1. Igazad van, elég sok pénz megy az egészségügybe, csak kva szar módon költik el. Egyébként volt itt próbálkozás, de politikai okokból megfúrták (ki nem találod, kik....). Így az sem derülhetett ki, mennyire volt életképes az egész rendszer (de pl. a háziorvosoknál életképes volt).
2. Nem idevaló a kérdés, nincs ennek topikja?
Én alapvetően a vizitdíjat egy jó ötletnek tartottam....csak rossz megvalósítással. Én nem minden megjelenést fizetettem volna ki. Mondjuk évente 3-4 megjelenés ingyenes a háziorvosnál. Viszont ezen felül megjelenésenként egy ezres a tarifa.
A vizitdíjnak nem az az értelme, hogy további forrásokat vonjanak be az ellátásba (ez csak eszköz), hanem hogy leszoktassák az unatkozó nyanyákat, meg a hipochondereket, a felesleges erőforrás pazarlásról.
Esetleg lehetne egy egyre emelkedő tarifát is bevezetni. Mondjuk az évente ingyenes 3-4 megjelenés felett sávosan lehetne drágítani, egészen akár 10-20-ezres tételig is. Cserébe a járóbeteg szakellátásba a beutalóval érkezőknek ne kelljen fizetni. Mert akkor elvileg már a háziorvos utalja magasabb szintre, és akkor már azt kellene vélelmezni, hogy tényleg gond van. A szakellátásba csak úgy beesőket viszont egyből egy 20 ezres bónusszal "jutalmaznám".
Én fokozatosan visszavezetném. Kezdve az ügyeleti megjelenésekkel.
Elképesztő, hogy mennyien alkalmazzák az ügyeletet, mint normál ellátási formát.
Nejem rendszeresen azt meséli, hogy a nagyeszűek úgy csinálják, hogy fáj valamije egész héten (nem rosszabbodóan), majd szombaton délután/vasárnap reggel (rosszabb esetben vasárnap este 10-kor) bedzsesszelnek az ügyeletbe, hogy most volt ideje, elmenni. Nyilván már nem bírta ki Hétfő reggelig, hogy elmenjen a körzeti orvoshoz.
Az ügyeletek meg manapság rémálom mindenhol. Nem véletlen, hogy menekülnek az orvosok a közellátásból, amikor annyi beteget kell ellátniuk, mint 3-4 rendes munkanapon. Nyilván egy 24 órás hétvégi ügyelet alatt így nő a hibázás lehetősége is.
A másik véglet meg az, aki akkor sem megy el az ügyeletre, ha 2 napja nem mozog a fél oldala.
De lennének még ilyen ötleteim:
Pl. az egészségtelen életmódot folytatóknak simán büntető befizetéseket alkalmaznék. A dohányosok, piások esetén egyszerűen tovább drágítanám a fogyasztást, és az extra bevétel direktben becsatornáznám a TB-be. De szerintem általános felárat/kedvezményt lehetne alkalmazni az elhízottak/egészségtelenül élők esetén is.
Ez egy sima évi egyszeri megjelenést feltételezne, ahol általános felméréssel be lehet a pacienseket sorolni kategóriákba, és az alapján lehet pénzügyi szankciókat bevezetni. Aki nem megy el a szűrővizsgálatokra, az automatikusan a legmagasabb befizetők közé kerül. Mondjuk egy évi max. 40-50.000-es plusz befizetéssel szerintem már rá lehetne venni bárkit a helyes megközelítésre.
Amíg nem lesz pénzügyileg is érdekelt a társadalom, hogy figyeljen oda magára, és következmények nélkül égesse a gyertyát - mindkét végén -, addig nem várható drasztikus javulás.