1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Érdekes dolog..... Az USA valószínű, hogy pusztán a számok alapján és a minőségi jellemezők tekintetében leverné Kínát.... De..... Kínában van annyi potenciál, hogy egy-két-három ICBM-et illetve néhány szalvó közepest útjára engedjen. Az pedig tragikus lenne akkor is, ha még fel- vagy leszálló ágban leszednék. Számolni kell továbbá a világ kínai közösségeivel is. Ne felejtsétek, ha nem is szeretik a komcsikat, a kínai összetartó nép.... Kérdés: van-e, lesz-e olyan politikus Kínában, aki a "rendszerváltást" és ezzel együtt a masszív gazdasági vereséget el tudja adni, vagy elmennek a végsőkig? Nagy kérdés...
   
  plushun and Pogány like this.
 2. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Láthatóan van Kínának saját nyomdagépe,és használhatja is,szóval usa vesztett.
  Reggelire megeszik őket a Kínaiak,kb ennyi a gazdasági háború.
  Mivel katonailag nem tudja legyőzni,nem fognak a Kínaiak meghajolni,fél afrika az övék,van mindenük,ami nincs azt eladnak nekik az Oroszok,fostig vannak dodóval,dodó kötvénnyel,arannyal,munkaerővel,miről beszéltek?
   
  antigonosz and Nemerson like this.
 3. megazez

  megazez Well-Known Member

  Ugyan ez ott lebeg amerika felett is, mondjuk még ennyire nem látszódik de 15-20 év múlva már nagyon.
  Valaki írta itt régebben, hogy kína alig gondolkozik rövid és középtávon, ők inkább a hosszútávú dolgokban hisznek és ez a 15-20 év szerintem vállalható nekik.
   
  Magor Zoltán likes this.
 4. megazez

  megazez Well-Known Member

  Lassan már szerintem is az a kérdés, hogy amerika képes lesz-e úgy elmúlni kvázi csendben mint a szu. Mondjuk ez még minimum 20 év, de ha azt nézzük akkor kb most járnak a 80-as évek elején.
   
  antigonosz likes this.
 5. Magor Zoltán

  Magor Zoltán Active Member

  Az usa 300 millió fő lakos, Kína 1 milliárd.

  Az usában is nem kevés kínai él. Kína az Usa legnagyobb hitelezője. https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/allampapir-usa-allamadossag-kina.678908.html

  Az Usa tisztában van vele, ha így mennek a dolgok, mint most, csak idő kérdése, hogy mikor veszi át a stafétabotot Kína.

  Ezt megakarja akadályozni...bármivel, ha kell kilövi a saját hajóját Tajvan mellett, vagy kilő egy tajvani hajót és ráfogja Kínára... és arra hivatkozva, hogy a nagytestvér, a világcsendőr nem engedheti meg, hogy a szövetségeseit támadás érje, ezért hát megtámadja Kínát. Ez a legvalószínűtlenebb forgatókönyv, hiszen atomhatalmakról van szó, de az usa, mint tudjuk a legnagyobb szarkeverő féreg ország amit valaha hátán hordott a föld. Bármi kitelik a Cia-tól..

  Én nem becsülném le Kínát, már csak a más világképük, életfelfogásuk miatt sem. A kínaiak mások, mint a már sok tekintetben elsatnyult, a jólétben elkényelmesedett, ellangyisodott degenerált nyugati ember. Bizonyos szempontból hasonlítanak az oroszokhoz... szívósak, igénytelenek, mint a gépek, úgy tudnak dolgozni, és ha úgy tudnak dolgozni, mint a gépek, akkor nagy valószínűséggel úgy is harcolnának, mint a gépek, ha arra kerülne a sor, fejlettebb Us army ide vagy oda... Mod: És a harcot nem is feltétlen a szó klasszikus értelmében értem, hanem mondjuk egy Usa által előidézett gazdasági válság elviselésére és túlélésére. Már csak dacból is.

  Szerintem Kína ha elveszti a türelmét nagy veszteséget tud okozni az amúgy is leszálló ágban lévő usának. Egyértelmű nyertese nem lesz ennek a csörtének szerintem.
   
  antigonosz, Pogány and Roni like this.
 6. Python

  Python Well-Known Member

 7. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ne becsüld le Amerikát ez még az ő Évszázada. Ha a mexikói helyzet az évszázad vége felé eszkalálódik, akkor egyszerre lesz a határon és az országon belül is az ellenség. Az nehéz úgy lesz. A többi csak biztosítja a fejlődéshez a folyamatos feszültséget és éberséget.
   
