Szóval te azt állítod, hogy urambátyám alapon túlhatalomra tesznek szert?

Nahát.

Fogadjunk csak a tehetségük miatt gyűlölködsz és irigyled az intelligenciájukat!
Jaj, hagyjuk már ezt is, a "gyarilag okos" emberek...
A kepessegek mit sem ernek, ha nem reszesulsz annak megfelelo szinvonalu oktatasban. Namarmost Europaban az összes akkor lett okos meg valoban művelt es hires az elmúlt min. 800 évben, amikor normalis (tipikusan katolikus, de mindenkeppen kereszteny) oktatast kapott.
Szerintem zsido oktatasrol eleve az 1850 koruli szkadasig max a vicc szintjen lehetett beszelni (jiddisben, heberben meg vegtelen talmudi szofosasban merult ki az oktatas), de utana is kb 1960-ig nemigen hallottal semmifele zsido oktatasrol. A saját oktatásuk hagyomanyosan egy duplanulla volt az elmúlt ezer évben. (Amint irtam már párszor, meg Izraelben is a bevándorló művelt szovjet meg kelet-europai zsidók virágoztattak fel az egyetemeket ill általában az oktatást a 70-80-as evektol, kulonosen a hagyomanyosan eros kozep- es kelet-europai matekkal alapoztak meg az informatikai boomhoz az oktatast, majd az arra epulo alapkutatast, amire aztan ratelepult az amerikai toke.)
Idekinn a Wall St/bankarteman kivul a ket nagy hagyomanyos ortodox irany a jog ill az orvosi palya.
A jog a leggazosabb, az ortodoxok sokszor direkt a sajat, gagyi, szimplán diploma millnek csúfolt zsidó "egyetemeikre" mennek, azok utan persze felmuveltek is maradnak; egy volt Yeshiva Universitys jo sansszal lesz majd bíró, mert oda megy a legalj (ti. ügyvédnek mar túl hülyék vegeztek ott, szar volt a szinvonal es ehen halnanak ugyvedkent.)
Az okosabbja persze inkabb normalis (=nem zsido hatteru) helyre megy, ha engedik/kifizetik nekik, pl a jezsuitak Fordham Univ mar jo tier2 law school, ha az Ivy League nagyokat ill a Duke, NYU, Stanford, Chicago, Georgetown law schoolokat stb vesszuk tier 1 kategorianak (azt tudom hogy nem mindnek van law schoolja, de az un. Ivy League iskolak elvileg a Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Penn State, Princeton, Harvard es Yale - ebből szerintem a Princetonnak tutira nincs, Dartmouth jogrol meg sosem hallottam.) Nem, a Yale sem zsido hatteruy, csak valami hulye mondas van heberul a cimereben.

Amugy a Yeshiva Unit at is nevezték azóta (gondolom, olyan gaz volt mar beirni az oneletrajzokba

), azt hiszem az ma a Cardozo; azota sem egy nagy szam, kb tier 3 law lehet?
Medical school meg nagyon megy koztuk, de nemigen van abbol szerintem kifejezetten zsido egyetem, no meg ott nincs BS, ott kivagnak, ha nem tanulsz es kesz. (Mondjuk ugyanez igaz a csucs jogra is, Harvard Law, Yale Law, Columbia, NYU siman kiszor, ha nem teljesitesz, hiaba $50-80k egy szemeszter.)