Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
M

molnibalage

Guest
Na,a vasember meghalt,a romanov lány le esett,hulk fél karja megégett,a szuperhősség veszélyes meló.:D
Ez elég nagy szemétség volt tőled...
Ne ennyi alapján ítéld meg, sztem teljesen nézhető, elég jól van megírva, jók a dialógusok, jó a tempója, és kellően látványos is. Nyilván túl van hypeolva, művészileg egy fing, de a maga kategóriájában sztem jó mulatság. Ha már popcorn-mozi, akkor soha rosszabbat.
Tesó látta. Szerinte az első 1,5 óra kivágható lett volna. Feleslegesen volt 3 órás a film.
 
  • Tetszik
Reactions: arbalest

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Szerinte az első 1,5 óra kivágható lett volna. Feleslegesen volt 3 órás a film.
Egy évtizedes sztorigomolyagot kellett lezárni, sok a szereplő, sokféle motivációval, ezeknek mind kellett a háttér, egyensúlyban kellett tartani mindent, úh. sztem nem volt sok. De ez részben ízlés dolga is.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 333
17 509
113
Ez elég nagy szemétség volt tőled...

Tesó látta. Szerinte az első 1,5 óra kivágható lett volna. Feleslegesen volt 3 órás a film.
@papajoe 4 napja van a film mozikban, gratulálok...
Molni, szerintem rendben volt így, nem voltak túlhúzott, töltelék részek. Ha láttad az eddigi filmeket, mindenképpen megéri megnézni, jól sikerült.
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 020
54 037
113
Ez elég nagy szemétség volt tőled...

Tesó látta. Szerinte az első 1,5 óra kivágható lett volna. Feleslegesen volt 3 órás a film.



Igen,ha nem lenne olyan hangos a mozi,a bunyókat leszámítva át lehet aludni,a végső csata is idegesítően sz@r,a lángoló csaj kisujjal szétkapja az anyahalyót,3 másodperc alatt,de thanossal nem bír a bunyóban,a piros kezű,szemű csaj másodpercek alatt kikapta az ultron srác szivattyúját,thanosszal ő sem bírt a bunyóban,thor simán mellbe baltázta a thanost wakandában,most a pöröllyel az egyik kezében,a baltával a másikban is alulmaradt,már eleve tré ahogy most thort,mint eddigi legtüdősebb istent itt mutatták,szóval kicsit sok lett a jóból a végére,szerencsém,hogy csak egyszer kell ezeket megnéznem,amikor az utódokat viszem a moziba ez ügyben.
Ha eddig követted,egyszer azért nézd meg, kicsit elszaladt a történet,mint a predátor széria,vagy az sw,kár érte.
Azért nem mondtam el mindent.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 333
17 509
113
Azért nem mondtam el mindent.
Értem, hogy te csalódtál benne, nem tetszett, szerinted szar, de ez neked elég ok, hogy elkúrd más szórakozását? Most majd jobban alszol? Olyan nehéz lett volna spolier ablak mögé rakni? Félreértés ne legyen, velem nem basztál ki, de ha még nem láttam volna, kb garantáltan bannt kaptam volna a válaszomért.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and FilcTroll

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 020
54 037
113
Értem, hogy te csalódtál benne, nem tetszett, szerinted szar, de ez neked elég ok, hogy elkúrd más szórakozását? Most majd jobban alszol? Olyan nehéz lett volna spolier ablak mögé rakni? Félreértés ne legyen, velem nem basztál ki, de ha még nem láttam volna, kb garantáltan bannt kaptam volna a válaszomért.


Egy filmet kellene tudni felnőttként kezelni.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 398
8 610
113
2008-ban, tehát ez egy 2008-as elemzés, a válság idején az alábbiakban látták a problémát:

