Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
De gyengék ezek a mai laptopok.Leeset a kormánytól, és már össze is tört.Meg jó,hogy van nálam papír könyv is.....
Én a napokban vettem észre, hogy a kb egy éves HP középen megtört vagy 2 centi hosszan a csavarig, pedig le sem esett.
Szerintem ezek -főleg az olcsóbb gépek- egyre kevésbé vannak megtervezve. Mint ha egy évtizede, a hasonló árkategóriájú gépek is sokkal ergonómikusabbak és talán minőségibbek voltak.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Én a napokban vettem észre, hogy a kb egy éves HP középen megtört vagy 2 centi hosszan a csavarig, pedig le sem esett.
Szerintem ezek -főleg az olcsóbb gépek- egyre kevésbé vannak megtervezve. Mint ha egy évtizede, a hasonló árkategóriájú gépek is sokkal ergonómikusabbak és talán minőségibbek voltak.
Régi HP laptopom volt,hogy kiesett a betonra, és túlélte.Szonyegre,mint ez a kacat,rengetegszer leesett.11 évig bírta.Es végül a chip adta be benne az unalmast.
 

csakb

Well-Known Member
2014. március 2.
396
651
93
Szerintem ezek -főleg az olcsóbb gépek- egyre kevésbé vannak megtervezve.
Ó, dehogynem, nagyonis alaposan meg vannak tervezve. Mégpedig úgy, hogy a lehető legtöbbet spóroljanak az utolsó csavaron, és az egész előállítási költségen, és épp ne hulljon szét a csába az egész magától a garanciaidő végéig. Utána már minden nap ajándék.

De nem csak a konzumer kategória egy ipari excrementum, hanem a business is.
 
W

Wilson

Guest

A Kutyapárt megalapította a Mészáros&Mészáros&Mészáros kft.-t, hogy végre nyerhessen a közbeszerzéseket....​

Az állami beszerzéseken mostantól eggyel több Mészáros-cég indulhat.
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megalapította a Mészáros&Mészáros&Mészáros (M&M&M) kft.-t, a cég képviselője pedig a párt elnöke, Kovács Gergely.

„Végre mi is jó eséllyel indulhatunk állami tendereken” – közölte a viccpárt, hozzátéve, hogy „ugyanitt cégeket keresünk, akik jönnének majd ellenünk veszteni a közbeszerzéseken, mert fontos fenntartani a verseny látszatát”. A névválasztás természetesen nem véletlen, Mészáros Lőrinc a Mészáros és Mészáros kft-vel arat sokszor sikert a közbeszerzéseken.

A Kutyapárt által alapított cég fő tevékenységi köre egyébként csomagküldő, internetes kereskedelem, adatfeldolgozás, web-hoszting szolgáltatás, és egyéb szakmai, tudományos és műszaki tevékenység. Az egyelőre nem tiszta, hogy ezzel a profillal milyen közbeszerzéseken indulnának, talán a kormany.hu vagy a miniszterelnok.hu honlapot akarják működtetni.

 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Ó, dehogynem, nagyonis alaposan meg vannak tervezve. Mégpedig úgy, hogy a lehető legtöbbet spóroljanak az utolsó csavaron, és az egész előállítási költségen, és épp ne hulljon szét a csába az egész magától a garanciaidő végéig. Utána már minden nap ajándék.

De nem csak a konzumer kategória egy ipari excrementum, hanem a business is.
Ilyen értelemben valóban, ember van a falóban.
 
W

Wilson

Guest
Metaanyagból készítettek mikrokamerát, ami forradalmasíthatja a képalkotást

Metaanyagból készítettek mikrokamerát, ami forradalmasíthatja a képalkotást

A fél milliméter széles eszközt első körben az emberi test belsejének vizsgálataihoz szánják.

A Princeton Egyetem és a Washington Egyetem kutatói olyan miniatűrizált kamerát hoztak létre, ami akkora, mint egy nagyobb sókristály, de mégis az eddigi, hasonló méretű eszközökkel összehasonlítva nagyságrendekkel élesebb képeket készít. A kamera metaanyagon alapul, aminek egészen apró alegységei antennáként funkcionálnak és mindegyiknek egyedi az alakja. A több millió antenna egyenként körülbelül akkora, mint egy-egy HIV vírus a kutatók leírása szerint és a megfelelő elhelyezésük és formájuk biztosítja a minőségi, színes felvételek készítésének lehetőségét. Más mikrokamerák képeihez képest az eredmény látványosan élesebb, a normál méretű készülékek felvételeivel vetekszik.



