Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
...
A hifizésben az a szép, hogy a felhasználó szubjektivitása az a paraméter, amit a legobjektívebbnek kell elfogadnod, ha el akarod adni a "prémium" termékedet egy autó áráért...

Sac per kábé itt a lényeg, noha audio terén is van kimérhető, kimutatható megközelítés, a vége az, amikor a T. felhasználó leül elé, és hallgatni kezdni. Olyan hangkép kell, ami neki tetszik, és ennyi. Hogy ezt egy párezer vagy pármillió forintos rendszer adja le, az teljesen mellékes (max. az egot legyezheti).

Plusz mindig az jut eszembe, hogy itt is általánosan elismert tény, hogy minden zenész süket... :D
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 291
10 342
113
Sac per kábé itt a lényeg, noha audio terén is van kimérhető, kimutatható megközelítés,a vége az, amikor a T. felhasználó leül elé, és hallgatni kezdni. Olyan hangkép kell, ami neki tetszik, és ennyi. Hogy ezt egy párezer vagy pármillió forintos rendszer adja le, az teljesen mellékes (max. az egot legyezheti).

Plusz mindig az jut eszembe, hogy itt is általánosan elismert tény, hogy minden zenész süket... :D

Ezért is követek el "méricskéket"; ha más nem, akkor az anomáliák, illetve a terem akusztikai sajátosságainak kiszűrésére...meg hogy megnyugtassam a szkeptikusokat.

Az egyik sógornőm szimfonikus zenekar első hegedűse és koncertmestere.
Gyakorlatilag abszolút hallása van, le is teszteltük: http://www.szynalski.com/tone-generator/
De a hallása:D:D:D...azért van ott zajterhelés rendesen:(
Sejted mit szívom a vérét...:rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Cifu and antigonosz

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 291
10 342
113
Nagy betegség ez a hifizmus is,szerencsémre mikor rajtam kitört,az anyagi helyzetem,és a fontossági sorrend hamar ki is gyógyított belőle.:D
A "hifizmus", mint kór akkor tudja megtámadni a szervezetet, ha az le van gyengülve; vagyis van rá pénze - vagy nincs rá felesleges, de arra fordítja.
A pénztelenség kiváló védekező mechanizmust tud kiépíteni bármilyen alattomos hobbival szemben.:D
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 291
10 342
113
Azért MP3-ban lehet hallani vad dolgokat a zenében, ha van hozzá füled (zajok, hangok tűnnek el)

Na ez meg a másik probléma a minőséghajszolással.
Ha egy Sokol táskarádión hallgatod a zenét, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy egy ötvenes évekbeli hangfelvételt hallgatsz, vagy Clean Bandit - kétségkívül korszakalkotó:D - Solo című, loudness war szindrómában szenvedő számát.
A Sokol rádiónak nem fog sikerülni átadni a dinamikát...

Na most mennél jobb reprodukciós képességgel rendelkezik a cuccod, annál inkább szenvedni fogsz, mert rájössz, hogy mennyi khm. furcsa ízlésű hangmérnök van - vagy a bánat tudja, hogy milyen közelről hallgatta a stúdió (általában szándékosan a hibák kinagyítására hangolt) monitorhangdobozát...s csak szenvedni fogsz, mert a régi jó VHS videómagnódról anno milyen dögösen, dinamikusan szólt a sztereó tévéden a Rhythm is a dancer:

Ja, nem.:eek::(

Na ezért nem igyekszem leváltani a katódsugárcsöves tévémet: Egy mai sportközvetítés után közvetlenül betenni a Predator 1-et!?
https://videa.hu/videok/film-animacio/ragadozo-1-teljes-film-b0LsPo2jpwih6NUW
:confused:
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113
Részben igen, de azért a normális tervezésű cuccoknál a kötél dobon létezik egy kábel megvezető nevü kütyü, ami a kötéldob kimunkált hornyaiba vezeti a kábelt, amjd a következő réteget pedig pont az előző sor "közeibe " és így tovább. A kötél egymásra csévélésekori súrlódásából eredő esetleges roncsolódást pedig minden normálisan karbantartott daru esetén egy erős kötél bezsírozással próbálják kikerülni. A kültéri nagy daruknál tényleg az van, hogy ez a bezsírozásos védelem érzékeny a porra, ezért alkalmazzák még +ban amit @papajoe is leírt.



