Beszélgető

És melyik az, amelyik nem változtat sem a fa színén, sem a felület fényességén?
Olyan, ami semennyire, szerintem nincs. A len az kicsit sötétíti, illetve itt inkább már visszahozza a színét és kiemeli a mintát. Ha beszívódott nem fog csillogni, mint salamon töke, de nyilván kevésbé lesz matt.

Van az OBI-ban is színtelen lakk is, de azt soha nem használtam.

Olyan, ami semennyire, szerintem nincs. A len az kicsit sötétíti, illetve itt inkább már visszahozza a színét és kiemeli a mintát. Ha beszívódott nem fog csillogni, mint salamon töke, de nyilván kevésbé lesz matt.
És az mennyire gáz, ha a címke alatt nincs leolajozva?

És az mennyire gáz, ha a címke alatt nincs leolajozva?
Nem gáz, úgy sem az udvaron fogod tartani. Belülről, hátulról úgy is lekened ha kened. Ha kened egyrészt valami nemlátható részen próbáld ki, hogy tetszik-e, inkább ne kend, ha nem tetszik a végeredmény. A címke körül ha nem akarod lekenni, akkor óvatosa, mert terjedhet -de szerintem károsítani sem károsítaná. Én leginkább melegben napon, vagy néha hőlégfúvóval kicsit melegítem, mert jobban beissza az anyag.

De úgy gondolom, hogy ilyen náczy relikviát nem akarsz Te otthon tartani, ilyen métely ideológiai izmus relikviájával annak szellemiségét és légkörét a lakásba vinni, és micsoda gusztustalan dolog lenne ilyen rémkorszaki dolgokból hasznot hajtani ... szóval érted... :oops::)

Nem gáz, úgy sem az udvaron fogod tartani. Belülről, hátulról úgy is lekened ha kened. Ha kened egyrészt valami nemlátható részen próbáld ki, hogy tetszik-e, inkább ne kend, ha nem tetszik a végeredmény. A címke körül ha nem akarod lekenni, akkor óvatosa, mert terjedhet -de szerintem károsítani sem károsítaná. Én leginkább melegben napon, vagy néha hőlégfúvóval kicsit melegítem, mert jobban beissza az anyag.

De úgy gondolom, hogy ilyen náczy relikviát nem akarsz Te otthon tartani, ilyen métely ideológiai izmus relikviájával annak szellemiségét és légkörét a lakásba vinni, és micsoda gusztustalan dolog lenne ilyen rémkorszaki dolgokból hasznot hajtani ... szóval érted... :oops::)
Macskakaját tartani majd jó lesz :D

Köszönöm az ötleteket.

• Hűha
Reactions: Kim Philby
De ha már... a papírra valami ötlet? :)
Sztem az is meg fogja adni magát idővel.
Nem tudom, talán ha glutofix ragasztóvval átkened, akkor az konzerválja is valamennyire, meg ragasztja; de erre garanciát nem vállalok, nem csináltam, csak utána néztem.

• Tetszik
Reactions: SirHiggins
Nem tudom, talán ha glutofix ragasztóvval átkened, akkor az konzerválja is valamennyire, meg ragasztja; de erre garanciát nem vállalok, nem csináltam, csak utána néztem.
Köszönöm.
Lehet a papírt még megfuttatom egy bélyeggyűjtős csoportban.

Nem akarom helyrehozni, csak hogy megmaradjon a jelenlegi állapotban.

Tutankhamun fából készült harci szekerei több ezer évig teljesen jól megmaradtak, mert szárazon voltak (így nem kezdett rohadni) és nem nyúltak hozzá.

Ez is elvolt eddig, ezután is ellesz.

Szóval ne nyúlj hozzá, olyan házilagos megoldás nem lesz ami nem fogja meg a színét. Minél többet piszkálod annál többet ártasz csak vele szerintem. Persze ha nem zavar hogy a színe bemattul kicsit, bekenheted lenolajjal, az nem árt neki, a papirt meg előtte nagyon óvatosan leszedheted aztán vissza lehet rakni.

Tutankhamun fából készült harci szekerei több ezer évig teljesen jól megmaradtak, mert szárazon voltak (így nem kezdett rohadni) és nem nyúltak hozzá.

Szóval ne nyúlj hozzá, olyan házilagos megoldás nem lesz ami nem fogja meg a színét. Minél többet piszkálod annál többet ártasz csak vele szerintem. Persze ha nem zavar hogy a színe bemattul kicsit, bekenheted lenolajjal, az nem árt neki, a papirt meg előtte nagyon óvatosan leszedheted aztán vissza lehet rakni.
Nem nyúlnék, de van egy olyan része, ahol rendesen pereg le a fa 'szálanként' vagy rostonként vagy hogy hívják.
Még úgy is, hogy egy ideig volt szobában és nem nyúlt hozzá senki.

• Hűha

Igen, de az is, ez is eddig olyan környezetben volt, ahol adott volt a körülmény, hogy megmaradjon. De most új helyre kerül, új páratartalomba, fénybe stb. ezért megvan a lehetősége, hogy károsodjon. De valóban, el lehet sokáig minden gond nélkül.

A papír levételét nem tudom, hogy lehet sérülés nélkül megoldani könnyen, talán ha egy kissé megnedvesítéssel?

• Tetszik
Nem nyúlnék, de van egy olyan része, ahol rendesen pereg le a fa 'szálanként' vagy rostonként vagy hogy hívják.
Még úgy is, hogy egy ideig volt szobában és nem nyúlt hozzá senki.
A rostonkénti lepergéssel nem tudsz mit kezdeni, a fa korhadási folyamata. Azt max lassítja a lenolaj is. Azt a részt esetleg ki tudod cserélni, ha ügyes vagy, szerezhetsz régi deszkát ami hasonlóan antikolódott már.

• Tetszik
Reactions: SirHiggins
A rostonkénti lepergéssel nem tudsz mit kezdeni, a fa korhadási folyamata. Azt max lassítja a lenolaj is. Azt a részt esetleg ki tudod cserélni, ha ügyes vagy, szerezhetsz régi deszkát ami hasonlóan antikolódott már.
És vmi praktika, ami 'egyben tartja'?
Cserélni nem szeretnék. Meg nem is tudok :D

Ja, esetleg gőzölés vagy finoman egy spatulával alányulni. Nem hinném hogy nagyon fancy ragasztót használtak erre régen. Persze könnyen elszakadhat..
A szakadás (törés) miatt gondoltam, hogy meggőzölni, vagy megprickelni óvatosan, nem eláztatva.
Épp az a gond, hogy valószínűleg papírból sem minőségit használtak.
De én nem nagyon merném leszedni, inkább a linkelt címkeragasztóval átkenném és az fixálná. Attól, hogy kívülről ott a papír, még belülről be lehet viszonylag mélyen lenolajjal itatni az anyagot. Nem az esőre teszi ki, tehát ha marad ki pici rész, azért elég sokáig ki fogja bírni.