Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
1 731
5 969
113
hatalmas szellemi transzfert kaptak még ráadásnak, közben mindenki elszegényedett, ez támasztotta a $-t, mert a győztes valutájával indul az újjáépítés mindig, míg a vesztesé elinflálódik.
Gazdasági vonalon mozgó embertől ilyet olvasni enyhén szólva is necces...

Győztesek:

Mi is történt a dollárral 1913-tól:
https://www.gold-eagle.com/article/effects-dollar-inflation
Mi is történt a fonttal:
http://inflationmonkey.blogspot.com/2012/05/copper-price-is-as-expensive-as-it-was.html
Illetve az inflációval:
https://www.inflation.eu/inflation-...ic-inflation/cpi-inflation-great-britain.aspx

(59 és 60 között le tudtak menni 0 környékére, de ehhez az kellett, hogy elkezdjék a gyarmatbirodalmat feladogatni...)

Vesztesek:
Németország:
https://www.inflation.eu/inflation-rates/germany/historic-inflation/cpi-inflation-germany.aspx
(igaz, ez csak 57-től indul. Igen, valóban volt hiperinflációjuk az első világháború után, a második is pofán verte őket rendesen. Igaz, a németeknél ott volt a Marshall-terv, amiből NSZK kapott 1,4 milliárd dollárt, míg a britek 3,58 milliárdot. (lakosságszámban a UK olyan 6 millióval több volt, mint az akkori NSZK). Vagyis, újjá kellett építeni az országot, kiheverni az emberveszteséget, a megszállást, a szétrablást és komolyabb gazdaságot hoztak létre kevesebből. Nem látom az angolok esetében sem azt a hatalmas benefit-et, amire hivatkozol... A szellemi transzfer sem nagyon akar megmutatkozni a nemzetgazdasági szinten (az űrkutatás nemzetgazdasági szinten még mindig egy hatalmas pénztemető). Aki kimentek nagy koponyák, azok jobbára a háború előtt mentek ki. A Gémkapocs-akció inkább haditechnikai vonatkozású volt. Morgentau ezzel szemben a kontinensen a németek tönkretételén munkálkodott, leszereltetett minden gépsort, napszámba küldte a szakembereket. Ez is ismert tény.

Angliában nem volt ilyen. A német márka volt a 90-es évek derekáig A valuta.

Japánban is hasonló jelenség játszódott le, mint Németországban, csak ott még Marshall-terv sem volt. 1947-ben elfogadott új alkotmányban Japán örökre lemondott a hadviselés jogáról, így az itt felszabaduló összeget új ipari beruházásokra fordították. Az erre fordított összeget tovább növelte a japán nép takarékossága és alacsony életszínvonala - meg a munkamániás beütésük.

USA-nál más volt a helyzet, ott az infláció mibenléte széles körben ismert.

A mondanivalód iszonyúan sántít. Ha az újjáépítés a dollárt stabilizálta volna, akkor nem így nézne ki a chart. Ez alapján kijelenti, hogy a győzteseknél minden szép és jó, durva csúsztatás. Amikor az NSZK a 60-as évekre a világgazdaság egyik motorja lett, addig 1953-ban Angliában még jegyre adták a cukrot. A két vesztes a 70-es években a világgazdaság második és harmadik legerősebb állam lett, mindketten nagyon durva nemzeti devizával (mondjuk a japánoknak az ingatlan-válság meg a 90-es ázsiai válság egy időre betette a kaput, a németek meg az €-val kerültek kisember (nem vállalati szinten) szopóágra...)
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
33 257
41 968
113
Szánalmas...de komolyan. :) miket nem "tudsz" mindenről és mindenkiről. Koptasd inkább hasznosan a billentyűzetet, és írj egy összefoglaló cikket...ahogy N. István, ugy te is értesz a cikkek összeollózásához... De csak ahhoz.
Ja értem. Szóval, ha te írod, akkor tudsz, ha én cáfolom valamiel, akkor az nem tudás.
Ez hívják kettős mércének.

Csak azt nem tudom, hogy ha ekkora az arcod, akkor miért nem alkotsz valamit. Ja értem, fikázni könnyű. Az írásaim meg "picit" többről szólnak, mint összeollózás, de akkor gyere faszikám és mutasd meg.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
3 290
2 268
113
Mert a téállampolgároknak fingjuk sincs arról hogy a jogrendszer hogyan működik, egyébként meg egy lehetetlen folyamat lenne ha részletekbe menően megvitatnák. Ugyanez a helyzet a költségvetéssel. Pénzügyeseken kívül kb. senki sem érti, hogy működik. Olyan mintha ott ülne a rokonság a műtőben, és megszavazná, hogy végezze a műtétet az orvos. Nem igazán jó gondolat, úgyhogy inkább abban dönthetnek, melyik orvos legyen a műtőben.
Gondold el, minden Juli néni és Pista elmondja hogy szerinte hogyan van, hogyan lesz abból közös nevező?