Nem szeretnék elveszni a részletekben,a kütyü,ami vezeti a kötelet,az csak vezeti,hogy ne legyen pl egy oldalra az egész kötél felcsévélve,az ehhez szükséges feszességet az emelő horog,meg a csigasor súlya adja,ami erre elég is. A kötél akkor csúszik egymáson,amikor ráemelsz 25 tonnára,vagy többre,lehet hallani ahogy helyezkedik minden réteg a dobon ;). A kötelet nem tudok róla,hogy zsíroznák,mert gyárilag impregnálva van kátránnyal,esetleg speckó zsírral,mert azzal,hogy kívülről összekened zsírral,belül még száraz marad,egy 25 mm-es kötélben könnyen van 60-80 szál is,és olyan szorosra van fonva,hogy oda be nem menne a zsír önként.
:)

Peace.
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Tudom ezzel most magamra rántom az összes audiofill emberkét, de én meg sose fogom megérteni a vinyl-rajongást.
Én nem vagyok az, mindeössze szeretem normális minőségben hallgatni a zneét.
  1. A vinyllemezeket is digitális forrásból (masterből) készítik már jó ideje (tudom, a Magneotonnál én intéztem az utolsó hanglemezgyártást példáult).
  2. A hanglemez sérülékeny hanghordozó, eleve a hanghordozó részen is súrlódik a hangszedő tű, tehát X lejátszás után már nem pontosan olyan lesz a kinyert hang, mint az elsőnél.
  3. Egy FLAC digitális forrásnál többet még az audiofillek se nagyon kívánhatnak.
Igen, tudom, az audiofilleknek semmi sem jó. Pár hónapja hasonló témában leírtam kb. ugyanezt, erre rövidetesen arra indult a téma, hogy hát a FLAC azért nem jó, mert a legtöbbször csak 16 bit / 44,1kHz-esek, míg az igazi masterek 24 bitesek és 96kHz-es mintavételezésűek ... Itt már végképpen elengedtem a dolgot... :confused:
Én nem értek ilyen szinten a dologhoz, csak a saját hallásomra hagyatkozom. Gyári CD-n és vinylen is sokkal jobbnak tartom a hangzást mint MP3 vagy hasonlón, a FLAC mondjuk tényleg kivétel de az emberek többségénél nem ez az általános.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 291
10 342
113
Én nem vagyok az, mindeössze szeretem normális minőségben hallgatni a zneét.

Én nem értek ilyen szinten a dologhoz, csak a saját hallásomra hagyatkozom. Gyári CD-n és vinylen is sokkal jobbnak tartom a hangzást mint MP3 vagy hasonlón, a FLAC mondjuk tényleg kivétel de az emberek többségénél nem ez az általános.
Az MP3 a 90-es évek kompakt kazettája...
Volt is a 80-as években valami (angol) kép, aminek a szövege arról szólt, hogy a kompakt kazetta a zene elleni bűncselekmény. (Gondolom valamelyik lemezkiadó reklámja lehetett)
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 701
113
Én nem vagyok az, mindeössze szeretem normális minőségben hallgatni a zneét.

Én nem értek ilyen szinten a dologhoz, csak a saját hallásomra hagyatkozom. Gyári CD-n és vinylen is sokkal jobbnak tartom a hangzást mint MP3 vagy hasonlón, a FLAC mondjuk tényleg kivétel de az emberek többségénél nem ez az általános.

