Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 448
113

Nagyon erős kétségeim vannak, hogy ennek bármi értelme lenne.
Akkor te nem laktál még jurtában, amit amúgy a mongolok "ger"-nek neveznek, a jurta az orosz neve. Sok mai háznál/lakásnál komfortosabb, illetve gazdaságosabb. Nem beszélve arról az élményről amit a természetközeliségének a megtapasztalása okoz. Mondjuk neked nem is való, mert kisírnád a szemed.
Nógrádit nem bántanám, sokunk itt az oldalon 8 éve tátott szájjal hallgatta előadásait a világról, a nagypolitikáról. Érthetően elmondta azt amit el kellett, még ha sokszor kissé a saját szája íze szerint alakítva is a dolgokat.
Jó pár régi tag miatta kezdett el érdeklődni a világ történései iránt, hogy ne csak a f.o.s. felszínt lássuk hanem a miérteket is.

Mára elhaladt mellette az idő (meg hát benne van a korban), de ettől még nem lett bohóc, max Kína orientáltsága miatt a média próbálja annak beállítani.
Inkább akkor már Drábik, aki 15 éve mondja azokat az összefüggéseket, amik mára híradótémák.
Csak úgy. Tippek, hogy hol készült?
the-stone-forest-bulgaria_l.jpeg
Törökország?
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 448
113
Tudtok a hétvén rendezendő II. vh. hagyományörző rendezvényről? Reggel 3 Willys jeepet láttam. Egy OTst, vele egy másik valami tábori ágyút húzott, egy harmadik meg szembe egy platón utazott. :) Vagy ezek is az ukránokhoz mennek? :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Ember and Pogány
K

Kopi2000

Guest
Eddig még karanténban vagyok, így fizikálisan nem voltam kint, viszont az elmúlt 5 évben több céggel (kb. 15) voltam projekt szinten kapcsolatban.

Röviden az eddigi tapasztalatok:
  • rengeteg melót kellett beletennem, hogy a követelmények teljesüljenek. Magáncégek esetében ezt egyszerűbb átültetni, állami hátterű cégek esetében nehéz.
  • sokszor vannak nyelvi akadályok, ez nehezíti a munkát, többször kell a dolgokat elmondani
  • nehéz a helyzetem, mivel 37 éves vagyok, az életkorom miatt (klasszikus kung-fu-ce felfogás) alacsony volt a szavam súlya korábban, azóta más a beosztásom, így odafigyelnek. A státusz a legfontosabb dolog, mindent ezen keresztül néznek.
  • az igen lehet, a lehet meg nem.
  • minél magasabb a rangod, annál több helyről kérsz tanácsot, így minden döntés hosszabb. Nem úgy döntesz, mint indivídum, hanem mint közösség. Ha csapatod van, akkor be kell vonnod őket, mivel a második körös családnak tartják magukat.
  • nincs 9-től 5-ig munka, folyamatos meló van.
  • a hosszú barátság titka a szoros minőségellenőrzés.
  • van egy erős generációs külömbség: a fiatalok futnak előre és onnan néznek később vissza, hogy merre jutottak, ha rossz az irány, akkor változtatnak. Az öregek 384 alkalommal gondolkodnak, tánácskoznak, utána lépnek. A fiatalok között iszonyúan erős a verseny, mindent a státuszért. Emiatt sajnos a fluktuáció is magas, így brutális szakember hiány van. Az északi területek emiatt szenvednek az elvándorlástól, a belső területeken ezért nincsen utánpótlás. Mindenki megy a tengerparti nagyvárosokba
  • minden nyugati berendezésnek van legalább 5 kínai verziója.
  • az olcsó gagyi a múlt - persze van az is, ha azt rendeled. Nagyon bonyolult és komplex berendezéseket is legyártanak, de oda kell rájuk figyelni.
  • Jelenleg 3 berendezéstípus van, amit még annyira jól nem tudnak legyártani, ebből leghamarabb a sóágyas reaktort fogják elérni, mivel rengeteg SMR kutatás megy.
  • persze, itt is van kulagyártás, repedt reaktortetőtől kedzve az elrontott hőkezelésen át a totális értetlenkedésen keresztül minden, ahogy Európában is volt.
  • ha reverse-engineering, akkor számolatlanul van erőforrás.
  • voltam szeptember végén egy "virtuális üzembejáráson" egy Belső-Mongóliában lévő kovácsoló üzemben. Agyig automatizált gyártást- miközben egyedi dolgokat gyártanak lehetett Hololence-n keresztül végignézni. Mindenen QR-kód, melósok tablettel rohangálnak, egy SAP-variáns kezeli a rendszert, digital twin az összes géphez, hőtani CFD szimulációk a hőkezelő kemencékhez, majd visszavalidálják a modelt a mechanikai tulajdonságokkal, ez megy be egy központ adatbázisba, majd azzal reszelik tovább a modelt. Aztán a gyártól 2km-re ott a jurta meg a sztyeppe. Ide nagyon el szeretnék jutni.
  • ha 2×2=6-ot mond a főnök, akkor erre nem az a reakció, hogy rossz, mert a 2×2=4, hanem az a kérdés, miért mondta azt, hogy 6. Mi az a nagy összefüggés, ami miatt ezt mondja!? Ezt nyugati fejjel azért szokni kell...

