1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Autó-motor, elektromos járművek, közlekedés

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - molnibalage által indítva @ 2018. február 9..

 1. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Soha nem látott változás jön az üzemanyagok történetében fél év múlva

  Az International Maritime Organization (IMO) 2020. január 1-jétől lépteti életbe új károsanyag-kibocsátási standardját, amelynek célja, hogy jelentősen csökkentse a világon tevékenykedő hajók környezetszennyezését. Az intézkedés lényege, hogy minden olyan hajót kitiltanak a világ tengereiről és óceánjairól, amelynek üzemanyaga 0,5 százaléknál nagyobb arányban tartalmaz ként. Jelenleg ez a határérték 3,5 százalék, a legelterjedtebben használatos hajóüzemanyag kéntartalma 2,7 százalék.


  És ez mekkora drágulást hoz vajon.....
   
 2. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Hogy tiltja ki?
  Ennek se füle se farka.
   
 3. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Cikkből...

  Az új szabályt az ENSZ egyik bizottsága fogalmazta meg még 2016-ban ajánlásként, és hogy nem csupán pusztába kiáltott szó, azt 170 ország, köztük az USA támogatása garantálja. Így a jövő év elejétől minden olyan hajó, amely nem tartja be a szabályt, azt kockáztatja, hogy az egyezményt támogató valamelyik ország egyik kikötőjébe kísérik, ahol a hatóságok ellenőrzése alá kerül.
   
  Cifu and fishbed like this.
 4. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  De nyilt tengeren nem állíthatja meg, elég ha Kína-Görögország nem tartja be, Pireuszban maximum rátankolnak.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pont úgy, ahogy a motor hajtóanyagoknál elő van írva a 10 ppm alatti kéntartalom.
  Ha az eladókat szarrá bírságolják, mert a mintavételezett anyag kétartalma magas, akkor senki nem fogja eladni. Erről írtam már hosszabb kommentet...

  Volt még egy ennél korábbi is.
  https://forum.htka.hu/threads/autó-motor-elektromos-járművek-közlekedés.1490/page-108#post-567506

  Ez volt az.
  https://forum.htka.hu/threads/autó-motor-elektromos-járművek-közlekedés.1490/page-71#post-539240
   
  fishbed likes this.
 6. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez kemény. Ha ezt egy versenyszféra szolgáltató adná elő nem sokáig maradna a piacon. Ez nem szolgáltatás. Ez vicc. A szarabbik fajtából. Es a szomorú az, hogy 15+ eve olvasni ilyet. 15 ev alatt nem sikerült egyről a kettőre jutni. A MAV az,ahol sokszor azt erzemt, mintha meg a 19. században lennénk..
   
  fishbed and papi like this.
 8. megazez

  megazez Well-Known Member

  Óbudán tanulok, hetente hazajárok vonattal, mikor hogy indul, úgy megyek a keletiből-nyugatiból, ilyet elég ritkán tapasztalok (sőt soha), hogy sok az ember és bezár a kassza, mint mondtam rengeteget vonatozok volt már sok olyan amikor szar jegyet dobott ki nekem véletlen (amit késve vettem észre) aztán a nagy sor miatt felküldött az ügyfélszolgálatra de olyat egyik helyen sem csináltak ott, hogy letelefonált és leugatta a munkatársát hanem megcsinálta.
  Érdekes extra infó mivel középiskolába is vonattal jártam minden reggel és onnan haza, az ómigráns kormosaink csinálták azt, hogy vettek 1 bérletet, aztán ha valamelyiküknek dolga volt akkor azzal a bérlettel jött ment mindenki mert a kaller nem tudta csippantani, a bérlethez való diákigazolvány meg mindenkinek volt érvényes (a kaller néha vitatkozott, hogy ilyet nem lehet, mert a diákigazolványa nem abba a városba szól de az kb lepergett mindig róluk semmi nem történt).
  Ez azután terjedt el amikor a 90%-os papírt, kártya alapúra helyezték, addig mindegyiknek volt 15-20k Ft-ért vásárolt 90-es kártyája.
  Színezett sztorinak hat erősen, ez kb 90-es években meg utána 2000-es évek elején történt volna elhiszem (igen 15 éve reális volt) mert akkortájt emlékszek köcsög kallerekre meg jegykiadós nénikre....
   
