Tegnap egy nyílt törést szenvedett sérültet kellett kimenteni a Badacsonyi hegy egyik nehezen járható túra ösvényéről, melyhez a Honvédség kutató-mentő helikopterét is segítségül kellett hívni. Nem rendkívüli az eset, csak éppen szemtanúja voltam egyes részeseményeknek és a média hírközlésének teljesen valóságot nélkülöző működésének.
Tegnap kora délután kisebb túrára indultunk a családdal a Badacsonyi hegy badacsonytomaji oldalának alján a szőlőültetvények között. Indulásunkkor hallottuk, hogy a tűzoltók elindultak Badacsony irányába, majd kb. 5-10 perc múlva az ellentétes irányba. Ugyanekkor megjelent egy mentőhelikopter is a hegytető közelében, majd Badacsonytördemic irányában (ez hozzánk képest pont az ellenkező oldala a hegynek) pár perc körözés után leszállt. Ezután kb. 20-30 perc múlva már fenn kószáltunk a hegyen, amikor megjelent a honvédség Mi-17-ese, nem kis örömére a fiamnak, mivel kb. 100 m-re ment el a fejünk felett. El is tűnt a hegytető fái mögött, de tisztán lehetett hallani, hogy ott van. Majd 5 percre rá, elkezdett körözni a hegy körül és ezt kb. fél órán át folytatta. Ekkorra már elindultunk hazafelé és azt találgattuk, hogy mi történhetett (persze nagyjából sejtettem, mivel pár napja olvastam, hogy a Pilisben is hasonló eset történt).
Kb akkorra ment el a minyó is, mire mi is hazaértünk. El is kezdtünk kutakodni a neten, hogy mi történt, a feleségem pedig a fb-on, ahol a helyiek is már kérdezősködtek, hiszen arrafelé nem szokásos látvány a katonai helikopter.
Kb 5 percen belül találtam egy hivatalos katasztrófavédelmi bejegyzést, melyet pár hírcsatorna azonnal át is vett :
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_esemeny_olvas&id=11925
"
A szerencsétlenül járt embert hordágyon vitték a mentőhelikopterhez.
Megbotlott és lábsérülést szenvedett egy ember egy erdei ösvényen Badacsonytomajon, a Kisfaludy Sándor-kilátónál. Miután a mentőszolgálat munkatársai ellátták a sérültet, a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók hordágyon egy körülbelül kétszáz méterre lévő sziklaszirthez vitték, ahonnan mentőhelikopter szállította el."
Ez azért is érdekesen hatott, mert a minyó, kb 5-10 perccel azelőtt ment el. És meg sem említi a katonai helikopter jelenlétét. Be is tette a linket a feleségem az fb-on egyik ilyen diskurzusba, majd szinte azonnal érkezett is a válasz egy értetlenkedő tördemici lakostól, ugyanis nemhogy nem vittek el senkit a mentők, de még mindig ott a helikopter a falujukhoz közeli tisztáson, ahol leszállt. Még képet is küldött róla.
Így már kezdett összeállni a kép. Ma reggelre meg is jelent a honvédségi cikk is az eseményekről:
https://honvedelem.hu/cikk/112649_ismet_a_honvedseg_segitsegere_volt_szukseg_
Ennyit a hírek valóságtartalmáról. Igen körül kell járni egy témát, ha információt akarunk szerezni valamiről.