 8. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Szerintem nem múlik ki soha,inkább csak a nemzetközi térben visszább szorul,nem lesz képes gazdaságilag,politikailag szétqrni már annyi renitens országot,mint a nagy időkben,meg persze katonailag is visszább kell vennie az arcból,mert akik ellent tudnak neki állni az említett módokon,azok hamar összeállhatnak ellene,erre is vigyáznia kell,szóval csak lecsökken a birodalom kicsit, ill masokat is oda kell engednie az asztalhoz.
  Kizárnám,hogy a kontinentális usa összeomlik,vagy megszűnik,szépen hazamennek,és elhomokoznak közép,meg dél amerikában.
   
  tindalos, dragonette and megazez like this.
 9. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Trump most felvetette, hogy Oroszország csatlakozzon a G7 hez. Talán el akarja csábitani a Putyint de az meg nem olyan hülye hogy leálljon ezzel a kreténnel mikor nagyon jól elvannak Kinával. Kina nagy felvevőpiaca az orosz energiahordozóknak meg most már egyre jobban az élelmiszereknek is mert a kinaiak már alig vesznek valamit az USA-tól. Az északi kereskedelmi útvonallal is nagy pénzeket fognak szakitani mert gyorsabb mint a déli.
   
 10. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  De háborúra nincs esély. Max. lokalis helyi összecsapásra. Amit Kína elfolyt, de cserében egységes nyugati szankciókat kap. Sztem idáig nem fog elfajulni a helyzet.
   
 11. megazez

  megazez Well-Known Member

  Vagy jön a 1984, 3 nagy hatalom folyamatos háború, mindig 2v1 felállás és a szövetségek mindig cserélődnek. :D
   
 12. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Ezek a tarifák meg szankciók engem a 2. világháború előtti Japán ellen kivetett gazdasági blokádra emlékeztetnek aztán annak meg tudjuk mi lett a vége.
  Valami politikai változásban reménykedem az USA ban mert ha ez a tempó igy folytatódik a következő 4 éves elnöki ciklusban is abból nem sok jó fog kisülni.
   
  fip7, Python, Pogány and 2 others like this.
 13. Magor Zoltán

  Magor Zoltán Active Member


  Egyetértek.
  A tényleges háború nem érdeke még az usának se... gazdaságilag akarja megfojtani Kínát, mert azthiszi, hogy képes rá... szerintem nem, de majd kiderül. Ahhoz meg pláne kevés már az usácska, hogy Kína után a németek és az eu ellen forduljon. A volkswagen szétverésére irányuló törekvései is elbuktak..(egyenlőre)

  Anyagok ezzel kapcsolatban:
  https://kuruc.info/r/9/177283/ 1.rész
  https://kuruc.info/r/9/177315/ 2.
  https://kuruc.info/r/9/177391/ 3.
   
  svajcibeka and Pogány like this.
 14. Python

  Python Well-Known Member

  Ebben kb. az egy kérdésben nincs véleménykülönbség a demokrata és a republikánus pártelit között. Max. annyi, hogy ha demokrata elnök lenne, akkor '20 körül kezdték volna el azt, amit Trumpli '18 -ban. Kína '22 -ig akar fegyverkezni, onnantól majd igényt tart a csendes-óceáni térség gazdasági és részleges haditengerészeti dominanciájára. Nos ha a történelmi tapasztalatainkból indulunk ki, egyik hanyatló hatalom sem mondott le önként és dalolva a vezető szerepéről. És az USA csak épp rálépett a "birodalmi" hanyatló szakasz első fázisára.

  Itt annyi a plusz, hogy ugyan úgy, ahogyan Trumpli nem hisz a klímaváltozásban, mert nem és kész! Ugyan úgy elhiszi önmagáról azt, hogy a Biblia alapján Ő a kb. Isten által kiválasztott amerikai vezető arra, aki meggátolja Kína teljes és végleges felemelkedését. Nos innét azért nehéz lesz előbb v. utóbb a józan ész, a geopolitikai logika, józan paraszti ész, stb. opciókban gondolkodni...!
   
  fishbed likes this.
 15. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Ja,csak most masok az erőviszonyok,most nem egy tönkrevert német hadsereg negyede,meg lepkefing méretű japán hadsereg áll mindössze usánkával szemben,kb megpukkadhat a szankcióival ami Kínát,Oroszországot,meg az arab országokat illeti,ha beleáll a németekbe/ny európai országokba,akkor talán ott még nyerhet.
   
  antigonosz and dragonette like this.
 16. Magor Zoltán

  Magor Zoltán Active Member


  Trump erőből csinálja a dolgait, arrogáns és tahó. Tipikus jenki, felsőbbrendűségérzés, beképzeltség, mások lenézése...semmi tisztelet. Ahogy ebben a beszámolóban is leírják az átlag jenkit(katonát(!), akkor milyen lehet az átlag jenki civil ?), kivételek persze lehetnek: https://combatgear.blog.hu/2015/03/09/iron_sword

  "
  4. És melyik nemzet volt a legnagyobb csalódás, és miért?

  Személy szerint újra az amerikait találtam a legkellemetlenebb partnernek. A felszerelésük, technikájuk, logisztikai támogatásuk persze irigylésre méltó, de a mentalitásuk….. A beképzeltség - pökhendiség (bár ezt beléjük nevelik) és a roppant neveletlenség és kettőssége megdöbbentő."
   
  gergo55 likes this.
 17. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Nana....és románia már szart ér? :D

  Mint Bizánc? Vagy Róma? Vagy a Szovjetunió? Volt még pár soha ki nem múló nagy birodalom a történelemben, Nagy Sanyitól (nem a színész) a Frank birodalomig, Napóleontól az Aranyhordán át a Brit gyarmatbirodalomig amik eltűntek.