  svajcibeka and papi like this.
 9. megazez

  megazez Well-Known Member

  Ha már a máv, múlthét szerdán megyek fel pestre iskolalátogatásiért, megveszem a jegyet a reggel 6-os vonatra telefonos appal (gondoltam én) Szolnok alatt benyit a kaller a vagonba, szokásos jó reggelt kívánok jegyeket bérleteket szöveggel, nézem az 1 órával későbbi gyorsvonatra vettem jegyet reggel na mondom fasza. Mutatom a kallernek a telefont, magyarázom,hogy ez meg ez történt és láss csodát annyit mondott mivel ezt a jegyet, holnap ilyenkor már nem tudom úgysem felhasználni mert addigra nem lesz érvényes utazzak nyugodtan.
   
  vilmoci, svajcibeka and Nemerson like this.
 10. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Úgy tudom erről cuccról csak úgy tud lekopni a festék ha ki-be húzgálják. Ha be van rakva irattartóba, pénztárcába, stb. akkor minimum fél évig olvasható...
   
 11. megazez

  megazez Well-Known Member

  Vagy ha egy kicsit meleg levegő (pl öngyújtó lángja) fölé tartod, öngyújtóval vigyázni kell a távolságra nagyon.
   
 12. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Mondjuk hétfőn pont azért vakarózott a jegyvizsgáló, mert Bicskén felszállt egy kölyök és egyből odament hozzá, hogy nem tudott jegyet venni, mivel a pénztáros nem volt hajlandó 20000 ft-ból visszaadni, visszadobta. Ott hívogatta a Déliben a főpénztárt, hogy most mi legyen, mert ha blitzelni akarna akkor nem szólt volna neki...
   
 13. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Részemről sosem értettem, hogy ha már ott van a kaller a vonaton, mi a frászért nem lehet (lehetett régen..?) tőle jegyet venni csak azért mert fejpályaudvaron szálltál fel (és teszem azt késésben voltál és így még épp elérted a vonatot). Oké, legyen feláras és alapból vedd meg rendesen a pénztárban, de ezt a fejvakarást sosem értettem.
   
 14. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member


  Felárért megveheted a kallertől, ha olyan helyen szálltál fel ahol amúgy van pénztár. Ha felszálláskor szólsz, akkor általában kiadja olyan helyre ahol nincs pénztár.
  De ez egy gyorsvonat volt ami nem áll meg olyan helyen. Plusz nem akart felárat kérni szerencsétlentől, mivel ilyet a pénztáros nem csinálhatna...

  +Ha vörös szalagostól próbálod (ellenőr) akkor nagyon drága lesz.
   
  vilmoci and Kurfürst like this.
 15. papi

  papi Well-Known Member

  Nekem pár hónapja(talán Március) volt egy kis afférom az egyik kalauzzal. Ahol felszálltam nem volt nyitva kassza (Szombat), automata nincs. Jön a kalauz kéri, mondom miért nincs. Nem hiszi. Mutatom neki az ingem zsebébe bekészített 500 forintost. Azért ennyi, mert a visszaútra is meg szoktam venni a retúrt. Nem hiszi. Na itt bepöccentem. Mondom a gecinek akkor telefonáljon a forgalmi irodába, hívjon rendőrt leszarom, de azért mert nekik nincs kedvük megfizetni a kasszás nőket ne velem szórakozzon. Pótdíj vagy leszállok. Nem a k.... anyád, nem szállok le, de a pótdíjat se fizetem ki. Miért nem vettem jegyet a neten? Amiért nem fizetek az önkiszolgáló kasszában se a boltban. Nekem hozzá tartozik a szolgáltatáshoz, hogy köszönnek, picit beszélgetünk utána jó utat, napot kívánnak. Megvehetném neten is, meg a vonatra felszállás közben leolvashatná egy gép is. Már nincs szükség kalauzokra se. Szó szót követett előszedte a telefonját és beszélt valakivel. Utána mondta ad egy jegyet. Bocsánatot persze nem kért. Akkor adjál egy retúrt is 20 óra után jövök haza, ezért van a zsebemben pont 500 forint. Így nem kell visszaadni a kasszásnak sem. Retúrt majd vegyek a pénztárban hazainduláskor, mert csak 4 óráig érvényes. Igen tudom, ezért mondtam, hogy adjad 20 órától. Azt nem lehet így. De havonta kétszer utazok így, a kasszában gond nélkül működik. Ő ilyet akkor sem tud adni. Akkor rohadjál meg te paraszt, add a jegyem és húzz a picsába. Szaros 250 forintos jegyen baszakodtunk 10 percet, ráadásul 15 percet késett a vonat. 25 rohadt percet szobroztam az állomáson, amitől 5 percnyire lakom.
  Azóta lefotózom a kasszát ha zárva van. Tudom szalmaszál, de akkor is.
   