Az örökéletről és az ingyensörről nem lehet népszavazni. Egyes kérdésekről persze lehet népszavazást kiírni, ha jól emlékszem anno a rendszerváltás után részben ilyen volt a "négyigenes" népszavazás (köztársasági elnök választása), illetve mostani kvótanépszavazás. De a közvetlen demokrácia, amiről te beszélsz állami szinten, pláne egy modern állam szintjén nem működőképes. A görögök megpróbálták, úgy működött csak hogy volt egy csomó rabszolga, meg jól lehúzták a szövetségeseiket, és akkor ott ülhetett az összes városi polgár egész nap szavazni, fejpénzért..Nem a kormánypárt dönt róla, hanem minősített országgyűlési többség (ami történetesen a mostani kormánynak hosszú ideje megvan). A nép által megválasztott országgyűlési képviselők döntenek. Őket pedig az istenadta nép választja négy évente, tehát ha hülyeséget csinálnak, leválthatók és jöhet a másik banda hogy máshogy csinálja.Miben volt ez más? Washington és a pereputtya összeültek, kitalálták hogy mi legyen az alkotmány (ami amúgy addig sehol se létezett). Az így egyesült külön államok vezetői pedig elfogadták (ratifikálták). Nyilván ott is volt egy alkufolyamat, és többségi döntés.

Egyébként ha azt veszem, hogy elektori rendszer alapján szavaznak az elnökre (nem is szavazhatsz arra akit akarsz, az elektor meg elvileg azt választja aki neki tetszik) + a győztes minden szavazatot visz, sok szempontból egy sokkal brutálisabb és nem is annyira demokratikus rendszerben választják a vezetőket, viszont erre van magába az állam működésébe beépítve egy csomó olyan mechanizmus, ami végülis kényszeríti a két nagy amerikai pártot hogy igenis leüljenek egymással beszélni és kompromisszum szülessen.. igazából ez a zseniális része, a többitől nem kell annyira hasra esni.


Ezt senki sem vitatja el tőlük, nagyon értelmes emberek hoztak létre egy akkor nagyon előremutató rendszert, ami részben azért mert jól sikerült, részben mert egy nagyon hagyománytisztelő jogi kultúra az angolszász, a mai napig egyben van és működik. Félreértés ne essék, toldozták-foltozták rengeteget és ha kell, ők is simán átléptek rajta, vagy oda nem illő, vagy piti baromságokat pakoltak bele, az alkoholtilalom pl. alkotmányos kiegészítés volt.[/QUOTE]

Az alkotmány a társadalom szervezésének egyik fő alapja. Nyilvánvaló, hogy a társadalomnak rá kell bólintania. Az Alaptörvény is azért illegitim, mert nincs mögötte társadalmi elfogadottság.

Az meg hogy a társadalom ért-e eléggé ahhoz, amiről szavaz, azzal két probléma van. Egyrészt hogy ilyen alapon kb soha semmiről sem lehetne szavazni, mert minden mellett van érv, hogy hát ahhoz nem ért az átlag választó. Másrészt mára már eléggé általános hogy sokszor akik elvileg értenek valamihez, azok se értenek hozzá.

Tehát a népszavazásoknak mégis van olyan szerepe, hogy egy-egy döntésre rábólint a nép, még akkor is ha nincs annyira tisztában vele.

Amúgy a Brexit elvileg olyan kérdés lenne, amiről azt gondolná az ember, hogy a nép biztosan érti a kérdést, mégis mostanra lett a választók számára is világos, hogy miről is szavaztak valójában. Van is belőle kalamajka.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
12 546
19 478
113
Elsőre ezt gondoltam én is, csak mostanában mintha túl következetesen írnának rosszul.
Nyilván megéri egy országosan vezető népszerűségnek örvendő hírportálnak szánt szándékkal lejáratni következetesen saját magát. Ez konkrétan nekik húsbavágó, mivel ebből élnek. Csak simán nem értenek ehhez sem.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
3 290
2 268
113
https://24.hu/belfold/2019/01/11/rendorseg-fizetes-tulora/

Ahogy észrevettem az a Fidesz egyik stratégiája a forradalmi hangulat elkerülésére, hogy egy-egy csoportban csak a erős tagokat fizetik (vagy zsarolják) meg. Vidéken a vezető egyéneket, egészségügyben az orvosokat, rendőröknél a tiszteket stb. Ha a vezetők nem lázadoznak, a csoport sem. Legalábbis egy ideig...
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
3 290
2 268
113
Nyilván megéri egy országosan vezető népszerűségnek örvendő hírportálnak szánt szándékkal lejáratni következetesen saját magát. Ez konkrétan nekik húsbavágó, mivel ebből élnek. Csak simán nem értenek ehhez sem.

