@Allesmor Obranna
Ezzel még talán egyet is lehet érteni, de részben a NATO az oka talán annak, hogy nem fajult bizonyos szintnél tovább néhány európai állam kakaskodása. Csak láttuk mi lett ott, ahol a nagyhatalmak telibeszartak mindent és a kicsit egymást kezdték ütni a Balkánon.
Az USA sem egységes, lásd mi az ami szövetségi és mi az, ami állami szinten van. Az ország mégis köszöni szépen, de működik.
Pont annyira illúzió, mint az USA. Az USA mégis létezik, ráadásul milliószámra olyan bevándorlók újjáalkotás, akik a fenti idézett területekről érkeztek. Hoppá...
Akkor lehet, hogy nem mindenki fejében vannak bajok, hanem az alapvető kultúrásik közeg bassza el az embereket, mert sokak fejben megrekedtek egy szinten. Akit nagyon zavar, az már inkább elmegy. Naná, hogy így nincs változás és simán dobálózunk olyan szavakkal, hogy illúzió. 80-90 éve egy német egy kanál vízben megfojtott volna egy németet, a mai német fiatalok meg talán már azt sem tudják jó ideig, hogy a két ország mekkorát háborúzott egymással.
Engem kicsit zavar, hogy egyesek ennyire könnyen legyintenek és dobálóznak az utópia és idealista szavakkal. Nem kell tökéletesnek lennie az EU-nak, jobbnak kell lennie, mintha az EU nem lenne. Most képzeljük el egy pillanatra, hogy milyen lehetőségek voltak 1971, 1981, 1991, 20101, 2011 és milyen lehet 2021-be ma egy fiatal előtt. Hova mehetett, mi között választhatott és hova mehetett az ember szabadon, ha valami nem tetszett neki.
Azért ne essünk már át a ló túoldalára. Ez kb. önvezető autók (agyatlan) ekézésénél van, hogy "dehá', balesetet okozott és meghalt egy ember." Tényleg? Az emberek is szokták. A kérdés az, hogy arányaiban jobb lehet a végeredmény vagy sem váltással.
Aki szerint, ma jobb lenne EU-n kívül, az picit hibbant szerintem. A Brexit utáni események a briteknél egyértelműen megmutatták szerintem, hogy a magyarnál sokkal erősebb gazdasággal bíró ország esetén is a piac generális ítélete az volt, hogy "hülyék vagytok...?"