Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 876
9 859
113
Ok, de akkor mi értelme? Gondolom levágni se egyszerű.

Hát kérdés az, hogy egy kiló húsra vetítve mennyit zabál-iszik, meg általában a tartási költség. Mert mi van ha igénytelen és megéri? Pláne a változó klíma mellett.

Hivatalosan vágóhídon kell levágni, ha kereskedni szeretnél vele.

Kereskedéshez nem kell a tartási körülményekhez is engedély?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 764
17 708
113
Hát nézd mindenkinek más és más az indíttatása. Valaki bele van habarodva a futómadarakba (strucc, emu, nandu). Valakit csak az mozgat, hogy egy extra állatot tartson. Valakit a kulináris élmények izgatják.
Én a magam részéről úgy gondolom, hogy ha további állattartása adom a fejem (ez idővel így lesz), akkor olyan állatfajt vagy fajtát tartsak, ami nem egy tucat faj(ta), ezzel lehet piaci rést betölteni. Úgy gondolom, hogy patinás éttermek és/vagy szállodák nyitottak az ilyesmire.

Amúgy a strucc egy faék egyszerűségű madár, egyszerű a takarmányozása és nem igényel extra bánásmódot. Naponta megeszik 2-2,5 kg takarmányt (napi 2-300 Ft/egyed). 1 éves korában vágható. Hivatalosan vágóhídon kell levágni, ha kereskedni szeretnél vele. Otthon... hááát... nem tudom hogyan vágnám le.
Az éves szinten ~100 000Ft
persze lehet megéri, de ahogy így leírod ez inkább amilyan hobbi kategória. Sok sikert hozzá ha egyszer belefogsz.
2.jpg

Anno fateromeknál a nagy dög pulykákkal is megküzdöttünk. Kosarat, meg ládát borítottunk rá, de kirugta az oldalát, nem volt finom munka. majd az örégem kitalála, és barkácsolt egy ketté vágott tartály egyik feléből egy segédeszközt aminek a tetején volt egy lyuk az oldalán két kapaszkodó fül. Ezt ráboritottuk a madárra, aztán kidugta a fejét a lyukon, azt elkaptuk és ketten megfordítottuk a cuccot felrakva egy ládára, összedrótoztuk a lábát, azt mehetett a kés a nyakának. Az öregem csinált füstölt pulykacombot is, és nem is rossz, de inas. Macerás az egész. Mondjuk ez már régen volt.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 405
27 364
113
Az éves szinten ~100 000Ft
persze lehet megéri, de ahogy így leírod ez inkább amilyan hobbi kategória. Sok sikert hozzá ha egyszer belefogsz.


Anno fateromeknál a nagy dög pulykákkal is megküzdöttünk. Kosarat, meg ládát borítottunk rá, de kirugta az oldalát, nem volt finom munka. majd az örégem kitalála, és barkácsolt egy ketté vágott tartály egyik feléből egy segédeszközt aminek a tetején volt egy lyuk az oldalán két kapaszkodó fül. Ezt ráboritottuk a madárra, aztán kidugta a fejét a lyukon, azt elkaptuk és ketten megfordítottuk a cuccot felrakva egy ládára, összedrótoztuk a lábát, azt mehetett a kés a nyakának. Az öregem csinált füstölt pulykacombot is, és nem is rossz, de inas. Macerás az egész. Mondjuk ez már régen volt.
Hát ez elég brutálisnak hangzik :/
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 844
11 924
113
Az éves szinten ~100 000Ft
persze lehet megéri, de ahogy így leírod ez inkább amilyan hobbi kategória. Sok sikert hozzá ha egyszer belefogsz.
Egy struccon van vagy 50-60 kg hasznosítható hús, annak a felvásárlási ára 15-20.000 Ft. Érték a tolla, a bőre, de még a kifújt tojása is.
Ugyanígy bevétel a napos-előnevelt csibe eladása, ahogy a keltetnivaló tojás is. Ha nem érné meg, nem tartanák.

Köszönöm! Nem állítom biztosan, hogy lesz, de azért szemezek velük. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
22 276
74 040
113
Otthon... hááát... nem tudom hogyan vágnám le.
Gondolom nem kell túlbonyolítani. Jàtszós ruha, kaja neki edényben, megzörget, odajön a kerítéshez, allahu akbar ha vicces akarsz lenni és a màsik kézben tartott olcsó gazdaboltos machetével lefejez. Megvàrod amíg aztàn a nagy teste az udvarban kiszaladgàlja magàt, utàna talicskàra és lehet vinni kopasztani, darabolni. Én legalàbbis valahogy így próbàlnàm ha lenne struccom és meg akarnàm enni.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 844
11 924
113
Gondolom nem kell túlbonyolítani. Jàtszós ruha, kaja neki edényben, megzörget, odajön a kerítéshez, allahu akbar ha vicces akarsz lenni és a màsik kézben tartott olcsó gazdaboltos machetével lefejez. Megvàrod amíg aztàn a nagy teste az udvarban kiszaladgàlja magàt, utàna talicskàra és lehet vinni kopasztani, darabolni. Én legalàbbis valahogy így próbàlnàm ha lenne struccom és meg akarnàm enni.
És az a durva, hogy más nekem se jut eszembe.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
Igazán szórakoztató podcast. Megéri meghallgatni.
https://keptelenkronika.hu/kk-15-a-nagy-emuhaboru/

"Az első világháború után a veteránokból lett ausztrál gazdáknak alaposan meggyűlt a bajuk az őshonos futómadarakkal. Nem csak emulátor, hogy az emu bátor, avagy mit ér a gépfegyver, ha 50 km/h-val rohangáló madarakra kell lőni vele?"

Köv. hónapban jönnek az a7-esek, szóval tartsatok nyugodtan ilyen dínókat. :)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 399
34 223
113
Mert mi van ha igénytelen és megéri?
Az van, hogy akkor nem ilyen pár darabos, meg pártucatos méretekben tartanák, hanem tényleges nagygazdák is rácuppantak volna és több százas, több ezres mértékben, gazdaságosabb technológiával még olcsóbban állítanák elő és uralnák le a piacot. De valamiért nem így van; el kellene gondolkozni, hogy miért.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 844
11 924
113
Az van, hogy akkor nem ilyen pár darabos, meg pártucatos méretekben tartanák, hanem tényleges nagygazdák is rácuppantak volna és több százas, több ezres mértékben, gazdaságosabb technológiával még olcsóbban állítanák elő és uralnák le a piacot. De valamiért nem így van; el kellene gondolkozni, hogy miért.
Talán mert nem egy tipikus fogás itt Európában a strucc/emusült, másrészt pedig az ára miatt kevesen engedhetik meg maguknak.
 
  • Tetszik
Reactions: Ramzana

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 399
34 223
113
akkor olyan állatfajt vagy fajtát tartsak, ami nem egy tucat faj(ta), ezzel lehet piaci rést betölteni.
És van helyette más nehézség, piacot találni, felvásárlót találni, feldolgozót találni.

Úgy gondolom, hogy patinás éttermek és/vagy szállodák nyitottak az ilyesmire.
Amit már valószínűleg a szükséges mértékben le is fedtek az eddigi tenyésztők.

Naponta megeszik 2-2,5 kg takarmányt (napi 2-300 Ft/egyed)
Inkább az a kérdés, hogy 1 kg súlygyarapodáshoz mekkora költség kell (azaz mennyi takarmány).
És mennyi az annyi számszerűen a bevétel-kiadás egyenlegnek.