Az MP3 és tsai védelmében azért el lehet mondani, hogy amíg az emberek túlnyomó többsége ilyen max. tizen-huszonezres hangeszközökön hallgatja vissza a zenét, és maga a zene is 90%-ban valami libaryből összedobált elektromos izé, addig nem az digitális meg a kódolási veszteség lesz a legnagyobb probléma, hanem hogy mit hallgat és micsodán.

Más szóval ha a zene egy szar minőségű elemekből van összetákolva, az egy alaplapi 3 dolláros integrált valami alakítja át jelekké és az egy borzalmasan torzító és lapos PC-s egyenhangszóróra vagy auchanos audiorendszeren megy ki, akkor nem tökmindegy hogy a tetejébe még az MP3 is csörög..?
 
M

molnibalage

Guest
Az MP3 és tsai védelmében azért el lehet mondani, hogy amíg az emberek túlnyomó többsége ilyen max. tizen-huszonezres hangeszközökön hallgatja vissza a zenét, és maga a zene is 90%-ban valami libaryből összedobált elektromos izé, addig nem az digitális meg a kódolási veszteség lesz a legnagyobb probléma, hanem hogy mit hallgat és micsodán.

Más szóval ha a zene egy szar minőségű elemekből van összetákolva, az egy alaplapi 3 dolláros integrált valami alakítja át jelekké és az egy borzalmasan torzító és lapos PC-s egyenhangszóróra vagy auchanos audiorendszeren megy ki, akkor nem tökmindegy hogy a tetejébe még az MP3 is csörög..?
Sokkal súlyosabbnak érzem azt, hogy egyszerűen szar az alapanyag a dinamika tartomány eltűnése miatt. Teljesen mindegy, hogy min hallgatod azt, a régi időkhöz képest egyszerűen nem lehet minőségről beszélni.

Egy variable bitrate vagy 256/320-on hallgatva semmiféle adatvesztést nem jelent ameddig átlagos ember, átlagos fülhallgatón vagy akár 50-100k-s hangfalon hallgatja az ember akár még klasszikus zenét. Ez kimérhető, tesztelhető.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
R

rejsz felügyelő

Guest
Az MP3 a 90-es évek kompakt kazettája...
Volt is a 80-as években valami (angol) kép, aminek a szövege arról szólt, hogy a kompakt kazetta a zene elleni bűncselekmény. (Gondolom valamelyik lemezkiadó reklámja lehetett)
Én még a kazettás korszakban nőttem fel de akkor sem kedveltem, vinylre nem tellett, amint elterjedt a CD már cseréltem is le a pitsába.
 
  • Tetszik
Reactions: misinator

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
Nem szeretnék elveszni a részletekben,a kütyü,ami vezeti a kötelet,az csak vezeti,hogy ne legyen pl egy oldalra az egész kötél felcsévélve,az ehhez szükséges feszességet az emelő horog,meg a csigasor súlya adja,ami erre elég is. A kötél akkor csúszik egymáson,amikor ráemelsz 25 tonnára,vagy többre,lehet hallani ahogy helyezkedik minden réteg a dobon ;). A kötelet nem tudok róla,hogy zsíroznák,mert gyárilag impregnálva van kátránnyal,esetleg speckó zsírral,mert azzal,hogy kívülről összekened zsírral,belül még száraz marad,egy 25 mm-es kötélben könnyen van 60-80 szál is,és olyan szorosra van fonva,hogy oda be nem menne a zsír önként.
:)

Peace.

Mivel nálunk fix magasságban lévő csarnoki futódaruk vannak (úgy 4 emeletnyi kiengedett kötéllel), így az emelési magasságokon nem tudnak változtatni menet közben.
Mivel a csarnok nagyjából por mentes, így a kötél zsírzása (viszonylag finoman) is működő képes, így nincs kötél berágásból adódó gubancunk.
A teherbírásokról annyit, hogy van akkora 2 MW-os sorvonó motorunk, amit 2 részletben (álló és forgórész) a 75 tonnás csarnoki futódaru tud csak megemelni, természetesen külön-külön (de a fáma szerint, amikor összerakták ezeket a nagyvasakat, volt olyan darab is, amit az megemlegetett daru a 75 tonna emelési korlát ideiglenes kiiktatásával tudott csak megemelni).
Ahogy emlékszem a nehézgép kezelői és a régebbi szakközepes tanulmányaim alapján a drótkötél fonat közepén lévő, s szép Magyar műszaki nyelven léleknek nevezett kender alapanyagú fonat van kezelve, részben azért is, mert a pászmákat védeni illik a korróziótól is.....

