A (sor)katonasag inkabb azoknak nehez akik elotte nem voltak kollegistak.
Aki volt az nem eli meg dramanak azt, hogy takaritania kell, rendet kell tartania a szekregyeben, kotelezo villanyoltas van, kotott ido jut az etkezesre, testmozgasra es a tanulasra, masokhoz kell alkalmazkodnia, stb. Aki pedig ezt nem tanulta meg korabban, peldaul mert mamahotelben lakott 18 eves koraig, arra igazan rafer egy kis valtozas.
(Off: A bentlakasos iskola sok esetben valoban tobbet nyujt mint a csalad.)
En ugy latom a pialas es a drogozas ugyanugy megy a sorkatonasag nelkul is, sot.
A fizikai rehab idejenek semmi koze a katonasagban szerzett kepessegek megtartasahoz.
Mar az is hatalmas segitseg, hogy ha baj van akkor nem a nullarol kell elkezdeni az emberek kikepzeset. Lehetne egy jo alapozot csinalni. Svajcban van olyan modell ami mukodik.
Egyetemi koleszban húztam le 5 csodás évet csupa fizikus meg biológus között (+ csatolt TTK-sok), mindenkinek csak ajánlani tudom!
- Ilyen kötelező villanyoltós dolgok nem voltak, de azért 11 után már illett szunyálni.
- Alapvetően élő porszívókkal laktam együtt, így mi egyszerűbb igényű népelemek is lelkesen tisztogattunk-rendezgettünk.
- Egy évig kapunk egy fullkretén matektanárt. Na azt a csávót mi tanítottuk meg a villanykapcsoló, a kilincs és a szennyesruha helyes használatára. Nomeg akkor tanultam meg hang alapján sötétben célba dobni (olyan kellemesen fuldoklósan horkolt). Viszont neki meg a véletlennek köszönhetően ismertem meg az Asszonyt.
- 3x tekertük körbe az országot az ottani barátokkal.
- A 10 emeletes épület tetején lehetett tanulni, aludni (csúnyán megfaztam), vizsgaidőszakban éjfélkor Vilmázni (szomszéd kolesz jányai meg "Engedj beee").
- Mondjuk egyik közepesen ketyós népelemet is úgy 2 óra szelídítéssel sikerült lebeszélnem az ugrásról...
- A közbeszerzési eljarások hatékonyságába is betekintettünk, mert minden évben újjáépítették a tusolót és egy hónap múlva mindig átázott lefelé a plafon...
- Rájöttünk, hogy gyalog és tömegközlekedve pont annyi idő beérni az egyetemre (dugók).
- Bulizni mindig egy falka csajjal mentem, meg kisebb lemorzsológással jöttem.
- Este-éjszaka gyalog járkált az ember mindenhova, a város másik végébe, át a köddel burkolt hídon. Meg vasalódeszkáért is.
- Mindenki köszönt mindenkinek.
- Megtanultam vasalt orrú bakancsban bécsi keringőzni egy megfelelően differenciálható hölgyemény társaságában.
- Éjfél utánig fórumoztam a gépteremben, először használva a SirDave -franchiset (később kellett a GD is, hogy egyedi legyen - azóta meg senki nem tudja kiejteni...).
- A mosógép helyes használata.
- Ha csütörtök, akkor csokis tejes keksz. Ha hétfő, akkor meg mákos tészta.
- Pizza mint ünnepi étel.
- Amikor új szobatársadról egy éjszakai telefonhívás nyomán kiderül, hogy a barátnője Béla...
Szóval koleszosnak lenni jó.