molnibalage
Ez egy amerikai hadseregnek készült tanulmányon alapul, amit a saját korában is sokan vitattak. (ezt írja is a cikk)
Számomra az az érdekes, hogy a 2% az közel azonos a társadalmon belüli szocihopatás hajlammal rendelkezők arányával.
Meg ha bele gondolsz , ha csak 2% harcol az kevés tűnik, viszont ha a 2% olyan 98% ellen harcol akik nem akarják őt megölni, akkor a 2% elég szép eredményeket tud elérni. Ennek a témának a doku filmes feldolgozásában nem egy olyan "hőst" mutattak be, akik adott esetben egyedül megöltek egy-egy csatában 20-30 embert! Sima gyalogosként...
A mesterlövészeknél meg nem egy olyan volt aki 50+ igazolt találattal rendelkezett.
Ha nem is 2%-ot, de egy 5% körüli valós arányt azért el tudok képzelni.
Ma meg már ugyan ez igazoltan 90% fölötti....
Az ókori csatákban meg az volt az érdekes, hogy sok olyan csata volt ahol csak minimális vesztességek voltak. Ritkák voltak az olyan csaták , mint a thermopülai csata. És ott is (szerintem) azért tudtak kitartani a Spártaiak, mert egész életükben ölésre nevelték őket, míg a perzsáknál full hétköznapi fickók harcoltak, valószínűleg jóval kisebb ölési hajlandósággal.
Inkább az ilyen csaták voltak a jellemzőbbek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pákozdi_csata
Több 10.000-s haderők közötti össze csapás, pár 100 fős veszteségekkel.
Szerintem itt egy kicsit kevered a szezont a fazonnal, ezekben a csatákban (és úgy általánosságban a csatáknál) nem az öléshez nincs kedv hanem a sérüléshez vagy a halálhoz. Ezért az emberek nem agresszívak igyekeznek olyan helyzetben maradni ahol biztonságban érzik magukat. Valahol a neten láttam egy 1vh felvételt ahol közelharcra is sor került. A katonák nem rohamoztak hanem összehúzottak, a hátukat hozzápréselték a mögöttük lévökhöz, a vállukat a melletük lévőkhöz minrtha el akarnák öket tolni az ellenségtől. De a zavargásokban is megfigyelheted (pedig ott az életveszély közel sem olyan erős) hogy néhány ütés után nenekülnek még az agresszívak is. Tűzharcokban mindenki lapul feszülten nézelödik (kempel) az ellenség szintúgy mozgásra csak tervezés és szervezés után kerül sor.
Meg úgy általánosságban el tudod képzelni hogy valaki rád lő és te ezt úgy reagálod le hogy nem lövöm le mert ember?
Ez a felmérés szerintem vagy hülyeség vagy szimplán azt mutatja hogy milyen rosszul céloznak a zöldfülűek.