Annyira azért nem tudják lejáratni magukat, mivel nem sok embernek tűnik fel, hogy Mirage 2111D nem is létezik vagy hogy a repülőgépnek nem motorja van. Mindegy, lényegtelen. Illetve nem, de más nem tehet mint hogy - normálisan - ír nekik, hogy mi a rossz.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
12 546
19 478
113
Annyira azért nem tudják lejáratni magukat, mivel nem sok embernek tűnik fel, hogy Mirage 2111D nem is létezik vagy hogy a repülőgépnek nem motorja van. Mindegy, lényegtelen. Illetve nem, de más nem tehet mint hogy - normálisan - ír nekik, hogy mi a rossz.
Szerintem meg nem opció direkt hülyét játszani, ha abból élek hogy tájékozott vagyok és híreket osztok meg az emberekkel. Abban a szakmában az egyik legfontosabb hogy lehetőleg tárgyi tévedésektől mentesen, és időérzékenyen - gyorsan - oszd meg az információkat a néppel.

Aki direkt ezzel szembe megy, és ebből él, az szuicid hajlamú.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and fip7

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
4 780
7 342
113
Szerintem meg nem opció direkt hülyét játszani, ha abból élek hogy tájékozott vagyok és híreket osztok meg az emberekkel. Abban a szakmában az egyik legfontosabb hogy lehetőleg tárgyi tévedésektől mentesen, és időérzékenyen - gyorsan - oszd meg az információkat a néppel.

Aki direkt ezzel szembe megy, és ebből él, az szuicid hajlamú.

Az olvasók többségét érdekli az ilyen jellegű tévedés? Mennyien veszik észre, talán ha 100 ember? Meg úgysem az a célközönség. És mit csinál az aki észreveszi, majd akkor nem fog elolvasni ott a cikkeket? De, elfogja, max. zsörtölődik egy gondolatnyit a bajsza alatt, majd elolvassa a következő cikket is.
És ez egy üzleti vállalkozás, nem humanitárius, educációs szeretetszolgálat. Minél kevesebb befektetett összegből minél nagyobb haszon. Egyrészt nem lehet mindenre szaklektort, szakújságírót tartani, ha meg tart, akkor az elég luxus, hogy csak 1 témában járatos.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
1 676
3 439
113
Ja értem. Szóval, ha te írod, akkor tudsz, ha én cáfolom valamiel, akkor az nem tudás.
Ez hívják kettős mércének.

Csak azt nem tudom, hogy ha ekkora az arcod, akkor miért nem alkotsz valamit. Ja értem, fikázni könnyű. Az írásaim meg "picit" többről szólnak, mint összeollózás, de akkor gyere faszikám és mutasd meg.
Ezt a kört már lefutottuk az űrkutatás topicban. Nem kezdem újra. Nem tudom mit cáfoltál, mert az eredeti kérdésre sem kaptam választ.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
4 168
7 652
113
USA és Japán kapcsolata meglehetősen érdekes volt a 20-as, 30-as években.
Japán volt az első ország amelyik elismerte USA hódításait a Csendes óceán térségében (Amerikai-Spanyol háború), cserébe USA elismerte Koreát, mint Japán területet, odáig is elmentek, hogy az Amerikában élő koreaiakat is japán állampolgárnak nyilvánították (csak 43-tól kezdték ismét külön kezelni őket), kínai vérengzések se érdekelték őket, amíg Japán nem kezdte el megszállni a csendes-óceáni szigeteket.

Ennek az lett a következménye, hogy a megszállt Korea egyetlen reménysége Moszkva lett ami a koreai háborúhoz vezetett (utolsó koreai uralkodó is a Szovjet nagykövetségen élt élete végéig).

