M
molnibalage
Guest
Én nem vagyok pénzügyi szakember, de ez nem azt mutatja, hogy a tőzsde inkább csak egyfajta hiten alapuló szerencsejáték...?...amelyek két hónap alatt elvesztettek 15-20%-ot az értékükből...
Tényleg nagyon meglepő, hogy ilyesmi után vannak visszapattanások. Nagyjából annyira, minthogy a jég hideg a tűz pedig meleg...
Ha mondjuk tőzsde és multi, akkor érdekes, hogy mi zajlik a GE körül. Hajdan a legnagyobb és legbefolyásosabb cégek közé tartozó GE-t nyáron kivették a Dow Jones Industrial Average listáról, ahol 1907 óta szerepelt. A cég csak 2018Q3-ban több, mint 22 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, az elmúlt 1 évben pedig több, mint 31 milliárd dollárt - ami még úgy is brutális, hogy amúgy a cég éves forgalma így is 100 milliárd dollár felett van. A cég részvényei pedig meglehetősen lejtmenetben vannak, két éve még 31,75 dollárt értek, amihez képest már a tavalyi 17,5 dollár is brutális értékvesztés, de per pillanat 6,8 dolláron kereskednek vele, vagyis kevesebb, mint a negyedét éri a két évvel ezelőttinek...
Mert az utóbbi 1 évben a GE talán elfelejtette, hogy hogyan kell ipari, orvosi, stb. berendezéseket gyártani? Mitől lesz kis túlzással egyik napról a másikra értéktelen a cég ami pl. turbina gyártásban a világ egyik no.1 játékosa? Csak azért, mert egyes pénzügyi mutatói rosszabbodtak és akkor a "piaci félelem" és egyéb buzzwordök mentén, akkor a papírokkal való közvetlen kereskedés befolyásolja az árfolyamot és nem maga a cég tényleges teljesítménye...?
Soha nem értettem meg igazán azt, hogy a tőzsde hogyan képes így működni, amikor a valós viszonyokhoz sokszor köze nincs. Lásd Tesla...