Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Modern radarral és fedélzeti rendszerekkel akkor sem jön ki a matek.

A briteknél cirka 1 milliárd font per egységre jön ki a Type-26, radarnak Type 977 Artisant kapnak (amik a felújított Type-23-asokon is vannak), rakétának meg CAMM-t. Az ausztrálok újabb fázisvezérelt radart akarnak a saját változatukra, a Hunter-osztályra CEAFAR2 radart kérnek. A Hunter osztály ára is várhatóan 1 milliárd USD per darab felett lesz...
Hm....
  • GDBIW has received a $3,904,735,559 fixed-price incentive firm target (FPIF) contract for the design and construction of four DDG-51 class ships in FY 2019-2022.
  • HII will design and construct six DDG-51 class ships in FY 2018-2022 under a $5,104,668,778 (FPIF) contract.
https://navaltoday.com/2018/09/28/u...r-arleigh-burke-class-destroyer-construction/

Ennek fényében azért tényleg meredek, hogy egy fregatt szerűség többe kerül, mint egy AB Flight III romboló.
 
  • Tetszik
Reactions: Cifu

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Hm....
  • GDBIW has received a $3,904,735,559 fixed-price incentive firm target (FPIF) contract for the design and construction of four DDG-51 class ships in FY 2019-2022.
  • HII will design and construct six DDG-51 class ships in FY 2018-2022 under a $5,104,668,778 (FPIF) contract.
https://navaltoday.com/2018/09/28/u...r-arleigh-burke-class-destroyer-construction/

Ennek fényében azért tényleg meredek, hogy egy fregatt szerűség többe kerül, mint egy AB Flight III romboló.

Igen és nem.

Először is az FPIF úgy működik, hogy ez egy cél ár, ahol a költség célárhoz viszonyított mozgása alapján megy a nyereség a vállalkozónak - más szóval az FPIF esetében csak azt látjuk, hogy a vállalkozó által adott célár mennyi, hogy a nyeresége még ezen felül mekkora lesz, azt nem. Itt egy minta:

FixedPriceContract.jpg


Tehát mondjuk nem egészen 1 milliárd dollár a GDBIW féle szerződés szerint a DDG-51 Flight III darabára, de a profitszázalékok nélkül nem tudjuk, hogy mennyi lesz a végár. Ha a GDBIW a célárnál olcsóbban tudja leszállítani, akkor több nyereséget zsebelhet be, de a fenti példánál érdemes megnézni, hogy a célárnál csak akkor kerül kevesebbe valójában a beszerzés, ha 20%-al (!) alacsonyabb áron sikerül legyártani. Ez egy jó minta, ami alapján látható, hogy ha 1.2 milliárdba is kerül végül az egységek darabja, akkor is lesz egy nyereségszázalékuk, csak éppen kevesebb.

E mellé tegyük hozzá, hogy a vételáraknál komoly tényező a darabszám. A QE osztálynál a költségek jó részét az adta, hogy egyszerűen fel kellett szerelni a szárazdokkot az építéshez - anno raktam be linket, hogy a hajógyár árulja a kínában gyártott, 1000 tonna teherbírású portáldarut eladásra, mert nincs rá most már szükség az egységek elkészülte után.

Az AB osztály gyártása 25 éve folyamatos, egyszerűen a sorozatgyártás mintapéldáját látjuk: ha 2-3-4 egységet gyártasz, akkor drágák a járulékos költségek, ha 100-at, akkor viszont a járulékos költségek eloszlanak, és a darabár máris töredéke lehet. Simán el tudom képzelni, hogy az amúgy 1 milliárd dolláros Type-26 rögtön 10-20%-al olcsóbb lenne, ha kétszer annyit rendeltek volna belőle (de ugye Type-31 lesz belőle emiatt - ami szintén áremelő tényező).