  nyugger, phaidros and Ooorky like this.
 16. torsen

  torsen Well-Known Member

  Még annyi se kell neki. Már írtam egyszer (a MÁV egy fos, korábbi témában) hogy én úgy jártam, hogy két nemzetközi (automatából vett) jegyem volt (Bécsbe mentem rettegni a la Lézer János) és egy hosszabb telefonbeszélgetés után véletlenül rátettem a telefont a meleg akkujával. Befeketedett. Szerencsére a jegy sorszáma, helyszám, kocsiszám látszott, de amúgy kokszfekete minden. Bementem az ügyfélszolgálatra, hogy adjanak már egy cserejegyet (gondoltam én marha) de képtelenek voltak rá. Én azt hittem, hogy egy informatikai rendszerben le lehet sztornózni egy jegysorszámot és az alapján felvezetni egy másikat. Még fizettem is volna... A MÁV rendszere erre nem képes. 3 pénztáros és az ügyfeles szerint sem...A kalauzok egy szót sem szóltak. Ők is, és a pénztárosok is szegények szégyellték magukat a helyzet miatt.
   
 17. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Osztrák jegyet nem lehet sztornózni, felárat kell fizetned vásárláskor ha visszaválthatót akarsz, ez az osztrák oldalról van így leszabályozva.
  Nekem is elbaxta anno az olaszba menő éjszakai vonatra szólót, saját kontójára tudta hibássá nyilvánítani a pénztáros...
   
  vilmoci likes this.
 18. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Kivégezték a Teslát

  A szerdai piaczárás után tette közzé második negyedéves számait a Tesla, az elektromosautó-gyártó árbevétele megközelítette a 6,4 milliárd dollárt a második negyedévben, ami több mint 59 százalékos növekedést jelentett 2018 azonos időszakával összehasonlítva. Ebben fontos szerepet játszott, hogy a core tevékenység, az autógyártó üzletág, valamint a szerviz és egyéb szolgáltatások árbevétele egyaránt érdemben növekedett. Ugyanakkor a nettó eredménysoron több tényező együttes hatására több mint 198 millió dolláros veszteséget ért el a vállalat, amely 1,12 dolláros egy részvényre jutó veszteséget jelentett a második negyedév során...

  ... A várakozásokat alulmúló második negyedéves gyorsjelentés után a Tesla árfolyama nagyot esett, az elektromosautó-gyártó részvényei 12,8 százalékot zuhantak ma.
   
  fishbed likes this.
 19. torsen

  torsen Well-Known Member


  Nem akartam visszaváltani. Csak a SÉRÜLT PAPÍRT kicseréltetni. Egy sorszám ki, a rendszerből, egy sorszám be a rendszerbe. Én meg fizettem volna az eljárásért. De nem megy.
   
 20. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Mert akkora kupac szar a nemzetközi összekötő informatikai rendszer, hogy ezt pl. osztrák jeggyel nem teheti meg. Én vonatjegyet inkább online veszek mobilra letöltött klienssel/pdf-fel, megbízhatóbb, igaz a kö***g osztrák felárat kér tök alap dolgokért is ha külföldi vagy.
   
  vilmoci likes this.

Ezen oldal megosztása