- Magas az állami újraelosztás – meghaladja a GDP felét – és jövedelem-centralizáció.
-Az adók és járulékok az eredeti jövedelemtulajdonosok – lakosság, vállalkozások – bruttó jövedelmének kb. 40 százalékát elvonják.
- Az állam működésének magas terhei rontják a gazdaság szereplőinek versenyképességét, csökkentik önfinanszírozó, illetve öngondoskodó képességét.
- Az ország külső finanszírozási igénye a megromlott makro-egyensúlyi pozíciók miatt magas, a finanszírozás drága és kockázatos.
-Magas az államadósság, a GDP kb. 70 százaléka. Az elmúlt években igen magas volt az államháztartási hiánya.
- Jelentős a folyó fizetési mérleg hiány. Súlyos és aránytalan mértékű a deviza eladósodottság a deviza-belföldi lakosság és vállalatok körében.
- A deviza finanszírozás és devizakereslet terén az ország kitettsége magas fokú, kockázata átlagot meghaladó.
- A magyar gazdaság teljesítménye és egyensúlyi pozíciói erős nemzetközi bizalmatlanságot és a finanszírozás terén irreálisan magas kockázati felárat indukálnak. - -Magyarországon nagyon alacsony a foglalkoztatottsági ráta: a 14-65 év közötti korosztály mintegy 57 százaléka.
- Hiányzik a versenyképes, képzett és konvertálható munkaerő. Óriási hiányosságok vannak a szakképzésben.
- Kettészakadt a vállalati struktúra: a nagyrészt versenyképes, ám konjunktúra érzékeny multinacionális cégekre és azok beszállítói hálózatára, illetve a sok esetben a napi túlélésért küzdő – jelentős részben kkv – vállalati szektorra.
- A magyar gazdaság termelő és szolgáltató szereplőinek versenyképessége költség, ár, műszaki-technológiai színvonal és a piaci részesedés szempontjából – néhány multinacionális cég kivételével – egyaránt alacsony. 3
- A magyar gazdaság kihasználatlan gazdasági, természeti és emberi erőforrásokkal – például agrár-termelési képesség, termálvíz hasznosítás stb. - rendelkezik.
- Gyenge a munka- és adómorál, elterjedt a korrupció, széles a szürke és fekete gazdaság. A társadalmi kohézió meggyengült, a társadalmi különbségek növekedtek, a felfelé irányuló mobilitás megnehezült.
- A nagy elosztási mechanizmusok, állami újraelosztási rendszerek (nyugdíjrendszer, egészségügy, szociálpolitika, önkormányzatok) egyre tornyosuló szerkezeti és finanszírozási problémákkal küszködnek.
- Az országnak nincs világos jövőképe, stratégiája, amelyek mentén kidolgozhatók és összehangolhatóak lehetnének a gazdasági, társadalmi (fejlesztési) politikák.


Makrogazdasági kilátások Gazdasági növekedés.:
A 2007. évi 1,1 százalékos GDP emelkedés után – amely az erősen megszorító gazdaságpolitika következménye volt – 2008 elején még növekvőnek látszott a dinamika. Ám 2008 második felére – az export feltételek romlása miatt – a növekedés bővülés megszakadt. Az év közepétől az ipari export is lejtmenetbe került. Az export ütemének mérséklődésével azonban nem tartott lépést az import csökkenése. A 2008. évi várható egy százalék körüli (a legutóbbi adatok szerint inkább egy százalék alatti) GDP-növekedés keresleti oldalról kizárólag a fogyasztás némi bővülésének köszönhető. A bruttó állóeszköz-felhalmozás legfeljebb stagnálás közeli állapotban van. A fogyasztás némi növekedését az magyarázza, hogy a reálkeresetek 2008-ban nem csökkentek, őszig dinamikus volt a háztartások hitelfelvétele, s a költségvetésből finanszírozott fogyasztáskorlátozás szigora is mérséklődött. 6 Kínálati oldalról nézve csupán a mezőgazdaság teljesítménytöbblete járult hozzá az ágazatok közül a 2007. évinél nagyobb teljesítményhez. Az ipar dinamikája jóval kisebb lett, igen nagy a visszaesés az építőiparban, a szolgáltatások növekedése csak kismértékű volt.

Ez nem propaganda, így álltunk akkor az IMF vizsgálata alapján. Most hogy ez mennyira igaz vagy nem, azért valamennyire meg lehet ítélni. A probléma lista nekem teljesen reálisnak tűnik. Főleg azért, mert sok felsorolt probléma sajnos most is jelen van......

Ez az elemzés teljesen reális. A problémák egy része szinte évszázadok óta halmozódik. Meg persze a 40 év szocializmus. A rendszerváltás óta ezeket a problémákat kellett volna orvosolni. De nem sokban történt jelentős javulás. 2010 óta is csak rosszabbodott szinte mindegyikben a helyzet. Egyedül tán a költségvetési szigor javult. Nem költ túl a kormány. Persze a kormány ezt sem akarta, de Brüsszel rájuk szólt. Másrészt brutális árat kellett érte fizetni. Mármint felelős kormányzás mellett nem kellett volna annyira brutálisnak lennie. Felelős kormányzás mellett...