A másik tényező a részelemek költségei. Az LCS azért piszok drága, mert drága anyagokból építik (az aluötvözetből készült hajó gyártása drágább, mint az acélból készülté), drága részelemekből (két LM2500 gázturbina, plusz bonyolult meghajtás). A FREMM egyik tényezője, hogy "csak" 1db MT30 turbinája van - viszont ezért a pályázók közül a második leglassabb lehet az elemzések szerint (a leglassabb a Huntington-féle Cutter lenne), és olcsóbb acélból készült - így kerül kb. annyiba, mint az LCS.

A pályázók terén szerintem a legnagyobb kérdőjel az, hogy igazából mit akar a US NAVY. A FREMM 6000 tonnás hajóosztály, ahogy az Álvaro de Bazán-osztály is. Vagyis ha ezek nyernek, megint feljebb csúszik az US NAVY-n belül is a hajóosztályok tömege (4000-ről 6000-re a fregattok, 7000-ről 10000 tonnára a rombolóké és 10000-ről közel 16 ezerre a cirkálóké). Tényleg egy 6000 tonnás "mini-AB-re" lenne szüksége a US NAVY-nek?

Én akkor vakartam a fejemet, amikor a FREMM és a Álvaro de Bazán ki lett választva, de a kisebb MEKO 200 nem. Az én logikám alapján egy MEKO 200AN mondjuk Sea Giraffe szintű radarral, 16-32db ESSM Mk.2 légvédelmi rakétával, egy Phalanx vagy SeaRAM CIWS-el, 8db NSM-el, egy 127mm-es löveggel és 2db 30mm-es gépágyúval, egy helikopterrel és esetleg 2x3 torpedó-vetőcsővel bőven jó lett volna, egy LM2500 vagy MT30 szintű gázturbina alapú CODOG meghajtással. Egy ilyen egység kijöhetne 500 millió USD-ből, vagyis egy fél AB árából, és bár lassabb, mint az LCS, de ahhoz képest brutális tűzerővel bír.

Itt a MEKO 200AN (algéria), a lényeg a 16db (!) RBS-15 Mk.3 és a 32db Umoktho-IR SHORAD, Sea Giraffe radar és a 127mm-es löveg:

140_1552461_1000.jpg


140_a31f241848282ae4cb2b7850593a05e6.jpg
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Mi indokolja a szokásoshoz képest dupla mennyiségű ASM indítót?

A kérdésre kérdéssel válaszolnék: miért elégedik meg a NATO flották többsége mindössze 8db Harpoon indítóval egy sokkal nagyobb hadihajón is?
Egy 640 tonnás Visby-osztályú korvett visz 8 db RBS-15-öt. A Norvégok 274 tonnás Skjöld-osztályú korvettje 8db NSM-el bír - ugyan annyitval mint az 5290 tonnás Fridtjof Nansen-osztályú fregattok.

Reálisan nézve egy átlagos korvett vagy fregatt méretű egység CIWS rendszere szimultán 2-4 beérkező veszélyforrást tud semlegesíteni. Vagyis ahhoz, hogy biztosan komoly károkat okozz, minimum 4, de inkább 5-6 hajó elleni robotrepülőgépet kell indítanod. Egy erősebb fregatt vagy romboló besorolású egység ellen inkább 8-at. Más szóval a NATO hadihajók többsége egy-az-egy elleni hadviselésre van felfegyverezve. Nem a Szlava- vagy a Kirov-osztály van túlfegyverezve ilyen téren, hanem azok vannak reálisabban felfegyverezve. A NATO a létszámfölényre épít, arra, hogy egy tengeri ütközetben több hadihajója lesz, mint az ellenségnek (ez a hidegháborúban ugye nagyjából meg is állt, utána is, Kína utóbbi időkben tapasztalható felfejlődéséig), így elég hajónként 8db Hajó-hajó elleni robotrepülőgép.

