Beszélgető

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 691
19 023
113
Én első nap bejelentkeztem rá.
Ma hagyhattam el végre a lakást, ~3 hétig kínlasztott a vírus, szerencsére "enyhe" lefutású volt, de így is volt 2 nap amikor legszívesebben felkötöttem volna magam, csak legyen vége...

Előtte meg hallgattam a többieket, hogy egy kormány által kitalált kamu, "fiú is elkapta, köhögött egy kicsit meg fájt pár napig a háta"...
Most meg lélegeztető gépen van, mert ő nem volt beteg míg össze nem esett, de legalább minket is megfertőzött...

Apám még kitart, de egyszer javul, egyszer romlik az állapota, orvosok tehetetlenek, teszik amit a központ mond...
Kedden is hívták anyámat, hogy kell a hozzájárulása a gégemetszéshez, mert 1 hét után átkötik úgy a lélegeztető gépet.
Csak pénteken ment be, mivel húgom elintézte, hogy meglátogathassák, akkor már nem akartak gégemetszést csinálni, mivel már egyedül ő volt életben, a többiek 24 órán belül belehaltak...

Szerk.:
Az egész vasút szörnyű állapotban van, már minden 60 év alattit kivezényelték nálunk dolgozni, tavasszal lehet jön a mellékvonalak bezárása..
Jobbulást, és kitartást! :(

K

kamm

Guest
Amikor a BME-re jártam 2 év után kb. az évfolyam fele nem volt sehol a gépészkaron.

Bizonyos szakok mindig is olyanok voltak, mar az en idomben is, kulonosen a villanykaron meg a gepeszeknel mar regen is, a pletyka szerint elvi kerdest csinalt belole par eloado, hogy megritkitsa a nepeket... majd egyszer rakerdezek, egy volt osztalytarsam apja dekan volt sokaig. :)

• Tetszik
Reactions: Masztiff

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 563
61 974
113
molnibalage

Politológiát a csoport fele nem fejezte be. Pedig az szerintem csak egy közepesen nehéz szak. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lehet az arány az orvos képzésben.

T

Törölt tag

Guest
Bizonyos szakok mindig is olyanok voltak, mar az en idomben is, kulonosen a villanykaron meg a gepeszeknel mar regen is, a pletyka szerint elvi kerdest csinalt belole par eloado, hogy megritkitsa a nepeket... majd egyszer rakerdezek, egy volt osztalytarsam apja dekan volt sokaig. :)

Szerintem ez minden mérnöki szakon így van, felőrlődik a gyengébbje, itt nincs bemagolás.
Lehet valaki színötös volt gimiben Pitagorasz tételből meg newtoni fizikából, de egy áramlástan már megfekteti.

• Tetszik
Reactions: gergo55 and vilmoci
W

Wilson

Guest
hogy lehet valaki ennyire paraszt?:mad::hadonaszos:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Nagyon remélem elkapják ezt az agyatlan barmot ,és amellett ,hogy rá hátékázzák a mentesítés költségeit még kivezénylik társadalmi munkára ,hogy meregesse kifele a dzsuvát a Dunából ha már beleengedte.

• Tetszik
Reactions: vilmoci

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 802
26 388
113
Ez most is így van, volt olyan gyakorlatom ahol az első gyakon benyögte a tanár, hogy szerinte túl sokan vagyunk, így év végén csak 2 fő kap nála a 14-ből aláírást. Így is lett (hála volt keresztfélév ahol már nem hozzá kerültem). Van olyan is ahol a két "öreg" azon versenyez ki buktat meg többet, előadáson ecsetelte, hogy tavaly csak 70%-os bukás volt nála és ez milyen rossz, hála a jó égnek beütött a korona és online teszteken nem lehetett feltűnően buktatni.
Van olyan tárgy amiből a tárgyfelvételkor már ki se írják a gyakorlattartók neveit, mert feltűnően csak azon tanárokhoz nem veszi fel senki a tárgyat akiknél biztos a bukás, erre a megoldás az volt, hogy csak az órák vannak kiírva, majd jelentkezési idő után beírják az "oktatók" neveit.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 351
34 073
113
Soha nem értettem ezt a kvóta buktatást. Nyilván, nem kell mindenkinek végeznie, de van egy konszenzusos, elvárt szint, vagy meglépi valaki, vagy nem. De, hogy buktatásból versenyt csinálni, meg a tanár önmagának kvótákat állít fel... ilyen baromságot. Az ilyen tanárnak ez az önkielégülés, vagy mi?

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 802
26 388
113
Soha nem értettem ezt a kvóta buktatást. Nyilván, nem kell mindenkinek végeznie, de van egy konszenzusos, elvárt szint, vagy meglépi valaki, vagy nem. De, hogy buktatásból versenyt csinálni, meg a tanár önmagának kvótákat állít fel... ilyen baromságot. Az ilyen tanárnak ez az önkielégülés, vagy mi?
Öregek mint az országút, gondolom ebben élvezik ki magukat.

• Tetszik
Reactions: silurusglanis

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 737
17 593
113
De, igen, es pontosan ezert mondom (mert ketnyelvu vagyok), hogy nevetseges az elnevezes. Amugy mar a jogi kontextusban is gaz lenne, ugy meg kifejezetten serto (ti. guardiant konkretan incapacitated azaz magatehetetlen-donteskeptelen, szellemi fogyatekos, demens avagy kisgyerekeknek rendelnek ki.)
Hidd el, ha nem elsz itt es nem vagy nativ speaker, akkor ezt nem fogod erezni.
Ez szinte minden nyelvvel es mindenkivel igy van, beszelhet valaki barmilyen nyelvet barmilyen jol mashol, de a kulturalis affinitas hianyozni fog.
Ugyanakkor ez persze hianyozhat helyieknel is, hozzateszem, egy montanai farmer lehet, hogy a maga (joval szukebb) ertelmezeseben nem erzi kinosan tulzonak avagy bargyunak, netan sertonek, hanem szimplan nem erdekli.

Ennek semmi koze hozza, bar az igaz, hogy alatta szamtalan ilyen rohejes balfaszkodas tortent, pontosan amiatt, mert amatorokkel vette magat korul es o meg semmihez nem ertett soha vilagon nagyon ciki sales pitcheken kivul.

Sailors, marines, soldiers, airmen - and Guardians? Pleahhhse. Give me a fuckin' break...
Én nem vagyok kétnyelvű, pláne nem nyelvész, de 7+2évet éltem angolszász nyelvterületen, a mai napig angolul olvasok, és fordítok.
Továbbra is tartom, hogy nem a legszerencsésebb választás, és azt is hogy nem nevetséges.
Főleg, hogy nem fejtetted ki mitől lenne nevetséges,
leszámítva a Disney filmeket.

Vagy csak azért mert a magukról mentális képességeik miatt rendelkezni nem tudók felett is guardian rendelkezik? - hát ez tényleg nagyon vicces. (Irónia)

Én csak azt látom, hogy az angol nagyon is használja a kifejezést, és egyáltalán nem nevetséges környezetben, vagy módon.
Kapásból itt a The Guardian napilap, nem épp vicc újság. De megannyi örző-védő cég is alkalmazza nevében. És az irodalmomban sincs kifejezetten nevetséges vonatkozása. Megannyi katonai, történelmi könyv címében is szerepel.
4000.jpg

14964.jpg

recruitment poster during the Vietnam War period.

Antigone and Creon: Guardians of Thebes

Smart-Quotes-54815-statusmind.com.jpg

De itt az USA New York-i focicsapata is..
OK47VD4WJNDT7BYZSMSJJQVCT4.jpg

Szerintem ők sem viccből választották ezt a nevet..

De érdekelne más véleménye is, főleg azoké akik el tudnak vonatkoztatni a Disney jelmezes filmeitől. Tényleg annyira röhejes a Space Force alakulatok új "Guardians" elnevezése?
Mert szerintem csak az van, hogy eddig SpaceForce-al is csak sci-fi filmekben találkoztunk, így szimplán csak szokatlan.

https://www.defense.gov/Explore/New...space-force-personnel-to-be-called-guardians/

K

kamm

Guest
Én nem vagyok kétnyelvű, pláne nem nyelvész, de 7+2évet éltem angolszász nyelvterületen, a mai napig angolul olvasok, és fordítok.

Hat az edeskeves, ne is haragudj. Egyreszt az "angolszasz" nyelvteruletnek kb annyi koze van az amerikai szlenghez ill kulturalis kozeghez, mint nekem a Marvelhez, masreszrol nem akarlak megbantani, de az angolul olvasok ers forditok akarmit is jelenthet (lattam en itt magyar angoltanart 10 tanitas utan kierkezni es ugy beszelni angolul, hogy a szemem kikerekedett es egy szavat nem ertettem.)

Továbbra is tartom, hogy nem a legszerencsésebb választás, és azt is hogy nem nevetséges.
Főleg, hogy nem fejtetted ki mitől lenne nevetséges,
leszámítva a Disney filmeket.

Mert gyerekesen nagyzolo. Mert nevetsegesen tulzo. MIndez itt kb mindenkinek lejon egybol.

Vagy csak azért mert a magukról mentális képességeik miatt rendelkezni nem tudók felett is guardian rendelkezik? - hát ez tényleg nagyon vicces. (Irónia)

Nem, amiatt max serto lenne, de azt - latom, nem sikerult kovetni - arra hoztam csak peldanak, hogy a marveles ertelmezesen kivul is letezik a szo

Én csak azt látom, hogy az angol nagyon is használja a kifejezést, és egyáltalán nem nevetséges környezetben, vagy módon.
Kapásból itt a The Guardian napilap, nem épp vicc újság. De megannyi örző-védő cég is alkalmazza nevében. És az irodalmomban sincs kifejezetten nevetséges vonatkozása. Megannyi katonai, történelmi könyv címében is szerepel.
4000.jpg

14964.jpg

recruitment poster during the Vietnam War period.

Antigone and Creon: Guardians of Thebes

Smart-Quotes-54815-statusmind.com.jpg

De itt az USA New York-i focicsapata is..
OK47VD4WJNDT7BYZSMSJJQVCT4.jpg

Szerintem ők sem viccből választották ezt a nevet..

Huh... most erre mit mondjak, ami nem hangzik sertoen? Tenyleg itt tartunk, hogy bizonygatod, hogy hasznalatban van a szo? Szerinted ez volt a mondanivalom lenyege, hogy nem azt jelenti? :D

Most pont oda jutottunk, amirol beszeltem a legelejen, az angoltudas ill helyi kulturalis kozegek kapcsan.:p

De érdekelne más véleménye is, főleg azoké akik el tudnak vonatkoztatni a Disney jelmezes filmeitől. Tényleg annyira röhejes a Space Force alakulatok új "Guardians" elnevezése?
Mert szerintem csak az van, hogy eddig SpaceForce-al is csak sci-fi filmekben találkoztunk, így szimplán csak szokatlan.

https://www.defense.gov/Explore/New...space-force-personnel-to-be-called-guardians/

Ketlem, hogy tul sok amerikai olvasna ezt a forumot, kulonosen magyarul, masoknak meg igazabol irrelevans a velemenyuk, mert ez amerikai kulturalis kerdes, nem also-kobanyai avagy akar svajci izles kerdese.
Egy idiota nev es februartol Biden alatt megszunik, nem veletlenul.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 737
17 593
113
Hat az edeskeves, ne is haragudj. Egyreszt az "angolszasz" nyelvteruletnek kb annyi koze van az amerikai szlenghez ill kulturalis kozeghez, mint nekem a Marvelhez, masreszrol nem akarlak megbantani, de az angolul olvasok ers forditok akarmit is jelenthet (lattam en itt magyar angoltanart 10 tanitas utan kierkezni es ugy beszelni angolul, hogy a szemem kikerekedett es egy szavat nem ertettem.)

Mert gyerekesen nagyzolo. Mert nevetsegesen tulzo. MIndez itt kb mindenkinek lejon egybol.