A világgazdaságban fellendülő szakasz van és Mo a multik miatt erősen export-orientált. Ráadásul a magyar emberek és a magyar vállalkozások kárára a multikat támogatja a kormány. Így együtt ezek miatt a multik szépen pörögnek nálunk. Ami jól mutat a GDP-nél és ami lényeges még, emiatt nem nagyon szól bele a nyugat, hogy az országban szép lassan félig diktatúra alakult ki. Persze már most is látszik, hogy a magyar fejlődés a versenytársaink (V4, volt szoc blokk) között egyáltalán nem nagy. Max átlagos. Persze úgy, hogy amazoknál nem volt megszorítás és kevesebb EU-s pénzből élnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113

Premortem

Well-Known Member
2017. november 9.
442
680
93
Oké, röhögjél akkor egy jót cimbora, legalább ennyi hasznot hozzon a szocializmus :)

A szocialista országok általában semmiben sem jók, néhány kivételtől eltekintve. A példákat amiket felsoroltál, azoknak mind van alternatívája, a jelenlegi orosz rakéta kivételével, ami ideiglenes állapot. Visszatérve az eredeti kérdésre az, hogy a szocialista országok nem voltak képesek egy normális személygépkocsit legyártani, röhejes.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 895
91 489
113
A mindennapos hasznalati targyak viszont strapabiroak voltak. Mig ma ez nem mondhato el volt mar olyan mig hazahoztam a muamyag kukaslapatot szettort... /es meg csak nem is a legolcsobb volt anyag is volt benne latszolag.../Nem birta az uveg asvanyvizzel egy szatyorba... Szoci muamyag lapatot kellett elokeresni ami mar ezer eve a muhelybe van... Mondjuk a legjobb a regi fem szemeteslapat. /valahol meg annak is lennie kell.../
De ez csak egy pl volt ez mindenre igaz... Kocsit lehet nem gyartottak fu de supert de durva hogy a mai napig is az utakon vannak... Az a rendszer is kedvezett valakiknek ez a rendazer is kedvez. Az se tetszett mimdenkinek ez se tetszik... Mimdegyik rendszerrel ez a helyzet... Akkor a szocialistak autot nem tudtak normalisat gyartani ma ez megy de sajnos elelmiszert nem tudnak normalisat gyartani... A gyogyszerarak az egekben a fughosegek csucsrajaratva ember helyett gepek jelentenek ez se jobb... Csak nagyobb szabadsag illuzioja...
A szoci termékek 90%-ban gagyik voltak. Ma van választék. Tudsz venni qrvaolcsón ritkaxar minőségű cuccot, meg marha drágán qrvafaszát. Plusz van átmenet. Illetve néha olcsón is jót, meg gyakrabban drágán is szart. :)
A lényeg a választék!! De mivel ma még Magyarországon az ár a legfontosabb vásárlási szempont, ezért sok a xar minőségű cucc.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 796
113
A szoci termékek 90%-ban gagyik voltak. Ma van választék. Tudsz venni qrvaolcsón ritkaxar minőségű cuccot, meg marha drágán qrvafaszát. Plusz van átmenet. Illetve néha olcsón is jót, meg gyakrabban drágán is szart. :)
A lényeg a választék!! De mivel ma még Magyarországon az ár a legfontosabb vásárlási szempont, ezért sok a xar minőségű cucc.
Tudod az a baj hogy ma mar az esetek 99% aba dragan is gagyit kapsz... Barmit is veszel barmilyen dragan az garantalt hogy mire az ujjabb valtozata megjelenik a piacon epp kifut az elettartamabol a termek. /telo eseten 1-2 ev tv kisgep eseten 5-6./ ez egyertelmuen gagyi kategoria...legjobb pl a mosogep. Veszel egyet 5-6 ev es mar rohad mar maszik... Motorikusan elektronikusan birja csak a haz rohad szanaszet = gagyi... /hasznalhato meg par evig de az a tenyen nem valtoztat hogy rohad../az olcso is rohad a draga is rohad annyi hogy az olcso elektronikaja elobb adja meg magat./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 796
113