Az algériai flotta úgy gondolkodott, hogy csak két nagyobb felszíni egységet engedhet meg magának, noha van még 3db modern kínai építésű (de Thales Smart-S radarokkal és a Thales központi tűzvezető rendszerével felszerelt) és két orosz Projekt 20382 osztályú korvettjük. Arra építkeztek, hogy akkor ezek legyenek minél félelmetesebbek. Hát az Algír Fregattok a méretükhöz képest azok...
 
M

molnibalage

Guest
Ugye csak viccelsz? Értem én, hogy elkötelezett vagy az amerikai hegemónia iránt (aka az usa bármit megtehet bármibe beleszólhat és bárkit likvidálhat) de hogy erről az álláspontról az ugyanerre törekvés jogát elvitasd másoktól, az eléggé barnás árnyalatot ad a hozzászólásodnak.
Az oroszok álláspontját a maguk szempontjából megértem. A folyamatos bekerítettségérzés, az állandó világpolitikai nyomás alatt tartás kialakított bennük egyfajta csakazértis mentalitást, a fegyverkorlátozó szerződésekkel kapcsolatban.
Ugyanakkor azt feltételezni az ellenfélről, hogy az általa kezdeményezett lépés (szerződés felmondása) következményeire nem készült fel már jóelőre egy meg nem engedhető luxus lenne az oroszok részéről.
Kína más tészta, ők azért fegyverkeznek, hogy kihasíthassanak a vilábgól egy nagy szeletet a maguk számára és amikor elérkezettnek látják az időt ki is fognak. Hogy ezt az oroszok vagy az USA érdekek vagy mindkettő rovására teszik meg az még nem dőlt el.
Az általad komcsi diktatrórikus szemétdombnak nevezett országokat a nyugat nem jóhiszeműen húzta fel, hanem a kapzsisága miatt "húzódtak fel" (értsd: öntötték és öntik oda a pénzt az olcsó nyersanyag és az olcsó munkaerő miatt).
Ha az oroszokat a kilencvenes években nem tekintették volna kilóra megvásárolható elmaradott primitív barbároknak, hanem a kommunizmus alól felszabadított országokkal egyenrangú kereskedelmi partnerekként bántak volna, nem egy kizsákmányolható haszonállatként, és a végtelen profitéhségben a "két forintért anyámat is" managerek nem verték volna szét a nyugati munkaerőpiacot azért, hogy a kínai biorobotokkal gyártassanak mindent, akkor lehet, hogy sem az oroszoknak nem lenne igényük Putyinra és nem éreznék azt, hogy jó vásárt csináltak vele, amikor visszagondolnak az amerikai kottából játszó Jelcin érára és a kínaiak is másképp látnák a kommunista pártot, ha még most is úgy nézne ki az ország mint Észak-Korea.

Szóval lehet úgy nézni, ahogyan te, de szerintem a világ emiatt a nézőpont miatt jutott el oda, amit most felrósz neki.
Ezek és Krím megszállása után akkor próbálj meg bárkit meggyőzni arról, hogy számít-e, hogy mit írsz alá Oo-gal, ha számára egy szerződéses kötelezettség ennyit jelent...

Budapesti Egyezmény szarunk rá...
MRBM egyezmény szarunk rá...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 662
12 359
113
Ezek és Krím megszállása után akkor próbálj meg bárkit meggyőzni arról, hogy számít-e, hogy mit írsz alá Oo-gal, ha számára egy szerződéses kötelezettség ennyit jelent...

