Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
6 030
8 337
113
A színvonalas turista nem pottyan senki ölébe csak úgy, azért -akár évtizedekig- dolgozni kell. Ehhez olyan szemlélet és projectek kellenek, amik nem is feltétlen és kizárólag a turizmust szolgálják. Pl. rendbe legyenek a porták, ne legyen szemét, legyen lefestve a kerítés, ne hulljon a vakolat; legyenek helyi termékek és helyi értékek (és ne mindenhol ugyan az a séma, ugyan az a sablon, ugyan az a kivitelezés). Ezek nem feltétlen csak a turizmus fele nyitnak. Aztán lehet fejleszteni a lovasturizmust (útvonalak, lovardák, lovas szállások), kerékpárost (kerékpárút -aszfalt és földutak- ...) és hasonlók. Ha a Balaton tág környékét nézzük nem üdülőfalvak kellenek, csak a falvakban, városokban 1-2 szállás, vendégház. Ja és PR PR PR...

Értem, mit mondasz.
Minősegi turizmus viszont nincs ott, ahol tömegturizmus van. Se Velencében, se az olasz Adriaparton, se Mallorcàn, se Torremolinosban, se Hirvàtorszâgban vagy Görögorszâgban ugy àltalában. Vagy éppen a Dominikai Köztârsaságban. Van Svàjcban, Austria és Franciaorszàg egyes részein.stb. De ez egy másik kategória. A turista napi kiadâsa/ fő a lényeg. Ilyen szempontból a budapesti romkocsmák, , az airbb stb egy tévút. A sóher osztràk meg német, holland nyugdijasok sem ideàlisak, de egyenlőre jobbak mint a semmi. Nagyon sokan éppen ezert jönnek ide, mert itt nem tökèletesen mesterkèlt minden mèg.
Minőségi turizmus és tômegturizmus sajnos manapság keveredik, nem lehet mindenütt St. Moritz, Gstaad, St.Tropez, Nizza stb.
Szerintem a Balaton környékén sok mnden a jó irányba halad évről évre. Budapesten nem feltétlenül. Ez egy hosszú út.
Nem tartom nagy bajnak, hogy a covid előtti tômegturizmus ( fapadosok, hajóutak túltengése...) visszaszorul.Ugyis munkarőhiàny van. Letisztul a piac legalább.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 973
7 036
113
Valaki nem tud errol a tartalekos osztondijrol valamit? Csak mert en nem igazodok ki rajta az eggyik oldalon azt irja hogy estitagozatosok sot levelezosok is jelentkkezhetnek ra a masik oldalon meg azt irjak hogy csak nappali tagozatosok . /eretsegi erdekelne./ es hogy lehet e meg ra palyazni vagy csak a jovo tanevre? Nem tudom kapok e valaszt de egy probat meger :) vagy vajon kinek irjak ez ugybe? Mert a honvedelmi miniszteriumot kerdesekkel bombazni ez ugybe nemtudom mennyire jo otlet :D /mert levelbe oda kell bekuldeni boritekba./
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
4 517
6 477
113
Valaki nem tud errol a tartalekos osztondijrol valamit? Csak mert en nem igazodok ki rajta az eggyik oldalon azt irja hogy estitagozatosok sot levelezosok is jelentkkezhetnek ra a masik oldalon meg azt irjak hogy csak nappali tagozatosok . /eretsegi erdekelne./ es hogy lehet e meg ra palyazni vagy csak a jovo tanevre? Nem tudom kapok e valaszt de egy probat meger :) vagy vajon kinek irjak ez ugybe? Mert a honvedelmi miniszteriumot kerdesekkel bombazni ez ugybe nemtudom mennyire jo otlet :D /mert levelbe oda kell bekuldeni boritekba./

Ha oda kell beküldeni valószínűleg ők tudnak tájékoztatást adni. Ott is emberek ülnek, nem emberevők.