  Ne felejtsük el, hogy az USA lélekszáma 300 millió. Ezzel top lehetett 50 éve ma meg lassan a top20-ba nem fér be. Minden változik. Ahogy a Magyar szabadságharc és a II VH közötti 100 évben teljesen megváltozott a háború menete most is másmilyen lenne. Ja nem lenne,....van. Nem véletlenül mondják a migrihordákat inváziós seregnek. Média, social media, cyberháború, digipénz, teljes megfigyelés, beszivárgó "cserediákok", vámháborúk és inváziós rapefugee horda.
  Hello világ! Vajon majd 20 év múlva a töri könyvekben mi lesz a "gleiwitzi rádióállomás"?

  Éppen látjuk a történelmet. Mindjárt leszáll Chamerlain és meglobogtatja a papírját, hogy itt a béke 100 évre.....akkor is hittek benne....most miben hiszünk? Úgysem támadnak mert atomja van? Húsz év múlva nevetük ezen mint a balek Chamberlainen aki azt hitte Hitler megáll egy papírdarab miatt?
  Mi van, ha az ellenség nem is ott van? Hanem már bent? Ha háború lesz ki marad otthon? Az illegálisok? És ki hal meg? A fehér adófizetők.
  Túlélnek a kormányok egy válságot? Vagy hongkong/yellowvests lesz mindenhol? Anarchia vagy totális kontroll? Harmadik világ, megkövezés, sharia vagy high-tech cyber világ?
  Ha azt kérdezték volna 20 éve hogy szerintem milyen lesz a föld 2050-ben elmondtam volna milyennek gondolnám. Ma nem tudnám megtippelni milyen lesz a föld 30 év múlva.

  Szóval ne mond, hogy soha, mert hetek alatt változik minden. Dőljetek hátra és nézzétek a történelmet. Sajnos pont benne vagyunk.....a közepében.
   
  misinator, fip7, anonim999 and 10 others like this.
 18. Premortem

  Premortem Well-Known Member

  A nemzetállamok geopolitikailag már csak a cirkusz a népnek. Gazdasági régiók vannak, a vezető politikusok szerintem már csak a multik műsorvezetői, a multik fölött meg nem tudhatjuk ki van, valószínűleg ezek olyanok mint a polip, egy materialista világnézeti ragály teremtményei, és annak a törvényszerűségeit nyilvánítják meg, konkrét vezetők nélkül. A nemzetállamokat csak arra használják, hogy elfoglaljuk magunkat evvel az ál-sakkjátszmával, és amikor indul valami projekt, akkor lehessen fegyverbe rántani az embereket egymás ellen. Rohadtul komolytalan ez a trumpos putyinos kínais kutyakomédia, és köze nincs a valós folyamatokhoz. Szerintem haubagoi is bele fog őrülni, ha a kiváló mentális képességeit bezárja nemzetállami keretek közé, holott teljesen más színtéren születnek döntések. Azon a színtéren a rasszok legfeljebb gyalogok, a tiszteket nem ismerjük, a játékosokat még kevésbé. Nekem még mindig Platon barlanghasonlata mondja a legtöbbet, ezek szerint nem új keletű a probléma :)

   
 19. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Egy birodalomról beszélünk, aminek minden kontinens jelentős része provincia, mint anno a római időkben. Róma bukásakor a félszigeten nagyon sokáig jólét volt még, mikor a provinciák bizony már kiszakadtak, a központi rész lassan csúszott le, és minél távolabb volt a központtól valami, annál gyorsabb volt a változás. Most is ezt éljük már ma is. Az afrikai, és ázsiai provinciái amerikáról kezdenek leszakadni, és függetlenedni, vagy más hatalom részévé válni. Ezek a legtávolabbi provinciái. Afganisztán, Irak, Szíria, szintén kezd kicsúszni a kezeik közül. Aztán szépen Törökország különutas szerepet próbálgat. 1-2 évtized és Európa jelentős része is leszakadóban lesz amerikai függőségről. Aztán szép lassan Dél-amerika is szabadul, végül 3-4 évtized múlva Kanadán kívül nem sok helyen lesznek jelen. Utána még elcsücsülnek a kontinensükön mindenkitől távol még vagy 30 évet, de előbb utóbb valaki megpróbálja majd meghódítani, mert ez a világ rendje. Örökké semmilyen jól védhető, vagy messze lévő hely sem marad hódítástól mentes. Aki még ma fiatal talán még ezt is megláthatja 90 évesen.
   
  tindalos likes this.
 20. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Milyen törésvonalak nem látszódnak az USA-ban ??!

  [​IMG]

  Neked is csak ugyan azt tudom mondani, szerintem őket senki nem fogja kívülről megpróbálni sok évtized múlva sem meghódítani, annak okán, hogy jóval hamarabb lesz ott baj, csak belülről fog érkezni.
   
  Nemerson likes this.

Ezen oldal megosztása