Akkor mi pacomat rugóztatsz itt minket ha annyira se tisztelsz meg minket , hogy megismerd az érveinket , gondolkodásunkat ? Csuklóból elutasítani dolgokat szimpla fellengzős ostobaság ! De ha ezt így gondolod akkor pont annyit is érsz egy vitában legyen az bármilyen fórum !
Válaszolok, mert mégse jó rosszba lenni egy ogréval. Egyszer megpróbáltam, de sajnos dupla kritikus hibát dobtam, és oda lett a karakterem.
Az a helyzet, hogy speciel tudtam arról, hogy az a rekordkukorica nem egészen az, amiről szó van, de még ha ez nem lett volna, akkor is elmondható, hogy amíg onnan indul valami, hogy el próbáljuk magyarázni, hogy de értsd meg a trágya az bio, addig nem tudom komolyan venni.
Ha figyelted, az egész onnan indult, hogy felvetődött, hogy nem baj, ha nincs műtrágya, használjuk az emberit. Amivel több gond is van, és ezt próbáltam is leírni, de akkor pontokban:
-A Vis vitalis elv nagyon régen megdőlt már, így a lóhugyban lévő karbamind, és a vegyipari karbamid között felesleges arról beszélni, hogy van különbség, mert nincs.
-A növényi tápanyagfelvétel mechanizmusa jól ismert, így az is számolható a talaj állapotából, hogy milyen tápanyagból mennyi kell.
-Ennek ellenére nekem nem azzal van a bajom, hogy azt mondjuk használjunk vetésforgót, minnél kevésbé bolygassuk a talajt, fontos a szerves trágya, mert ez így igaz. Azzal van a bajom, amikor ész nélkül mondjuk, hogy de nem is kell semmi mesterséges. Mert kell.
-Többek között azért is, mert lehet, hogy az ész nélkül szórt lótrágya, és műtrágya közül az előbbi a jobb, de mindenképpen rossz, mert ész nélkül van. Ésszel használva viszont a műtrágya pontosan adagolható, ezzel kevésbé károsítva a talajt, mint a szerves trágya.
-Ami újra leszögezve nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag a műtrágya kiszórása az üdvözítő, de szerencsére nem is erre tart a világ, ezen a színten is túlléptünk/kezdünk túllépni.
Ami miatt viszont az összes ilyen múltba révedést, lépjünk vissza száz évet dolgot rühellem, és nem is szeretek vele foglalkozni, az amit már leírtam. Száz éve az ország ellátásbiztonságát kisebb népesség mellett, nagyságrendekkel több ember állította elő, ráadásul laza 1 millió hektárral nagyobb területigénnyel mint most. Viszont amit az összes ilyen elfelejt, hogy a mezőgazdaság alapjába véve természetidegen dolog. Így minél kevesebb erőforrással termeljük meg az ételt annál kevesebb a szükséges természetkárosítás. Ebből az utolsó érv valóban elég elvont, de a másik kettő kőkemény gazdasági érv, amikor az ipari és szolgáltatási szektorra is épp csak elég munkaerő van, nem fogsz tudni + 1-2 millió embert betolni a mezőgazdaságba, és a jelenleg nem bevetett területen termelhetsz más, profitábilisabb dolgokat, vagy + terményt kaphatsz, amiért pénz áll a házhoz.
A másik nem kevésbé fontos érv, az átlagos minőség, és terméshozam. Ha jól vettem ki, te valahol a betondzsungeleken kívül töltöd napjaid, nos én is. Termesztek pl.: paradicsomot. Nagyon finom, ízletes, igazi századeleji, biotermék. A rögvalóság viszont az, és ha te is csinálsz ilyet tudod, hogy talán ha negyede tömegben és térfogatban az úgymond "nagyüzemi" paradicsomhoz képest, és bár relatív tápanyagtartalma magasabb, messze nem annyival, mint amennyivel kisebb. Aztán ott van még az átlagos minőség kérdése. Hobbiból csináltam néha bort, (olyan is lett, maradjunk annyiba, hogy olyan plutonium típusú (a felezési ideje hasonló) vagy ha jobban tetszik guggolós.) Azóta úgy vagyok vele, mint Lenin miután meglátta Brezsnyev bizonyítványát (ami nem megy, azt ne erőltessük) viszont közben sokat beszélgettem valódi borászokkal, és el lett mondva, hogy jó a nosztalgia a klasszikus technikák iránt, és ők is hülyülnek vele, mert igazán nagy bort úgy lehet csinálni. De a termény nagy többsége megy a modern "borgyártásba" mert állandó jó minőséget meg ezzel. És igazuk van, ugyanez igaz a mezőgazdaságra is. Nem az a lényeg, hogy amikor jól állnak a csillagok, akkor minden olyan legyen, hogy csuhaj, hanem, hogy átlagos, vagy rossz évben is normális egyenletes minőséget termeljünk. Az ilyen klasszikus terményeknek meg marad a méregdrága kategória, ahol bele van árazva, hogy 10ből csak egyszer jön össze. Igaz az olyan is lesz.
De az élelmiszer nem iparcikk, ott egy bizonyos mennyiség alatt a piac nem old meg semmit. Ott ha nincs ellátásbiztonság akkor nagyon nagy a gebasz.
Szóval tessék itt vannak az érveim.