Amerikai kormányzat bizony elismeri az internáló táborok tényét (eredetileg minden japánt az ország sivatagos részeire akartak szállítani, de Hawaii kormányzója a területén élőket megmentette ettől), 1976-ban Geralt Ford elnök nemzeti tragédiának nevezte, ami nem szabad, hogy megismétlődjön, később Reagan még fejenként 20.000$ kártérítést is odaítélt a túlélőknek...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
12 546
19 478
113
https://24.hu/belfold/2019/01/11/rendorseg-fizetes-tulora/

Ahogy észrevettem az a Fidesz egyik stratégiája a forradalmi hangulat elkerülésére, hogy egy-egy csoportban csak a erős tagokat fizetik (vagy zsarolják) meg. Vidéken a vezető egyéneket, egészségügyben az orvosokat, rendőröknél a tiszteket stb. Ha a vezetők nem lázadoznak, a csoport sem. Legalábbis egy ideig...
Mindenhol minden rendszer a vezetőket fizeti meg, ez nem "fideszestratégia". A tiszt mindig többet keres mint a szerződéses, az orvos is mint az ápoló, a polgármester meg a közfoglalkoztatott viszonyáról nem is beszélve.
Nem értem hogy gondoltad azt hogy ez valamiféle fideszes trükk lenne;) ?
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
3 290
2 268
113
Mindenhol minden rendszer a vezetőket fizeti meg, ez nem "fideszestratégia". A tiszt mindig többet keres mint a szerződéses, az orvos is mint az ápoló, a polgármester meg a közfoglalkoztatott viszonyáról nem is beszélve.
Nem értem hogy gondoltad azt hogy ez valamiféle fideszes trükk lenne;) ?

Nem arról van szó, hogy egy orvos többet keres, mint egy ápoló, mert ez magától értetődő. Hanem hogy csak az orvosok fizetéseket rendezik. És így tovább más közalkalmazottaknál is. Arról meg már voltak hírek, hogy vidéken a szószólakat nyerték meg maguknak (lefizetés, zsarolás stb), mert azoknak van hatása a közösségre. Az bizony a Fideszre jellemző, hogy tojnak a közösség érdekeire, csak a közhangulatot akarják uralni. Illetve ez a hibrid rezsimekre jellemző. Oroszoknak is megvan a maga arzenálja ilyesmire.
 

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
33 257
41 968
113
A két évvel ezelőtti kaliforniai erdőtűz az egyik kikötőben álló AB rombolóról fotózva. Kicsit parás lehetett.

Szép a fotó, de kétlem, hogy parás volt a helyez. A hajó vízen úszik ami nem túl éghető közeg. :)

A hajó tűzoltó kapacitása az egekben és ABV védelme van tudtommal, tehát a füst számára kb. "whatever" kategória, arra van felkészítve, hogy sugárszennyezett környezetben is áthaladjon.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
5 489
7 637
113
Szép a fotó, de kétlem, hogy parás volt a helyez. A hajó vízen úszik ami nem túl éghető közeg.
Nem arra gondoltam, hogy a rombolót féltették, de azért ha erre nézel hátra, épp lángban áll kitudja hányszáz hektár, a tűz bármikor átterjedhet a városra és a kikötőre... Ilyenkor születhetnek a felismerések, hogy hiába állsz a világ legfejlettebb, legerősebb hadihajóján, a természet bármikor erőlködés nélkül beleszarik az arcodba.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
6 838
15 937
113
Mit gondolsz a bvsekről? Érdekelne. Már csak a nyugdíj és a veszély miatt.
Nem gondolkoztam meg rajta. Nem tudom ott milyen helyzet.
(Mihez hasonlithat a legjobban? Talan a rendorseghez? Ott a fiatalok megtartasaval szokott a problema lenni. En felvallalnam, hogy picit osszecsuszik a bertabla es jobban tamogatnam a kezdoket. Ha a kormany komolyan gondolja a csaladalapitas tamogatasat akkor nem is lehet mas valasztasa. De csak tippelek. Igazabol passzolom a kerdest.)

Amugy ez a veszely mit jelent? Az eu-ben peldaul azt hihetne az ember, hogy a pszichiatrian a legveszelyesebb dolgozni, de ez nem igaz. A surgossegin (zavart, drogos stb...), a fekvobeteg osztalyokon (deliralo paciensek) megy a karate. A pszichiatrian viszont a beteg megfeleloen el van latva gyogyszerekkel. Csend es nyugalom van. Emberileg is egy tok jo hely. Ezert kicsit nehezen tudnek velemenyt mondani a bv-rol.
Milyen veszely van a bv-intezetekben amire nem tudnak profin felkeszulni? Szerintem emberileg lehet a legnehezebb, mert a bunozok elmeje finoman fogalmazva is tamaszt kihivasokat a dolgozok ele... Ez nagyon PC-re sikerult. Bocs! De tenyleg nem tudom hogy megy ez a bv-ben.
 

jOkA

Well-Known Member
2017. november 7.
321
356
63
Nem gondolkoztam meg rajta. Nem tudom ott milyen helyzet.
(Mihez hasonlithat a legjobban? Talan a rendorseghez? Ott a fiatalok megtartasaval szokott a problema lenni. En felvallalnam, hogy picit osszecsuszik a bertabla es jobban tamogatnam a kezdoket. Ha a kormany komolyan gondolja a csaladalapitas tamogatasat akkor nem is lehet mas valasztasa. De csak tippelek. Igazabol passzolom a kerdest.)

