Hoppá, kedves @kelepisti!
Kastééééély?
https://felvidek.ma/2023/05/visszat...lcnMuNkG6uYzchT6MQiViUjEcsnXHC0JLRu1WxJySRvik
Kastééééély?
https://felvidek.ma/2023/05/visszat...lcnMuNkG6uYzchT6MQiViUjEcsnXHC0JLRu1WxJySRvik
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Mikor majd legközelebb valaki azt mondja, hogy ő nem német, hanem osztrák, akkor csodálkozz már rá, hogy óóó, igen? I. világháború kirobbantása, Adolf Hitler, sacher torta?
"Könnyű azonosulni azzal, ami jó."
@Pogány valamit hozza szeretnel fuzni?Úgy vélem hazai égbolt tekintetében ma igazi kuriózum húzott el felettünk.
Bitang turboprop muzsikára lettem figyelmes, kimenni nem volt jelenésem meglesni, de FR24-re persze egyből rálestem. És mint kiderült a pogányi reptérről pár perccel korábban elstartolt, kanadai Basler BT-67 búgott el a közelben!
A BT-67-esek felújított, avionika téren fullosan modernizált, hajtómű terén turboprop konverzión átesett DC-3 / C-47 gépek. A Basler-t úgy tudom a 90-es évek elején direkt erre alapították. A szóban forgó példány eredetileg 1943 januári gyártású.
A napokban érkezett Kanada -> Izland -> Skócia -> Németország -> Pécs-Pogány útvonalon.
Rá-ránéztem FR24-en, hosszú szakaszon 7-800 láb (kb. 210-250 méter) magasságon tolta az ipart. Elment körberepülte a Somlót és visszajött Pogányba.
Ha már ebből a perspektívából nézzük akkor mondhatnánk azt is, hogy az osztrák az a német, akit úgy hívnak, hogy Taras Borodajkewycz.Az osztrák az a német aki el tudja neked adni hogy Adolf Hitler német volt, Mozart pedig osztrák.
Ez ilyen eurokonform rendszer...? Vagy mi volt az oka...? Ez meg a mindenfele tablabirosagok meg LB->Kuria meg anyamkinja visszahozatalakor tortent?
Nekem amugy sosem volt tiszta, minek kellett egy negyedik szintet beiktatni ahelyett, hogy bovitettek volna torvenyszekeket (ez volt a megyei birosagi szint korabban, ugye?)
Hagyjuk a németeket. Tegnap addig emlegettem, még ma megjelent egy bajor.Azért a németek sem annyira woke-ok, mint azt a médiában hozzák.
Próbálok pénzt bedobni a parkoló automatába Weimarban. A két érme kiesik, újra meg újra. Mellettem ál egy városi munkás narancssárga ruhában és nézi próbàlkozásaimat.
Mondja:
Szeszélyes (zickig..).
Én:Biztos nőnemű.
Ő:Igen, nem szereti, ha túl sokat dugnak be neki egyszerre.
Aztán tőle bevette a pénzem.
Ilyenkor talán érdemes visszamenni a gyökerekhez: inszurgens-ből kihozni vmit pl?Hagyjuk a németeket. Tegnap addig emlegettem, még ma megjelent egy bajor.
Hát, érzem én a német nyelvtanítás hiányosságát a Willi Froggal, meg a Zirkus Zimpanellivel, mikor a népfelkelőt kellene elmagyarázni, miközben a 'tolmácsnak' sincs fingja róla.
De... életszerű lett volna a mai napba iktatva és a német tudásommal.Ilyenkor talán érdemes visszamenni a gyökerekhez: inszurgens-ből kihozni vmit pl?
Akkor meg minek akarsz egy némettel a népfelkelésről beszélgetniDe... életszerű lett volna a mai napba iktatva és a német tudásommal.
Akar a franc. A temetőbe mentünk ki más okból és ott álltunk az I. vh-s síroknál és megállapítottuk, hogy milyen fiatalok és rá van írva a sírokra, hogy népfelkelő. (A többségnél.)Akkor meg minek akarsz egy némettel a népfelkelésről beszélgetni
Míg a népfelkelést meg bezzeg nem tudja :dAkar a franc. A temetőbe mentünk ki más okból és ott álltunk az I. vh-s síroknál és megállapítottuk, hogy milyen fiatalok és rá van írva a sírokra, hogy népfelkelő. (A többségnél.)
Most a gyerek tanul németül és újfent megállapítottam, hogy olyan hülye dolgokat tanulnak ma is -magántanárnál is, amik elég kicsi valószínűséggel fognak előjönni, mint beszédtéma; miközben sokkal hétköznapibb, életszerűbb dolgokat meg nem tanulnak. De tényleg, indokolja már meg valaki, hogy miért kell pl. a tarajossülről tanulni német nyelvleckében, alap nyelvtudáshoz?
A népfelkelés Landsturm, a honvéd a Landwehr.Míg a népfelkelést meg bezzeg nem tudja :d
Egyébként nem landsturm? Vmi ilyen rémlik, vagy az az ottani honvéd volt? Fassetudja
Meg a jódli! Tyroli bőrnadrág!Azért érdekes, hogy ma mi tesz egy népet néppé, az osztrák identitás fő részei a szép táj (a turizmus), a gasztrokultúra, a semlegesség, meg a tájszólás.
Így van.A népfelkelés Landsturm, a honvéd a Landwehr.
Az valszeg az anstürmen - megrohamozni szóból ered. A Land meg esetleg arra utal, h tartományi alapú, nem állami (szövetségi - Bund - szintű szervezés)?Így van.
Mondjuk azt nem értem logikailag, hogy a népből miként lesz land, mikor az volk. A viharból meg kelés/megmozdulás. Földvihar...de ez így..., hogy találták ki, hogy bármi logikusat kifejezzenek vele? És még elébiggyesztenek egy der/die/das-t; mint ha az a megértés szempontjából olyan fontos lenne. Bár lehet, hogy náluk régen sem volt egyértelmű, hogy a fiú az fiú, lány az lány, a többinél meg nem tök mindegy?
Persze, nyilván le lehet vezetni és megvan a maga logikája is a dolognak; csak ha tükörfordításban nézzük akkor elég érdekes eredményt kapunk.Az valszeg az anstürmen - megrohamozni szóból ered. A Land meg esetleg arra utal, h tartományi alapú, nem állami (szövetségi - Bund - szintű szervezés)?
Azért a németek sem annyira woke-ok, mint azt a médiában hozzák.
Próbálok pénzt bedobni a parkoló automatába Weimarban. A két érme kiesik, újra meg újra. Mellettem ál egy városi munkás narancssárga ruhában és nézi próbàlkozásaimat.
Mondja:
Szeszélyes (zickig..).
Én:Biztos nőnemű.
Ő:Igen, nem szereti, ha túl sokat dugnak be neki egyszerre.
Aztán tőle bevette a pénzem.
Ezért nem szabad tükörfordítást csinálni. Akkor jön a kalap cseppje, meg a gyalogsági bánya.Persze, nyilván le lehet vezetni és megvan a maga logikája is a dolognak; csak ha tükörfordításban nézzük akkor elég érdekes eredményt kapunk.
Én onnan olvastam félve a végkifejletet, mikor leesett az apró... hátha a németek mégsem olyan vókok -hanem még vókobbak.Tehat a konkluzio, hogy o jobban dug, mint te.