Ezt pont ma frissítették:
https://net.jogtar.hu/getpdf?docid=...ar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=00000001.TXT

"Ösztöndíjszerződés azzal az önkéntes tartalékossal köthető, aki:a) polgári felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokúalapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében hallgatóijogviszonyban vagy iskolai rendszerű, nappali munkarendű szakképzéskeretében az Országos Képzési Jegyzékben szereplő államilag elismertszakképzésben a szakképző iskolával tanulói jogviszonyban áll"
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 973
7 036
113
Ja, ha a Minisztériummal nem akarsz kommunikálni, ott van a lap alján egy mail cím és telefonszám:
+36 1 225 8778
budapest.toborzo@mil.hu
Koszi ez az eggyik amit talaltam mikozben a 2020 2021 es tanevre kiirt palyazatban az estitagozat is szerepel meg a levelezo is. /de annak a hatarideje mar lejart./ ezert nem tudom hogy most akkor mi is van... A toborzoba nemtudom mennyire tudnak segiteni eleg gyakran rovidrezarjak a dolgot. Uhyfelszolgalat mil hus belepesi azonositom es jelszom julius ota generaljak /mikozben elvileg kotelezo lenne lenni mert eze tortenik a kapcsolattartas./ az utobbi 2 hetben csupan 4 szer mondtak hogy holnapra megcsonaljak ma meg reggel azt hogy delutanra megkapom... Azota is varom a behivasom is telefonon tortent miutan mar papir alapu levelet kuldtem... Ugyhogy ja mar lassan vonulonom kell be de a bevonulasi parancot valoszinuleg a laktanyaba kell majd kitoltenem mert nem ismerem az adatokat... /de gaz az hogy e nelkul meg azt sem tudom elintezni hogy egy nappal elobb felmehessek a laktanyaba mert 7:30 ra kell ottleni /szekszardrol meg a vonat es a busz is legkorabban 7:30 ra er fel :D keleti vagy nepliget... Ugyhogy vagy elozo este 23.30 ra felmegyek pestre azt addig csovezek... Vagy /mondjuj mazlim kalocsarol indulok es akkor talan csisszre kicsit kesve beerek./... :D tudom sok a munkajuk mert biztos nem keves csak eleg kellemetlen en mondjuk megoldom /de ha nem lenne kalocsahoz kozom szekszard kornyekerol nem jutott volna eszembe kalocsara atmenni hajnalba.../ mert az auto sem jatszik hol hagyom pesten az allatkerttol par szaz m re 3 hetig a kocsit :) /lehet lenne ra megoldas de nem tudom megerdeklodni mert nincs ugyfelszolgalatom telefonon meg /mivel amikor hivtak ugye bemutatkozassal kezdte a hadnagy holgy nem jegyeztem meg a nevet mert nem tudtam ki miert keres. :p / ugyhogy ujra elerni sem tudom probaltam hogy random kapcsoljanak valakit az nemtudott felvilagositast adni.... Ugyhogy nem egyszeru ha az embernek nincs kozvettlen felettese.... /lenne felettesem akivel tartani tudnam a kapcsolatot az mar vagy mindent elintezett volna vagy megmondta volna hogy intezzem vagy nyomatekositotta volna az igenyt... Es nem tologatnak a papirjaim.../

Jo hosszu lett de toborzo es kieg helyett akkor megis csak a HM hez fordulok a temaba az legalabb priman mukodik /az tenyleg dicseretes meglepo de mindig kapasbol vagjak kit hol kell keresni stb./ csak ez szolgalati ut megkerulese lenne... /mert elvileg ehezz szolgalati ut betartasa kellene. /en igemylem majd a pkm tovabbitja ha okezza stb.../ de hat ilyenert csak nem szolnak... Most ugyis vonulok be majd utanna kerdezek jovobeni aktualis pkmtol hogy ez hogy is mukodik...

Jo kicsit ferditettem mert van pk megadva az ezrd pk m /de nemhiszem hogy ot kellene kozvetlen keresnem :D de lehet hogy ezred torzs tag lettem csak elfelejtettek emliteni /mondjuk nagyon tetszene./
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
8 030
15 371
113
Bemutatták a világ első gömb alakú mesterséges szemét!


A Hongkongi Műszaki Egyetem kutatói júniusban mutatták be a világ első gömb alakú mesterséges szemét. Az íves szerkezet felépítéséhez 3D retinát használtak. Az így kapott szem még az eredeti szervet is felülmúlja.