Amit hibának látok, az az egyéni kezdeményezések hiánya - de ez valószínűleg az idősebb generáció sajátossága. Nem ők találták ki a facebook-ot, de tovább lett fejlesztve, a wechat köröket ver rá. Nem itt lett kitalálva a youtube, de a bilibili ezerszer jobb (nem csak simán feliratkozol egy csatornára, hanem még itt is kategóriákat tudsz csinálni a csatornákon belül, például), kaját rendelsz, kihozzák drónnal, majd bemegy egy automatikus UV-s fertőtlenítőbe, onnan egy konvejor, majd amikor jön az aktuális lázmérés meg fertőtlenítés, utána megkapod.

A fiatalok éhesek, ott szerintem ez változni fog
Fasza, amit irtal, nekem az MO-ra kitelepitett gyartassal vannak lenyegi kapcsolataim. A magyar ipar, meg a tarsadalmi valtozasok temaban irtam a tegnapi tapasztalataimrol, pld. Kivancsi lennek, mit szolsz ezekhez. Lehetoseg szerint kovettem a korabbi posztjaid jelentos reszet. Beszeljuk ki a hazai es a kulfoldi tapasztalatokat...
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 226
4 578
113
Tudod OV. is megmondta. Ne azt nézd mit mond, hanem, hogy mit tesz.
Ez igaz Putyinra is.
Mond amit mond, de tettei alapján pont az ellenkezője rajzolódik ki.
Ezt, ha átlag ember csinálja, hazugságnak hívják.
Ezért nem vagyok a híve. Igaz, a másik kimondta, hogy hazudott, azt se kívánnám vissza.
" a belgák hová álljanak?"
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 009
93
Szerbia, Davolja Város.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 868
27 423
113
Tudom ajánlani, voltam ott, szuperül kiépítve, na meg a meggylikőr, amit vettünk...
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
@Flexus kolléga rovatát folytatva az okádék újságírás egyik újabb példája, avagy
Az oroszok polgári célpontok elleni akciókkal torolják meg a Kercsi óriáshíd felrobbantását https://hvg.hu/vilag/20221009_Az_or...toroljak_meg_a_Kercsi_oriashid_felrobbantasat
Most nem is a cikk üzenete meg tartalma a lényeg, mert nem akarok tényleg semmilyen politikát meg ukrán topikot belevenni, de baszdmeg ilyen retardált kifejezést, mint az óriáshíd mégis honnan lehet egyáltalán kitalálni :hadonaszos: Oké, hogy vasárnap van, kell a cickbait és még lehet nem is a legfényesebb gyakornokokat ültetik ilyenkor be, de ez még egy bulvárnál is kínos. Kb az a szint, mikor az index óriáságyúként hivatkozott a Koalicija-SzV-re, mert még egy wikipedia szócikket sem voltak képesek megnézni. Bár azt is kinézem belőlük, hogy a kríminél a giant bridge kifejezést akarták nyelvújítani, csak nem sikerült. Vagy akkor holnaptól a Csatorna-alagút is óriásalagút lesz, mert a szerkesztőségben úgy gondolták?
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 457
10 553
113
Van itt valaki aki nemzetközi vagy háborús jogban képben van? Találtam egy érdekes cikket és kíváncsi lennék a véleményekre.
Ezen cikk szerint , az ENSZ alapokmányának 106 és 107 cikkelye feljogosíthatja a 2. Világháborúban gyõztes országokat arra , hogy akár fegyveres erővel is fellépjenek a nácizmus ellen.
Jelen esetben az Ukrán konfliktus miatt került elő a cikk, állítólag, ha bebizonyosodna az Ukrán nácizmus vádja, az Oroszoknak joga lenne fellépni ellenük.
Egyáltalán nem értek hozzá, ha van itt jogász az elmagyarázhatná.
Íme a link
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Van itt valaki aki nemzetközi vagy háborús jogban képben van? Találtam egy érdekes cikket és kíváncsi lennék a véleményekre.
Ezen cikk szerint , az ENSZ alapokmányának 106 és 107 cikkelye feljogosíthatja a 2. Világháborúban gyõztes országokat arra , hogy akár fegyveres erővel is fellépjenek a nácizmus ellen.
Jelen esetben az Ukrán konfliktus miatt került elő a cikk, állítólag, ha bebizonyosodna az Ukrán nácizmus vádja, az Oroszoknak joga lenne fellépni ellenük.
Egyáltalán nem értek hozzá, ha van itt jogász az elmagyarázhatná.
Íme a link
Itthon ugyanez volt a hivatkozás 56-ban, de mintha a párizsi békeszerződésben lenne ez a kitétel, nem az ENSZ alapokmányában.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and Lator