A metaanyag alapja szilícium-nitrid, egy ellenálló kerámiafajta, amelyet a hatvanas években fejlesztettek ki elsősorban azzal a céllal, hogy a turbinákban alkalmazzák, és létrehozzák a segítségével a kerámiából készült motort. Bár történtek kísérletek, főként japán vállalatok részéről, a szilícium-nitrid bevonatú alkatrészeket tartalmazó motorok építésére, de a teljesen kerámiából felépülő berendezés végül nem bizonyult sikeresnek, a szilícium-nitrid viszont hasznos alapanyaggá vált egy másik területen, a chipek készítésének folyamatában. Mivel az anyag kompatibilis a chipek gyártási metódusával, ezért a mikrokamera egyszerűen és olcsón előállítható a Princeton leírása szerint.

A képalkotó eszköz felvételeinek minőségét a gépi tanulási algoritmusok növelik, amelyek összeköttetésben állnak a metaanyag felszínén elhelyezett antennákkal, ezeknek az algoritmusoknak a funkcióit pedig a későbbiekben további alkalmazásokkal tervezik bővíteni a mérnökök, például tárgyfelismeréssel vagy a tárgyak osztályozásának képességével. Az ultra kompakt kamerák legfontosabb felhasználási területe az endoszkópia lehet, valamint az agyi képalkotás, de a kutatók később egészen újszerű alkalmazásokat is elérhetőnek látnak: az eszközökkel szerintük bármilyen felület átalakítható lesz képalkotó egységgé, így akár a hagyományos telefonkamerák kialakítása is jelentősen megváltozhat, ha a minikészülékek felváltják a jelenlegi hátlapi kamerákat.


 
K

kamm

Guest
Ha valaki mas pseudo-polyglotot érdekelne, találtam egy akciós linket, ahol megint $179 a Babbel lifetime all-languages licensze (konkrétan 100 évre), most a Techrepublicon keresztül, még pár napig:
 
W

Wilson

Guest

A Kúrián is vesztett az állam az elmúlt évek legcinikusabb perében..​


Hat év pereskedés után kedden zárult le a Kúrián az egyik legbizarrabb per a magyar állam és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ között. Ugyanis a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 14 millió forintot és ennek kamatait akarta behajtani a Kishantosi Vidékfejlesztési Központon és az őket támogató Greenpeace Magyarországon többek között arra hivatkozva, hogy őrző-védő szervezetet kellett felbérelniük az egykori biogazdaság területe mellett, amikor a szervezetek tiltakoztak a biogazdaság felszámolása ellen.
Most a Kúria is megalapozatlannak találta az állam keresetét,és jóváhagyta az I. és II. fokú bíróság korábbi, erről szóló döntését. A Kúria ítélete ellen magyarországi jogorvoslati lehetőség nincs.

Greenpeace-aktivisták 2014. májusi demonstrációja Kishantoson Fotó: Greenpeace
A 21 éven át működő kishantosi biogazdaság végét az hozta el, hogy 2013-ban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázatán a tíz parcellára szabdalt terület egyikét sem nyerték meg a kishantosiak. A biogazdaság vezetői szerint politikailag motivált döntés született, az új nyertesek között akadtak olyanok is, akik korábban nem is foglalkoztak gazdálkodással. Mindkét fél birtokvédelmet kért, a Greenpeace Magyarország pedig riadóláncot szervezett a helyszínre, mert félő volt, hogy az új tulajdonosok a tél folyamán kitárcsázzák a földeket. A pályáztatásról később a Kúria is kimondta, hogy törvénysértő volt.
Mindennek ellenére az új bérlők mégis egyszerűen beszántották a bevetett földeket, amivel megsemmisítették a mintagazdaság több mint 400 hektárnyi bionövényét, akkori áron kb. 117 millió forint értékben.A rombolás ellen a helyszínen tüntettek Kishantos munkatársai és a Greenpeace aktivistái. A Greenpeace mostani közleményében felidézte, hogy a beszántásra az NFA utasította a kishantosi földek új bérlőit, és az akció biztosítására egy privát, őrző-védő szolgálatot bérelt fel, ami lezárta a gazdasághoz vezető közutakat is.

Az NFK álláspontja az volt, hogy Kishantos és a Greenpeace békés tiltakozása miatt kára keletkezett, ezért többek között ennek a biztonsági szolgálatnak a díját, egyéb állítólagos elmaradt díjakat, 14 millió forint késedelmi kamatait, és a teljes perköltséget akarta megfizettetni az ökogazdasággal és a Greenpeace-szel.
„Aki már volt áldozata igazságtalanságnak és hamis vádaknak, az tudja, milyen érzés hosszú éveket elvesztegetni végtelen bírósági perekben. Ebben a perben ugyan most győzött az igazság, ezeket az éveket már senki nem adja vissza nekünk. Örömmel üdvözöljük a végső, Kúria által meghozott döntést, amely – megerősítve az első és másodfokú bíróság ítéletét – elutasította a Magyar Állam keresetét. Hitünk szerint mindazt, amit tettünk, Kishantos igazságáért tettük, és igazunkat most már a legmagasabb szintű magyar bíróság is kimondta. Kishantos értelmetlen elpusztítása azonban még sokáig az állami természetpusztítás jelképe marad, és csak bízhatunk abban, hogy egyszer megtörténik a csoda és Kishantos visszakapja a földjeit” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse a per lezárulta után.


 
T

Törölt tag 008

Guest
Ha valaki mas pseudo-polyglotot érdekelne, találtam egy akciós linket, ahol megint $179 a Babbel lifetime all-languages licensze (konkrétan 100 évre), most a Techrepublicon keresztül, még pár napig:
  • For USA customers only
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
  • For USA customers only
Egyszer úgy felbosszantott egy ilyen, hogy "berendeztem" magamnak egy amerikai identitást lakhellyel, telefonszámmal, bakszámlaszámmal tok-vonó minden ami kell. Egy darabig használtam is az európába nem árusító és szállító cégeknél vásárlásra. A cuccot egy szállítmányozási céggel hozattam haza. Amerikai kínaiak családi cége, nagyon jól működött.
 
  • Hűha
Reactions: enzo and kamm
W

Wilson

Guest

NÉGYMILLIÓ FORINTBA KERÜL EZ A FÜRT SZŐLŐ. DE VAJON MIÉRT..​


Négymillió forintba kerül ez a fürt szőlő. De vajon miért?


Az Isikava prefektúra gyümölcstermelői nem is sejtették, hogy az 1995-ben kifejlesztett új, nagyszemű vörös szőlőfajtájukkal a világ legdrágább szőlőjét alkották meg.
Japánban hatalmas tisztelet övezi a gyümölcsöket, amelyek igazi luxusterméknek számítanak: gyakran nem is saját fogyasztásra, inkább ajándékba vásárolják őket a helyiek.

Részben ezért sem árulnak a szupermarketek olyan terméket, amely foltos, vagy nem megfelelő formájú. A Ruby Roman nevű szőlő azonban még a gyümölcsök közül is kilóg a sorból. A Haszon számolt be a különleges szőlőfajtáról.

A szőlő több szempontból is különleges: a szőlőszemek négyszer akkorák és jóval édesebbek a társakéhoz képest. Másrészt ez a világ legdrágább szőlője, amelynek egyetlen fürtje 2020-ban egy árverésen 12 ezer dollárért, azaz nagyjából négymillió forintért kelt el.​

De miért került egyetlen szőlőszem akár 400 dollárba?

Különleges bánásmód​


image.jpg


A gyümölcsöt kizárólag az Isikava prefektúrában termesztik, többnyire üvegházakban, ahol jobban kontrollálhatják a környezeti hatásokat, ismerteti a Haszon. A termelők minden egyes szőlőszemet gondosan felügyelnek. Emiatt minden fürtben egyforma méretűk a szemek. A megfelelő mérethet szőlőritkító berendezéseket és ollókat használnak.

