1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Egernek, Pannonhalmának nincs történelmi,vagy kultúrális jelentősége? Ne basz! Mondjuk Egert ill.Tokajt összekeverni vaktérképen még OK, mert térképen pillanatok alatt megtalálnák.
  De az irodalmunkat, fontos épületeinket, szobrainkat,festményeinket nem ismerni enyhén szólva is érdekes. Persze én sem vágtam mindent a tesztből,de kurva rég éretségiztem,és mondjuk a Árpád-ház családfáját sem tudnám felrajzolni.
  Mondjuk fura elképzelései vannak a profnak, de sok mindenben igaza van.
  Skubiz rá a videora,ha van időd.
  https://www.google.com/url?sa=t&sou...BMAF6BAgAEAQ&usg=AOvVaw3VgTpSnbcZP40PunA9DMEm
   
 2. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Mondjuk irodalomból, művészetből én is segghülye vagyok, közben elnavigálok bármelyik megyeszékhelyről bármelyik másikra térkép és autópályahasználat nélkül.
  Na jó annyit tudok, hogy Gárdonyi Géza írta az Egri csillagokat, de csak azért mert vagy 10* megnézették velünk azt a qva filmet.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A cikk Szentest is említette...
  Pannonhalmát úgy kb. felrajzolom, valahol a Balaton közepétől fentebb északra. De kb. ennyi. Nem Pannonhalma földrajzi helye, hanem kulturális jelentősége a lényeg. Ha azt tudod, akkor kinemszarja le, hogy hol van?

  A szobrainkat részt sem értem. Tudom, hogy ki volt Mindszenty bíboros. Felismerném képről vagy a szobrát, ha nem írnák alá? Nem. Nem nem az kinézete a fontos, hanem amit tett. Egy rakás embert nem ismerek arcról, csak névről.

  Festmények? Alig néhányat ismerek. Miért? Mert az egész művész világot úgy viccnek tartom, ahol van. Mert attól értékes és ismert egy művész, mert nagyon nagy urak azt mondják rá. Valószínűleg n+1 ismeretlen művész is pont olyan élvezhető vagy minőségű festményt csinált, csak őket a kutya nem ismeri.

  Pl. a Mona Lisa ismert az egész világon. Ha belegondolsz miféle extra dolgot tud az a portér a korszakban készült többi portréhoz képest? Ha engem, mint célközönséget kérdezel, akkor válaszom az, hogy semmit. Ha megmutatsz egy festmény téren szűz embernek mellette a korszakból több női vagy férfi portrét szerinted ki fogja emelni azt? Hú, ez egy jó pofa teszt lenne...

  A videót majd megnézem.

  Igazából az ilyen melldöngetős nagymagyarkodástól megyek a falnak. (Ez nem neked szó, generálisan.) Ilyenkor szoktam azon töprengeni, hogy talán jobb, ha nem is tudja egy külföldi, hogy az vagyok, mert a végén még ezekkel fog azonosítani engem...
   
 4. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Nem vettem magamra,mert én is rühelem a mindenkinél nagyobb királyok vagyunk,csak az egész világ összeesküdött ellenünk attitűdöt.
  Szerintem sincs olyan összefüggés a hazaszeretet ill. általános műveltség között, mint amit az úriember láttatni akar. Évszázadokik írni-olvasni nem tudó emberek áldozták fel magukat a hazájukért a világon mindenüt.
  Amit a festészetről gondolsz az leblokkolt egy kicsit. :) Gondolom a reálos elméd miatt van; ,,Nem lehet mérni akkor,hogy a fenébe tudják melyik mennyire értékes?" :)
  A teszt tényleg érdekes lenne,mondjuk nem a Mona Lisa lenne a legmegfelelőbb,talán túl ismert,de értelek,és egyet is értek.
  Amúgy tényleg vannak kiválló festők,kortárs magyarok is,és nem kerülnek őrült összegbe a műveik.
  De a jövő értelmisége ne legyen sekélyes,igenis szükség van egy az átlagnál magasabb műveltségre.
   
 5. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Én a nyelvtannal szenvedek, pedig szeretek olvasni. Balett, opera megöl.
   
 6. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Sztem magyarnak lenni menő, és pont az tart egyben egy nemzetet, hogy az istenadta nép sokat tud a saját örökségéről -- de nem feltétlenül kell mindenkinek mindent tudnia. Ha a saját érdeklődési területén ki-ki elég művelt, akkor rendben leszünk, mert ez egy közös tudás. Nekem pl. az irodalom és a zene a kattanásom, de pl. a földrajzhoz mafla vagyok. Amíg van köztünk olyan, aki elkötelezetten kutatja és tudja azt, amit én nem, addig számíthatunk egymás tudására. Manapság ráadásul nem is annyira az adatszerű ismeretanyag számít már, hanem az átlátás. Az Árpád-ház királyait kinézhetjük akárhonnan, de az igazi tudás, hogy melyikük-mit-miért csinált.
   
  BiancoGasto likes this.
 7. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Mondjuk sokaknak segített az irodalom megutáltatásában az is,hogy harmatos tankönyveink voltak. Mohácsy 70-es években szakmunkásoknak készült tankönyvéből tanulni 2000-es években,egy jónevű gimiben,szerintem gáz. Nekem az volt a mákom,hogy nagyapám magyar-töri szakos tanár volt,és ő vezetett rá az irodalom élvezetére. Nélküle,és a ,,könytára" nélkül lehet én sem olvasnék.
   
  FilcTroll likes this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pontosan.
   
