen" , a belső terek elrendezése telephelyfüggő, csak a funkcionalitás azonos.
A telepítés helyét a vélelmezett atomcsapás helyszínétől való távolság (az objektum nyomásállósága) határozta meg.

A legtöbb objektum esetében nincs állagmegóvás. Ahhoz energia és munkaerő kellene. Olyan is van, amit a helyi mezőgazdasági vállalkozó már megvásárolt az állami vagyonkezelőtől.