A Hongkongi Műszaki Egyetem (Hong Kong University of Science and Technology – HKUST) tudósai által vezetett nemzetközi csapat a közelmúltban fejlesztette ki a világ első 3D-s műszemét, amelynek képességei jobbak, mint az eddig létrehozott bionikus szemeké, és egyes esetekben még az emberi szem tulajdonságait is meghaladják – írja a Science Daily az egyetem közleménye alapján. Ez egyszerre jelent reményt a látássérült emberek és a humanoid robotok gyártói számára.


A tudósok évtizedek óta próbálják pontosan lemásolni a biológiai szem szerkezetét és a látás tisztaságát, ám a meglévő protézisek által biztosított látás – melyet nagyrészt külső kábelekkel rögzített szemüveg formájában érnek el – továbbra is rossz felbontású a 2D-s képalkotó érzékelők miatt. A HKUST-nál kifejlesztett elektrokémiai szem (EC-Eye) azonban nem csupán a természetes szem szerkezetét replikálja, hanem akár még élesebb látást is biztosíthat az egészséges emberi szemnél, olyan kiegészítő funkciókkal, mint például az infravörös sugárzás érzékelése a sötétben.

A tökéletes látás titka
Az áttörést lehetővé tevő legfontosabb találmány egy mesterséges 3D-s retina, mely nanofény-érzékelőkből áll, és amely utánozza az emberi retina fotoreceptorait. Fan Zhiyong professzor és Dr. Gu Leilei, a HKUST Elektronikai és Számítástechnikai Tanszékének dolgozói fejlesztették ki. A nanokábeles fényérzékelők folyékony-fém huzalokból állnak, amelyek ugyanolyan elven oldják meg a vizuális jelátvitelt, akár az idegek az emberi agy számára. Ennek a különleges felépítésnek köszönhetően a jövőben ezeket a nanovezetékes fényérzékelőket közvetlenül össze lehet kapcsolni a látássérült betegek idegeivel.

Ellentétben az emberi szemmel, ahol a jelátvitel során a látóidegrostok kötegeinek a retinán keresztül kell haladniuk – ezáltal vakfoltot képezve az emberi látásban –, a fényérzékelők a mesterséges retina teljes felületén szétszórtan helyezkednek el, és mindegyik a hátsó folyadék-fém huzalán keresztül képes jeleket továbbítani, ezzel kiküszöbölve a kiesést.

Emellett, mivel a nanokábelek sűrűsége még nagyobb, mint az emberi retina fotoreceptorainak, a mesterséges retina így több fényjelet képes fogadni, és potenciálisan nagyobb képfelbontást érhet el, mint az emberi retina – ha a jövőben az egyes nanovezetékekre hátsó érintkezést hoznak létre. Az érzékelők érzékenységének és spektrális tartományának fokozására szolgáló különféle anyagok felhasználásával a műszem más funkciókat is betölthet, például az éjszakai látást.

Forrás:https://www.okosipar.hu
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 498
5 570
113
Tudja-e valaki, hogy nevezik azt a nagyon sima felületű, világos betont ami a rephangárok aljzata szokott lenni?
(Teljesen laikus vagyok.)

Köszönöm!
 

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
32 428
40 205
113
A véleménynyilvánítás szabad, azhogy ezt mire alapozza az ember magánügy, a másik véleményét minősíteni lehet kultúráltan is. De az analógia attól még rossz és a következtetés is ilyenformán lehet butaság.
Pl. Álltalánosban 5ös voltam Biologiából tehát ha józan paraszti ésszel belegondolok a génsebészetbe és arra a következtetésre jutok, hogy mekkora hülyeség, amire egy biologus leolt ne ő legyen már a szemétláda.
Ez a józanparaszti ész sok területen megállja a helyét de egyes területeken nem több mint egy jo szófordulat, és annyit is ér.
Pedig ma ez a helyzet...
Amikor 4 műszaki analfabéta leolt, hogy én vagyok a hülye, mert egy benzinkút az több milliár forintba kerül...
Annak húzzák az ívet ilyen hülyeséggel aki 10+ évet volt az iparban ezen a területen és COTAS töltők árait is látta, nem csak szaros benzinkutakét...
Aztán még engem bannolnak utána és ezek verik a faszukat meg a seggüket.
 
