Oh, nem vagyok (teljesen) hülye.
Szerintem sem életképes a nyugati demokrácia elhintése ábrándosan a homokban.
És igen, Irakban, Líbiában, Szíriában jobban éltek a diktatúrában mint most. Sokkal jobban. Attól még mint emberek, ezek hataloméhes szar alakok.
(megjegyzem, a mocsok Kádár alatt is javult még a romák helyzete is folyamatosan, és aki nem ivott és dolgozni akart az megtehetette, és tudta hogy ha ma félretesz pénzt lehet szőlője és Zsigulija. Én 1977-es vagyok, gereblyéztem nagyapám és a rotakapája mögött haladva a domboldalban a szőlőt és jó volt csinálni. Mindkét nagyszülőnek volt egy kis balatoni nyaralója is, amit saját kézzel építettek, az egyik sofőr a másik bányamérnök volt. De akinek nem volt, az is nyaralhatott két hetet. És most? Sokkal kisebb volt az egyenlőtlenség, kevesebb volt az irigység. Sokkal jobb most? )
Szaddámot nem lehet európai mércével mérni. Amerikai demokrácia mérce meg nincs, értelmezhetetlen, mert egy ordas hazugság. Diktátor volt, természetesen, és tömeggyilkos, mert ez a módja annak, hogy valaki egy mesterséges országot erőszakkal összetartson.
Ezekben az országokban nagyon erősek a törzsi kötődések, nagy a megosztottság. Mellettük ezernyi etnikai és vallási kisebbség, keresztények, drúzok, siíták, szunniták és vahhábik is. Az ország vezetője az esetek 100 %-ában puccsal került hatalomra, és úgy tudott hatalmon maradni, hogy kijátszotta egymás ellen ezeket a csoportokat. Ennek következtében pedig jellemzően nem a nemzethez, hanem a törzsükhöz és az etnikumukhoz / vallásukhoz lojálisak.
És az ilyen országot nem a helyi hülye, és hataloméhes diktátorjelölt tákolta így össze a semmiből, hanem már a brit gyarmattartók alatt is így, vonalzóval, ragasztóval, és puskatussal / tömegbe lövetéssel tartották egybe, a fehér gyarmatosítók, amit megörököltek a helyi katonatisztek.
Szaddam elődei, Kasszem, Aref, Bakr is diktátorok és tömeggyilkosok voltak, csak akkor még nem volt Internet, ez az egyetlen különbség köztük és Szaddam között.
Irak regionális nagyhatalommá vált, és a környék rémes országaihoz képest szekularizált, nyugatos ország is lett, csak az volt a bajuk, hogy hol a Szovjetunióra, hol a franciákra, és hol az USA-ra voltak utalva, felváltva. Ez a helyzet megváltozott, az USA a világ korlátozatlan csendőrévé vált. A szaúdi, iráni, és iraki olaj felértékelődött, és kikiáltották, hogy az amerikaiaké, szólóban, és aki megkérdőjelezi a dolgokat, példát statuálnak rajta, mint Szaddámon.
Mert rajta kívül más tömeggyilkosokkal, mint a szaúdiakkal is igen jó kapcsolatokat tartanak fenn, mert a királyságnak nevezett diktatúrájuk stabil, fizetőképes, ez mozgatja az USA-érdekeket, és így senkit nem fog érdekelni, hogy nem csak regionális, de még globális uszítók is.