Amugy ez a veszely mit jelent? Az eu-ben peldaul azt hihetne az ember, hogy a pszichiatrian a legveszelyesebb dolgozni, de ez nem igaz. A surgossegin (zavart, drogos stb...), a fekvobeteg osztalyokon (deliralo paciensek) megy a karate. A pszichiatrian viszont a beteg megfeleloen el van latva gyogyszerekkel. Csend es nyugalom van. Emberileg is egy tok jo hely. Ezert kicsit nehezen tudnek velemenyt mondani a bv-rol.
Milyen veszely van a bv-intezetekben amire nem tudnak profin felkeszulni? Szerintem emberileg lehet a legnehezebb, mert a bunozok elmeje finoman fogalmazva is tamaszt kihivasokat a dolgozok ele... Ez nagyon PC-re sikerult. Bocs! De tenyleg nem tudom hogy megy ez a bv-ben.
Kevesebben vannak mint rendőrök. Olyannyira, hogy már az őrzéseket is alig lehet megoldani. Ha meg is oldják 1 ember ötször annyit őriz mint szabadna. Nyugdíj semmi, pénz kb ugyanaz. Bv-s kollega mondta, hogy a sittesek arról beszélgetnek, hogy ha szbadulnak lehet újra lopni, rabolni mert elterjedt, hogy a rendőrök kevesen vannak, a kevés fizu miatt meg demotiváltak. Veszély annyi nincs mint egy rendőrnél mert ugye náluk már semmi. Arra kell vigyázni, hogy ne szökjenek meg. Emlékeztek biztos arra, nem rég volt a hírekben, hogy szállítás közben megszökött egy rab a szállítóból. Kollega mondta, hogy ez úgy sikerült, hogy egyszerüen szét szedte a buszt. Annyira el van rohadva, hogy kézzel lefeszített mindent és kinyitotta az ajtót belülről. Utána jöttek a bv-s beavatkozók tesztelni. Darabokra szedték az egész buszt KÉZZEL mert szétrohadt. Ez a helyzet és szarabb lesz.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
6 805
15 707
113
Nem arról van szó, hogy egy orvos többet keres, mint egy ápoló, mert ez magától értetődő. Hanem hogy csak az orvosok fizetéseket rendezik. És így tovább más közalkalmazottaknál is. Arról meg már voltak hírek, hogy vidéken a szószólakat nyerték meg maguknak (lefizetés, zsarolás stb), mert azoknak van hatása a közösségre. Az bizony a Fideszre jellemző, hogy tojnak a közösség érdekeire, csak a közhangulatot akarják uralni. Illetve ez a hibrid rezsimekre jellemző. Oroszoknak is megvan a maga arzenálja ilyesmire.


Nem is értem, minek próbálnák meg, hogy nem a vezetőket fizetik le. Értelemszerűen neki van hatalma, vagy legalábbis befolyása a többi emberre. Megkenni egy embert, vagy százat komoly anyagi különbség és az eltitkolhatóság is arányosan csökken. Nem hiszem, hogy ez putyini vagy orbáni sajátosság lenne a pragmatikus politika világában, elég ha csak a demokrácia csúcsának még demokratikusabb Clinton családjára és a néha felbukkanó dolgaikra tekintünk. Minek fizetnének le, minek és mivel zsarolnának meg egy nem hatalmi pozícióban levő embert bárhol a világon, ha mondjuk a megyei közgyűlés szavazatait akarják befolyásolni? Kovács a Kossuth utcából elszívott egy füves cigit, intézze el, hogy a laktanya féláron legyen eladó? Vagy megcsalta a feleségét, állítson meg egy közműkiépítést, hogy új tendert írjanak ki? Vagy ugyanezekre tessék 1250000 de meglegyen ám az ellenzéki adóelkerülő nagyhalak listája. Szóval magasfokú naivitás szerintem a kérdés ilyentén való feltevése.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti