A sportoláshoz nem kell pénz. Némely sportágnak kell ugyan infrastruktúra,DE EZEK MÁR LÉTEZTEK A FIDESZ ELŐTT IS, több is mint kéne. Ha holnaptól egy forintot nem költenénk rá, csak a fenntartását fizetnénk akkor is lehetne sportolni, ez szintén így volt a fidesz előtt is. 1500 milliárd forint jelentős része ki lett baszva az ablakon.
És az infrastruktúra olyan mint a rock? Örök és elpusztíthatatlan? Nem kell időnként újat építeni? Nincs szükség újabbakra? Pl. több uszodára, vagy több jégpályára?
Ha előtte is volt a sport finanszírozva, mint ahogy egyértelmű, hogy volt. Akkor a; akkor is ilyen vehemensen szóltál fel ellene, vagy csak politikai kérdést kreálsz belőle. b; nem azt kellene nézni, hogy mekkora a különbség (pláne GDP arányosan) a korábbi és a jelenlegi sportfinanszírozás között és ez egy-egy sportolóra vetítve akkor és most mennyi és akkor mennyire volt eredményes és most mennyire eredményes? Ez lenne egy reális összehasonlítás, nem az, hogy nyomjuk proliba az ezeröccá' milliárdot költött el a Fidesz.
De ez az összeg, amiről itt nagyjából szó van, az nem az infrastruktúra fejlesztéséről szól, hanem a sportfinanszírozásról. Pl. új irányvonalak, eszközök jelennek meg időnként az edzésekben, amik új eszközöket, tanfolyamokat igényelnek -szakmai továbbképzés. Az eszközök elkopnak, tönkremennek legyen az focilabda, vagy boxzsák, vagy komolyabb és drágább dolgok. Persze, fizessék azok, akik járnak edzeni. Ez is egy szemlélet. Csak kérdés, hogy akkor mennyivel kerülne többe edzésre járni és mennyien szorulnának ki a sportolás lehetőségéből.
De tudod a zeneiskolák többsége is biztosít hangszert legalább az ottani gyakorláshoz. Tudod milyen drágák? Azt se vegyünk... fizesse mindenki a magáét és vigye be a gyerek a zongorát heti kétszer ha tanulni akar. Meg a tanár fizetését termeljék ki a tanítványok, ne legyen állami finanszírozás. Oké. Ilyen is lehet. Mennyivel kevesebb gyerek tudna zenét tanulni? De folytassuk tovább a gondolatmenetet -mert ugye ne csak a sportnál ragadjunk le, még ha egyeseknek az is a vörösposztó. Aki tanulni akar, az fizessen érte -ha tud. Hisz amúgy se fog mindenki értéket teremteni szerinted. Sőt, ne legyen diákkedvezmény. Aki tömegközlekedtetni akarja a gyerekét az fizessen érte rendesen. Mi ez az urizálás, meg támogatás? Hisz nem lesz minden gyerek értékteremtő. -Ergó csak az értékteremtőn élősködik. (És a gondolatmenetedből eljutunk egy Pol Pot féle állameszményhez.)
A világ legszegényebb országaiban is sportolnak, hol porban, koszban, mocsokban.
Az a gond, hogy nem vagy hajlandó megérteni, hogy ezekben az országokban is, amiben sikereket érnek el, nem a porban és mocsokban edzenek a szavannán, hanem sportiskolákban van egy sportolói elitképzés. Persze, vannak olyan aranyos történetek, mint a jamaicai bobcsapat, vagy "Eddie, a sas", de ezek a kivételek és nem is sikeresek, csak a kijutási rendszer alapján ki tudtak jutni (mint ahogy magyarok is jutottak ki afrikai színekben téli-olimpiára).
Itt egy magyar cikk:
https://index.hu/nagykep/2019/09/07...lat_futas_kapsabet_iten_kaptagat_rift_valley/
Lehet, hogy itthoni szemmel nézve ezek lepusztult putrik és nulla infrastruktúra, de ottani szemmel kell nézni. Rájöttek, hogy vannak olyan előnyös genetikai és környezeti adottságaik, amiket viszonylag olcsó infrastruktúrával pénzzé tudnak konvertálni. Nem véletlenül nem jégkorongozókat, vagy úszókat "termelnek" ki.
(Egyébként én sem vagyok híve, hogy mondjuk megyei szinten is fizetik a focistákat, meg kedvezményeket adnak; mert annak még erősen a hobbiról kellene szólni, de se a kis, se a nagycsapatok dolgába nem tudok beleszólni, és nem keverem össze az összes sporttal.)
Én nem járok rendszeresen edzésre, csak mikor fejben és fizikálisan ott vagyok, hogy jól esne; nincs is célom vele, de ha már a gyereket viszem én is beállok, mert ott nyomkodjam a telefont mint más szülő?* -meg közös program és jó példa lehet a gyereknek, hogy középkorúan is el lehet kezdeni bármit. (kicsit hülyén nézek ki a 6 évesekkel egy sorban, de ez van
) de marhára nem bírnám nyújtás és bemelegítés nélkül. A végéről ez le szokott maradni, nem is örülök neki, szerintem kellene, időben meg az a fél óra plsuz már mindegy lenne.
*Én ebben látom a társadalmi problémát, hogy elmegy, elviszi a gyereket, befizeti a tagdíjat, mert támogatja a klubot (kemény évi 6 ezer ft
) Az edző örül ha valaki beáll. De nem, jobb végigpletykálni, végigtelefonozni, végig ülni, mint legalább egy részére, vagy egészére beállnának. Én ezt nem értem. Ha én végig bírom a másfél órát úgy, hogy sose jártam semilyen edzésre, akkor szerintem másnak is végig lehet bírnia. Engem ez jobban érdekel, jobban zavar, mint hogy milyen a rendszer, milyen a finanszírozás. -Mert ezt senkire nem lehet fogni.