Az olcso termek gagyi mert ki van belolle sporolva az anyag a draga termek meg azert draga mert ki van sporolva belolle az anyag. :) annyi hogy a dragabb kicsivel tovabb birja mint az olcso de a draga is gagyi az se birja addig amennyit az ember elvarna az arabol adodoan... /teszem azt masfelszer tovabb birja a draga mint a gagyi de ketszer annyiba kerul.../ gondolom te is talalkoztal mar ezzel meg memek is szulettek ebbol a jelensegbol... Nagyobb a valasztek kullemre de nem valodi minosegre... Na bumm ugyan ott tartunk.. /teszem azt luxus termekeknel karoraknal pl meg nagyobb a kulonbseg /nem veletlen leteznek meg orasok a mai vilagba is./ olcsot nem erdemes javitani a dragat igen de a draga ha javitani kell az arahoz kepest gagyi.../ es meg sorolhatnam... Egy telo hiaba 200.000 ha ket ev mulva a 60.000 lenyomja... Gagyi mig a 10.000 nyomogombos 2 evel ezelott is alsokategoria volt ma is az 2 ev mulva is az lessz es mukodni fog... /tehat ebbe az esetbe pont az olcso a nem gagyi. Mert az arat tartja.es az elvart teljesitmenyt hozza/ nem attol gagyi valami hogy olcso hanem hogy hamar hasznalhatatlanna vallik arra amire vetted...
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 398
8 610
113
https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00115&plugin=1
2007: az egész EU legrosszabb növekedését hoztuk, 0,4%-ot. EU átlag: 3,1%
9-27-szer nagyobb növekedést értek el a szomszédaink, kezdve a 3,7%-os Ausztriától egészen a 10,8%-os Szlovákiáig.
2008: 15-dikek voltunk a 28-ból 0,9%-kal. EU átlag: 0,5%. Szomszédaink 1,5-10-szer nagyobb növekedést produkáltak.
2009: -6,6% 22. helyezett voltunk, csak 6 ország GDP-je csökkent nagyobbat, mint nekünk. EU átlag: -4,3%. A szomszédaink kb. ugyanolyan visszaesést hoztak össze, mint mi (na jah, csakhogy ők nem voltak már 2 évvel korábban is válságban).
2010: 0,7%-os növekedés 23. helyezett, csak 5 ország hozott össze rosszabb teljesítmény, szomszédok egy része jobb volt, másik része rosszabb. EU átlag: 2,1%.
2011: 1,7% 17-ek voltunk, szomszédok általában jobbak voltak. EU átlag: 1,8%.
2012: -1,6% 21-ek voltunk, szomszédaink közül csak a horvátok voltak rosszabbak. EU átlag: -0,4%.
2013: 2,1% 6-ak voltunk, szomszédok közül csak Románia volt előttünk. EU átlag: 0,3%.
2014: 4,2% 4. legjobb helyezés, minden szomszédot leelőztünk, több %-al is. EU átlag: 1,8%.
2015: 3,5%, 8. helyezés, szomszédok zöme jobb volt pár tizedszázalékkal. EU átlag: 2,3%.
2016: 2,3%, 18. helyezés, Ausztrián kívül mindegyik szomszéd előttünk végzett, akár 1-2%-al is. EU átlag: 2%.
2017: 10. helyezett (megosztott) szomszédok nagyobbik fele előttünk végzett pár tizedszázalékkal. EU átlag: 2,4%.
2018: EU-ban 4-dik legjobb növekedés Írország, Málta és Lengyelország után. EU átlag: 2%.
Összességében elmondható, hogy 2007-2010 között volt -4,6%-os visszaesésünk a szomszédaink átlag 7,4%-hoz képest.
2011 és 2018 között 21,2%-os volt a növekedésünk a szomszédok átlag 19,44%-hoz képest.
Szóval amíg az egyik banda brutálisan alulteljesített a szomszédokhoz képest, a másik kicsivel fölöttük.

*Amikor szomszédokról írok, a cseheket és a lengyeleket is ide vettem.

Remélem elég meggyőző neked az Eurostat.

Azért már önmagában ezen számok és a mellé rakott megjegyzéseid is hullámzó teljesítményt mutatnak. Ha meg hozzáveszed, hogy Mo-on jelentős megszorítások voltak, az EU támogatások Mo-on a legnagyobbak (arányaiban), jelentős növekedés volt az adózásban, a manyupot beszántották stb, akkor ez máris nem szép értékek. Így össze is cseng például ezzel az elemzéssel:

"Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre"
https://hvg.hu/gazdasag/20190418_Romania_megint_nagyobbat_lepett_elore_mint_Magyarorszag

A mélyben pedig még negatívabb dolgokat találunk: magyar vállalatok hátrányba hozása a multikkal szemben, oktatás és egészségügy gyengítése, infrastruktúra rohasztása, középosztály fejlődésének nehezítése/blokkolása, kivándorlás erősítése stb.

A rossz 2002-2008 közötti politika - ami mögött a Fidesz is ott volt(!) - után egy romboló politika következett 2010-től. Ez nem az MSZP hibáit és bűneit menti, hanem a Fideszét teszi a helyére.
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll
Status
Not open for further replies.