A középiskolás és felsőoktatás bezárása szerintem a gazdaságra nem túl komoly hatással van.
Hogy komoly-e, azon lehet vitatkozni, de egyértelműen van hatása, hiszen fogyasztást generálnak, ha kimozdulnak otthonról. Ez a fogyasztás most egyértelműen kevesebb lesz.
Plusz szvsz a távoktatásra való átállás nem egy nagy sikertörténet.
Nagyon változó tapasztalatokról hallok és találkozom is velük...
Ahogy a kevés, de masszív tömegrendezvény bezárása is, a focimeccseké.
Egyfelől segítenek az általános morálon az ilyen rendezvények, másfelől fogyasztást generálnak.
De pl. az edzőtermek és a többi bezárása is ilyen lett volna.
Ismét: a gazdaságban pénzmozgást generál.
Másfelől especiel az edzőtermek nem kis hányada bezárt és a személyzetet elküldte a tavasszal (avagy csődbe is ment).
Akik még talpon maradtak, azoknak ez most újabb gyomros lesz.
Az mondjuk szép, hogy végre az állam beszáll az alkalmazottak bérébe.
Ezekkel kellett volna kezdeni, időben. Most meg kurva sok beteg lesz ugyanúgy és gazdaságilag rosszabb lehet a vége, mert mire ez a baszott nagy hullám lecseng...
Lehetett volna *szerintem* egy fokkal szigorúbban, hatásosabban csinálni, például a nagy sportrendezvényeket zárt kapussá tenni, komolyabb rendezvényeket megtiltani, a maszkviselést és távolságtartást szigorítani. Akkor talán a megbetegedéseknek laposabb emelkedése lehetett volna, miközben a gazdaságot sem éri azonos mértékű csapás.
Nem mondom, hogy nem lehetett volna korábban szigorítani, sőt, én már jó ideje vártam, hogy ilyesmi történjen. Ugyanakkor megértem, hogy miért akkora dilemma ezt meghozni.
Úgy, hogy az EÜ dolgozók meg most terveznek felmondani sokat.
Eleve ha eddig nem nyújtotta be a felmondását, akkor most az elkövetkezendő 30 nap már mindenképpen ugrott, hiszen a legtöbb munkaszerződésben benne van a felmondási idő. Hogy az EÜ-nek ez nagyon nem hiányzott, abban egyetértek. A másik oldalról viszont nagyszerűen rámutat arra, hogy mekkora problémák vannak az EÜ-n belül, és hogy valamit tenni kell(ene) ennek megoldására. Ezt szvsz elszalasztotta a kormányzat...