Óriási szerepe van a fénynek is, amelyet levelek hozzáadásával vagy eltávolításával szabályoznak. Ráadásul a prefektúra gazdái egy informatikai magáncéggel még egy speciális programot is kifejlesztettek, amelynek segítségével meghatározhatják, hogy éppen mennyi fényre van szükségük a szőlőszemeknek.​

Ugyanilyen fontos tényező a hőmérséklet, amelyet az üvegházak oldalainak és tetejének kinyitásával szabályoznak. A fürtöknek minél hűvösebb és szellősebb környezetben kell nőniük.
Mindennek ellenér rengetek szőlőszem nem éri el a minimum követelményeket, ami a Ruby szőlő feltétele. Emiatt limitált számban elérhető a Ruby-utánpótlás a piacon.

Számokban: 2020-ban 25 ezer fürtöt bocsátottak áruba, ami elenyésző mennyiség Japán 163 ezer tonnás éves szőlőterméséhez képest. Ettől függetlenül megéri bíbelődni az óriásszőlővel.​

Rengeteg pénz​



Ha az előző két rosta teljesül, még akkor sem kész a munka: a szőlőszemek színe is sokat számít. De ha a szemek megjelenése beleesik egy szűk színskálába, akkor egy fürtöt akár 450 dollárért is el lehet adni.
A Haszon cikke szerint az értékesített fürtök 90 százaléka kiváló minősítést kap, amelyek piaci ára 90 és 140 dollár között mozog. A maradék szűk 10 százalék a „speciálisan kiváló" minősítést kapja: ezek már 180 dollárnál kezdődnek, és a 450 dolláros árat is elérhetik. De ha nem lenne elég, van még ennél feljebb is: a prémium kategória.

Évente csupán egy, jó esetben kettő fürt felel meg ennek minősítésnek. Egy ilyen szőlőfürt alsó hangon ezer dollárt, azaz nagyjából 326 ezer forintot is megér. Persze ez csak az induló ár, ugyanis különlegességük miatt a prémium szőlőket többnyire árverésre bocsátják.​

Ilyen volt az eddigi legdrágább Ruby Roman szőlő is, amely 2020-ban kelt el 12 ezer dollárért.


 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
W

Wilson

Guest
Hihetetlen, hogy a japánok képesek minden szemetet brutális árakon elsózni a piacon...
Elég megnézni mennyi (ál)értelmiségi pózőrködik Fiji vízzel.
Számomra nagyon érdekes kultúrájuk van, tervbe is van véve, hogy megnézem magamnak Japánt, ismerőseim akik hosszabb vagy rövidebb ideig ott éltek, tanultak, vagy szerették vagy nem nagyon bírták Japánt, köztes állapot nem volt.....
 
  • Tetszik
Reactions: hayate and Blitz97

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Számomra nagyon érdekes kultúrájuk van, tervbe is van véve, hogy megnézem magamnak Japánt, ismerőseim akik hosszabb vagy rövidebb ideig ott éltek, tanultak, vagy szerették vagy nem nagyon bírták Japánt, köztes állapot nem volt.....

Eddig 80 órát baxtam el az életemből Yakuza játékokra...
Ráadásul teljesen rákattantam a mini 4wd-re miatta.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: phaidros and Wilson
W

Wilson

Guest
Eddig 80 órát baxtam el az életemből Yakuza játékokra...
Ráadásul teljesen rákattantam a mini 4wd-re miatta.
Ha már említetted a Japánnal kapcsolatos "agymenéseket" az én szempontokból kész szerencse, hogy Japán 9000 km-re van tőlem mert egy ilyen boltban a "világ összes pénzét" is eltudnám költeni:).És ugye Japánban több száz főállású késkészítő van és számtalan ilyen vagy ehhez hasonló bolt:):)

 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 830
113
Csupa kerdes vagyok... :eek: :eek: :eek:

Az se normális, hogy konkrét embereket látok néha, akik babakocsiban tolják az utcán a patkányokkal vetekedő esztétikumú kutyáikat (és nem idősekről van szó, hogy mondjuk nehezükre esik a járás), de ez vagy valami nagyon zártosztályról szabadult példány, vagy nem kapta el Hans időben a lángszóróval