  FilcTroll likes this.
 9. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  https://minner.hu/az-emberi-munkaer...dIiY23G57lMW29NoCYYR3mbRPqLN9bqacNa08CjH5L6tQ

  Kicsit szomorú de igazából számolni lehetett vele, egy új és drága kiforratlan technológia nem fog bevezetéskor győzni a milliónyi biorobot felett. Afrikában is jobban megéri felvenni 100 embert havi 60 dollárért hogy ássanak mint beindítani a gépeket. Az első gépek tudásukhoz képest persze drágák de elég csak a telefonokra gondolni mi ment végbe pár év alatt és arányába nemhogy drágább de olcsóbb lett sokkal.
   
 10. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Hát pont ez lenne családi tudás, amiről beszelek. A nagynéném pl. egy tucat verset megtanított nekem, mire megtanultam olvasni. Mérnök apámtól jött egy csipet műszaki átlátás stb-stb. Ez a kultúránk maga.

  Amúgy a magyar kultúra sok extrát tartalmaz, lenne mit ápolnunk. A népzenei hagyományunk pl. egyedülálló, és ezeken az alapokon sok remek zenemű született. A nyelvünk szintén izgalmas terület, mert a magyar szókincs és a nyelv szerkezete nagyon alkalmasak a valóság sokrétű és pontos leírására, ami nem csak az irodalomban, hanem a hétköznapi kommunikációban, az emberi kapcsolatokban is hasznos (lenne). Ha rajtam múlna, egész más megközelítésben tanítanám a nyelvünket. A gyerekeimen már bevált :D
   
  BiancoGasto likes this.
 11. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Egy nagyon jó kis interjú egy grid girl-ről. Asszem nálunk nyugaton így hívják őket. Szóval a versenyautók között álló esernyős lány.  Angolul nem tudóknak kis érdekesség. Egy eseményre olyan 200 lány jelentkezik és abból 10-et vesznek föl. Amikor rákérdeznek, hogy mi a véleménye arról, hogy egyesek szerint ez a nők szexuális tárgyá tétele és be kellene szüntetni nem is érti. Ez csak egy reklám. Mást reklámoznak a férfiak és mást a nők. Ennyi.
  Szóval feminácik fakju csajokat a gridre! :)
   
 12. Robur

  Robur Well-Known Member

  Gondolom az elvesztegetett időd nem zavar. Ilyen erővel kb. a telefonkönyvet is belehet magolni, mert hátha egyszer szükséged lesz rá.
   
 13. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Elvesztegetett idő altalanos meg közepiskolas korban?
   
 14. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Dolgozhatnának gyárakban is ahelyett, hogy iskolában bohóckodnak.
   
  Irsai Olivér, Kurfürst and zeal like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen. Tanulhattam volna helyette más értelmes dolgot is.

  Nekem négy évig kellett olaszul tanulnom, amikor már akkor sem láttam semmi értelmét. Mert kitalálták azt a baromságot, hogy a két nyelv az kötelező. Az emberek 99%-a az egy idegen nyelvvel is remekül elboldogulna. A nyelvtudásba beleszerelmesedesés túl erős. Mennyi az esélye annak, hogy az átlagpolgár élő, használt nyelvként tartson meg két nyelvet?

  Kb. 30 oktatási hét van egy évben. 4x30x3 = Csak a tanórák elvettek 270 órát a nagy büdös semmire, nem beszélve az otthoni készülések, hogy azért úgy egy átlag 3-sal átmenjek. Úgy, hogy utáltam az egészet és néhány hónap múlva megszólalni sem tudtam volna olaszul. Ez idő alatt tanulhattam volna még matekot, fizikát vagy bármi mást, ami érdekelt is volna vagy hasznos is lett volna.
   
  Robur likes this.
 16. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Na ez szép. Mondjuk kevés ember beszélhet olaszul,főleg műszaki területen,de persze egy jó nyelvtudás többet ér,mint két idegen nyelv gyenge ismerete.
   
 17. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

 18. migfun

  migfun Well-Known Member

  Nem tudom. Belgiumban már 30 évvel ezelőtt mindenki beszélt a hollandon és a francián kívül németül és angolul is, mi meg 30-an tudtunk felmutatni 5 embert, aki a magyaron kívül egy idegen nyelvet beszélt... Nem volt jó érzés.
   
 19. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Hát nálunk olyan 2-3 éve kezdték el pedzegetni, hogy az angol és a magyar az nem számít már nyelvnek annyira alap, szóval az új jelentkezőknek kell mellé majd még egy.
  Tény kb 100 álláshirdetést láttam nálunk francia, orosz, spanyol, olasz, de még szuahéli is volt a követelmények között. Nagy szerencse, hogy közben elfogyott a munkaerő, szóval most épp 1db angol nyelvtudással felvesznek a legtöbb pozicióba.
  Nekem is rá kellene feküdni mégegyre. Sajnálom, hogy anno hülye voltam és az oroszt elfelejtettem, most meg már nincs időm semmire. :(
   
 20. zeal

  zeal Well-Known Member

  mandiner.hu
  "... Egy holland, ha balra csavarja a nyelvét, akkor tud angolul, ha jobbra, akkor tud németül.
  A magyar egyedülálló nyelv, mi ilyen szempontból hátrányban vagyunk. ...
  "

  Plusz azért egész sokat behoztunk a lemaradásunkból 30 év alatt, míg a hollandok nem fejlődtek semmit sem. :)
   

Ezen oldal megosztása