2 éves a lányom, 1-10 ig számol magyarul és angolul, beszélni még csak most kezd, de felváltva használja a két nyelvet éppen kedve szerint (de sosem keveri).
Kezdek előre félni mit fogunk vele kezdeni iskolában...
De már egyedül megy bölcsibe és hazafele bevásárol? Naugyehogynem. Akkor meg mit ér az elméleti tudás?
Amúgy ne aggódj, bekerül majd suliba aztán azt is elfelejti, amit addig megtanult. Mi legalábbis azt figyeljük, hogy amit nyáron még tud, azt az első héten visszafejleszti és úgy kell rá figyelni, hogy hahó, ez nem a menza, meg az iskola. Persze, környezet függő. Mondjuk mi a nevelés terén eleve 6 év hátránnyal indultunk, ami elég sok mindenben meghatározó.
Egyébként nem feltétlen van az, hogy aki kisgyerekként ügyesebb, az később is az lesz; mert lehet, hogy összeérnek az iskola első éveire. Sokan erre nem figyelnek és emiatt túlzott elvárásokkal és hamis képpel viseltetnek a gyerekkel szemben.
Van ismerős, aki magyar létére felváltva beszél a gyerekhez angol és magyar szavakkal. 10 évesen most tett valami nyelvvizsgát a gyerek. Én meg inkább azon a véleményen vagyok, hogy ha valaki nem tud az anyanyelvén választékosabban kommunikálni, akkor az más nyelven sem fog rendesen megtanulni.
Hogy iskolában mit kezdetek vele? Semmit. Vagy jó suliba lehet íratni, ahol legalább egy nyelv van elsőtől, meg olyan a tanári kar, hogy nem lefelé, hanem felfelé igyekszik húzni a bandát; és olyan a társaság az jó; amúgy meg marad a magán óra. Nálunk is két nyelv megy, egyik elsőtől, mert úgy gondoltuk, hogy németet úgy se tanulnak, és inkább azt tanulja pluszba így nem fog annyira keveredni; aztán úgy alakult, hogy 2 éve meg angolra is, mert volt jó lehetőség. De inkább azért is járatjuk, mert van hozzá érzéke, nem lenne, nem erőltetném.
De amúgy meg ez is úgy van, hogy hiába magyarázom el itthon is, amit kell, hiába gyakorolunk sokkal többet, mint a legtöbb osztálytársa; úgy is figyelmetlenségből simán össze szed annyi hibát, hogy sokszor fel sem tűnik, hogy foglalkozva van vele. :S
Tehát szerintem még elég korai parázni az iskolán.