Budapesti Egyezmény szarunk rá...
MRBM egyezmény szarunk rá...
Nem vagyok annyira naív, hogy azt higyjem, hogy ezek az országok (Kína, USA, Oo) bármilyen szerződésre ne szarnának nagy ívben, ha az érdekeik azt diktálják.
Nem kell ehhez Oo-ig menni, amikor Kuba vissza akarta kapni Guantanamót az USA szart a fejükre, ugyanitt szarik az emberi jogokra is (amit máshol oly bőszen számonkér másokon), mindenki szemérmesen félrenéz (próbálna nem úgy tenni…)
Kína a Dél-Kínai tengert a saját kerti tavának tekinti pont leszarja, hogy mindenki másnál messzebb vannak a határai a vitatott területektől, de lehetne szó tibetről, vagy az Ujgurokról, aki nem akar magának (most még) gazadságilag (később máshogy is) rosszat szemérmesen félrenéz.
És igen, az oroszok pont ugyanígy szarnak bármire, ha nekik az úgy tetszik, tényleg nem értem mire a nagy csodálkozás. Különbség az, hogy mivel az oroszok büntetlenül szívathatóak (a gázt mint aranytojást tojó tyúkot nem zárják el, atomot meg nem fognak csak úgy dobálni) bátran nem néz félre senki.

A Krím megszállásával példálózni meg enyhén szólva kettős mérce… Grenada, Panama, Haiti...? Apropó, hány országban van USA katonai bázis? Aktív helyi politikusként próbálj meg egyet is megkérni, hogy számolják fel és legyenek szívesek hazafáradni. Aztán nézd meg magad, hogy mi lett belőled…
Vagy esetleg kérd meg őket, hogy legyenek szívesek mellőzni a lehallgatásodat az országod állampolgárainak lehallgatásával együtt. Ugyanerre megkérheted az oroszokat és a kínaiakat is, ha kedved van egyszerre több pofonfát rázni.

Szóval nem kell a duma, sáros itt mindenki, dobálják is egymásra rendesen.
 
M

molnibalage

Guest
Nem vagyok annyira naív, hogy azt higyjem, hogy ezek az országok (Kína, USA, Oo) bármilyen szerződésre ne szarnának nagy ívben, ha az érdekeik azt diktálják.
Nem kell ehhez Oo-ig menni, amikor Kuba vissza akarta kapni Guantanamót az USA szart a fejükre,
Stop. Volt olyan hülye valamelyik kubai, hogy felvette a pénzt a Castro féle hatalomátvétel után, ami a szerződés automatikus meghosszabbításával járt. Talán tessék utána olvasni. Azóta persze nem váltják be a bérleti díjat. Természeten, ha majd lejár bérlet és megszegik az egyezményt, akkor lehet az asztalt verni. De az még odébb van emlékeim szerint.

Kína a Dél-Kínai tengert a saját kerti tavának tekinti pont leszarja, hogy mindenki másnál messzebb vannak a határai a vitatott területektől, de lehetne szó tibetről, vagy az Ujgurokról, aki nem akar magának (most még) gazadságilag (később máshogy is) rosszat szemérmesen félrenéz.
És igen, az oroszok pont ugyanígy szarnak bármire, ha nekik az úgy tetszik, tényleg nem értem mire a nagy csodálkozás. Különbség az, hogy mivel az oroszok büntetlenül szívathatóak (a gázt mint aranytojást tojó tyúkot nem zárják el, atomot meg nem fognak csak úgy dobálni) bátran nem néz félre senki.
És úgy ismersz, mint aki ennek tapsol? Én azon pislogok, hogy kb. "mi van ha" és "úgyis fel lesz mondva" vonalon teljesen belefért az valakinek, hogy nukleáris fegyverkorlátozási egyezményre szarik. Ezek után aztán kb. annyi értelme van tárgyalni és megegyezni bármiről írásban, hogy semmi. Bravo...

A Krím megszállásával példálózni meg enyhén szólva kettős mérce… Grenada, Panama, Haiti...?
Kérlek javítsál ki, de jelenleg ezek az országok USA katonai megszállás alatt vannak? Hány amerikai hajó horgonyoz ezek kikötőiben és hány amerikai légvédelmi egység védi az ott állomásozó katonai erőket? Ellenben Krím most Oo. része egyes térképek szerint, attól függ, hogy kit kérdezel. Ellenben olyan térképet én nem ismerek, ahol ma Panama vagy Grenada az USA tagállama vagy unincorp. terrirotry státuszban levő területe lenne,

Pislogok. Erősen.
Szent az USA? Egy faszt. De azért ilyen párhuzamot vonni. Atyaég...