(csak itteni tapasztalat, nem kekeckedés)
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55
M

molnibalage

Guest
Mondjuk ez mi is - vegyiparban dolgozom - sokat gondolkodunk. A Bayer nagyon megszívta ezzel a Monsanto vétellel. Miért érte meg megvenni a Monsanto-t a per közepén!?
- Tudtak valamit a perről, ami mi nem, így megérte. Ha ez így lenne, akkor nem lenne a Bayer a béka segge alatt, sem jönnének a hírek a 15000 emberről.
- Van valami a Monsanto-ban, ami valami nagyon nagy durranás lesz.. Akkor meg mi a fészkes fenének adták el!?

Valami azt súgja, hogy ez megint a tipikus kapitalista trükk lesz. A Bayer megveszi a Monsanto-t, majd perekkel a Bayer-t leverik a sárga földig, cserébe az amcsi nagyrészvényesek jól beperlik a Bayer-t, mert majd előkerül egy e-mail, hogy bizony, valamit elhallgattak. Ezután az amerikai bíróság x milliárd dollárt megítél nekik, amit a Bayer-nek ki kell fizetnie. Ezután az árfolyam tovább zuhan, majd ezek a részvényesek (ahol szerintem sanszos, hogy Dow+DuPont vastagon benne lehet) fogják és megveszik a Bayer pénzéből a Bayert. Bayer-t kivonják a piacról, kiesik az egyik európai vegyipari gigász...

(Hasonlót akart a Porsche annak idején a VW-vel. Elkezdte felvásárolni a VW részvényeket a Porsche, persze hitelből. Ezután jött a VW-rali, aminek eredménye az volt, hogy a VW volt rövid ideig a világ legértékesebb cége (pláne, amikor beszóltak, hogy miénk a cég papírjainak 30%-a, 40%-ra opciónk van, 22% meg Niedersachsen tartományé. Pillanatok alatt marad kb. 8%-nyi szabad részvény, az amcsi hedge found-ok meg nagyban shortra játszottak. Ha a buli összejött volna, akkor a Porsche megveszi a VW-t, majd a VW felvásárlására felvette hitelt a VW készpénz-állományából fizették volna vissza. A kishal megeszi a cápát. Végül fordítva lett, de ez már történelem. )
Kapcsolódó videó.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

thomashewitt

Active Member
2015. március 21.
472
165
43
Ez elég furcsa, alsó 4 az emelkedő papírok közt hadiipari cég:
Name Last Chg. % Vol.
EQT 19.26 +4.62% 2.52M
QCOM 57.75 +3.14% 4.56M
FB 141.41 +2.90% 5.87M
GD 171.42 +2.41% 286.61K
LMT 292.10 +2.35% 416.80K
NOC 263.34 +2.25% 364.24K
RTN 168.74 +2.20% 504.87
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem vagyok annyira naív, hogy azt higyjem, hogy ezek az országok (Kína, USA, Oo) bármilyen szerződésre ne szarnának nagy ívben, ha az érdekeik azt diktálják.
Nem kell ehhez Oo-ig menni, amikor Kuba vissza akarta kapni Guantanamót az USA szart a fejükre, ugyanitt szarik az emberi jogokra is (amit máshol oly bőszen számonkér másokon), mindenki szemérmesen félrenéz (próbálna nem úgy tenni…)
Kína a Dél-Kínai tengert a saját kerti tavának tekinti pont leszarja, hogy mindenki másnál messzebb vannak a határai a vitatott területektől, de lehetne szó tibetről, vagy az Ujgurokról, aki nem akar magának (most még) gazadságilag (később máshogy is) rosszat szemérmesen félrenéz.
És igen, az oroszok pont ugyanígy szarnak bármire, ha nekik az úgy tetszik, tényleg nem értem mire a nagy csodálkozás. Különbség az, hogy mivel az oroszok büntetlenül szívathatóak (a gázt mint aranytojást tojó tyúkot nem zárják el, atomot meg nem fognak csak úgy dobálni) bátran nem néz félre senki.