Nem, amiatt max serto lenne, de azt - latom, nem sikerult kovetni - arra hoztam csak peldanak, hogy a marveles ertelmezesen kivul is letezik a szo

Huh... most erre mit mondjak, ami nem hangzik sertoen? Tenyleg itt tartunk, hogy bizonygatod, hogy hasznalatban van a szo? Szerinted ez volt a mondanivalom lenyege, hogy nem azt jelenti? :D

Most pont oda jutottunk, amirol beszeltem a legelejen, az angoltudas ill helyi kulturalis kozegek kapcsan.:p

Ketlem, hogy tul sok amerikai olvasna ezt a forumot, kulonosen magyarul, masoknak meg igazabol irrelevans a velemenyuk, mert ez amerikai kulturalis kerdes, nem also-kobanyai avagy akar svajci izles kerdese.
Egy idiota nev es februartol Biden alatt megszunik, nem veletlenul.

Kicsit leszálhatnál a magas lóról.
Azért ugye más is mondhat véleményt? És ne gyere ezzel a baloldali hülyeséggel, hogy csak az aki autentikus a témában.
Tisztelem és elfogadom a tiédet, és egy pillanatra sem támadom a személyedet, jó lenne, ha te is így járnál el, és végre valami konkrétumnal is szolgálnál érvelésül, nem csak azzal, hogy márpedig te mivel kétnyelvű vagy ez így van és kész.
Én hoztam pár példát amit te totálisan figyelmen kívűl hagytál.
Spongyát rá.

K

kamm

Guest
Kicsit leszálhatnál a magas lóról.
Pont ezert mondtam, hogy kar ezen vitazni, mert olyanba akarsz beleokoskodni, amihez egyszeruen nem ertesz - nem azert, mert nem vagy kepes, mert buta lennel, hanem mert nem eltel benne eleget. Ennyi. Ilyenkor aztan jon a sertodes. Van egy nemet teruleten elo baratom, o nem is beszelget mar nemet politikarol magyarokkal, mert mindig ebbe fut bele, a megfelelo kulturalis hatter hianya, amikor a helyiekkel beszelgetsz mindennap, evtizedekig, ugyanugy gondolkodsz avagy erted azt. Velem szokott, mert en inkabb idegesitoen sokat kerdezek, meg az okoskodasom alakul attol, amit mond. :D

Azért ugye más is mondhat véleményt? És ne gyere ezzel a baloldali hülyeséggel, hogy csak az aki autentikus a témában.

Hogyne mondhatna, csak irrelevans. Ez egy amerikai kerdes, azon vitazunk, hogy nevetseges-e Amerikaban - mennyiben erdekes, hogy barhol mashol hogyan hangzik? :)

Tisztelem és elfogadom a tiédet, és egy pillanatra sem támadom a személyedet, jó lenne, ha te is így járnál el, és végre valami konkrétumnal is szolgálnál érvelésül, nem csak azzal, hogy márpedig te mivel kétnyelvű vagy ez így van és kész.
Én hoztam pár példát amit te totálisan figyelmen kívűl hagytál.
Spongyát rá.

EN is tisztellek, de ertsd meg, hogy a peldak nem arra peldak, amire en mutattam ra. :)
Semmi sertot nem is akartam mondani, nem is mondtam, sot, sejtettem elore, hogy ugy veszed esetleg, ezert mondtam, hogy ez nem ilyesmi.
Ez masik iranyba is igaz: pusztan attol, hogy pl olvasok meg elkerregek egy taxissal focirol, politikarol stb spanyolul, attol meg eszemben sem lenne azt feltetelezni, hogy ertem, miert jon ki furan bizonyos szohasznalat bizonyos oprszagokban (es a spanyolajkuak kozott van kulonbseg.)
Sot, 20+ ev utan ideat mar magyarul is rengeteg kulturalis referencia van, amirol fogalmam sincs. Nemcsak politikai avagy bulvar, hanem mas is, hetkoznapi dolgok teljesen masok, hasonlo kontextusban inkabb erdekelne, mi az, amit nem erzek. :)