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 448
113
Pont azzal, hogy nem elmenkült, mint anno Janukovics, hanem maradt Kijevben, még akkor is, amikor a fél világ azt hitte, hogy a város napokon belül elesik.
Aha. A "blueboxban" felvett beszédeire gondolsz? Bátor bohóc...
Az írek és a skótok is angolul beszélnek, de szerintem nem gondolják úgy, hogy ők angolok...nem kizárólag "nyelvében él a nemzet", ahogy a mellékelt front térkép is mutatja...
Ír, skót, walesi, cornwalli stb. önálló nemzettudattal, nyelvvel rendelkező népek, akik angolszász uralom alatt élnek. Gael nyelvet beszélnek, amelyik köszönő viszonyban sincs az angollal.
Az Írek és a Skótok időtlen idők óta külön, önálló népek, akik elsorvadtak, az Ukránok és Oroszok mindketten bolond Szlávok.
Annyira elsorvadtak, hogy Írország az angol invázióig önálló terület volt, a skótok, meg mostanság is el akarják hajtani az angol megszállóikat.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 413
5 011
113
@Flexus kolléga rovatát folytatva az okádék újságírás egyik újabb példája, avagy

Most nem is a cikk üzenete meg tartalma a lényeg, mert nem akarok tényleg semmilyen politikát meg ukrán topikot belevenni, de baszdmeg ilyen retardált kifejezést, mint az óriáshíd mégis honnan lehet egyáltalán kitalálni :hadonaszos: Oké, hogy vasárnap van, kell a cickbait és még lehet nem is a legfényesebb gyakornokokat ültetik ilyenkor be, de ez még egy bulvárnál is kínos. Kb az a szint, mikor az index óriáságyúként hivatkozott a Koalicija-SzV-re, mert még egy wikipedia szócikket sem voltak képesek megnézni. Bár azt is kinézem belőlük, hogy a kríminél a giant bridge kifejezést akarták nyelvújítani, csak nem sikerült. Vagy akkor holnaptól a Csatorna-alagút is óriásalagút lesz, mert a szerkesztőségben úgy gondolták?
Koszontelek a hulye cikkek forum szerkesztosegeben. :)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 448
113
Az intezmenyesitett korrupciot pld. nevezzuk ugy, mint a tarsadalom jogszeru megkarositasat. Ilyen volt pld. a rezszicsokkentes is.

Elios ügy, földmutyi, trafik mutyi, MNB alapítványok elvesztették közpénz jellegüket, letelepedési kötvény biznisz, lélegeztetőgép biznisz, Casino biznisz, Völner ügy, autópályák koncesszióba adása, Mátrai erőmű lerablása Lölő segédletével, vagy az összes, többszörösen túlárazott, haverokkal, strómanokkal építtetett beruházás.
Tudom, az Origo bulvársajtó...a Bidenék sorozatát nézed?
 
Status
Not open for further replies.