Apropó, hány országban van USA katonai bázis?
A szuverén országok magánügye, hogy engedélyezi-e azokat vagy sem. Magyarországon nem azért állomásozott a szovjet DHCS, mert a megválasztott kormány erre felhatalmazást kapott az ország lakosságától.
Atyaég no.2...

Arról nem is beszélve, hogy pl. az Európában levő hh-s támaszpontok nagy része bezárt. Éppen ma hír, hogy mi várható, további leépítés.
https://www.bbc.com/news/uk-england-suffolk-46237845

Aktív helyi politikusként próbálj meg egyet is megkérni, hogy számolják fel és legyenek szívesek hazafáradni. Aztán nézd meg magad, hogy mi lett belőled…
Tehát akkor itt most a demokratikus jogviszonyokat tetszik ekézni? Az fasza.

Vagy esetleg kérd meg őket, hogy legyenek szívesek mellőzni a lehallgatásodat az országod állampolgárainak lehallgatásával együtt. Ugyanerre megkérheted az oroszokat és a kínaiakat is, ha kedved van egyszerre több pofonfát rázni.
Mindenki lehallgat és megfigyel mindenkit. Mert a világ ilyen. Viszont ez hogyan jön az INF egyezmény megszegéséhez? Sehogy. Ahhoz sem, hogy hol van támaszpont.

Elég viccesen sikerült ugrálni a témák között és kicsit lefordítva azzal próbálsz validálni egy nemi erőszakot, hogy más gyilkolt.
Vastaps...

Szóval nem kell a duma, sáros itt mindenki, dobálják is egymásra rendesen.
Ez ok. Csak a bibi, hogy úgy indult, hogy azon a rakéták létezése megszegése az INF egyezménynek. Pont.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 701
113
A Krím megszállásával példálózni meg enyhén szólva kettős mérce…

Meg amúgy hülyeség is. Saját magadat nehéz megszállni. Ukrajnához van talán a legkevesebb köze, volt mindeféle görög, meg barbár népség (gót leszármazottak még a XX. században is éltek arra!) eddig a Krímnek, tatár, török terület volt amíg a XVIII. sz. végén az oroszok el nem foglalták tőlük, és egészen 1954-ig végig orosz volt, amíg egy pártgyűlésen ki nem találták, hogy mostantól nem Orosz Szovjet Szocialista Köztársaság, hanem az Ukrán Szocialista Köztársaság része lesz. A Szovjetunió felbomlásakor meg így maradt, most meg kb. visszacsinálták, csak nem kérdeztek meg senkit hogy tetszik-e neki.
 
M

molnibalage

Guest
Meg amúgy hülyeség is. Saját magadat nehéz megszállni. Ukrajnához van talán a legkevesebb köze, volt mindeféle görög, meg barbár népség (gót leszármazottak még a XX. században is éltek arra!) eddig a Krímnek, tatár, török terület volt amíg a XVIII. sz. végén az oroszok el nem foglalták tőlük, és egészen 1954-ig végig orosz volt, amíg egy pártgyűlésen ki nem találták, hogy mostantól nem Orosz Szovjet Szocialista Köztársaság, hanem az Ukrán Szocialista Köztársaság része lesz. A Szovjetunió felbomlásakor meg így maradt, most meg kb. visszacsinálták, csak nem kérdeztek meg senkit hogy tetszik-e neki.
Ezzel az erővel és mentalitással katonai erő alkalmazásával akkor vissza lehetne csatolni a környező országok magyarlakta területeit és az teljesen ok?
(Persze erőnk nincs hozzá.)
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Ezzel az erővel és mentalitással katonai erő alkalmazásával akkor vissza lehetne csatolni a környező országok magyarlakta területeit és az teljesen ok?
(Persze erőnk nincs hozzá.)
Speciel ezt tudnám jónéhány sorstársammal élvezni...és még jogalap is lenne hozzá, de manapság nem divat fehér lovon csak úgy vonulgatni...:cool:
 