  • Tetszik
Reactions: Zapp Brannigan

Zapp Brannigan

Well-Known Member
2020. április 1.
1 014
2 400
113
Pedig ma ez a helyzet...
Amikor 4 műszaki analfabéta leolt, hogy én vagyok a hülye, mert egy benzinkút az több milliár forintba kerül...
Annak húzzák az ívet ilyen hülyeséggel aki 10+ évet volt az iparban ezen a területen és COTAS töltők árait is látta, nem csak szaros benzinkutakét...
Aztán még engem bannolnak utána és ezek verik a faszukat meg a seggüket.
Ez pont arra jó pelda, hogy a józan paraszti nézőpont és az alapvető muszaki tudás milyen gyorsan elvérzik a szaktudással és a területen szerzett tapasztalattal szemben.:)
Én csak erre reagáltam, mert nem szeretem ha valaki erre támaszkodva érvel egy nagyon specifikus szakterületen.
 

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
32 428
40 205
113
Ez pont arra jó pelda, hogy a józan paraszti nézőpont és az alapvető muszaki tudás milyen gyorsan elvérzik a szaktudással és a területen szerzett tapasztalattal szemben.:)
Én csak erre reagáltam, mert nem szeretem ha valaki erre támaszkodva érvel egy nagyon specifikus szakterületen.
Miféle józan paraszti ész szerint került több mrd HUF-be egy szutyok benzinkút...?
Pont erről beszélek, az emberek többsége annyira buta, hogy azt sem tudja, hogy mennyire buta...

kb. 2000 db töltőállomás van az országban. Akkor az belekerült 2000-10000 mrd HUF-ba? Ja, hogy aki ekkora faszságot leírt lényegében két számot nem tud kikeresni és felmérni, hogy faszság?

És akkor el se tudja képzelni mibe kerül egy finomító vagy ipari üzem...

És ezek a gyökerek húzzák az ívet energetikától kezdve mindenben és SZAVAZNAK és döntenek.
 

Zapp Brannigan

Well-Known Member
2020. április 1.
1 014
2 400
113
Miféle józan paraszti ész szerint került több mrd HUF-be egy szutyok benzinkút...?
Pont erről beszélek, az emberek többsége annyira buta, hogy azt sem tudja, hogy mennyire buta...

kb. 2000 db töltőállomás van az országban. Akkor az belekerült 2000-10000 mrd HUF-ba? Ja, hogy aki ekkora faszságot leírt lényegében két számot nem tud kikeresni és felmérni, hogy faszság?

És akkor el se tudja képzelni mibe kerül egy finomító vagy ipari üzem...

És ezek a gyökerek húzzák az ívet energetikától kezdve mindenben és SZAVAZNAK és döntenek.

Én azt a kommunikációs gyakorlatot követem, hogy akin azt látom, hogy nem képes a kultúrált vitára, simán ignorálom. :D
 

Fennek

Well-Known Member
2010. május 8.
7 414
24 494
113
egy benzinkút az több milliár forintba kerül...
Hubazz ez kemény lehetett.
Én konkrétan láttam családot aki kiásta a gödröket a tartályoknak, amik exszovjet cuccok voltak. Konkrétan csak a kútoszlopokat a pénztárt, bankterminált és a kamerát kötötte rendes cég. Többi család + helyi szakik.
Nemtom mennyi lehetett a vége, de szerintem egy fullosabb családi ház ára az előtte parkoló új autóval. :)
 

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
32 428
40 205
113
Hubazz ez kemény lehetett.
Én konkrétan láttam családot aki kiásta a gödröket a tartályoknak, amik exszovjet cuccok voltak. Konkrétan csak a kútoszlopokat a pénztárt, bankterminált és a kamerát kötötte rendes cég. Többi család + helyi szakik.
Nemtom mennyi lehetett a vége, de szerintem egy fullosabb családi ház ára az előtte parkoló új autóval. :)
Egy átlagos töltőállomás esetén az épület és utak többe kerülnek, mint maga a töltési technológia...