A Krím megszállásával példálózni meg enyhén szólva kettős mérce… Grenada, Panama, Haiti...? Apropó, hány országban van USA katonai bázis? Aktív helyi politikusként próbálj meg egyet is megkérni, hogy számolják fel és legyenek szívesek hazafáradni. Aztán nézd meg magad, hogy mi lett belőled…
Vagy esetleg kérd meg őket, hogy legyenek szívesek mellőzni a lehallgatásodat az országod állampolgárainak lehallgatásával együtt. Ugyanerre megkérheted az oroszokat és a kínaiakat is, ha kedved van egyszerre több pofonfát rázni.

Szóval nem kell a duma, sáros itt mindenki, dobálják is egymásra rendesen.
Fülöpke szigetek. Kirakták az amerikaiakat.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Kit érdekel?
Atomfegyverre költeni olyan, mint elégetni azt a pénzt, amit belefeccölsz :D
(Ha nem használod - felesleges, elrettentés van töbszázszoros, ha használod - a hamvakat nem izgatja XD)
Az érték (pénz) munka által teremtetik. Az atomipar adófizető és munkáltató. Járulékos hasznaival együtt nyereséges. Az atomerőművek melléktermékeit jól őrzött helyeken tárolják.
A papíron többszázszors elrettentés a valóságban 50 becsapódás.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A "hifizmus", mint kór akkor tudja megtámadni a szervezetet, ha az le van gyengülve; vagyis van rá pénze - vagy nincs rá felesleges, de arra fordítja.
A pénztelenség kiváló védekező mechanizmust tud kiépíteni bármilyen alattomos hobbival szemben.:D
Az akkor tör ki, amikor nem érted, otthon miért nem tudod rekonstruálni azt az érzést, amit a BNVn hallottál egy Vaya con Dios lemezről.
 
  • Tetszik
Reactions: misinator

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Ez elég furcsa, alsó 4 az emelkedő papírok közt hadiipari cég:
Name Last Chg. % Vol.
EQT 19.26 +4.62% 2.52M
QCOM 57.75 +3.14% 4.56M
FB 141.41 +2.90% 5.87M
GD 171.42 +2.41% 286.61K
LMT 292.10 +2.35% 416.80K
NOC 263.34 +2.25% 364.24K
RTN 168.74 +2.20% 504.87

...amelyek két hónap alatt elvesztettek 15-20%-ot az értékükből... o_O
Tényleg nagyon meglepő, hogy ilyesmi után vannak visszapattanások. Nagyjából annyira, minthogy a jég hideg a tűz pedig meleg...

Ha mondjuk tőzsde és multi, akkor érdekes, hogy mi zajlik a GE körül. Hajdan a legnagyobb és legbefolyásosabb cégek közé tartozó GE-t nyáron kivették a Dow Jones Industrial Average listáról, ahol 1907 óta szerepelt. A cég csak 2018Q3-ban több, mint 22 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, az elmúlt 1 évben pedig több, mint 31 milliárd dollárt - ami még úgy is brutális, hogy amúgy a cég éves forgalma így is 100 milliárd dollár felett van. A cég részvényei pedig meglehetősen lejtmenetben vannak, két éve még 31,75 dollárt értek, amihez képest már a tavalyi 17,5 dollár is brutális értékvesztés, de per pillanat 6,8 dolláron kereskednek vele, vagyis kevesebb, mint a negyedét éri a két évvel ezelőttinek...