T

Törölt tag 008

Guest
Hawaii az USA tagállama perpillanat, nincs megszállás alatt.
Koszvót sem tartja megszállás alatt az USA, nem az USA része, semmilyen szinten?
De szépen terelsz.
Ennyi erővel a Krím Oroszország része nincs megszállás alatt.
Nézzd már meg, Hawaii hogy is került az usa tagállamai közé? Ja, hogy még SAJÁT elnöki felhatalmazása sem volt a tengerészgyalogosoknak akik lerohanták. :)

Koszovó nem az USA része, de az USA szakította ki Szerbiából és csinált belőle bábállamot. Az oroszok legalább nem tomahawkozták szét Kijevet. Pedig igény lett volna. :D
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 701
113
Ezzel az erővel és mentalitással katonai erő alkalmazásával akkor vissza lehetne csatolni a környező országok magyarlakta területeit és az teljesen ok?
(Persze erőnk nincs hozzá.)

Ugyanaz a szitu, legfeljebb annyi a diffi hogy az elmúlt 50-60 évben erőteljes khmm etnikai változatatások történtek. De annyiban teljesen analóg, hogy történelmileg-kulturálisan max. visszacsatolásról lehetne szó a területek nagy részénél, és morálisan is nehéz lenne megkérdőjelezni.

Az hogy erre milyen lehetőség képesség van, na ott van a diffi...
 
M

molnibalage

Guest
De szépen terelsz.
Ennyi erővel a Krím Oroszország része nincs megszállás alatt.
Nézzd már meg, Hawaii hogy is került az usa tagállamai közé? Ja, hogy még SAJÁT elnöki felhatalmazása sem volt a tengerészgyalogosoknak akik lerohanták. :)

Koszovó nem az USA része, de az USA szakította ki Szerbiából és csinált belőle bábállamot. Az oroszok legalább nem tomahawkozták szét Kijevet. Pedig igény lett volna. :D
Akkor most azon vitatkozzunk, hogy az Orosz birodalom, majd a Szovjetunió milyen hódításokkal jött létre? Biztos egész Szibéria önként csatlakozott a cárokhoz és a Balti államok is önként mentek Moszkva fennhatósága alá.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
M

molnibalage

Guest
Akkor megadsz egy időskálát, hogy honnantól számít szemétségnek egy ország lerohanása és honnantól nem?
Most kicsit szemét leszek. Ukrajna területi sérthetetlenségéről és az atomfegyverek lemondásáról szólt a Budapesti Egyezmény. Hawaiit miféle egyezmény védte? Semmi. Mert nem fehér ember uralta. Az egy ilyen korszak volt. Az ugye megvan, hogy ezért nem is kértem számon, hogy hogyan lett az Cári Birodalom akkora, amekkora?

Valahol mulatságosnak tartom, hogy hova sikerült már megint eljutni oda, hogy a közép hatótávolságú BM-ekről szóló egyezményről volt szó és egyesek már ott tartanak, hogy az USA bezzeg elfoglalta Hawaiit....
 
T

Törölt tag 008

Guest
Valahol mulatságosnak tartom, hogy hova sikerült már megint eljutni oda, hogy a közép hatótávolságú BM-ekről szóló egyezményről volt szó és egyesek már ott tartanak, hogy az USA bezzeg elfoglalta Hawaiit....
Szerintem is mulattságos, mert pont te hoztad fel a Krímet. Én már csak arra reagáltam két párhuzammal, nem az egyezményre.
Annak nem örülök, hogy azt felmondják, pláne annak nem örülök, hogy a többi atomhatalom nem csatlakozik hozzá.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci